Az 55-64 éves korosztály foglalkoztatásában még sok tartalék van, őket képzésekkel, továbbképzésekkel lehetne jobban bevonni a munkaerőpiacra - mondta Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi adatai szerint ebben a korcsoportban 57 százalék a foglalkoztatottság, Csath Magdolna szerint azonban a továbbképzésekkel növelni lehetne a foglalkoztatottsági mutatót, mivel ebből a korosztályból mindössze 2,6 százalék vett részt képzéseken. Az új szakképzési rendszerrel kapcsolatban kifejtette, nem csak arra van szükség, amely a jelen igényeit fedi le, a jövőre is gondolni kell. Rámutatott: az alacsonyabb hozzáadott értékű munkát végzők feladatait előbb-utóbb robotok váltják ki, az érintetteket pedig fel kell készíteni a változásra, át kell őket képezni.

Forrás: hirklikk.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Magdikám seggnyalásból téged már nem kell továbbképezni! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Magdikám seggnyalásból téged már nem kell továbbképezni! =))
emerencia
Engem azért nem küldenek szakmai/számítástechnikai oktatásra a munkahelyemen mert magam is meg tudom tanulni az újdonságokat. (63 éves vagyok.) Minket még úgy neveltek, hogy a megfelelő szakképesítés megszerzése után nem rendeztek mindenből külön oktatást. Elvárás volt a feladat elvégzéséhez szükséges önálló ismeretszerzés, önképzés. Nap mint nap tapasztalok lenézést, lekezelést a munkám során, miközben ha a kollégáimmal nem tesszük oda magunkat máris csökkennek a bevételek. Volt már rá példa, hogy bizonyos pénzügyi elszámolási probléma miatt úgy vadsztrájkoltak a miénkkel megegyező munkakörben dolgozók, hogy elvégezték a számonkérhető dolgokat de valamit mégsem tettek meg. Ezen viselkedés meglátszott az eredményeken. Akkor most hogyan állunk azzal a bizonyos hozzáadott értékkel?
tudode
Miért pont a nyugdíjasok továbbképzését javasolja akkor, amikor a kormánytagok legtöbbje ugatja mint a kutya a holdat a államigazgatást, és a -,háztartást, amelyet őfélesége be is látott miután szétverték az államigazgatást
.
----- Egyetemre küldi Orbán a minisztériumi vezetőket és nagyköveteket
.
eduline.hu/felsooktatas/kozszolgalati_egyetem_allamtudomanyi_kepzes_CCS5VR

Eduline

hvg.hu/itthon/20170830_Izzadhat_Palffy_Csiszar_es_Kumin_a_kulugyben_eloirjak_honnan_kell_a_diploma

""""Kezdhetik az újratervezést a karrierdiplomaták: nemcsak a minisztériumi vezetőket, a nagyköveteket is beiskolázza a kormány. A most induló ötéves államtudományi mesterképzést kell elvégezniük - írja a HVG.""""
.
Még Putyinnak is normálisabb államigazgatása van, amely abból tűnt ki, minha Kasler lenne őfélesége államigazgatásának az egyedüli illetékese, a szerződések aláírója!!!
.
www.youtube.com/watch?v=Z4zlHxv5Nh4&t=3401s
.
!!!
Eladott Ország
Ha Magdi néni annyira értelmes lenne, akkor komolyabb helyeken is publikálnák a véleményét, mint a mezei közröhej TV-n, kormányközeli lakájtársaságokban, vagy agyament, paranoid, összeesküvés elméleteket gyártó és a valóság elől ezekbe menekülő fosóbandákban. De nem az, így marad az olcsó húsnak híg a leve. Azért meghallgatnám, mennyire tartja jó dolognak az ország bagóért való eladását a ruszkiknak. Biztos tetszik neki, hiszen az átkosban nevelkedett és így csak a régi "testvérsegg" nyalását kell folytatnia és azt propagálnia, az meg már csukott szemmel is megy egyeseknek. Végül is a fidióta bálkánbirka ismérve, hogy a gerincét gyomorra cseréli, így az mindent bevesz. Nem kellene hiteltelen közgazdásznak mutatkozó embereket reklámozni. Még ha negatív reklám is. Már várom mikor jön Bogár László, Boros Imre tudományos tandem és levezetésnek meg Zárug Objektív Farkas Pincsi.
