A kormány új gyülekezési törvényt készít elő. Trócsányi László igazságügyi miniszter azt állította: javaslataik kidolgozásakor figyelembe veszik a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága joggyakorlatát, továbbá meghallgatják a tudomány képviselőit, a jogalkalmazók álláspontját, valamint ötpárti egyeztetést is kezdeményeznek a parlamenti frakciókkal.

Trócsányi szerint jelenleg senki sem vitathatja, hogy zavar van a gyülekezési jog gyakorlásában, ami egyszerre vezethető vissza a szabályozási hiányosságokra, továbbá jogalkalmazói és jogértelmezői nehézségekre. Talán nem véletlen, hogy a Kúria elnöke a gyülekezési joggyakorlatot elemző csoportot állított fel 2015-ben – tette hozzá, majd intő jelnek nevezte azt is, hogy az utóbbi időben megsokszorozódtak a Kúria és az Alkotmánybíróság gyülekezési joggal kapcsolatos határozatai.

A miniszter emlékeztetett, a hatályos gyülekezési törvényt még az utolsó pártállami parlament fogadta el 1989-ben. Az Ab azóta úgy fogadta el a spontán és a sürgősségi alapon szervezett gyülekezési jogokat, hogy azok nem szerepelnek a Nyugat-európai társainál rövidebb és kevésbé differenciált magyar törvényben.

Trócsányi László szólt továbbá arról is, hogy az Ab már 2008-ban kimondta, hogy a jogalkotó nem vett tudomást a tüntetési kultúra alapvető átalakulásáról, ami számos pontosítást indokolna.

Pintér Sándor belügyminiszter tárcája és a rendőrség nevében is üdvözölte az Ad döntését, majd hangsúlyozta, nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe véve úgy kívánják feloldani az alapjogok ütközését, hogy a demonstrálók is elégedettek legyenek és a rendőrség is fent tudja tartani a közrendet.

Kiemelte, a rendőröknek jelenleg nincs törvényi támaszuk, hogy két alapjog: az otthon és a mozgás szabadságához, valamint a demonstrációhoz való jog ütközésekor milyen döntést hozzanak, a bíróságok pedig sok esetben a rendőrségi joggyakorlattal ellentétes döntéseket hoznak.

Pintér Sándor kitért arra is, hogy az Ab határozata megerősíti a rendőrség azon eddigi joggyakorlatát, amelyben olyan konszenzusra törekednek a demonstrációk bejelentőivel, ami megőrzi a rendezvények figyelemfelkeltő mivoltát és eközben a közbiztonságot is garantálja.

A belügyminiszter szerint újdonságot jelent ugyanakkor az Alkotmánybíróság határozatának azon része, amely szerint a demonstrációk betiltása esetén a rendőrségnek alternatív helyszíneket kell ajánlania a szervezőknek. Pintér Sándor közölte, a rendőrség eddig a szervezőkre bízta az új helyszínek kiválasztását, de ezentúl tiltóhatározataiban írásban tesz majd javaslatot a lehetséges területekre.

Az Ab kedden azt követően hozott határozatot a gyülekezési joggal kapcsolatban, hogy egy devizahitel-károsult alkotmányjogi panaszt nyújtott be, mivel szerinte alaptörvénybe ütközik és sérti a békés gyülekezéshez való jogot, hogy a rendőrség, majd a bíróság 2014-ben megtiltotta a tüntetést a miniszterelnök házánál és a Kúriánál.

