Súlyos állításokat fogalmazott meg hazánk legismertebb toxikológusa, Zacher Gábor a Liberális Magyarországért Alapítvány által szervezett rendezvényen tegnap – számol be az MNO.hu.

Az esemény apropóját az adta, hogy nemrég Zacher úgy fogalmazott, a következő években az egymillió alkoholista országává is válhatunk. A január 29-ei fórumon a toxikológus arról beszélt, nem érti, hogy a politikusok miért nem akarnak az alkoholizmus témájával foglalkozni, hiszen az pártpolitikai hovatartozás nélkül, mindenkit érint.

Zacher: emelni kell a pia árát, hogy kevesebb legyen az alkoholista

Szóba került egyebek mellett a megelőzés témája is. Zacher Gábor szerint bár megoldást nem, de javulást hozhatna az alkohol árának megemelése, illetve az üvegek ellátása olyan fajta elrettentő ábrákkal, amelyek a cigarettásdobozok oldalán hirdetik a termék egészségkárosító hatásait.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Doktor úr kicsit mellé ment nem gondolja???Illene tudni hogy a ,,szenvedély beteg,, mindenáron, akár az élete árán is megszerzi az adagját!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coni
Ja. De előtte át kell adni a gyártás és forgalmazás jogát. És lehetőleg feketére fóliázni a boltokat.
Eriksson
Hülyeség. Ha semmire, de piára mindig fog jutni. Bűncselekmények árán is.
papa.49
Doktor úr kicsit mellé ment nem gondolja???Illene tudni hogy a ,,szenvedély beteg,, mindenáron, akár az élete árán is megszerzi az adagját!!!
csa-csa
@Horizont: "A képek semmit nem érnek! Az ára az igen! Legalább is kevesebbet inna. "
áááááááááá!!
Macskaszem
Ha drágul a pia, attól gazdagék eztán is Scotch-ot fognak vedelni, csóróéknak meg a kannás is luxuskategória lesz. Majd amikor tornacipőből meg falevélből fognak páleszt főzni, attól aztán tombol majd az egészség
simmering73
Ez a doki is be van lőve. Tudhatná, hogy ha emelik az árát, az alkoholista akkor is megveszi. Ha kell, öl is érte. Még több tragédia lesz. Kár ilyen hülyeségeket mondani.
1magyar
A feketézést segítené, a tablettás, ócska borokat, meg fene tudja miket meg nem isznak az alkohol szenvedélybetegek.
justhpeter
Szerintem csak több lenne a nyomorgó család.
Rumcájsz
Amennyiben az illető megfelelően kezeli a családját, a családi kapcsolatát, értelmes tagja szeretni a társadalomnak, az az alkalomszerű alkoholfogyasztást fogja választani a napi rutin helyett.
Amelyik senkiházi elissza a család betevőjét, akasztani kellene, nem gyógyítgatni és papolni felette!
human
Zacher ne aggódjon. Valamelyik fideszes alkoholszállító haver már írja a számítógépén az alkoholmutyi törvénymódosító javaslatát. A poén az lenne, ha ismét Szekszárdról kerülne elő egy rejtett hangfelvétel ahogy leosztják a piacot a haveroknak.
tothjani
Igen emelni kel a sör és a bor árát, de el kell érni az Uniónál hogy a Nemzeti italunk a Pálinka teljesen adómentes legyen.
picike
@tothjani: már igyis nagyon drágák miért emelni aki isuzik az fogis inni mindig
Maxipocak
@human: JA! Majd a finn rokonokra fognak hivatkozni, hogy ott is csak kijelölt boltokban lehet kapni és jó drágán! Szarnak ezek miránk meg az Országra!
Fradigege
A nemzeti italboltokkal megoldják. Emelhetjük a pia árát, de minimum 100 ezer ital boltot kérek! Vagy lámpavas. Lehet választani. Talán a szr lőréket nem lenne szabad a piacra dobni. NoName sörök komlókivonattal és tablettás Budget borokat forgalmazni. Nem beszélve a full agylágyító komerszekről, amit ipari alkohol, deszt.víz és aromákból szutymerákozzák össze. A kistermelőket nem kéne agyonvágni, mert a csóffadt zsírmore szarik a gazdasági fejlődésre, amitől nőhetnének a bérek, munkahelyek és egzisztenciák. Nem hobbiból lesznek az alkoholisták.
Itt egy kis ízelitő:
www.youtube.com/watch?v=m_053a-aPMI
Nem csodás? Őket is beleszámolják a magyar statisztikákba. A szlávok a full piálásról híresek. Londonban mindenki be van baszva. A skandinávok alkohol-túrákat szerveznek, mert a nemzetközi tengereken olcsóbb a pia. Kihajóznak túristhajókon és bebasznak. Majd szétverik és széthányják a hajót. Sőt, Budapestre jönnek hosszúhétvégézni a nyugat-európaiak, hogy bebasszanak. Hagyjuk már.
nyanya001
Ha1 millió az alkoholista, akkor 9 millió absztinens országa vagyunk ? :-)
Szókrakész
Nem inkább az okokat kéne orvosolni?
Jobb életkörülmények, munkahely rendes fizetéssel, kevesebb mobil munkaerő, több családtámogatás, szociális lakások építése, oktatás szívonalának emelése, szabadidős tevékenységek olcsóbbá tétele, normális ételek, italok árusítása, ...