kokopelli
@tudode: ...ha a fiatalok már leléptek egy "csóró minimál órabérért" (9,94 € / 2019-ben) akkor csak a nyugdíjasok
maradhatnak! (;-))
Eladott Ország
Magdi nénje, '73-ban szerzett MBA-t a London Business Schoolon! Vajon hány emberről kellett a hölgynek jelentést írnia, hogy a Nyugat legelitebb posztgarduális képzésére járhasson, ami akkor sem volt már olcsó! Nagyon megbízható elvtársnőnek kellett lennie, ha abban az időben csak úgy kiengedték! És a tandíjat ugyan ki fizette ki? Hát igen 73-ban vastagon volt még az, hogy nyugatra eleve csak a "kiválasztottak" mehettek. Eleve volt keleti megy nyugati útlevél és a nyugatit asszem le kellett adni amikor visszajöttél vagy mi. Nehéz elhinni, hogy ő is a saját lábán állt? Orbán Récsöl rá az élő tanú.
kamazuka
,,az alacsonyabb hozzáadott értékű munkát végzők feladatait"
Te elmeháborodott!
Ezek a mai nyugdíjasok egy országot újjá építettek.
Bármit dolgozik egy nyugdíjas az már 100 % feletti eredmény a részéről.
Miről beszélünk?
Nessy
@kamazuka: Igazad van! Talán már békén lehetne hagyni a nyugdíjasokat! Aki még jól bírja magát, és dolgozni akar, az az esetek jó részében magától megoldja a munkahelyét. Aki elfáradt, mert olyan munkakörben dolgozott, ahol fizikailag erősen igénybe volt véve évtizedekig, és már csak pihenni vágyik, azt engedjék lelkiismeret furdalás nélkül pihenni.
Persze, a valós infláció, és a nyugdíjemelés alapjául szolgáló maginfláció közti szakadék sok nyugdíjast kényszerít arra, hogy erején felül dolgozzon még a nyugdíj mellett, ha nem akar teljesen elszegényedni! Könnyű ám milliós fizetésért, a minisztériumokban, vagy a parlamentben kitalálni a tutit, meg a frankót! Különösen azoknak, akik életükben értékes, értelmes munkát nem végeztek egy percig sem!
Eladott Ország
Ilyen nagyvonalú gesztust egy kormány se gyakorolt még, az biztos is. Ebből is tisztán látszik az a végtelen szociális érzékenység és humánum, ami nekik ( a bűnöző és politikai prostituált bandának) sajátjuk. Értem én, hogy a nyugdíjasok akkor is nagyon tapsikoltak, amikor gyakorlatilag kirugdalták őket a munkaerőpiacról, mert akkor éppen az volt a jó nekik. Meg már előtte is örültek, főleg azok a nyugdíj előtt állók, akik két diplomával elmehettek közmunkásnak, hogy meglegyen a szükséges szolgálati idő, mert az eddigi melóhelyen hirtelen csak fiatalok tudták betölteni az addigi pozíciójukat. Egyszerre bírának sem voltak már alkalmasak és pedagógusként is meghülyültek, de ez mostanra elmúlt nekik. Ha nyuggerszövetkezetbe tömörülnek (persze szigorú felügyelet mellett, nehogy nagyon önállóskodni kezdjenek), akkor most visszajöhetnek a pályára, mert közben ismeretlen számú munkavállaló migránsnak állt és hirtelenváratlanul kevesebb a munkavállaló, mint a betöltésre váró poszt. A közalkalmazottak persze nem kúszhatnak vissza csak úgy, mert változatlanul nem kaphatnak egyszerre fizetést és nyugdíjat, mert a végén elrohanna velük a paripa és vad dőzsölésbe kezdenének. Ők majd szépen szövetkezetbe tömörülnek – látom, már van is jelentkező, a diákszövetkezetek működtetői tárt karokkal várják az örvendező nyugdíjasokat – és ki lehet őket bérelni. Már látom is a szép jövőt! A munkáltató leadja a rendelést a szövetkezetnek: kérek jövő hétre két matek tanárt, egy agysebészt, három kosárfonót és fél tucat pincért.
