Családi okok miatt váratlanul távozik posztjáról André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség követtanácsosa, a diplomáciai képviselet korábbi ügyvivője.

A diplomata távozásának hírét szerda délután erősítette meg az MTI-nek Elizabeth Webster szóvivő.

"André Goodfriend, a képviseletvezető helyettese családi okok miatt távozik posztjáról, Magyarországról, és visszatér az Egyesült Államokba" – olvasható a nagykövetség hivatalos közleményében.

André Goodfriend majdnem másfél évig irányította a budapesti amerikai nagykövetséget ügyvivőként, "egy olyan időszakban, amikor Magyarországon és kétoldalú kapcsolatainkban fontos fejlemények történtek" – tudatta a diplomáciai képviselet.

A nagykövetség leszögezte: a diplomata a washingtoni felső vezetés teljes támogatása mellett kiváló munkát végzett abban, hogy megismertesse és megmagyarázza az Egyesült Államok politikáját a közéletben és a magánszférában egyaránt.

A követtanácsos "a közeli jövőben" hagyja el Magyarországot, de nem jelölte ki elutazásának pontos időpontját – közölte a nagykövetség, amely azt kérte a sajtótól, hogy tartsa tiszteletben a diplomata családjának magánéletét.

André Goodfriend az előző nagykövet távozásával 2013 augusztus után ideiglenes ügyvivőként vezette a budapesti amerikai nagykövetséget. Az új nagykövet, Colleen Bradley Bell 2015. január 21-én adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek a Sándor-palotában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára ugyancsak január 21-én közölte, hogy az Egyesült Államok nem vonja vissza a budapesti amerikai nagykövetség addigi ügyvivőjének diplomáciai mentességét.

Magyar Levente az ügy előzményét felidézve közölte, a diplomáciai mentesség visszavonását Polt Péter legfőbb ügyész kérésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérte amerikai kollégájától, John Kerrytől.     Ennek oka az a feljelentés volt, amelyet Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke tett az ügyvivő ellen, különösen nagy érdeksérelmet okozó, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt – jegyezte meg.

Az államtitkár értékelése szerint a mentesség visszavonása lehetőségét adott volna az eddigi ügyvivőnek arra, hogy a független magyar igazságszolgáltatás előtt álljon helyt azokért a kijelentésekért, amelyeket nagy nyilvánosság előtt többször is megfogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a diplomata azon amerikai döntéssel kapcsolatos kijelentéseiről van szó, hogy magyar állampolgárokat, köztük tisztviselőket, így a NAV elnökét is megfosztják belépés jogától az Egyesült Államokba.

Magyar Levente akkor kijelentette: minden erejükkel azon lesznek, hogy az új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell megérkezését kihasználva olyan mederbe tereljék a politikai dialógust, amely lehetőséget ad arra, hogy a védelmi és a gazdasági együttműködés kifejezetten magas szintjére emeljék vissza a politikai együttműködést az Egyesült Államok és Magyarország között.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

