118 igen szavazat mellett, 57 nem szavazat ellenében, 0 tartózkodással elfogadták a postatörvényt, amit Németh Szilárd kezdeményezett- írja a 444.hu.

A törvénymódosítás lényegében kiveszi a Magyar Postát az infotörvény hatálya alól, gyakorlatilag az alkotmánnyal is szembemegy.

A posta után a Magyar Nemzeti Bank az érdekeltségébe tartozó gazdasági vállalkozások és alapítványok dokumentumait titkosítják egy Bánki Erik fideszes képviselő által hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint.

Az MNBk adatait titkosító törvényjavaslat értelmében ha az MNB alapítványokba teszi a pénzét, az a pénz onnantól már nem közpénz. A törvény szerint így a vagyon „elveszíti közvagyon jellegét”. 

De nem csak az MNB cégei, hanem az MNB cégeinek a cégei is megtagadhatnak minden adatigénylést egy utolsó pillanatban beadott módosítás értelmében – írja a 444.hu.

Utána megmagyarázták

Bánki Erik azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy a parlament kivételes eljárásban döntött arról, korlátozza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. A törvénymódosítás alapján az intézmény vezetőinek fizetése megduplázódik.

A Fidesz politikusa indoklásában azt mondta: a jegybank által létrehozott alapítványokra nem az információszabadságról szóló törvény vonatkozik. Jelezte ugyanakkor, hogy a most jóváhagyott törvény értelmében ezek az alapítványok közhasznúakká válnak, így évente egyszer közhasznúsági jelentést kell tenniük a gazdálkodási eredményükről.

A jegybanki vezetők bérrendezését Bánki Erik azzal indokolta, hogy az Európai Unió jegybankjai közül a magyar elnökének és tisztségviselőinek fizetése volt a legalacsonyabb eddig. Ők most a "középmezőnybe" kerültek. Nem lenne helye bérrendezésnek, ha a jegybank gazdálkodása, a monetáris politika eredményei nem járnának kedvező hatásokkal, de jelen körülmények között itt volt az ideje a kiigazításnak – mondta.

Megszavazták: sose fogjuk megtudni, ha lopnak a postán vagy a Nemzeti Bankban

A törvényjavaslat különleges eljárásban történt tárgyalását Bánki Erik azzal magyarázta, hogy a pénzpiaci stabilitás érdekében ki kellett vonni a jegybankot az új közigazgatási eljárási törvény hatálya alól.

A gazdasági bizottság elnöke és a tájékoztatón szintén részt vevő Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője is biztosra vette, hogy az Alkotmánybíróság elé kerül majd az MNB-törvény módosítása. Bánki Erik szerint ugyanakkor a szabályozás megfelel az alaptörvénynek.

A frakcióvezető több kérdést is kapott arról, hogy a jegybanki alapítványok pénze miért nem közpénz. Erre válaszul kifejtette: az alapító által az alapítványnak adott pénz nem őrzi meg korábbi "jellegét", ezért "az alapítványi pénz alapítványi pénz", nincs más státusa. A pénz addig közpénz, amíg az alapító nem tette be az alapítványba – ismételte meg.

Kósa Lajos nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy más, közpénzből gazdálkodó, nyereséges szervezetnél megvalósulhat-e az MNB-hez hasonló alapítványi modell.

A jegybanki alapítványokra vonatkozó, már folyamatban lévő adatkikéréssel kapcsolatos felvetésre a kormánypárti politikus azt felelte: a közhasznú alapítványokról is lehet adatot kikérni, tehát "nem arról van szó, hogy elzártuk az adatkérést".