Az Ab megállapította, a vitatott bírósági döntés nem alaptörvény-ellenes, kimondta ugyanakkor, hogy az Országgyűlésnek év végéig meg kell alkotnia azokat a hiányzó szabályokat, amelyek segítenek a rendőrségnek és a bíróságnak az alapjogok ütközésénél.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Utáltátok a Kádár rendszert. Itt a Rákosi korszak.
Ezt vártuk a rendszerváltástól? Hogy ismét nagy állami szervezetek tartsák nyilván, hogy ki mit csinál és mi a véleménye az éppen aktuális kormányról.26 év után sikerült visszajuttatni az országot abba a posványba, ahonnan ki akartunk szabadulni.
Mindent egy politika érdekében, mindent ha kell veszni hagyni. Emberi értékeket, tisztességet, becsületet. A Fidesz mottója ez, no meg az egyéni érdekek. Az örökös harc, ellenségkép, kint és bent, a nyughatatlanság, fenntartása, a végtelenségig. Ide jutottunk. Václav Havel mondta “Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja
Magyarországot, de még Európát is!”
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Fosnak az őszi tüntetésektől, ezért kell a módosítás, no meg választások előtt sem szeretnének ilyen fajta vélemény nyílvánításokat, főleg, hogy Simcska is bekeverhet nekik ebbe.
Velejéig romlott szemét egy banda.
OCC
Nem lehet?
Magyarok, emberek, magyar emberek, most jött el az idő, hogy milliószámra az utcákra vonuljunk!
Gyurcsány hazudott?
Orbán ezerszer többet hazudik.
Ki kell menni az utcára, de nem erőszakosan, hogy ne tudjanak ezek az aljas, mindenre képes emberek belénk kötni!
Néma tömeg a gyalázat, az országrombolás ellen.

orbán már nem a fejünkbe, hanem a lelkünkbe jutott be.
Ha ti ezt tűritek...
Ha ti hagyjátok magatokat...

Ezt senki nem intézi el helyettünk.
Nekünk kell!!!
1956 volt az év?
Nem, 2016 az év, hogy letörjük az elnyomást végleg, hogy soha többé ilyen ne legyen!

Gyertek vissza a nyaralásból, és szeptembertől orrvérzésig nyomuljunk és vonuljunk ki az utcára ez ellen a rezsim, ez ellen diktatúra ellen!!!
Már csak jobbágyok vagytok - így gondolnak rátok, így kezelnek az mihaszna urak titeket!
Kell ez neked ez!?

orbán harcol a semmi ellen (és valamiért mindig győz :)
Mi harcoljunk a valami ellen, és győzzünk - mii 6,5 millióan a másfél millió ellenében.
Mióta több a másfél millió a hat és fél milliónál?
Perwool
Utáltátok a Kádár rendszert. Itt a Rákosi korszak.
Ezt vártuk a rendszerváltástól? Hogy ismét nagy állami szervezetek tartsák nyilván, hogy ki mit csinál és mi a véleménye az éppen aktuális kormányról.26 év után sikerült visszajuttatni az országot abba a posványba, ahonnan ki akartunk szabadulni.
Mindent egy politika érdekében, mindent ha kell veszni hagyni. Emberi értékeket, tisztességet, becsületet. A Fidesz mottója ez, no meg az egyéni érdekek. Az örökös harc, ellenségkép, kint és bent, a nyughatatlanság, fenntartása, a végtelenségig. Ide jutottunk. Václav Havel mondta “Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja
Magyarországot, de még Európát is!”
interceptor
Orbán: meg fogsz rohadni a mocskos rablóbandáddal együtt!!
justhpeter
Ha egy százezres tömeg nem tartja be a gyülekezési törvényt mit csinálhat a kormány ? Bekisér bennünket a dutyiba ? Élvezném.
wagabund
nemsokára hallani fogjuk ezeket a kedves szavakat:

- na, oszoljunk emberek!...nincs itt semmi keresnivalójuk! menjenek haza, vagy dolgozni!...
-azt akarják, hogy kardlapozzunk?
- figyelem! azonosítókat levenni, gázálarcot feltenni!...
-oszlatás! tűz!
moareka
@justhpeter: Sajnos soha nem lesz százezres tömeg, itt a neten tud és mer csak kibontakozni, félti az állását, a gyerekét,-jól írta le Perwoll, igazi Rákosi korszak, persze annak is vége lett egyszer...
Rózsika Hatházi
Csak az első bekezdést olvastam és lesírtam magam a székről. Még hogy figyelembe veszik a stasbourgi joggyakorlatot, meghallgatják a tudomány képviselőit, a jogalkalmazók álláspontját, pláne ötpárti egyeztetést kezdeményeznek? Ezek??? Max. akkor, ha mind az öt párt a fityisz lenne. Bexarás. :))))
perfekt
Érdekes:akkor most csak tesztelitek-a majdan megalkotandó törvényt--mert olyan, mint a gyülekezés szabadsága már régen nincs.! Lásd: a ligeti fák, a csöndes tanúk. tanúk.
Szókrakész
"Az Ab megállapította, a vitatott bírósági döntés nem alaptörvény-ellenes, kimondta ugyanakkor, hogy az Országgyűlésnek év végéig meg kell alkotnia azokat a hiányzó szabályokat, amelyek segítenek a rendőrségnek és a bíróságnak az alapjogok ütközésénél."

Akkor eddig mi volt ...ellenes???
Akkor eddig a fidesznek miért lehetett???
Ha már létező jogszabályok vannak?
És a kordonbontás?!?!?!
koszpeko
@Szókrakész: Ez érdekes.
Hányan vagytok 1 nick alatt?
Szókrakész
@koszpeko: Hány értelmes gondolatod van?
Toby
Sírógörcsöt kaptam ekkora pintérségi jóság láttán! Hát persze, hát hogyne, azért van tele Strasbourg magyar ügyekkel, mert qrwára respektálják az emberi jogi normákat Genyóisztánban!
Anyádba...de gyorsan!
koszpeko
@Szókrakész: Mi van izo?
Inkább nézz másik nick után.
E miatt buktál: "gyurcsányi"
Pálinkafőző Rézüst
@koszpeko: hol írta, hogy : "gyurcsányi"??? :O Nem találom...
justhpeter
@moareka: De milyen véget ért a Rákosi-rendszer ? '56 volt a vége. Nem szorgalmazom a polgárháborút, a rombolást, mert ezt a rendszert százezres sétákkal is meg lehet dönteni.
Pálinkafőző Rézüst
@koszpeko: megvan, köszi! Akár a bringás is lehetne, annak sincs ki minden küllője...:))
koszpeko
@Pálinkafőző Rézüst: Ez nem a küllő agy.
Más a stílus.
A bringás általában egy kaptafára gyártott kommenteket lapátol.
Ő igazi birka (Tobyt idézve)
Megy a kolomp után.
namihami
Kedves (2006) és hülye (2016) tüntetők. Naná, hogy szigorítani fogunk. Csak nem képzelitek, hogy engedélyezzük saját magunk ellen ugyanazt, amit 2006-ban a Gyurcsányék ellen még mi magunk szerveztünk. Akkor az népharag volt és szabadságharcosok, ez ma tüntetés és csürhe.
Logikus, nem??? Ha nem érted, akkor a Lendvai utcában tudunk továbbképzést biztosítani ez ügyben.
Tisztasági csomagot és rabruhát a megjelenteknek a képzés helyszinén biztosítunk.
Desischado
@Szókrakész: Bocsi, téves lájk!

Már vártam. Ezentúl majd nem lehet tüntetni?! Mi kell még ennek a jó népnek? Meddig tűrünk még?! Hogy rohadnának meg elevenen! Mondom én, hogy tiszta Észak Korea leszünk, ha hagyjuk!
karma1
Ja, erre a helyzetre akarta bevezettetni orban basi a terrorhelyzet fennallasara szolo rendkivuli allapotot...
karma1
@Szókrakész: Bocs, teves lajk, ugrott ez a tetves gep...:o(((((
karma1
Nagyon be lehetnek fosva, pedig tuniuk kellene: ha egy nep beindul, mert azt mondja, hogy "eleg", akkor ragasztgathatjatok a homlokotokra a megfelelo gyulekezesre vonatkozo paragrafusokat, a nep egyszeruen le fog gazolni benneteket!

Azok a szerencsetlen pedagogusok is azon buktak el, mert folyton azon agyaltak, hogy vajon az uralkodo rendszer sztrajktorvenyeinek megfelelnek-e, mikozben nem gondoltak vegig, hogy a sztrajk pont akkor es ugy hatasos, ha mindenkinek faj!

