"Elfogyott a munkaerő. Aki írni, számolni tud, akinek nem okoz gondot, hogy reggel 6-ra bejöjjön, és 2 óráig dolgozzon, az elment külföldre, pedig még különösebb szakképzettség sem kell" – panaszkodott egy autóipari vállalkozásokat összefogó szervezet elnöke, Gellén László a VS.hu-nak.

Csak egy példa a sok közül: az ajkai Bakony-Balaton Gépjárműipari és Mechatronikai Klaszter szeptember elejére országos munkaerő-toborzást hirdetett meg, de kénytelen volt később lefújni, mert nem voltak jelentkezők.

Egyre nagyobb a munkaerőhiány az országban, például Kelet-Magyarországon 93 ezer állás volt betöltetlen júliusban. Ez főleg a kisebb hazai beszállítókat sújtja, a nagyobb multik mint az Audi vagy Bosch túl tudnak jutni rajta.
A kivándorolt fiatalok miatt megrokkanhat a magyar gazdaságForrás: VS.hu

Gelléna felvetésre, hogy ha jogilag lehetségessé válik a menekültek foglalkoztatása, akkor élnének-e vele, azt felelte:

A plakátkampány nem segített abban, hogy itt maradjanak, rohannak át az országon. Csak az a baj, hogy a magyarok is mennek abba az irányba...

A lap szerint megtorpant a magyar ipar növekedésének lendülete. Miután az uniós pénzből finanszírozott állami beruházások egyelőre kifutottak, a mezőgazdaságot pedig aszály sújtotta, így ezen az autóipari vállalatok segíthetnének.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
A gazdaságot kellett volna építeni a maffia kormánynak
a stadionok helyett !
Talán jóval kevesebben mentek volna el !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Hála a hős "hozzáértő" kormányunkanak!
ila51
Kérdem , mit csinálna , ha hazajönne ?
Január
"... például Kelet Magyarországon 93 ezer állás volt betöltetlen júliusban." Milyen jó is lenne, ha az ország keleti részében ennyi munkahely lenne betöltetlen.
Egy kis pontosság kéretik a cikkben, mert a 93 ezer betöltetlen munkahely egész Magyarországra vonatkozik és bizony nem 93 000, hanem 93 990.
A Tündik bündije
Ó, de kíváncsi vagyok, ez benne lesz-e a köztévé híradójában? (Nem).
Dr. Felipe
"A plakátkampány nem segített abban, hogy itt maradjanak, rohannak át az országon. Csak az a baj, hogy a magyarok is mennek abba az irányba..."

Na de ha a zosztrák határra is épít g vicctor kerítést mindjárt nem rohannak annyira, mármint a magyarok.
nyanya001
A gazdaságot kellett volna építeni a maffia kormánynak
a stadionok helyett !
Talán jóval kevesebben mentek volna el !
jancsipapa
@Január: Bizony ,bizony . Elmennek ,mert keveslik a négyszáz forintos órabért ...
vonotok
El ne higgyétek. A magyar gazdaság " DÜBÖRÖG " , csak mi egyszerű emberek nem érezzük a hatását. De hát akkor hol a sók pénz?? Csak nem sógor, koma zsebében??, Ejnye, ejnye.
Clavigo
Vazzzze...Van mindjárt 200 db. állam,,és helyettes államtitkár...Lehet közöttük mazsolázni.!! A még mindig hiányzók helyére meg alkalmazzák a békemenetes hulladékokat.Napidíj helyett,,havi lóvé...oszt jó napot.Pataki majd dalol a toborzásnál...
hetöndöe
Talán fizetni kéne rendesen a munkát,oszt majd lesz jól képzett munkaerő.
Nem olyan bonyolult ám ez.
GeoCravker
Már két éve is dübörgött a társadalom szociális abortuszprogramja:
endresy.blogspot.co.uk/2013/09/ismet-tarsadalom-szocialis-abortuszarol.html

Nem újdonság. Inkább az a vicces, hogy sokaknak csak most kezd feltünni.
Yoda69
Nem csak hogy megrokkan, de jo 50 evig magahoz sem fog terni. Elintezte ezt nekunk rendesen a fideSS.
lampa laz
@nyanya001: 14:32-re, a másik hibban, balogpáter meg templomokat akar építeni, így aztán tényleg mi leszünk a nagy stadion és templomépítő nemzet.
nyanya001
@lampa laz: Olyanok mint a sáskák!
Csak a pusztításhoz értenek !
lampa laz
@nyanya001: de ahhoz nagyon, vagyis csak ahhoz értenek...
Csizmás Kond
sok ága-boga van az elmenésnek..
-figyelembe kell venni, hogy hány negyven évesnél fiatalabb tanult szakember van aki ugyan dolgozna de szakképzetlenként külföldön jobban keres...
-azt is figyelembe kell venni, hogy hány olyan hazai ipar maradt meg ami foglalkoztatni tudná a szakképzett embereket...
-sőt azt is, hogy hány olyan cég van a melyik ugyanazt a fizetést adja itt is a munkásainak mint külföldön...
alterego56
Na akkor itt az idő a rejtett tartalékok bevetésére.Hajrá Viktor.
justhpeter
Még mindig nem értem, hogy miért nem beszélik meg ezeket a gondokat mondjuk Orbán úrral, Parragh úrral, Varga úrral, Matolcsy úrral, a szavazatot biztosító fideSS frakcióval ? Lehet, hogy meg sem értenék ?
pbalage
oda kell vezényelni a katonákat csavaranyát behajtani, aztán jobb lesz a statisztika, csak akkora hülyeség, hogy egy fideszes gondolkodás nélkül végre is hajtja.
Tényfeltáró
@nyanya001: ma, 15:46