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Na Fidesz birkák! Lehet tapsolni!!!
Lehet rugózni a kvótán!
Rosszabbak mint Rákosiék! Azok a magánvagyont államosították, ezek a gerinctelen pondrók, meg a közvagyonból magánvagyont!!
Hogy hűlne rátok a bőr!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
@Hellcat: de a palotát csak 2017-re tervezi belakni az a fideszes vezércsóka, az idén még nem lehet annyira tönkretenni.
zöldszem
Na Fidesz birkák! Lehet tapsolni!!!
Lehet rugózni a kvótán!
Rosszabbak mint Rákosiék! Azok a magánvagyont államosították, ezek a gerinctelen pondrók, meg a közvagyonból magánvagyont!!
Hogy hűlne rátok a bőr!!
human
Volt egy Buda Cash beődlés, majd rögtön utána a Quaestor bedőlése. Most az MNB fog következni? Kíváncsi vagyok, hogy fogja ez érinteni az államkötvény piacot. Én olyan bankba nem tenném a pénzem, ahol jól láthatóan szivárog az alaptőke és a részvényesek előtt titkolják a pénzügyi tranzakciókat.
human
Egyébként ez azt jelenti, hogy mondjuk Matolcsy alapítványa kap (ajándékba) 5 milliárd forintot és abból kastélyt vesznek akkor onnantól az már nem közvagyon? Akkor milyen vagyon? Magán vagyon? Mert így még mindig nem értem 5 milliárd közpénzből hogy lesz magán kastély. Én ezt pénzmosásnak tudtam eddig.
Hari
A kézivszérlés így működik. Egyébként mindent lophytnak, most már a törvény leple alatt, kivéve a malomkovet a templom tornyot. Azért, mert az előbbi túl nehéz, az utóbbi túl magas.Egyébként az országot lopják, ezek részletkérdések.
human
"Tudja, én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam. Hanem azok ellen harcoltam, akik csinálták a diktatúrát." (Orbán Viktor, 2012. november)
youtu.be/o5J06vjzlDQ?t=8s
Toby
Egyszerűbb lett volna, ha így kezdik:

1 §. Mától a lopás szabad !
2 §. A lopásról, annak mértékéről, nem adható tájékoztatás
3 §. E törvény hatálya alá esik a hűtlen kezelés, amely "vagyongondozásra" módosul és a nemzethy osztogatás is !
4 §. Akinek nem tetszik, bepuszikázhat !
qxy
Mert eddig tudtuk? és?? el is kapták?le is űltették? Nem. Akkor meg mi ebben a hír???
cs.n.
"Bánki Erik azzal indokolta, hogy az Európai Unió jegybankjai közül a magyar elnökének és tisztségviselőinek fizetése volt a legalacsonyabb eddig"
Du idiot, ti vittétek le, nem emlékszel? Igaz, akkor még nem a spanjaitok voltak ott.
Lepényleső
Sokan,velem együtt,nap mint nap korán felkelnek. Nincs itt az ideje,hogy ezt tegye mindenki,
egyszerre?
Grafix69
Teljesen egyértelmű ,hogy nem akarják azt ,hogy a nép lássa hova megy a pénz. Ez egy igazi diktatúra kezdete és nyíltan , semmi sumákolás , senkinek ne legyen hiú elképzelése arról,hogy a beszedett adók olyan magán kézbe kerülnek amiket a mindenkori hatalom szabályoz kinek , mennyit és mikor adnak hatalmas pénzeket.
yazo64
Kevés lesz az a 2oo ezer éles lőszer, efftársak...
Gyuri Géderről
Én biztos, hogy megtudnám, ha mindegyik talpa alá máglyát raknék.
wagabund
..."Megszavazták: sose fogjuk megtudni, ha lopnak a postán vagy a Nemzeti Bankban"...

...miért, a többit tuggyuk?

