Csak évente 4000 kilowattóra teljesítmény felett kell a napelemekre adót fizetni, egy normál méretű háztartás viszont bőven ez alatt használ áramot – mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Scherer Zsolt szerint egy normál méretű háztartás évente mindössze 2150 kilowattórát fogyaszt. Az adót azért vezették be, hogy mindenki hozzájáruljon a rendszer működtetéséhez, mert jelenleg a napelemmel rendelkezők nem fizetnek rendszerhasználati díjat.

Az igazságosság nevében adóztatják meg a napelemeket

Mint mondta, a napelemmel napközben megtermelt áramot nem lehet “kamrában” tárolni, betáplálják a rendszerbe és elosztják, de este a fogyasztó nem feltétlenül az általa termelt áramot fogyasztja, hanem az ország más pontján termelt energiát, aminek ingyen használata igazságtalan lenne a napelemmel nem rendelkezőkkel szemben.

Scherer Zsolt elmondta, az utóbbi időszakban évente általában több mint duplájára emelkedik a napelemet használók száma, az előző év végén beérkezett kérelmek alapján viszont idén többszörösére is nőhet a számuk.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@papa.49: Fizetek a fogyasztásomért. Ez ok. Még külön fizessek, nem is keveset azért, hogy használom a rendszert??? Ráadásul, korábban ilyen tétel nem volt a számlában. Nem is kevés, 8-10 ezres számlánál ennek díja 3-4000 ezer forint!!!
Ez jó kis burkolt áremelés!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Ezen igazodjon el a "fehér ember" ! Miért nem lehet normálisan fogalmazni ?
1magyar
Az a pofátlanság, hogy még a hagyományos vezetékre is rendszerhasználati díjat fizettetnek minden hónapban.
Egyszer már megfizettük a rendszert és vesszük a villamosáramot is nem ingyen kapjuk, tehát áru.
Van még valami ahol egy áruért kétszer kell,vagy sokszor fizetni a gyártásért?
1magyar
Másik dolog: nem tudom, hogy rendszerhasználati díjat egy 50 négyzetméteres lakásra is annyit vetnek ki amennyit egy stadionra?
tothjani
A normál Orbáni álláspont szerint pedig az adót a Prolikkal kellene megfizettetni akik minimálbérből élnek.
Ja hogy ők nem tudnak napelemet szerelni a házukra, hát akkor a gazdagon nehogy már fizessenek.
Talán jó példa erre az elektromos autó is, arra nincs adó és ingyen lehet tölteni, és a pakolás is ingyenes, de bezzeg akinek csak egy 10-20 éves használt Suzukira telik...
papa.49
Alapjában téves az egész egy 60-70 m2 családi ház napi fogyasztása kb. 5-6 KW körül van, a mi esetünkben ,,energia takarékos , lidércfényekkel világítunk,, igaz az olvasáshoz este kell még a kislámpa is mégis ennyire alakul a fogyasztás, pedig állandó fogyasztó csak a kazán, és a hűtőláda, meg a hűtőszekrény, tehát el lehet húzni a náthásba a ,,szófosónak,,!!!
Én hetente írom fel a fogyasztást, a vill. illetve a gázt, és mivel a gáz kritikán aluli, a kazán is tovább működik minden egyes alkalommal, ergo növeli a fogyasztást...
Ez megint arról szól hogy NE ÉRJE MEG BESZERELNI A VERCAJGOT!!!
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/02/07/vendegiras-uralkodj-es-lopj/
A hatalomszerzésen kívül azonban, mint minden tettének, így energiapolitikájának is van még
egy célja: a lopás. Napelemet sok magánszemély és vállalkozás telepíthet, tehát ebből eleve
esélytelen leakasztani akkora korrupciós százmilliárdokat, mint egy atomerőmű építéséből.
Szélerőmű ­parkok építésére sem kellene állami pénzt költeni, szívesen építenek (nálunk csak
építenének) magánvállalkozások is. De ha egy beruházásban nincs állami pénz, akkor nincs mit ellopni. A maximum, amit szerezni lehet belőle, egy kis zsebpénz az engedélyekért.
