12 milliárd forintnyi forgalmat zsebelhetnek be jövőre Kuna Tibor cégei, a Young & Partners és a Trinity Communications. Kuna Tibor civilben Szijjártó Péter külügyminiszter közeli barátja – írja a 444.hu.

Kuna sikerében a jó kapcsolatoknak mindig is szerepe volt: először Deutsch Tamás sportminisztériumában dolgozott, s e Fidelitas-közeli időszakból datálódik jó viszonya Szijjártó Péterrel. 2002-ben már utóbbi ajánlotta be Kunát a Fidesz-frakcióhoz, 2005 után pedig gyakran szerepeltek együtt nyilvánosan. 

A Young & Partners kis, egyszemélyes cégnek indult, ám állami megbízást már a Gyurcsány-érában is kapott:

Nagyobb szerződést nem kaphatott mert fent tudták róla, hogy fideszes, de amit rábíztunk azt megcsinálta, és nem volt rá panasz.

- nyilatkozta egy bennfentes tisztviselő.

Az állami bevételek csak a 2010-es kormányváltás után kezdtek nőni a cég portfóliójában.

Már 2010-ben kamatoztak a régi kapcsolatok: ahányszor a Dunaújvárosi Főiskola, vagy Veszprém Önkormányzata kommunikáció témában írt ki tendert, garantált volt a Y&P-s siker. De nyertek az OEP-nél, a Főtávnál,a Mentőszolgálatnál, és később a Vízműveknél is olyan tendereket, amik arról szóltak, hogy miként lehet egy közszolgáltatást népszerűbbé tenni a lakosság körében, és jó hírük volt a piacon. Ezek jellemzően 10-20 milliós megbízások voltak, amik nem zavarták Simicska-központot.

Az első nagy állami megbízás 2011 végén jött a Miniszterelnökségtől – ekkor Szijjártó már ott dolgozott. Innentől kezdve Kunának csak megszületni volt nehéz. A Kreatív elemzésére hivatkozva a 444.hu ugyanis azt írja, hogy

a Young 2010 és 2014 között elnyert közbeszerzési pénzeinek közel 80 százalékát úgy szerezte meg, hogy egyetlen ellenfele sem volt.

A 444.hu forrásai szerint a Y&P politikai hátszelét érezni lehetett a nagy cégekkel kötött stratégiai megállapodások során is:

A 444-nek három, egymást nem ismerő (két állami, egy piaci) forrás is arról beszélt, hogy amikor Szijjártó írta alá a megállapodást, „ajánlott" volt a Y&P-vel szerződni a sajtótájékoztatók, kitelepülések és egyéb PR-teendők megszervezésére.

Nem csoda hát, hogy Kuna cége mára a legnagyobb lett a piacon:

A tulajdonos 2013-ban már 421 millió forintot, az előző évi nyereség 323%-át vehetett ki osztalékként. Egy-egy közbeszerzésen többet nyertek, mint amennyi versenytársaik teljes éves árbevétele, így lettek 2013-ra a legnagyobbak a PR-piacon.

Úgy tudni azonban, hogy Lázár János elégedetlen volt a Y&P által a Miniszterelnökségnek nyújtott szolgáltatásokkal, emiatt meg is romlott a viszonya Szijjártó Péterrel, sőt, a Y&P is ellenlábasának tartja a kancelláriaminisztert. Hasonlóan kellemetlenül érintette a céget a Simicska-konfliktus, méghozzá az időközben tető alá hozott közös bizniszek miatt.

Kuna ekkor rántotta elő a Trinity Communications nevű céget, mellyel szintén elkezdett közbeszerzéseket nyerni. Ő maga a belső verseny szükségességére hivatkozott a váltáskor, ám mások szerint a Szijjártó-féle villa-ügy és a Közgéptől való elhatárolódás miatt kellett a Youngot hátrébb tolni. A 444.hu most azt írja,

az NFM-ben – ahol a Simicska-vonalat Seszták körei váltották – a Trinity lett az új libling.

A Trinity sikeresen szerepelt azon a tenderen is, mely az állami cégek kommunikációs költéseit allokálta, noha a Trinity egyébként nem felelt meg a feltételeknek, mert sem ő, sem jogelődje nem rendelkezett elég múltbéli megbízással.

A Trinity végül a miskolci SPRINT nyomdaipari céggel közösen került be a kiválasztott három konzorcium közé. Mellette a Rogán-közeliként ismert Csetényi Csaba és Krskó Tibor vállalata, a HG360 által vezetett konzorcium, és meglepetésre a fideszes körökön kívüli Mindshare médiaügynökség foglalkozhat majd állami intézmények reklámköltéseivel a következő egy évben.

A cég 2016-ra 12 milliárdos forgalommal számol.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
"Az állami bevételek csak a 2010-es kormányváltás után kezdtek nőni a cég portfóliójában."
Miért nem lepődök meg...hányingerem van a mocskos fidesz maffiától már...azoktól meg méginkább akik még mindig vakon éltetik ezt a mocsok bandát.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
"Az állami bevételek csak a 2010-es kormányváltás után kezdtek nőni a cég portfóliójában."
Miért nem lepődök meg...hányingerem van a mocskos fidesz maffiától már...azoktól meg méginkább akik még mindig vakon éltetik ezt a mocsok bandát.
Törölt felhasználó
A fideszes baráti köröket milliárdokhoz juttatja a fidesz és ezek a szegény tisztességes politikusok pedig éheznek, hitelből, családi segítséggel alig tudnak megvenni egy lakást-házat..
Ez teljesen életszerű nem, főleg egy ilyen félbalkáni urizáló, oroszbarát országban..:)