...naugye...
Alzheimer Fauna
Buta ez a 20%-os Kósa! (Bár azt nem tudom, hogy a 20-as szám mire vonatkozik, a beruházásokból a zsebébe visszacsurgatott pénz arányára, vagy az intelligencia hányadosára: mert, ha a vagyonosodását nézem, akkor az előbbire, ha a médiában nyilvánosságot kapott megszólalásait figyelem, akkor az utóbbira.)
Szóval, van ez a kormányzati taktika: ami rég volt, arra az emberek már úgysem emlékszenek. Gondoljatok például a Hóman szoborra, ha már nem lesz élő kortársa Hómannak, azt hazudhatják majd róla, jó magyar ember volt. Az ez ellen tiltakozókat pedig elhallgattathatják majd azzal, hogy: "Ott voltál? Láttad a saját szemeddel? Akkor meg?"
De 2010-ben Simornak sok-sok millió kortársa volt, és - dacára a KisGé kormány egészségpolitikájának -, még mindig sok millió maradt. Tehát még sokan emlékszünk, ahogy a KisGé-klán hatalomhoz jutván nekiment a függetlenségét makacsul őrző MNB-nak, pontosabban Simornak. Vádolták átláthatatlansággal, offshore-lovagozással, de támadásuk dárdájának hegye a Simor fizetése volt: "A magyar jegybankelnök fizetését, a magyar emberek adják. A mi adónkból fizetjük."* (Lásd még: "pofátlanul magas fizetések", bérplafon, lex Simor, a Monetáris Tanács kakukktojásokkal történő teletojása stb.) Olyan fontos volt a KisGének eltipornia az MNB függetlenségét, hogy ezért összeakaszkodott az IMF-el, az Eu-val és csak egy kötelezettségszegési eljárás fékezhette - valamelyest - hisztérikus tombolását. Aztán Simor távozása után egy szófogadó bolondot ültetett a helyére (és mi még vihogtunk történelem órán Caligulán, meg a majdnem konzul lován!).
Mi változott négy év óta? A nagyon okos Matolcsy fizetését nem mi dobjuk össze? A hozzáértésével kapcsolatban felmerült (komolyan) a felelőssége (felügyeleti szervként), mondjuk a Quaestor-ügyben? A bolondériait nem mi fizetjük?
Egy dolog változott, az elosztogatott közpénzek után újságírók és okvetetlenkedő ellenzékiek érdeklődnek. Hát lehet így nyugodtan sikkasztani?
*www.youtube.com/watch?v=hdF8yJsDwbc
Butautáló
Mit csinál a magyar ma Magyarországon? Tapsikol vagy nyel! Minden szart amit le akarnak nyomni a torkán, le is nyeli! És közben nem történik semmi! Az várja mind, hogy majd a kockás ingesek elzavarják a fidesz-kondát. Hát nem fogják! Kevesen vannak hozzá! Aki szabad akar lenni de nem tesz érte az megérdemli a rácsait! /By: Én/
human
@qxy: Nem szabad csak úgy legyinteni a dolgokra. Perelni kell, akkor is ha az új törvény alapján pert lehet veszteni. Népszavazási kérdést akkor is be kell adni, ha csaholó kopasz kutyákkal veszik körben az időbélyegzőt. Hogy miért? Mert így nyoma marad az utókor számára, hogy milyen undorító módszerekkel ért Orbán és bűnbandája, hogy megtartsa hatalmát. Nyoma kell, hogy maradjon, hogy később elmondhassuk, hogy nem ültünk csendben és hagytuk újjáéledni a diktatúrát.
human
A Csatt-ban a jobb oldali újságírók egy elég érdekes magyarázatot adtak arra, hogy Matolcsy miért költheti minden joggal bármire a MNB százmilliárdjait. Szerintük ugyanis az MNB bármire költhet az árfolyamnyereségeiből, hisz ezt a nyereséget mégis csak Matolcsy termelte.
Lenne két kérdésem:
1, Mi van veszteséges spekuláció esetén? A nyereségből gazdagodó alapítványok fogják finanszírozni a veszteséget is? Ha nem, akkor ki? A lakosság?
2, Az, hogy spekuláltak a forinttal, az hány milliárd forinttal rontotta a devizaadósok helyzetét?
Desischado
Persze, hogy ezt megszavazta a mocsok banda! De az állatkínzók elleni szigorítást bezzeg nem! Hánynom kell már tőlük! Mire várunk még, hogy elzavarjuk ezt a tolvaj, rablóbandát?!
prime777
2018-ig teljesen kifosztják az országot,már ami maradt még belőle.
Hála a jó égnek.
Aztán a fideszbirkák nézhetnek leesett állal.
Az a borzalom,hogy azt is meg fogják bocsátani ezeknek.
Nem normálisak.
nyanya001
Az MNBk adatait titkosító törvényjavaslat értelmében ha az MNB alapítványokba teszi a pénzét, az a pénz onnantól már nem közpénz. A törvény szerint így a vagyon „elveszíti közvagyon jellegét”.

