Európát a második világháború óta nem érték olyan súlyos biztonsági kihívások mint most, és ezekre egységes és határozott választ kell adni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Pozsonyban, Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán a Globsec 2016 konferencián.

Szijjártó Péter az illegális bevándorlással és az aktuális biztonsági kihívásokkal kapcsolatban az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: világosan látszik, hogy az Európai Unió (EU) kudarcot vallott a bevándorlási válság kezelésére adott válaszaival, mivel azt a kvóták gondolatára alapozták. Ez pedig abszolút mértékben kudarcba fulladt, amivel ma már mindenki tisztában van.

"Úgy tűnik az Európai Bizottság az egyetlen, amely még fenn akarja tartani ezt a gondolatot, az új elképzelésük is egy kvótagondolatra alapoz. Mi ezt visszautasítjuk, mert a kvóta a józan ésszel teljesen szembemenő javaslat" – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette: nem kvótákról, hanem a külső határok megvédéséről kell gondolkozni, mivel a kvótákkal csak súlyosbítani, nem pedig megoldani lehet a válságot. Ezt pedig a visegrádi négyeknek a józan ész politikáját folytatva egész Európa számára világossá kell tenniük.

A fórum keretében a magyar diplomácia vezetője hét bilaterális találkozón vett és vesz részt. Ezeken az illegális bevándorlás és az energiabiztonság megteremtésének problémaköre mellet a NATO közelgő, varsói csúcstalálkozója is terítékre kerül.

Utóbbival kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta: nagyon fontos, hogy a visegrádi csoport alátámassza Európával szembeni szolidaritását, ezért a csúcstalálkozóhoz kötődő találkozókon arról tárgyaltak, hogy a V4-ek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország) közös haderőt küldjenek a Baltikumba. Erre úgy kerül majd sor, hogy a visegrádi négyek negyedéves váltásban egy-egy századnyi erővel lesznek jelen a térségben.

Az energiabiztonság témájában folytatott egyeztetésekről Szijjártó Péter azt mondta: Közép-Európában az egyoldalú energiafüggőség még jobban jelen van, mint Nyugat-Európában. A helyzetet súlyosbítja, hogy még mindig nem valósult meg az észak-nyugati irányú infrastruktúra-hálózat. Ennek egyik összetevője, hogy Magyarország néhány szomszédja még nem teljesítette ezzel kapcsolatos vállalásait, a másik pedig az, hogy egyelőre az Európai Bizottság is eredménytelen a tekintetben, hogy kikényszerítse az erre vonatkozó megállapodásokat – tette hozzáSzijjártó Péter.

A Globsec konferencia első, pénteki napjának délutánján még tucatnyi két és többoldalú találkozóra kerül sor. A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajló rendezvényre a világ hetven országából csaknem ezer vendéget, köztük állam- és kormányfőket, jelenlegi és volt minisztereket kül- és biztonságpolitikai, illetve gazdasági szakértőket, elemzőket hívtak meg. A konferencia vasárnap ér véget.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A legnagyobb veszély Európára ők jelentik!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
perfekt
Nem kedvelem ezt a fazont--de most amit vizionál ,sajnos még sanszos--mentsen meg a hadak ura minden embert.
RonaGyuri
A legnagyobb veszély Európára ők jelentik!
libellle
Most akkor, hogy kell ezt a hülye dumát érteni. majd ö beül valami super repülöbe és megvédi viktorral Europát vagy mit akart mondani.? Még Magyarországon is fejetlen hatalmas kást csináltak mit akarnak akkor ezek Europával
bakegya
Oebán most már nyilt diplomáciával zaklatja azoknak az országoknak a társadalmait is ahova hívatlanul is beutazik és beavatkozik a nagy dumagépével. Mint pl.románok,szerbek,horvátok,csehek,lengyelek,ukránok,ma pl portugália stb.RUNDFLUGOL RENDESEN EZZEL A 00 -10 PONTJÁVAL-VALÓJÁBAN AZ EURÓPAI UNIÓ KÖZÖSSÉGE ELLEN.
Hofipisti
Ha a Vezér és ez a lökött tisztességesen tudna viselkedni, kommunikálni, lehet, hogy már sokkal többet elértek volna abból, amit ők akarnak csinálni. De hát nyilvánvaló: ha valaki a másikat csak pocskondiázza, azzal ritkán szokás leállni még csak beszélgetni is. Persze, ha tehén volt
a radiátor ...
Borsodi
De ilyen jó Diktátor Miniszterünk se volt még soha ,isszuk a szavait.Népünk megmentői!
www.youtube.com/watch?v=iDGfOdg0zKc
Desischado
Elég veszélyt jelent a te parazita bandád pétör! Húzzatok a vérbe!
Yoda69
Europara es az Unio egysegere leginkabb ti, gecik jelentitek a legnagyobb veszelyt.
feleselek
Ő márcsak tudja, hisz 45 óta ott volt minden jeles eseményen...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.