A napelemek frontján van egy kis változás, de az is csak azért, mert beesett egy nagyobb összeg, amiből lehet lopni. A sokat szidott Európai Unió 220 milliárd forintot adott lakások energetikai korszerűsítésére. Csak hát a lakásokban lakó emberek, mint egy marék bolha, szanaszét ugrálnának rendelnék a munkát, nem fegyelmezetten egyetlen kijelölt cégtől – mondjuk Orbán vejétől. Ezért aztán a kormány úgy döntött, hogy nem a lakosságnak adja ezt a pénzt, hanem „az önkormányzati és állami szektor energetikai fejlesztéseire” költi. Elkezdődött tehát a hatalmas napenergia erőművek tervezése és telepítése – és most már az fideszes állam vagy a fideszes önkormányzat dönti el, melyik strómannak adja a munkát.
Lehet, hogy az Európai Unió majd szóvá teszi, hogy nem arra költötték a pénzt, amire kapták, az is lehet, hogy visszafizetteti, de addigra már elkészülnek a napenergia ­erőművek, a pénzt pedig ellopták. Ha vissza kell fizetni, akkor a költségvetésből kell, vagyis a mi pénzünkből.
Nekünk pedig egyetlen vigaszunk marad: legalább jobb célra lopták el, mint egy atomerőmű.
papa.49
A ,,rendszer használati díjra,, hivatkozás is sántít mert a mérő pontosan regisztrálja mikor mennyi energiát veszel ki a hálózatból, tehát ez is HAZUGSÁG!!!
Arról már nem is szólva hogy egy családiház vonatkozásában ez a díj a számla 15-20 % a fogyasztás mértékétől függően, és ugyanennyit fizetsz akkor is ha napi átlagban 10-20 KW fogyasztasz el, tehát itt is a tehetősek által generált fogyasztásra eső részt is a Mari néni fizeti meg...Pedig aki kevesebbet fogyaszt kevésbé használja a rendszert!!!
Macskaszem
Az igazságosság soha nem érdekelte a csúti tökvakarót, az atomerőmű építésből ellopható milliárdok annál jobban. Csak sz@rrá kell adóztatni a nap és szélenergia hasznosítást, aztán jöhetnek a putyini csilliárdok.
eszegfu
@1magyar: 10:20 Nem nm-re határozzák meg, hanem az elfogasztott villamosáram alapján. Megnéztem a vill. számlámat: a rendszerhasználati dij majdnem a fele az egész számlának. Ennek a "kivetése" azért érdekes módon lesz majd megállapitva... hiszen, ha én naponta termelek 10 kW áramot, de nappal csak a felét használom el, a másik felét "betáplálom" a közösbe, majd este elhasználok 3 kW-ot, akkor 1x kifizetem az 5 kW betáplálását, majd 1x az 5 kW felhasználását, és akkor 10 kW után kell fizetni?
eszegfu
@papa.49: 10:23 Akkor nekem sincs "normál méretü háztartásom", azaz évi 2150 kW!!
nezelodo
Hogy én milyen hülye vagyok! (majdnem pont olyan hülye, mint amilyennek néz a kormányunk) Ez a propagandista az igazságosságra hivatkozik az adóztatásnál, én meg azt hittem a rezsicsökkentés miatt sarcol bennünket a dakota!
Yoda69
Ugyanez lesz majd az elektromos autokkal is. Miutan jo sokan beleultek jol megadoztatjak oket, az igazsagossag neveben.
Eladott Ország
@papa.49: Fizetek a fogyasztásomért. Ez ok. Még külön fizessek, nem is keveset azért, hogy használom a rendszert??? Ráadásul, korábban ilyen tétel nem volt a számlában. Nem is kevés, 8-10 ezres számlánál ennek díja 3-4000 ezer forint!!!
Ez jó kis burkolt áremelés!!!
papa.49
@Eladott Ország: Ha tovább gondoljuk a dolgot még érdekesebb dolgok derülnek ki a viilany hálózatok fejlesztésének idején minden háztartásnak be kellett szállnia, nem is kevés pénzzel, aztán egy tollvonással elkommunizálták a hálózatot, ( a gázt is, a vizet is, a csatornát is) és most jön a bukfenc, fizessek a használatáért, amiért már egyszer fizettem!!! De azt még megértem hogy valamennyit fizetni kell, csak ne ilyen átlátszó hazugsággal indokolják meg, hogy miért gátolják a fejlődést, miért akarják horribilis adósságba verni az országot, és teljesen függővé tenni a muszkáktól!!! Persze tudom ÍGY TUDNAK NAGYON SOK PÉNZT ELLOPNI!!!
papa.49
@eszegfu: Nem tudom családi házban, vagy házgyári lakásban élsz mert attól is sok függ...