Mert a norvég pénz az közpénz ! A Fidesznek !
kakaósbögre
mostmár csak arra lennék kíváncsi hogy ilyenkor hol vannak a fidesztrollok?
Hari
@pbalage: minden csak idő kérdése, a tervek 2500-ig készen vannak.
Cicamama55
A milliárdokat törvényesen el lehet lopni, de ha például egy éhező a boltban megeszik egy kiflit, mindenhol meghurcolhatják, rendőri intézkedés meg miegymás...
human
@prime777: Szerintem ezeknek még tetszik is, hogy Orbán és családja valamint az udvartartás milyen szépen gazdagodik. Talán ez azért van mert ők vezérelvűek. Kell nekik egy vezető aki megmondja mit merre és meddig. Így érzik kereknek az életüket.
Kutyuska
@human: Ugyanezt mondom én is, nem szabad szó nélkül engedni, hogy minden szemétséget megcsinálhassanak. Sajnos, nagyon kevés ember van ebben az országban, aki ki mer állni az igazáért. Igenis, hogy "genetikusan alattvaló" a magyar emberek többsége, bár mennyire is felháborodott a fél ország Kertész Ákos kijelentése miatt. Ha nem az lenne, Orbán már rég el lenne zavarva a Fidesz-KDNP-vel együtt és börtönben ülne.
nezelodo
Na az az egy biztos, innentől már nem tartozik a postának a dakota párt az eddig ki nem fizetett reklám, nemzethy konzilium, Orbántömjénező stb levelekért.
Most már a kopasztás van soron, minden levélfeladót beleértve. Hamarosan a nagyon független sokgyűrűs sötét újságíró megnevezi a konkurens futárszolgálatokat a kapitalisták szőrős kezeként, mint ellenség, nemzethyleg konzultálnak ellenük, aztán huss, elzavarni őket, ne rontsák a dakota boltot!
human
@Kutyuska: Fejlettebb demokráciákban valóban azért nem mernének ilyet csinálni, mert azonnal reagálna a lakosság és a felügyeleti szervek függetlenül működnek.
Így lehetett az, hogy egy angol képviselő lemondott, mert a költségtérítéséből újította fel a fürdőszobáját. Ehhez képest nálunk törvénybe iktatták, hogy családtagok is kaphatnak állami megbízást.
sgyuri2003
március 15
legyen a felszabadulás napja!
nyanya001
@human: Meg amit a paci himbál, azt termelte a Matolcsy
mocsok egy maffia banda ez !
evacica
Megsúgom, mindenhol ahol még van mit szemérmetlen tolvajok!
kukac50
A devizahiteleseken minden 1 frankon 100 forintot nyert a Nemzeti bank.
Miközben 140 ezer embert kilakoltathatnak, Orbán devizahitel mentesítési akciójában.
Uzsorázás ez a kormány hozzájárulásával! Miért nem büntethető?
Az NÉP tulajdonát képező drága festményeket hogy vehetik meg Matolcsy alapítványai a NÉP pénzéből?
A törvény elfogadásával a Fideszesek szavazata alapján,most már nyilvánosan is lophatnak!
Senki nem volt a Fideszben olyan akiben a lelkiismeret megszólalt volna és szót emelt volna a Posta és a nemzeti bank jogtalan titkosítása ellen? Hol van az igazságszolgáltatás
Itt már a vak is látja,hogy bűncselekmények sorozata zajlik az adófizetők pénzét,akarják magánzsebekbe kormányzati segítséggel ellopni.
Vannak még Magyarországon igazságért kiálló hivatalok vagy igazságszolgáltatást betartatni akaró intézetek ügyészek?
qxy
@human: Tudod, Annak idején,sokat vitáztam, harcoltam az " Igazamért" El sem hinnéd miken mentem keresztül. de ez nem az az oldal hogy panaszkodjak. ez van. De utána nagyon sok politikussal ki tudtam cseszni mert rám voltak utalva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.