Kiszámítható jövőkép, ...
papa.49
@Szókrakész: Na de akkor mi marad a ,,lázas semmit tevést gyakorló fütyiszeknek,,???
agnes200
Jajj, ne aggódjon senki a sok pia miatt! Majd kiadják a feladatot a KSH-nak, hogy keressenek egy új, "modernebb" meghatározási módot az alkoholisták létszámának meghatározásához. És akkor láss csodát: lecsökken nálunk az alkoholisták száma. A fidesz jobban teljesít.
varirmag
És ha nem tudják megvenni a piát mert drága,majd megveszik a kábszert. Az olcsóbb még a "segíjkéből" is futotta rá.
picike
@agnes200: álbeteg majd mert csak egy két napig beteg
satan
Nem kell riogatni senkit, a parlamenti urak is fogyasztanak rendesen már mint alkoholt. De Z ura kíváncsi lenék mi toll alkoholt vagy drogot.
Kumokiri
Amíg az otthoni pálinkafőzés kvázi adómentes addig hiába emelik. És a ciginél se jött be, azóta az ukrán csempészek kaszálnak.
Dr plágium
Valami igaza van a dokinak :) A dohányosokat megbélyegezték, kitiltották mindenhonnan...a piások pedig azt csinálnak amit akarnak (még vezetnek is). A vendéglátóhelyeken tilos a dohányzás, a vedelés viszont kötelező...a cigarettás dobozokon elrettentő képek vannak (persze ez sem tart vissza senkit) a piás üvegeken semmi...Hol marad az egyenlő bánásmód? Miért jobb ha valaki alkoholista, mintha dohányos?
Toby
Zacherka ! Egy világ omlott össze bennem, pedig nem vagyok napi piabarát ! Vidéken az van - Zacherka - hogy egyik nap az egyik gazda, mási nap a másik gazda kínálja végig a szomszédokat saját termésűvel, ergo: nem kell boltba menni érte, tehát ebben a tárgyban leszarják, hogy mennyi a bolti pia ára ! Ugyanez az eljárási mód a hétvégi hegyi bulikban is - ahhoz sem kell bolti pia.
Semmi mást nem, csak ötletet adtál a lézer-piszkosoknak, hogy honnan lehetne még jól levenni a "keményen dolgozó kisembereket" !
Aki masszív piás, az eddig is megtalálta a módját az ólcsó piálásnak és ezután is meg fogja találni, függetlenül az esetleges áremelkedéstől, legfeljebb nem kaját vásárol magának !
Hari
Nem új ötlet, ez már bejött a 30-as években Amerikában, a 70-80-as években a Szovjetunióban, a 70--as években Magyarországon ( hogy reggel 9-ig nem lehet szeszes italt venni, hát megvették előre este)...a csempészeknek, a pincecsárdásoknak. Mentségére legyen mondva, hogy Z. is beismeri, hogy ez nem megoldás, de akkor minek mondja? A jó értelemben vett céltudatos, kitartó alkohol ellenes sokéves, kitartó propaganda talán. Mifelénk ez nem működik, mert az államnak egyelőre nagyobb szüksége van a jövedéki adóra ( ld. 2015-ös j.adó emelések, abba a köntösben bujtatva, hogy ez visszaszoritja a fogyasztást, hát íme jól visszaszorult) mintsem, hogy az alkohol fogyasztás ellen lépjen.Orbánéknak valamiért ősi rogeszméje a kábítószer ellen "küzdeni", nem vitatva, hogy ez is fontos (lenne), holott kimutatott tény, hogy lényegesen több embert érint az alkoholizmus.Régen bizonyított, hogy a tiltás , büntetés sokkal hatastalanabb, de egyszerűbb, mint a meggyőzés. Egyesek szerint Amerikában bizonyos körökben manapság nagyobb sikk márkás ásványvizet fogyasztani, mint szeszt.
Hari
@papa.49: Zacher okos ember, de most mellé lőtt. Ezzel még a kormány malmára is hajhatja a vizet: "lám lám a szakemberek is megerősítik, hogy jó úton járunk, ha növeljük a szesz jövedéki adóját" Holott a kormánynak ezzel elsősorban a bevétel növelése a cél. Nekik meg Darius kincse sem elég. A kabszer fogyasztás után ugyanis erre nincs lehetőségük.
belMONDO
..ha emelik az árát, még több zug szesz gyártó lesz, és minden megy majd tovább. ez éppen olyan mint a kábítószerek is, tiltják és rengetegen élnek vele.
belMONDO
..ha emelik az árát, még több zug szesz gyártó lesz, és minden megy majd tovább. ez éppen olyan mint a kábítószerek is, tiltják és rengetegen élnek vele.
kamazuka
Dr Úr!
Kevés alkoholt fogyasztok.Hogy kiütni magam,vagy csak élvezni az átlényegülést,a pillanat,a helyzet határozza meg.
Ha innen nézem, egy "hugymeleg,, sör és 2 feles is tud olyat,amit már nem kapatosságnak vélelmezünk.
Akkor meg kellene emelni a burgonya árát is,azután búzáét,a kukoricáétsőt,talán még a mézét is.
Érthető,hogy szakember szemmel az alkoholfogyasztás kúltúrája hagy kívánni valót magaután kishazánkban.
Ám vegye fontolóra,hogy józanúl megélni kibírni azt amiben van ma hazai dolgozó társadalom,nem könnyű.