De ahhoz viszont nagyon, mindent lerágnak csontig.
Tényfeltáró
@Mirabilis: A közmunkásokon tudnak nyerészkedni a helyi kiskirályok, abban érdekeltek.
Alzheimer Fauna
Csak szólok KisGecnek - ne érje meglepetésként -, az Alzheimer család is elkezdett spanyolul tanulni...
Desischado
Legyenek rendes bérek, biztos munkahelyek, és akkor nem mennek el az emberek! Ilyen egyszerű! De a maffia banda stadionokat, meg újabban templomokat akar építeni! Hát igaz, ez fontosabb mint az ország és az emberek jóléte! Mocskos férgek!!!
kamazuka
ÓÓÓÓÓ jaj nekem,már megint ezek a negatív hullámok!
Nem a megfogalmazott véleményekre gondoltam.
simmering73
Mindenki menekül ebből a tejjel mézzel folyó, kolbászoskerítéses tündérországból. Ki át, ki el. A reformok működnek.
wagabund
ugyan..csak nyafognak...lusták terepre menni...tessék elbuszozni dél-Baranyába, vagy BAZ megyébe, és szisztemtikusan felkutatni a rejtett munkaerőt...

nincs ebben semmi nehézség, csak elszántság kell hozzá..akár több ezer ember is kerül, ha jól ígérnek..

jólbeszélek cicvarek?
Levendula
Amíg a t. magyar vállalkozók MINIMÁLBÉREN, vagy annak töredékéért alkalmazzák a munkavállalókat, addig nem lesz itt változás.
human
@emerencia: Teljesült Orbán álma. Tusványoson (hol máshol) bevallta, hogy Magyarország számára az olcsó munkaerő jelenti a kiugrási lehetőséget a gazdaság számára. Ezt is csak a külföldi magyarok előtt, messze a hazájától, messze az igazi adófizetőktől merte kimondani a nyomorék.
1magyar
Ideje lenne már az utolsó utáni órában észbe kapni a kormánynak, hogy stadionok és egyéb pazarlások helyett inkább az emberek jobb életére koncentráljanak.A gazdagok csak halmozzák a milliárdjaikat nem fektetik be, abból meg nem fog működni a gazdaság.
Na meg ki akar 47 ezerért dolgozni ha kell a munkája adjanak érte rendes bért.
Majd megrokkan 47 ezerért és utána még legyen valaki aki elkaparja a temetőben a családból?
human
@1magyar: Bolondnak nem lehet elmagyarázni, hogy bolond, mert csak bolondnak fog nézni.
human
Van egy elméletem arra miért akarja a hatalom a lakosságot folyamatos munkával lefoglalni.
Aki jól keres az jól él. Aki jól él az szabadidővel rendelkezik. Szabadidejében pedig ráér tájékozódni. Aki tájékozott az át lát a szitán. Márpedig ha valaki meglátja egy párt mögött a kapzsiságot, akkor arra nem fog szavazni.
Így áll összefüggésben a kereset és a választói szavazat. Ebből az is látszik, hogy nyugat azért demokratikusabb, mert az emberek többet keresnek.
darwin
@human: Mióta megfordították a tetsziket a válasszal,néha félrenyomok :)
A lakosság csak szeretné folyamatos munkával lekötni magát,mert szívesebben dolgozik,mint politizál.
Csak meló,az nincs.Legalábbis keleten.Ha több munka lenne,többen szavaznának erre a kormányra is.
Grafix69
Az a legfőbb gond ,hogy Magyarországon egy túl adóztatás rendszert építettek fel a módszer váltás után. Nincs még egy olyan ország ahol a melós nettó bérével egyenlő vagy olykor több pénzt szed az állam adó cím szó alatt. Egy 120 ezer forintos nettó fizetés teljes költsége 240 ezer forint , ezt a különbözetet az állam vesz el. A 27 százalékos áfával még a maradék egy harmadát és a banki és egyéb szemét adóval a megmaradt 60 százalékból még olyan 5 -öt elvesz , magyarán 120 ezer nettóból megmarad 75 ezer forint ez jut mindenre. Ez a rendszer arra épül,hogy rengetegen dolgozzanak alap fizetésért így hatalmas összegeket lop el a kormány a dolgozóktól . Igen ám csak,hogy a fogyasztást a béka segge alá vezeti és ezt az ördög kört még azzal s fent tartják ,hogy fizetés emelésnél a dolgozó 6000 forintból csak 1000 ret vihet haza a maradék 5000 szintén megy az államnak. Persze lehet vele példálózni ,hogy bezzeg mi megemeltük a fizetéseket stb. Egy Ausztriában vagy Angliában dolgozó embernek a heti 400 eurós fizetéséből , ha az állam elvenne 200 eurót akkor ott is az lenne a helyzet mint Magyarországon , viszont megállna a fogyasztás és nem pörögne a gazdaság. A Magyar politikai tolvaj bandának elég ha az Ő embereik gazdagodnak meg mert akkor hatalomban tudnak maradni . Nem tudom elképzelni azt ,hogy Magyar emberek a hazájukban meddig képesek ezt elviselni , meddig tűrik ezt a lehetetlen helyzetet mikor egy vezető beosztású ember gyakran a húszszorosát megkeresi egy átlag melós fizetésének. Olyan lenne ez , hogy példát mondjak mint ha Ausztriában dolgozó melós 400 eurós heti fizetéséhez képest a főnöke mondjuk 8000 eurót kapna egy hétre, szerintem agyon vernék. A Magyar viszonyokról ez a véleményem, szerencsére már rég nem élek ott így tőlem nem lopnak el semmit már.
wagabund
@Grafix69: Marx a Tőke c. művének elején egy gyártulajdonos sérelmét írja le, miközben a munkásai lázadoznak...
-ezek lázadnak a nyolcvan százalékos adó miatt?...ők a heti egyfontos bérükből csak nyolcvan pennit adóznak, a többi az övék...de én a heti száz fontos jövedelmemből nyolcvan fontot...akkor én mit szóljak? engem mekkora veszteség ér!...