libellle
@EcsiAntal: 18:07 te sem amcsi nem vagy, sem zsidó, sem buzi, te még egy egysejtü elölény sem vagy!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coyote3
Na lesz nagy hozsannázás, hogy legyőztük a gaz imperialistákat, mégis nekünk volt igazunk!!!
tivoli
Éppen ideje. Milyen követtanácsos az olyan, aki 18 hónap alatt se tanult meg magyarul?
Yoda69
Kar erte. Elveztem ahogy befutott a fideszes gernyoknak.
oncogito
Szerintem elege lett ebből az országból, akárcsak sokszázezer megcsömörlött magyarnak... :-(
silber13
@tivoli: Tán kötelező lett volna a magyar nyelv tudása? Nem hiszem hogy a diplomácia hivatalos nyelve magyar lenne!
EcsiAntal
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
tivoli
@silber13: ma, 18:01
Ha már itt volt, összeköthette volna a kellemest a hasznossal. :-))
libellle
@tivoli: 17:48 mert amagyarok akiket hivatalosan bárhová küldenek folyékonyan makogják az idegennyelveket ugye? DOOOF bist
libellle
@EcsiAntal: 18:07 te sem amcsi nem vagy, sem zsidó, sem buzi, te még egy egysejtü elölény sem vagy!!!
libellle
@tivoli: 18:09 és miert hasznos a magyar nyelv?? Hol ér vele el bármit??
Csizmás Kond
...valamit kellett mondjon ha már iszkirilnie kell...
Yoda69
@EcsiAntal: tonyo, frocsoksz a gyulolettol. Az nem zavar ugye, hogy vidaildiko beismero vallomast tett.
volvós
@Yoda69: Nem kell foglakozni a vezér ge...ivel !!!
Tónikánknak néha adnak csak idöt az ápolók ..:-))))
papa.49
Akkor most a Lendvay utcában örömtüzeket gyújtanak...
nemkati
@tivoli:
Két rendőr áll a körúton. Odamegy hozzájuk egy külföldi, és kérdezi:
- Du jú szpik inglis?
Mire a rendőrök:
-???
Újra próbálkozik:
-Sprehhen zi dajcs?
-???
-Habla eszpanyol?
-???
Mire a külföldi legyint egyet, és tovább megy.
Az egyik rendőr odaszól a kollegájának:
- Mindig mondtam, érdemes nyelveket tanulni.
Erre a másik:
- Dehogy! Ez is vagy három nyelven beszél, oszt ,mire ment vele???
tivoli
@libellle: ma, 18:22
Magyarországon például, ahol a hivatalos nyelv a magyar.
tivoli
@libellle: ma, 18:19
Valószínűleg. De hivatalos tárgyalásokhoz jár tolmács, még ha érti is az adott nyelvet. A félreértések elkerülése miatt.
silber13
@tivoli: Valóban, de nem a diplomáciában!
human
A személyektől el kell vonatkoztatni. A nagykövet és az ügyvivő csak szócsöveik az amerikai kormánynak. A személycserétől függetlenül a rendszer szintű korrupció gyanúja továbbra is áll.
bakegya
Kiváló diplomatát búcsuztathatunk-kiválóan beszélte a nyelvünk,érdeklődéssel tanulmányozta A TÖRTÉNELMÜNK.
NYITOTT VOLT ÜGYES BAJOS DOLGAINKRA-bizonyára szívesen tudtunkra adta volna az ÖT KORRUPT ZSIVÁNY KORMÁNYTAGUNK NÉVSORÁT IS-
tivoli
@silber13: ma, 18:58
A diplomáciában mindenki az anyanyelvén beszél, hivatalos tolmácsok vagy tolmácsgép közreműködésével. A félreértések elkerülése végett.
simmering73
@libellle: Ez egy genny. A civilek közt az alfag@ci.
JAJMÁR
André Goodfriend azért egész jól kivehetően itt hagyja a "lába nyomát" :)
Egyébként nagyon érdekes ember, kár, hogy nem "becsültük" meg eléggé... de talán majd a nagykövet asszonyt sikerül -:)
nemzeti_nyugdíjas
Jajj. Mi lesz Vida Ildikóval. Kivel beszélget angolul? :)
libellle
@tivoli: ja, de nem a diplomaták nyelve. csak azért irom, hogy ne halj meg bután
libellle
@Csizmás Kond: 18:27. Erthetetlen a hozzászólásod. Megjött a Nagykövet Asszony, igy rá nem feltétlenül van szükség. Ezenkivül meggyözödésem nem szomorkodik azert, hogy el kell mennie. Egy úriember egy diplomata találkozott ebben az országban egy csomó bugris parasztal, akik magukról valami hatalmasat képzelnek. ildikócska pedig egy égetö ügyben elkapja a diplmatát az utcán, természetesen az ö világában igy szokták az ilyen és hasonló ügyeket megtárgyalni.
tivoli
@libellle: @libellle: Világosíts fel lécci, lécci, lécci!
Alzheimer Fauna
Távozásával Magyarország lesz szegényebb.

Szerény javaslatom a távozása előtti utolsó mondatra:
So long and thanks for all the fish!
(Ildi kedvéért le is fordíthatnám, de juszt se! Szótárazzon!)