Egy családi háznál kívül is van világítás, amit este felkapcsol az ember és azok nem ,,energiatakarékos lidércfények,, ...Én csak a mi háztartásunkból indulok ki, mondjuk van mikor itthon is dolgozom javítok akkutöltőt, vagy autót, vagy éppen hegesztek a trafóval, és persze világítok is közben, nem 11 W lidércfénnyel...
eszegfu
@papa.49: Természetesen tudom, hogy egy családi ház fogyasztása nem azonos egy házgyárival... Nálunk, ha fuj a szél -- ami mostanság nem ritka -- , akkor a mozgásérzékelős lámpák szinte egyfolytában égnek, ezekbe nem szabad tenni energiatakarékos izzókat. De semmi luxus nincs benne (nem fütöm, nem világitom a medencémet, mert nincs!), és mégis nagyobb a fogyasztásom, mint az "átlagé". Tulajdonképpen minden többe kerül egy családi házban, mint egy társasházban, de hát ez az ára a "szabadságnak", a függetlenségnek.
human
1. A haldokló nyugaton támogatják a megújuló energiát és nem adóztatják.
2. Mondja már meg nekem valaki, hogy ez alatt vajh mire gondolhatott a költő? " jelenleg a napelemmel rendelkezők nem fizetnek rendszerhasználati díjat."
3. PAKS 2 érdekében történik a megújuló energiák elleni új háború.
1magyar
Az oroszok is haladhatnának a korral és ne atomerőművet hanem napelemeket ajánlgatnának!
Farkasfalka
Ez semmi egyéb, mint közönséges tolvajlás! Úgy látszik, hogy van a kormányban egy ötletadó csoport, aki egészen kifinomodott módon dolgozza ki az újabb sarcokat! Most ezt a lemezt vették elő, hiszen a híradások szerint Brüsszelben rábólintottak a Paks II. beruházásra, így már nem lesz a napenergia elsődleges, hiszen abból haszna a kormányzatnak nem lesz, így rá kell szorítani a népet a jó drága elektromos energia használatára! Egyébként rendszer-használati díjat minden áram felhasználás vagy vételezés után fizetni kell, hiszen sziget üzemmódban a napelemek nem működhetnek! Tehát a jó drága napelemeket megadóztatják, az abból keletkezett tiszta energiát pedig ismételten megadóztatják! Ettől csak az legszebb, ha ellopják a Napot az égboltról! Pedig már ez is lopás magas fokon!
Cefi
Tessék mondani, ugye a napelemek utáni adót természetesen a nap kapja, ugye?

Fasszopó orbáncsicskák. Meg akik rájuk szavaztak. Rühes fideszállatok.
Farkasfalka
@papa.49: Teljesen igaza van! El sem tudják képzelni, hogy mi szabhat határt a mocsokságuknak! Egyszer véget kell érnie a harácsolásnak, mert egyebet sem látni, ők és brancsuk iszonyatosan gazdagodnak, akik szeretnének boldogulni, azoknak már sem a napfényből, sem a levegőből nem fog jutni!
Farkasfalka
@Eladott Ország: A Kolozs-városnak írt bejegyzése minden szavával nyomatékosan egyetértek!
Sokan járunk már nyitott szemmel az országban a maffia banda nagy bánatára!
Rockxy
Most mit vagytok úgy oda?
Vadkapitalizmus van.
Az uralkodók az elsők.
Akiken uralkodnak, azok az utolsók.
Lackó50
Lassan eljutunk odáig, hogy valaki lelkiismeretesen kiszámolja, hogy egy ember egy lélegzetvétel alkalmával mennyi oxigént fogyaszt és majd ezért is fizetni kell.
