A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban cáfolja, hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába.

A tárca közleményében – amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez – kiemelte: a magyar honvédség az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket vasúton a honvédség másik hadianyagraktárába. A szállítmányok nem lépték át a magyar országhatárt, és nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak – olvasható a kommünikében.

A közleményben azt írták, hogy "az az ismeretlen internetes portál, amelyen ez az álhír megjelent, már többször közölt a honvédséggel kapcsolatos, minden valós alapot nélkülöző tartalmakat".

Az orosz külügyminisztérium pénteken este a hídfő.net internetes újság hírét kommentálva közölte, hogy "a Kijevnek szánt, Magyarországról származó fegyverszállítmányok nyílt megsértését jelentik azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Budapest a hagyományos fegyverek exportja területén vállalt".

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett külügyi kommentár szerint a magyar honvédelmi minisztérium valamilyen "felhatalmazott ügynökségen" keresztül Ukrajnának szállít állományában lévő páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat. Az orosz külügyminisztérium megítélése szerint az Ukrajnába irányuló "fegyverszállítmányok" sértik az Európai Unió e kérdésben kialakított "közös álláspontját", mivel az arra kötelezi az EU-tagországokat, hogy ne exportáljanak olyan termékeket, amelyek fegyveres konfliktusokat szíthatnak vagy mélyíthetnek el.

Ennek az álláspontnak az értelmében figyelembe kell venni, hogy a szállítmányt fogadó ország tiszteletben tartja-e az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi normákat – áll az orosz közleményben. Mindenkinek nyilvánvaló, hogyan is "tartják tiszteletben" az ukrán hatóságok ezeket a nemzetközi normákat, hiszen az ukránok lövik Kelet-Ukrajna városait és falvait – olvasható a moszkvai kommentárban.

A kommentár arra hívja fel a figyelmet, hogy a fegyverszállítmányok az orosz külügyminisztérium szerint a fegyverkereskedelemről szóló nemzetközi egyezményt is sértik, emlékeztetve, ez a dokumentum tiltja a fegyverek eladását az (egymással szembenálló) feleknek, ha olyan információ birtokában vannak, amely szerint ezeket a fegyvereket népirtásra vagy emberiesség elleni bűncselekményre lehet felhasználni.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya pénteken délután tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Magyar Honvédség a kalocsai raktárbázisról használatra már nem alkalmas T-72 típusú, páncélozott harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket szállít át vasúton a nyírteleki hadianyagraktárába pénteken és szombaton.

A közleményben hangsúlyozták, hogy szállítások nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a Magyar Honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak.

A szerelvény útvonala: Kalocsa-Kiskőrös-Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Nyírtelek.

A Magyar Honvédségnél folyó racionalizálás részeként az MH Logisztikai Központ irányításával az MH Anyagellátó Raktárbázis hadianyagot és harceszközt csoportosít át a kalocsai és káli raktárbázisairól a táborfalvai, a pusztavacsi és a nyírteleki kijelölt objektumokba – olvasható a közleményben.

Az inkurrens, honvédségi használatra már nem alkalmas hadieszközöket és felszereléseket több részletben szállítják át új raktározási helyükre.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szöszmösz
Amennyiben valóban a Magyar Hadsereg több éve előre tervezett logisztikai műveletéről van szó, akkor ebben a szituációban átütemezik a tervet és egyszerűen külpolitikai megfontolásból nem szállítanak hadászati eszközöket az Ukrán határra, semmiféle ürüggyel. A gond inkább az. hogy a Magyar K ormány nem fér a bőrébe, provokálja a környező országokat, sőt az Eunió tagállamait, magát az Uniót is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rugacs
Nahát, az oroszoknak jó nagy távcsövük van!
Azt is látják, mi történik Kalocsánál!
Vagy van egy belső emberük, aki (hamis) infókkal látja el őket?
Vajon mink van nekünk, ami az ukránoknak nincs?
Érdekes, hogy fel sem merül senkiben, hogy ha ezek mellettünk gyilkolják egymást, mi esetleg védenénk a saját területünket.
Azért a T-72-es nem mai gyerek már... :-)
yazo64
Harmincas évek közepe, valahol Németországban. Egy házaspár gyereket vár. Pénzük nincs gyerekkocsira, de mivel a férj egy gyerekkocsi-alkatrészeket készítő gyárban dolgozik, elhatározzák, hogy szépen darabonként hazacsórja a kocsit és otthon a rajzok alapján összerakja.
Múlik az idő, az asszonyka hasa már igen nagy, egy nap betoppan a párjához a fészerbe, hogy érdeklődjön az eredményről. A férj előtt egy harckocsi, fáradtan panaszkodik:
- Nem értem, nem értem, akárhogy kezdem el, mindig tank lesz belőle.
csikknorisz
Persze hogy nem igaz, már csak azért sem lehet, mert a magyar kormány nyelve csontig az oroszok seggében van. Erre ez a hála a Nagy Testvértől, hogy vádaskodnak?
mate03
@naaki: Ha emlékezetem nem csal,A Szerb-Horvát háború,alatt is küldött fegyvert a volt Fidesz kormány!Addig csináljuk a feszültséget,míg egy őrült miatt,eltűnik Magyarország!
Főlökött
Üdv.

Tessék már elolvasni a kérdéses cikket :

A pályázat az 58 db harckocsira:
www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Palyazat/Palyazat_S14N03.pdf

A tender nyertese:
www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Tajekoztatas/Tajekoztatas_S14N03_eredmenye.pdf

A második pályázatot 22 db T-72-es harckocsira írták ki.
www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Palyazat/Palyazat_S14N08.pdf

A második tender nyertese:
www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Tajekoztatas/Tajekoztatas_S14N08_eredmenye.pdf

Ami még vissza van :

MIG-29 tender:
www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Palyazat/Palyazat_S13N07.PDF

Helikopter pályázat:
www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Palyazat/Palyazat_S13N12.pdf

Tehát ha ténylegesen a határra ment a szerelvény, az már nem a Honvédség tulajdona volt, mivel 80 db -ot értékesítettek, s a dokumentumból leszűrhető, hogy kinek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.