P.s.: Mr. Goodfriend! It’s been a delightful visit.
Come back anytime!
tivoli
Azt híreszteli a fáma, hogy az ideiglenesen itt tartózkodó jóbarátunk azért húzza el a csíkot, mert nem akar Putyin szeme elé kerülni szégyenében.
Esetleg azt találná hallani tőle, hogy "Na mi van kisfiam? A vengerszki nem ugrott ki a bőréből jöttödre?"
kata53
@Yoda69: Lecsúsztam tonyo hozzászólásáról! Törölték. Virágnyelven felvilágosítanál? Fúrja az oldalamat, bár bizti valami nagybaromság lehet!
KERKA
@kata53: nem nehéz megfejteni: ecsiész antal utalt az állampolgárságára, vallására és a nemi hovatartozására. Mert őtőle ennyi telik, csak ezt tudta összekotyvasztani ez a remek szakács mester:))
KERKA
@Alzheimer Fauna: 10.35 Kíváncsivá tettél: milyen halakat???:))
Csizmás Kond
@libellle: Nézd, ha azt mondod ebben az országgal és bufris paraszt akkor cigány vagy...azoknak a kedvenz megjegyzésük a parasztozás ...ha meg kikéred magadna akkor magadat tartod bugrosnak...válassz.
libellle
@tivoli: ma 11:32Te ugye humorista vagy?? Még te sem képzelheted komolyan, hogy putyintól valaki viktorkán kivül megijed. putyin egy szavahitetlen személy az egész világon. Persze itt akad azert egy két kivétel akik esetleg hisznek neki, azok akik hasonlóan gondolkodnak. putyin még megszólitani sem szólitaná az USA diplomatáját, ugyanis az egy abszolute támadás lenne az USA-felé. Ezenkivül orbán hülyeségéhez definitiven nem fog egy itt élö amerikai diplomata sem assistálni.. Mert mit is keresnének urak putyin és orbán köreiben.Ezenkivül Magyarország látja a patkányt vendégül nem Amerika. Ugyhogy orbán bebujhat deréki putyinba és egyedül végezheti feladatát.
libellle
@Csizmás Kond: ma 18:35. Te, én is elléggé kacifántosan irogatok néha, de a te válaszod még az enyémtöl is tekergösebb, nem is értettem. Mert mit keres itt cigány és stb.? A bugris parasztal a olyan hatalmas és különlegesnek tartó kormányodat értettem, akinek sajnos annyi fogalma sincs a diplomáciához mint egy egérpupsz.
tivoli
@libellle: ma, 18:56
Először próbaképpen csipkedd meg az arcocskádat, hogy ébren vagy-e. Ha igen, akkor fogjál egy alkoholszondát, fújd meg, megállapítandó az alkoholos befolyásoltságod mértékét. Ha kicsit is túl van a tolerálható mértéken, az sem mentség, de haladéktalanul kérjél meg valakit, hogy vágjon jól pofán. Csakhogy elmenjen a kedved az ilyen otromba handabandázástól.
libellle
@Csizmás Kond: Ja, na felvilágositalak, EMBER VAGYOK és méghozzá kulturált
Csizmás Kond
@libellle: ...ami szerinted azt jelenti hogy egyik embert a másik fölé lehet helyezni ?
Alzheimer Fauna
@KERKA: "...Érdekes módon a delfinek réges-rég tudták, hogy küszöbön áll a Föld megsemmisítése. Számos hiábavaló erőfeszítést tettek, hogy az emberiséget figyelmeztessék a veszélyre, de kapcsolatteremtési kísérleteiket az emberek mulatságos futball-labda-trükknek meg füttyögő halacskakoldulásnak vették.
A delfinek végül is feladták a reményt, és nem sokkal a Vogonok érkezése előtt távoztak a Földről.
A legeslegutolsó delfinüzenetet is félreértelmezték az emberek. Azt hitték, hogy meglepően kimunkált, karikán keresztül végrehajtott kettős hátrabukfencez látnak, miközben a delfinek az Egyesült Államok himnuszát is elfütyülik.
Az üzenet valójában ez volt:
Viszlát, és még egyszer kösz a halakat!..."*

Az én szereposztásomban:
a Föld... Magyarország
a bölcs delfin(ek)... André
a Vogonok... Putyin és a vele galvanikusan összenőtt G. Viktor

* Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
KERKA
@Alzheimer Fauna: Ez jó volt, nagyon jó:)) mindíg tudtam, hogy a delfinek intelligens élőlények.
De azért Te hosszútávon fárasztó lehetsz:)) (ez nálam nem a sértés jele)
Alzheimer Fauna
@KERKA: Anya azt mondta, hogy rövidtávon is, de apa megvédett azzal, hogy ez nálam nem távolság függő...
mariaberta
@libellle: De mire válaszoltál? Mert az már nem található .
mariaberta
Ha kiváló munkát végzett, mi az a életbevágó "családi" ügy? És van aki ezt az indokolást elhiszi??
bencemacska
Mindenesetre egy értelmes, kellemes emberrel kevesebb lesz M.o-n. Reményünk : nem jön rosszabb utódja!
KERKA
@Alzheimer Fauna: És amikor a kisszobádban a távolságot, mint üveggolyót szorongattad a kiskezedben, a szüleid azon elmélkedtek vajon kire ütött ez a gyerek?
kata53
@KERKA: Köszi. Gondoltam, hogy valami zagyvaság lesz és szalonképtelen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.