Azzal az árammal, amit nappal megtermel az a napelem és a fogyasztó nem használja fel, azzal mi van? Azt az üzemek, gyárak használják és nekik nem ad kedvezményt senki, Azt a hasznot az áramszolgáltató lenyeli, nekem meg azt mondja, hogy éjszaka, ha felgyújtom a villanyt, akkor neki kell pótolni, mert akkor nem süt a nap. Ausztráliában mérik azt is, hogy én napközben mennyi áramot termelek a közösbe és mennyit használok fel. Ha a felhasznált mennyiség kevesebb, mint amennyit én megtermeltem a kollektorommal, akkor az áramszolgáltató fizet nekem a plusz áramért. Ez itt miért nem jut eszébe annak a nagyeszű parasztnak, aki kitalálta, hogy meg kell adóztatni a maszek áramtermelést?
human
@Macskaszem: Pontosan. A alternatívák adóztatásával akarják elérni, hogy ne legyen más alternatíva, mint Paks 2.
Szókrakész
Gríííínpíísz!

Hol jártál báránykám?
human
@bakcsubakka: De nem tanulnak. Pedig tényleg csak meg kellene nézniük, hogy mit csinált a fidesz 2010 előtt, hogy tette zsebre a vidéket. Persze ez munkás dolog. Sokkal egyszerűbb bemenni a meleg stúdióba és nyilatkozgatni. A momentum az aki most úgy tesz ahogy egy ellenzéknek kellene szerveződnie. Odamennek az emberekhez és nem azt várják, hogy majd az emberek menjenek hozzájuk. Persze majd meglátjuk mekkora lesz az elszántság és a lendület a momentumban, mert a szolidaritás is így indult annak idején.
human
@Lackó50: Amúgy itt is működik, hogy amit termelsz azt visszaveszi a szolgáltató egy kialkudott áron. Ez viszont sok milliós költség amit csak cégek engedhetnek meg maguknak. Egy helyet tudok ahol ez működik, igaz volt egy kis izmozás az áramszolgáltatóval, mert bagóért vette át az áramot. Aztán mikor belengette a cég a szolgáltatóváltást egyből kedvezőbb áron vették át a napenergiából nyert áramot. Ilyen alku pozícióval egy háztartás nem tud rendelkezni.
papa.49
Még egy adalék Albertirsa mellett áll egy szélerőmű, ugyanolyan mint amik Komárom környékén vannak, 5-6 éve áll nem lehet üzembe helyezni, ennek a teljesítménye kb. 10 MW lenne, de nem működhet mert nem kap rá engedélyt, és kitől hát a regnáló kurafiaktól!!!
kamazuka
@Eladott Ország: ÓÓÓÓÓ hát ezen igazán nem kell kiakadni,létezett az árban olyan beépített elem is ha csak nincsen még mindíg,hogy elmaradt nyereséget kompenzáló %.
Ezek Api mindent kitalálnak,csak ingyenélősködhessenek.
Amúgy a napelem csodálatos, csak azt nem értem miért kell azt ,pont azt a hullámhosszot favorizálni,mellyel a háztetőre kényszerül a csoda.a napnak létezik másik spektuma,mellyel éjszaka is lehet termelni villamosenegiát.mondjuk pincében.Ehhez kicsit még fejlődnie kell a világnak de már nem sokat.
1magyar
Pofátlanságnak nincs határa? Vannak emberek akik környezettudatosan gondolkodnak és napelemet vesznek nem olcsón és még meg is akarják adóztatni?
Támogatni kellene, hogy ne legyen energiafüggőségünk!
eszegfu
@human: 22:49 Engem emlékeztet arra, amikor a távfütés hálózatról egyedi kazánokra szerettek volna áttérni a társasházak. Pontosan nem tudom már a kivitelezhetetlenség okát, csak valami olyanra emlékszem, hogy különböző engedélyekhez kötötték, amit nem lehetett megszerezni. És valóban a cél, hogy megépüljön Paks2, ill. teljes legyen a függőségünk ebben is!:( Most a napelemek adóztatásával csak elviekben nem értünk egyet, hiszen a több, mint 4 millió magyar háztartásban csak kb. 10 ezernél van ilyen napelemes rendszer telepitve... de ezzel -- a drágasága mellett -- az uj adóval mindenkit visszarettent, tehát nem is nagyon fog "szaporodni"... sajnos.
1magyar
@eszegfu: Itt lenne az ellenzék dolga,hogy aki áttér erre, minimum ne büntessék!
