A DK aláírásgyűjtést indított azért, hogy ne szavazhassanak a jövő évi választáson azok, akik sosem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményét.

A Demokratikus Koalíció (DK) aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke a DK keddi budapesti nagygyűlésén.

Mint mondta, az állampolgárságtól nem akarnak megfosztani senkit, de nem látják be, miért a magyarság próbája az, hogy az ország mindennapjaiban nem osztozók perdöntő hatást gyakoroljanak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek. Ne Sydneyből, Caracasból vagy Székelyudvarhelyről döntsék el, hogy milyen legyen a magyar egészségügyi vagy nyugdíjrendszer – hangsúlyozta a politikus a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központban.

Gyurcsány: ne szavazhassanak azok, akik sosem éltek Magyarországon

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hozzátette: a választások előtt öt hónappal nem látnak esélyt a választási törvény ilyen tartalmú módosítására, ám az a céljuk, hogy a hatalom "meghallja az emberek szavát".

Trianon traumája felszámolható Gyurcsány szerint

Úgy vélte: 2004 óta folyamatosan tematizálja a közbeszédet és szembeállít magyart magyarral az a kérdés, hogy miként kell együttműködnie a trianoni trauma után a határon belül maradt és a határon kívül rekedt magyarságnak.

Miniszterelnökként azt képviselte, hogy a trianoni trauma felszámolható, a többi közt a határok légiesítése által az új európai közös hazában. Ezzel szemben – folytatta – azt gyanította, hogy a Fidesz magyarsága semmi más, mint a párt hatalmi törekvései szolgálatába állított eszköz.

Azt mondta: a 2014-es országgyűlési választásokon a Fidesz a határon túli magyarok szavazatával szerzett kétharmados többséget. "Az ehhez szükséges egy mandátum a határon túlról jött" – fűzte hozzá.

Kitért arra is: miközben egy Angliában dolgozó romániai magyar levélben adhatja le szavazatát, addig Magyarországról elszármazott sorstársának adott esetben sok száz kilométert kell utaznia ezért a legközelebbi konzulátusra vagy a nagykövetségre. Ez a helyzet nem azért alakult ki, mert a Fidesz egyesíteni akarja a nemzetet, hanem azért, mert "a párt korifeusai" kiszámolták, hogy a határon túli szavazó a Fideszre, a Magyarországról "külföldre menekült" választó az ellenzékre voksol. És ezt az állapotot az Alkotmánybíróság is jóvá hagyta – tette hozzá.

A 2018-as választás lesz a legkevésbé tisztességes a rendszerváltás óta

Úgy vélekedett, hogy a 2018-as országgyűlési választás a legkevésbé lesz tisztességes a rendszerváltás óta. Sokan mondhatnák, hogy nem érdemes részt venni rajta, mert részvételükkel igazolják a Nemzeti Együttműködés Rendszerét – mondta, hozzátéve: mégis úgy gondolják, hogy "nem teszik le a fegyvert", mert távolmaradásukkal asszisztálnának a Fidesz korlátlan hatalmának kiépítéséhez.