Szopd ki te baszott hajú homlokos tarajosgőte a vákum pofájú habonnyal és a harcsaszájú főnököddel együtt miközben a paraszt gyerek röhög rajtatok a verejtékező sport-drogossal..
Desischado
A harácsolás, tisztességtelen haszonszerzés prototípusa á la fidesz csókos módra! Pfujj!
szaboria1
Na majd ez a cég is kitünteti Varga Mihályt. Jól hangzatos neve van.
tothjani
12 milliárd potom pénz, ezt bármelyik egyszerű melós röpke 12 ezer év alatt megkeresi!!
bakegya
Dugják ezek a néppártos,minden nemzeti fideSS-fijjuk egymást rendesen-a teknhősnek erre kellett a magyarok állama!!!
pbalage
én akkor sem alacsonyodom le ilyen fideszes szintre,
még ha szegény is lettem, mint a templom egere.
volvós
12.000.000.000.- igy néz ki a jövö évi " forgalma "
Hát nem ezekböl lesz a legtöbb meleg házasság ?
Meg a Pride felvonulások Petike ! Miért nem a
" barátodtól kérsz " kölcsönt " a viskódra ??
Gondolom, az ov(r)ális szobában négyszemközt
megbeszélhetitek, ha nncs valai a szátokban ! :-))
wagabund
..."Kuna sikerében a jó kapcsolatoknak mindig is szerepe volt: először Deutsch Tamás sportminisztériumában dolgozott,"...

ime az siker titka. sőt... egy sikeres élet alfája és omegája..
human
De jó lenne megélni, hogy mindegy legyen milyen pártszimpátiájú egy cég. Ha jól végzi a dolgát akkor kapja meg a munkája reális árát. Ehhez talán örökké kell élnem, mert Simicska példájából láthatjuk, hogy itt változást senki nem akar, csak a haveri vállalkozói kör változik.
Yoda69
Ha lesz egyszer fuggetlen birosag es demokracia Magyarorszagon ezek eletfogytot fognak kapni.
Toby
"a Young 2010 és 2014 között elnyert közbeszerzési pénzeinek közel 80 százalékát úgy szerezte meg, hogy egyetlen ellenfele sem volt."

Tolmácsképző nem indul ? Mert nagyon kellene...
human
@Yoda69: Egyenlőre a kiváltságos rendszer kiépítése zajlik és láthatóan akadályok nélkül. Ha esetleg le is lesznek váltva 100 Simicskája lesz a fidesznek, akik pénzelni fogják őket.
nemkati
@human: Tudomásul kell venni, hogy a maffiaállamban, másnéven Tündérországban, megint másnéven Fidesz-államban olyan, hogy kapitalizmus, verseny, olyan nem létezik. Olyan se, hogy egyenlő esély. Csak az van, hogy haveri, párt általi támogatással, ellenfelek nélkül, személyre szabott tenderkiírással, előre eldöntött nyertessel létezik pályázat. És ilyen esetben ugye nem biztos, hogy a legjobb kapja a megbízást. Mit mondjak, azt is feltételezem, hogy biztos, hogy nem a legjobb. És ez meg is látszik az egész országon.
human
@nemkati: És aki meg is kapja a megbízást, az még szarul is dolgozik. Tiborcz led lámpári panaszkodnak, mert alig világít vagy villog, Mészáros csatornaépítése után kátyúk maradnak, a várkert bazárt kit tudja hányszor kell még felbontani, újra átadni.
nemkati
@human: Ja. Bátorkodtam erre célozni utolsó előtti mondatomban. :)
mariaberta
Ha Szíjgyártóra nézek, mindig elfog a kacaj!!! Ilyen hülye frizurával külügyminiszter?
kkalman
Ezek már annyira pofátlanok, hogy már a látszatra se adnak. Kamu pályázatokat írnak ki, előre nevesítve a pályázat nyertesét.
@Mirabilis: ma, 19:10 A fotókról csak egy kérdés jutott eszembe: Minek nevezzelek?
human
@kkalman: Magam is meglepődtem, mikor azt halottam, hogy nem 10-20, hanem 30-40 %-ot kell visszafizetnie bizonyos nyerteseknek a kapott pénzből. A maradékból kell fizetniük az anyagot, munkásokat.
kkalman
@human: tegnap, 21:44 Ezután nem lehet, kell csodálkozni azon, hogy semmi nem készül el időre, és ha végre el is készül, a minőség a bányászbéka hátsójával sincs köszönőviszonyban. Még messziről se. A 10-20 % is pofátlanság, a 30-40 százalékra meg már szavakat se lehet találni.
A következmény, drága és szar munka, a munkások alul fizetése.
Lepényleső
Máshol a gazdaságot segítik a közpénzek,itt az egyéni gazdagságot-szemérmetlenül és
határtalanul.
human
@kkalman: A fideszes Illés Zoltán is azt mondta, hogy 10-20%-ok már a múlté, ennél sokkal nagyobb lopások mennek. Hát ha valaki ő tudja, hisz fideszes.
kkalman
@human: ma, 20:57 Láttam az Illés Zoltán féle interjút. Azt kell mondjam, nem sokáig lesz fideszes. Csak nehogy véletlen baleset érje a már többszöri nyilt véleménye miatt, mint a felcsúti juhászt. Lehet, hogy már melegítik az ismeretlen, osztrák rendszámú Mercédesz motorját
human
@kkalman: Majd kilép, mint a többi. Mondjuk Ángyán és az energetikáért felelős államtitkár helyettes valóban azért lépett ki, mert nem akartak asszisztálni Orbán mocskos kis játszmáihoz.
Szeparepa-
Egy nemzet javainak önkényes fosztogatása hatalommal visszaélve: hazaárulás. Hazaárulásért kötél jár...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.