Ki kell ereszteni a gőzt!
magyarbakancs
Az alkoholista még a Dianát a Pitralon arc szeszt is meg itta.
Dolgoztam velük semmi esély, hogy valaha is csökkenjen az alkoholisták száma Magyarországon.
Megmerem kockáztatni azt, hogy nem egy millió, hanem olyan 1,5 millió alkoholista van hazánkban.
Az a szörnyű, hogy sok köztük a nő is.
TASzSz
... hogy újra fellendüljön a LA-BOR gyártása a halasi régióban, az aranyháromszögben?!
papa.49
@TASzSz: Vagy a Kövi Dinka termesztése, kövön termett ( a pincében), és dinka lesz aki megissza (totál)...
kkalman
Doki, ez egy f@ßság volt tőled, akármennyire tisztellek!
TASzSz
@papa.49: AZÉRT EZ A FOTÓ NEM SEMMI! Képünk nem illusztráció!
kutyahűség
Zacher adja vissza a diplomáját, ha ekkora baromságokat állít. Egyetlen alkoholista, drogos, vagy bármely függő ember sem fog lemondani a szerről, csak mert annak felemelik az árát. Akkor elveszi a gyerekétől a rávalót, akkor betör, lop, csal, gyilkol - de a szerre való az meglesz.
karma1
Zacher doki uvegbura alatt el, adja vissza a diplomajat a szenvedelybetegsegek nem korrekt megitelese miatt...

Amikor egy nagy szupermarketban dolgoztam penztaroskent, minden kedden delelott megjelent egy idos maori holgy, aki hetfon este kapta meg a nyugdijat. Eljott a kozertbe, es (altalaban mindig nalam) vasarolt, nem tul sok minden volt a kosaraban, de az elso tetel az 500 gr-os sodornivalo dohany es 3 level cigipapir volt. Aztan egy kis kave, tej, peksutemeny, virsli, tojas.
Volt, hogy nem volt eleg a penze (mert eloszor mindig a szamlait fizette ki), es amikor mondtam, hogy 6-8 dollarral tobbet kellene fizetnie, mondta, hogy akkor inkabb valamit itthagy. MINDIG a virslit vagy a tojast hagyta ott, tehat A KAJAT, de sohasem a dohanyt!
Az itteni onkormanyzat (ill. a munkakozvetito kozpont) megoldotta ezt a kerdest: Akiknek szocialis segelyt ad rendszeresen, akkor azok kapnak egy bankkartyat, amire az onkormanyzat rarakja a penzt minden heten, viszont ezzel a kartyaval nem vasarolhat sem cigit, sem piat!
Szoval, aki szenvedelybeteg, pial es/vagy dohanyzik, BARMILYEN aron, akar a csaladja elol is elveve a kajat, de hozzajut a sajat tudatmodositoihoz...

Vagy talan a mostani tantervben mast tanitanak errol a SOTE-n?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.