Nem a DK jó szereplése a végső cél, hanem hogy Orbán Viktor rendszere kisebbségbe szoruljon és új kormánya legyen az országnak; ma még a DK egyedül nem tud győzni, ezért az a dolguk, hogy azokkal keressék az együttműködést, akikkel osztoznak egy európai Magyarország közös víziójában – mondta Gyurcsány Ferenc.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
egyvandor
A fidesz nem fog lemondani olyan szavazatokról amiket a kutya sem tud ellenőrizni amiket külföldi magyarok támogatások címén pénzelt érdekeltek szerveznek, vagy csak simán akár halottak nevében is levélben feladnak.
elnyomott
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ne szavazzanak azok, akik nem élnek az országban.
Lepényleső
Emelni kéne a tétet,kettőt érjen szavazata annak aki szja-t fizet,vagy felet aki nem tesz ilyet.
karma1
@Lepényleső: Sajnos, akkor a nagyon gazdag fidesz szavazok (hazaiak) szavazata ertekelodne fel, ez igy nem mukodik...
karma1
Nagyon jol latod, Fleto, SENKI SE SZAVAZHASSON, aki nem otthon el! Se nyugatrol, se keletrol...
Nem hiszem, hogy a romaniai szavazatok annakidejen a kozponti NVI irodakba lettek iranyitva, szerintem volt egy postafiok cim megadva, es igy minden szavazatot a fidesz kaphatott eloszor kezbe, es igy manipulalt.
Meg soha sehol nem hallottam, hogy ezeket a szavazatokat barmilyen ellenzeki kepviselo lathatta, plane nem ismerhette az osszeset, igy azt sem ellenorizhette soha egyetlen ellenzeki kepviselo sem, hogy milyen aranyban es kikre szavaztak odaatrol.
Ez az egyik legnagyobb lehetoseg a csalasra a valasztasokon, a fide$$ javara...
farkas
Gyurcsi húzzon el a légies határokon át a p..-ba dunnyuskát dúdolva. Csak előbb a rabolt holmit hagyja itthon.
Lepényleső
@karma1: Nem azt írtam,hogy számítson a mennyiség,hanem a tény.
karma1
@nusika: Oh, nem is tudtam, hogy Marko Bela mar nem az RMDSZ elnoke!...Na persze igy mar meg mer szolalni ebben az ugyben...
Egyebkent a kettos magyar allampolgarok szegyellik es titkoljak a magyar allampolgarsagukat, mert az nem veszi ki jol magat a romanok elott... Ertheto...
karma1
@farkas: Hulye, milyen vagyonrol pampogsz? Neki vallalkozasa volt mar azelott, hogy sportminiszter lett volna anno!
Csak nem gondolod, hogy a sajat vagyonat odaadja ennek a kormanynak?
Csak emlekeztetoul: a miniszterelnoksege alatt,- amire ti Gyurcsany-fobiasok hivatkoztok, hogy ekkor lopott milliardokat, de amit ti soha nem linkeltek be, hogy mik is lettek volna KONKRETAN ezek a milliardok -, szoval a ME-e alatt INGYEN vezette az orszagot, a miniszterelnoki fizeteset az utolso fillerig jotekonysagra hasznalta fel.
Szoval ugy pampogj ide baromsagokat, hogy ez a teny...(Vagy usd fel a guglit, az a te baratod is...)
Nessy
@farkas: nem is tudtam, hogy Gyurcsányt látogatja évente egyszer - kétszer Putyin et. Sőt Paks 2. sem Gyurcsány kötötte fű alatt, ha jól emlékszem.
Úgyhogy "dunnyuska" témában nem ő az illetékes.
Sőt neki nem volt "Mészáros Lőrince" sem!
Béla333
@farkas: 21.09
Vigyázz, mert mindjárt jön a DK-s csürhe és neked esnek. Mit piszkálod a szeretett vezérüket?
Ha loptak, hát loptak! Nekik lehet! Neked nem!
farkas
@Béla333: Nem félek tőlük. Egy demokrata nem fél :-)
farkas
@Nessy: Gyurcsány a saját lakásába hívta meg és ott nyalta ki Putyin fenekét. A Paks II jó az országnak.
Béla333
@farkas: 21.39
Az ilyen lenyúlások a DK-s fanoknál nem számítanak! Sőt! Előny!