tanulságos nézőpont..
Lepényleső
Meg kell kérni ovit,hogy most aktivizálja a munkaerő piac tartalékait,akik már 25 éve a kis-
padon ülnek.
Tényfeltáró
@darwin: Minek a több munka, ha a hülye birkák eddig is ezekre szavaztak.
Tényfeltáró
@human: Már 25 éve készülünk a kis ugrásra. De még az sem megy nekünk.
Feraj49
Még hogy betöltetlen 5288 állás van betöltetlen Baranyában.Érdekes módon egyetlen egyet sem ajánlott fel a munkaügyi központ a nejemnek ! Nem azt kell nézni elvileg betöltetlen állás van,hanem milyen szakmákra.területre keresnek embereket .Erről ennyit.
Tényfeltáró
@1magyar: Ezek a magyar Bil Gecik képtelenek modern technológiákat fejleszteni, nem értenek hozzá. Az összeharácsolt pénzért mindent felvásárolnak ami útjukba kerül, mint a sáskák, lekopasztják a minimálébéres rabszolgák tömegeit, középkori termelési szinten. Mert mi vagyunk a legoccóbak Európában. Nagy büszkeség!
human
@Tényfeltáró: Matolcsy szerint pedig már túl vagyunk az elrugaszkodás évén is. Most valahol a levegőben verdesünk a karunkkal gondolom, hogy húzzuk az időt, mert ahová érkezni fogunk azt a mély, sejtelmes sötétség borítja.
kamazuka
A kérdés úgy hangzik.
Bárhol a világon akárki A.-ból B.ba migrál,emigrál,új lakóhelyén dolgozik jövedelmet szerz,abból a jövedelemből hogyan mi módon részesűlhet A,azaz A pont?

Nem azon kell siránkozni,hogy elmentek a fiatalok,hanem, azon hogy a szakiknak odafönn halovány ötletük sincsen,hogyan lehetne ebből profitot előállítani az elhagyott ország részére!
Mert lehet!
nezelodo
Csak nehogy abban az irányban, amerre elhúzott a munkaerő, is kerítést építsenek a fijjuk, mert a "Gyere haza fiatal" vezényszóra hazafele özönlő fiatalok nem tudnak átmászni rajta!
micfild
@human: " Júlia nem akar a földön járni, felszállt inkább az egek felé"
JABA
CSILLAGOK HÁBORÚJA megy ebben az országban...
darwin
Az autóipari beszállítóknak meg:azt,meg oda.
A környéken kb.5 ilyen cég van.Mind minimálbért fizet.Hogy akarnak bárkit odacsalogatni dolgozni???
nemjoezigy
Nem lenne munkaerő hiány,
1. ha megfizetnék a munkásokat és nem az átlagbérekkel hivalkodnának, amiről tudható, hogy a több milliós havi fizetések miatt annyi amennyi!
(a mocskos kormány most akarja 5millió és 10millió közé emelni az állami cégek vezetőinek a pénzét, mert a versenyszférában ez van)
2. a juttatásokról se felejtkezzünk el
3. nem irreális elvárások lennének a pozíciókra
A migránsokat meg felejtsék el, még felvetés szintjén is. Csak ráfizetés lenne az alkalmazásuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.