Ha Petofi annakidejen aggalyoskodott volna, hogy a Habsburgoknak tetszik-e, amit a fiatalokkal osszefogva csinal, akkor elmaradt volna 1848 is...
A Bastille ostromanal sem kerdezoskodtek, szabad-e, megengedi-e a kiraly?
solidedge
A szigorítás egyszerű. Amíg ők vannak hatalmon addig nem lehet gyülekezni. A választás elvesztése után ez automatikusan megszűnne.
Bringás
Nagyon helyes! Minden drogos, álértelmiségi csürhe, ne óbégasson meg őrjöngjön szabadon., másokat korlátozva!
human
Még kérdés, hogy szigorítja-e. De mivel nem sikerült a saját terrortörvényét bevezetni elég sanszos a szigorítás, csak akkor elmondhatják magukról, hogy egy pártállamban hozott gyülekezési törvényt sikerült még a pártállaminál is szigorúbbra szabni. Azaz komcsibbak a komcsiknál is.
solidedge
Ne felejtsük, hogy 2006-ban sem lehetett akárhogy gyülekezni. A be nem jelentett gyülekezés akkor is tiltva volt. Ezt hagyta figyelmen kívül sok bizonyos párthoz kötődő szimpatizáns. A rendőri többszöri felszólítás ellenére sem oszlott a nép. A Fidesz szerint békésen tüntetők aztán MTV székházat romboltak, autókat, kukákat gyújtogattak, rendőrt dobáltak. A sok törvénytelenség ellenére mégis ők jöttek ki győztesen hála az ördögi Fidesz hablaty kommunikációnak. Jelenleg egy ugyanilyen fordított felállásnál már a drogos, randalírozó csürhe támadna a rend becsületes őrzőire, ahol a szemkilövésről már a csürhe tehet.
Pálinkafőző Rézüst
@Bringás: ma, 08:53-ra: ezt talán közöld a nem magyar dojcstompi gazdáddal, ki ezt teszi kiskegyeddel...:)) Mert így vagyon...Nem megírva, hanem napi szinten gyakorolva...Jó hüjjének lenni? pajja csókol...Fene a gusztosod...:))))
Bringás
@Pálinkafőző Rézüst: Gazdád büszke lesz rád! :-)))))))))))))))))))))))))
Jól makogtad! :-))))))))))))))))))))
Pálinkafőző Rézüst
@Bringás: a cikkre: mi tartott eddig a gazdáidnak??
Az meg nagyon ovis, hogy ugyanazt mondod vissza...:D :))) Pelust ki cserél? A tompika nem, az biztos, az nem tud megállni imbolygás nélkülllllllll...:))))))) Cserélj küllőket, mert összerogyik az agyad...:)))
Bringás
@Pálinkafőző Rézüst: Szerinted érdekel az agyhalott sértegetés?
Nem pubika, szórakozz csak magadba!
pictor
Orbán és társai nem rokonok véletlenül, . Kim Dzsong elvtárssal?
Jozefina
Gazsi! Ha eljutsz odáig, hogyb tudsz beszélni az isteneddel, akkor kérd meg, hogy a papát vigye el továbbképzésre!!!
bakegya
FÉL A NÉPHARAGTÓL AZ AL-és FELCSUTKAI ORSOS -rászolgáltatok a lincsre ZÁRTOSZTÁLYOSTUL!
nyanya001
A röfögő cöfösökre külön törvényt alkotnak.
Elvégre a Fidesz altáj tisztogatója.
koszpeko
@Bringás: "Nagyon helyes! Minden drogos, álértelmiségi csürhe, ne óbégasson meg őrjöngjön szabadon., másokat korlátozva!"

Akkor te se óbégass itt,hanem húzz innen a retekbe.
Equus
a Kedves Vezetőt csak dícséret illeti, nem bírálat. Nehogy vkinek eszébe jusson akasztófán ábrázolni, mint Gyurcsánnyal tették ők a Kossuth téren!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.