Na meg a zöldeknek, környezetvédelem.
eszegfu
@1magyar: Bizony! Pontosan, ha most nem kezdünk el valamilyen lépéseket tenni az alternativ energiák felé, akkor a következő nemzedéknek már szinte "élhetetlen" lesz a Föld.
1magyar
@eszegfu: Furcsállom, hogy Áder nem áll ki emellett!
kukac50
Nem elég az az adó amit az áram rendszer használatáért fizetünk, fele számlaösszeg rendszer használati díj,még a napsütést is megakarják adóztatni! A napelemeken is 27% áfa van a felszerelés is drága, meg a hozzávaló kellék mind áfával terhelt..
human
@1magyar: Gondolom ironizáltál. Már kiderült, hogy nem lehet ENSZ főtitkár, vége a zöld korszaknak.
papa.49
@1magyar: Már nem MÉREGZŐD))))))))))))
human
@eszegfu: Aljas mocskok ezek. A magánnyugdíjasokat is megzsarolták, hogy térjenek vissza az állami rendszerbe. És most meg már a csapból is az folyik, hogy mindenki gondoskodjon magáról, mert nem lesz nyugdíja vagy nagyon kevés lesz.
Pálinkafőző Rézüst
A mamátokat kéne megadóztatni, a tevékenységük okán...
eszegfu
@human: 13:06 Az biztos, hogy egy törvény, egy adó nem lehet "igazságos"! Tehát a kormány minden "mozdulását" próbáltam valahogy kivülről szemlélni... de mára már türtőztetni kell magam, annyira minden területen csak az ocsmányságot látom! Itt van most a parkolás is... Bp-et "védeni" szeretnék a magas parkolási dijjal (meg az esetleges "dugódijjal"), de árulják már el nekem: ha szinte a puszta közepén, általában a településen kivül felépitett áruházláncok parkolói ugyan már kit gátolnak bármiben is?! Nyilván senkit sem, csak jót rugunk a multikba, akik majd "lendületből" szinte kénytelenek továbbrugni bennünket!:(
human
@eszegfu: Az még érthető, hogy a benzin ára útdíjat is tartalmaz, de amitől először hídba mentem az a banki kamatra terhelt "egészségügyi hozzájárulás". Vajon mennyit agyalhattak, hogy olyan nevet találjanak az adónak amivel becsaphatják az embereket, hogy majd arra fogják költeni. Jól hangzik, hát így nevezték el. Aztán az egészségügyi hozzájárulás átalakul egy ötcsillagos szállodává Mészáros Lőrinc tulajdoni lapján.
eszegfu
@human: Napestig sorolhatnák... rendkivül széles skálán mozog a beszedhető adók "fantázia" neve, de szépen odaragasztják, hogy "hozzájárulás"... igy már az egyszerü halandó nem is asszociál arra, hogy ez simán egy adó. Tegnap olvastam pl., hogy közvetlen rokonnak (gyerek, nagyszülő, testvér) semmilyen "szolgáltatást" nem csinálhatok ingyen, vagyis ha megkér valamelyik rokonom, hogy ha már arra járok, vigyek el mondjuk egy doboz szapant (ezt gyártanám), akkor én ezt ingyen nem tehetem meg, vagy pl. nem könyvelheti a menyem az én vállalkozásomat csak pénzért. Jól bemérgeltem magam ezen is!!! Bocs., hogy ennyire már eltértem a konkrét témától!:)
Perwool
"Az igazságosság"
Ha hazánkban mindenki azt kapná amit megérdemel, már rég lámpavason himbálóznátok!

"Az adót azért vezették be, hogy mindenki hozzájáruljon a rendszer működtetéséhez, mert jelenleg a napelemmel rendelkezők nem fizetnek rendszerhasználati díjat."
Miért is vezettétek be a rendszerhasználati díjat? Az igazságos volt? Tudod öcsifej, nállunk a településen anno a telefon vezeték kiépítéséért valamint a csatornázásért minden háztartás kemény forintot fizetett. Most meg "reszerszart" fizetünk, mert Magyarország jobban teljesít!
human
@eszegfu: De helikopterrel szállíthatsz? Nem kérdezted meg véletlenül. Rogán Tonyó legalábbis nem ütötte meg érte a bokáját.
eszegfu
@human: 16:54 Látod, ez meg még eszembe sem jutott!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.