nol.hu/belfold/20110905-gyurcsany_leintette_kokat
"Gyurcsány Ferenc: az akkori miniszterelnök arra utasította az akkori gazdasági és közlekedésügyi minisztert, hogy ne erőltesse tovább az autópálya-építések alkufolyamatai kapcsán az átláthatóságot – derül ki a budapesti amerikai nagykövetség 2006. novemberi táviratából.
A Wikileaksáltal nyilvánosságra hozott, titkos jelzettel ellátott nagyköveti levél szerint ezt Kóka mondta el bizalmas jelleggel April Foleynak, az akkori budapesti amerikai nagykövetnek. Kóka szerint Gyurcsánynak, illetve közvetve neki az MSZP tagságából érkező intenzív nyomás miatt kellett visszavonulót fújni az autópályaügyekben. Dacára annak, hogy Kóka szerint az autópálya-szerződések átláthatóságának az erősítésével addigra sikerült negyven százalékkal lejjebb tornásznia a kivitelezési árakat."
farkas
@karma1: Persze. KISZ titkárból néhány év alatt semmiből milliárdos lett annyira okos mi?
Béla333
@farkas: 21.42
"Egyenlő pályák, egyenlő esélyek! Én biciklivel megyek!" Ismered Sándor György történetét?
Szerintük te is lehettél volna milliárdos! A te hibád, hogy nem lettél...
karma1
Ennyi baromsagot osszehablatyolni is ti tudtok, boruljatok nyugodtan egymas nyakaba.
farkas, te meg koltozzel jo kozel az atomtemetohoz, amit csak ugy orosz modra fognak megepiteni. Vagyis ugy lesz szar, ahogy megepitik, tehat eletveszelyes lesz mindenkire.
Csizmás Kond
Igaza van, aki nem élt soha ott, aki nem adózott soha ott az ne szavazhasson, de az se aki tönkretette az országot.
karma1
Ohhh, azert nem kellene ennyire kemenynek lenni azzal a masfel millio jelenlegi futyiszessel," aki tönkretette az országot"...
Az "emuttnyocev 2.0" version lassan aktualis lesz,...
Szoval akkor most masfel millio futyisz-fan automatically kiesik a szavazasbol?
Ez vegulis jo hir...:o))))
karma1
@CHEWBACCA: Jo kerdes: nekem a szulohazamat, masoknak meg jatszoteret, ahol retardalt hulyek szethordhatjak az orszagot, hazudhatnak, korruptak lehetnek, es mas csunyasagokat is csinalhatnak - buntetes es kovetkezmenyek nelkul.
Szulohazam, nagyon sok jo , de atvert magyar emberrel, akik szep lassan belesetaltak ujra a feudalizmusba, aminek viszont en nem akarok a reszese lenni, plane nem az adommal tamogatni.
Masfel millionak maga a Kanaan es a vegtelen lehetosegek orszaga, kovetkezmenyek nelkul,
tobb mint negy millionak a prolongalt melyszegenyseg, ami nem engedi, hogy barki is kitorhessen belole, es masik, talan szinten 4 millio embernek a megalkuvas helye, a bizonytalansage, hogy merre legyen a jovo? De ez a reteg is kozelebb all a lecsuszashoz, mint a felemelkedeshez, de mar erosen gondolkodik azon, hogy milyen iranyba hagyja el az orszagot.
Neked mit jelent? (Kulonben nagyon jo kerdes)
Manhattan
Ha megtehetném sem szavaznék más országban. Ha nem ott élek, hogy hozhatnék felelős döntést?
Pálinkás Pál
Végre egy politikus,aki ki meri mondani amit mindfenki akar,románok,ukránok ne szavazhassanak...de én visszavenném az állampolgárságot is!!!
maci0427
Ez legalább olyan kérdés,mint a külföldön élőknek fizetett nyugdíj amit Magyarországról kapnak vagy a még mindig létező 1963 -as egyezmény a Szovjetunióval,holott már az az ország nincs viszont Ukrajnának még mindig fizetünk,miközben az Ukrán kormány "szívatja" Magyarországot és talán "zsarolja is" az ottani Ukrán állampolgárságú,de magyar ősökkel rendelkező és beszélő emberekkel Magyarországot ! Ez a szavazati téma kőkemény politika !
szaboria1
Igaza van!! Azok a rokonaink akik még román területen élnek azok már rég mondják nem szabad onnan bele avatkozni az itteni szavazatokba, mert Ők sem szeretnék ha innen oda szavaznánk. Más az, hogy magyarnak vallják magukat de mivel nem magyar országon élnek így nincs joguk bele szólni.
karma1
Az allampolgarsagot ki kell erdemelni, semjenzsoti meg ugy osztogatta "odaat", mint ovisoknak a fruttit, ha szepen le tudtak rajzolni a napocskat... Csak kettonek osztogatta: boldog-boldogtalannak..
A legjobb lenne, ha csak azoknak adtak volna, akiknek a csaladja kimutathatoan magyar, vagy Magyarorszagon elo rokonaik vannak, es keszulnek Romaniabol attelepulni.
Sohasem fogom megerteni, hogy mire jo a kettos allampolgarsag, hiszen mindenki csak egy orszagban tud elni, vagy itt, vagy ott. - eletvitelszeruen.
magyarbakancs
2014-ben a határon túliak szavazatával volt meg a Fidesznek a két-harmada a parlamentben.
Legyen Magyar állampolgár ki a volt Nagy- Magyarország területéről származik felmenői ott születtek de ne szavazzon mert őrá semmilyen itteni törvény ,rendelet nem vonatkozik ami befolyásolja a mindennapi életét.
avsk
@Pálinkás Pál: azért jó lenne ha a ló túloldalára nem esnél. A szavazati jog még oké de az állampolgárság elvetése már a hülyeség kategória
quadrocopter
@avsk: Félrebeszélsz Dezsőke, az állampolgársággal egyenesen jár a szavazati jog is!
Csizmás Kond
@karma1: a tönkretevők azok akiket le kellett váltani mert szar vezető volt...és én személy szerint azt is tönkretevőnek vélem aki a sors felvállalása helyett a küzdés helyett a migrációt választja.
karma1
Na, tegyel ellenem valamit, ... Nem en tettem tonkre az orszagot, te szerencsetlen...Viszont Romaniabol atszovegelni sem etikus, ha mar ezt akarod ramhuzni - ez ugyanugy rad is ervenyes akkor...
Pálinkás Pál
@avsk: Szerinted...volt erről eggy népszavazás..emlékszel.nem véletlenül nem merte a duce megismételni...szóval szerinted helyes hogy olyanoknak utaljunk nyugdíjat,lássuk el egészségügyileg/bármilyen szar is/ akik egy büdös fillért nem adtak soha a közösbe..?Mert bizony ez jár nekik ,könnyítetten ha határon túli "állampolgárok"!!! nos ezért,elvenni mindtől,ha tetszik neked,ha nem!!
lusta
Rosszul ülnek egyesek azon a dakolta lovon. Állampolgársággal jár szavazati jog. A szavazás titkos. Az új magyaroknak is? A magyar állampolgárnak az eü hozzájárulást, ha nem dolgozik, is fizetnie kell, sőt, ha külföldön dolgozik, akkor is. Az új magyaroknak nem, ellenben a magyar kártyára ingyenes eü ellátás jár érte. Nem sajnálok én senkitől semmit sem, de valahogy az új magyarok hatalmas előnyöket élveznek, ellenben fizetni az ős magyaroknak kell és nekik kell eltartani ezt a rendszert.
Hellcat
Nem csípem ezt a faszt, de ebben igaza van...
Eriksson
Hogy van az a Hofi idézet, melyben azt taglalja a határon túli szavazókkal kapcsolatban, hogy nehogy már ők mondják meg, hogy én mekkora szarban éljek?
magyarbakancs
@Csizmás Kond: A határon túlélő magyaroknak a magyar törvények ,hogy befolyásolják az életüket?
Nessy
@magyarbakancs: Vannak "jogaik", kötelezettségek nélkül!
magyarbakancs
@Nessy: Szeretném tudni,hány határon túli tudja,hogy közel 300 ezer ember rokkant nyugdíját vonták el tudja-e?
Szeretném tudni,hogy tudják,hogy hány családot tettek tönkre a trafik törvénnyel?
Szeretném tudni tudják-e,hogy milyenek az ellátások a kórházakban?
Csizmás Kond
@magyarbakancs: Mivel a magyar állampolgárság lehetőséget adott az uniós országokba való kiutazáshoz , szerintem belőlük is legalább is nagy-részükből egy tekergő szolga lesz.
magyarbakancs
@Csizmás Kond: "szerintem belőlük is legalább is nagy-részükből egy tekergő szolga lesz."
Istenem de igazad van.
Csizmás Kond
@Nessy: A jogok a kötelességek betartása útján válnak érvényessé.
glorianna
@magyarbakancs: Egyszerűen. Jogosultakká válnak egy sereg juttatásra, kapnak egy rakat támogatást templomépítésre, stadionfelújításra meg még a csuda tudja, mi mindenre. No és vannak olyan juttatásaik is, ami belföldön élő állampolgárnak nem jár, pl. az iskolakezdési huszonpárezer forint gyerekenként, ha a gyerek magyar tannyelvű suliba / tagozatra jár. És ehhez semmi többet nem kell tenni, csak négyévente x-elni egy helyeset - azt is levélkében, hogy isten bizoy ellenőrizhetetlen legyen.
magyarbakancs
@glorianna: Minden szavaddal egyet értek.
Nessy
@Csizmás Kond: Nekik viszont egyetlen "kötelességük" van. Levélben a "megfelelő pártra" szavazni, még a halott nagypapa helyett is!
szaboria1
Micsoda felháborodás lett a Romániában bejegyzett szervezetek részéről.
Vajon miért is mert azzal, hogy ott szervezkednek a szavazat rábírásáért itthonról a kormány súlyos milliókat ad ezeknek a szervezeteknek. Ezek is ott egy megélhetési politikusok semmi több. Ugyan ez vonatkozik a Vajdaságra is.
Sámannus
Feri az egyetlen aki gondolkodik ebben az országban.
Csizmás Kond
@Nessy: ...nem kell mindent elsőre elhinni, sőt vakon hinni nagyobb bűn.
Az állampolgársági akármi nem fidesz találmány de még véletlenül sem szidja senki a nyugatot a demokrata meg szociális izéket akik kitalálták bevezették nem csak itt hanem máshol is.
A szavazati arány meg szintén annyira elenyésző, hogy azon hintázni már klinikai eset.
El kell menni szavazni ami nem csak jog hanem kötelesség is...és ha mindenki elvégzi a kötelességét akkor lesz csak joga véleményezni...mert így, a képernyősgyúrás szart sem ér.
Csizmás Kond
@Sámannus: Feri egy gazember...igaz nem egyedül ebben az országban.
Sámannus
@Csizmás Kond: Az a szarházy gazember aki az itt élők ellenében kormányoz
Csizmás Kond
@Sámannus: ...hát igen...mert az úgy van, hogy ott a kormány és azt valaki elragadja és kormányoz...
Amúgy Ferit nem azok tették lapátra akik a kormányhoz taszigálták ?...mégis hogy képzelted el az egészet...hacsak nem úgy hogy ami neked jó az másoknak is kötelező...
Sámannus
@Csizmás Kond: Nem érteni mit akarsz, ez csak hablaty.
Csizmás Kond
@Sámannus: ...próbálkozz más fordítóprogrammal...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.