emerencia
Minden civilizált országban van lehetőség 62 éves kor után nyugdíjba menni vagy tovább dolgozni. (Nemcsak a kivételezetteknek.) Ezt hívják rugalmas nyugdíjba menetelnek. Magyarországon viszont a tömegek idősen, betegen kényszermunkára míg mások kényszerpihenőre vannak kényszerítve. Az időseknek szóló oktatási ötletelés kb. ugyanaz, mint amikor a rendszerváltás után gyorstalpalóra jártunk munkanélküliként szakképesítéssel és 1-2 évtizedes szakmai gyakorlattal a hátunk mögött és elképedve tapasztaltuk, hogy kapitális hülyeségeket tanítottak, hozzá nem értő emberek. A lényeg, hogy az oktatásra szánt forrásokat egyesek le tudták nyúlni! Sem a magyar gazdaság, sem a leszegényített idős/fiatal munkaerőpiacról kiesők jelentős többsége nem fog profitálni az ilyen ötletelésekből. A jó iskolarendszeren és az aktív korosztálynak szánt színvonalas képzési, továbbképzési, önképzési lehetőségeken kívül még nem találtak fel a világban hatékony módszert a képzett munkaerő hiányának a megszüntetésére. Az idősebb korosztályba tartozók zöme el tudja dönteni egyéni helyzetének tükrében, hogy bírja-e még a munkát vagy elmegy pihenni mert szeretne még tovább élni. O1G és csahosai viszont minél előbb meg akarnak szabadulni tőlük. Az egészségügy lerohasztása és az életüket ledolgozott emberek sorsának dramatizálása tipikus fasiszta/náci szokás ami szembemegy az EU-s értékekkel.
kereső
Má megint ez az "ujságirói" félrevezetés.. Az 55-64 éves korosztály még nem nyugdijas!!Csáth ott téved, hogy pont nem ez a korosztály az, amely zömében alacsony ???hozzáadott értékű munkát végez.
Lepényleső
Aki fizikai munkát végzett az javarészt meg sem éli a nyugdíjat,ha megéli,örül ha kitöröli a fenekét?
Aki egyébbel töltötte el életét,az eltelt évek alatt meghülyült,hogy öregségére munkára adja fejét?
Macskaszem
Azért végeznek alacsony hozzáadott értékű munkát, mert összeszerelő országban ilyen munka adatik, és aki egy ilyen üzemből három műszakból, fizikai munkából, rákényszerített túlórákból végre nyugdíjba tud menni, nemigen vágyik vissza, mert ki van facsarva, le van amortizálva.
Csizmás Kond
Gyenge politikus az aki a nyugdíjasokban lát jövőt.
emerencia
@kereső: Ok, legyen igaza Csáthnak. 63 évesen például elmegyek suliba, kifejezetten olyan szakmára amihez halvány lila közöm sem volt az életben mert csak ebben az esetben lehetek szabadon hülyíthető egy ideig. Kérdés, hogy ki fog közben eltartani mert a mai munkám és magánéletem mellett képtelen vagyok már többet fizikailag teljesíteni és a megélhetéshez szükséges javakat is előteremteni! (Máshová fel sem vesznek de én sem hagyhatom, hogy újra próbaidősként és határozott idejű szerződéssel legyek kiszolgáltatva.) A biológiát O1G sem írhatja felül. Egy normális szakma kitanulásához szükséges kb. 2-3 év és akkor tehetséges kezdő az ember. Sajnos a környezetemben azt látom, hogy munka mellett legfeljebb továbbképezheti magát az ember. Egy teljesen új szakma elsajátításához szabadidő és színvonalas oktatás lenne szükséges! Aztán úgy 65 éves korom magasságában további fájdalmakkal kínlódva fogok karrier építésbe kezdeni a huszonéves, életerős kollégáimmal versengve. Normális aki mindezt kitalálta???
emerencia
@Csizmás Kond: Ha ezt kizárólag a munkaerőpiacra értetted, akkor kapsz egy tetsziket.
Csizmás Kond
@emerencia: csakis arra, ugyanis a nyugdíjas már megtette a magáét, most máson volna a hangsúly de azokat inkább titaszigálják szolgálni külföldre.
Amúgy én is nyugdíjas vagyok.
Málna
@emerencia: 08:30 Ezt te találtad ki, nem más. Rendesen túlgondoltad a dolgot.
emerencia
@Csizmás Kond: @Csizmás Kond: Ebben abszolút egyetértek veled.
emerencia
@Málna: Ok, akkor meséld el nekünk hogyan van ez?
Csizmás Kond
@emerencia: Van egy vicc...az ilyen egészségügyi munkaerőátképző tanfolyamon is jelentkezik egy volt mészáros, amikor letelik a tanulás alkalmazzák egy szülészeten, jön a baba ő méri...két kiló negyven, maradhat ?
Málna
@emerencia: Ennek a korosztálynak majdnem a fele nem dolgozik, őket akarják visszahozni a munkaerőpiacra. Ők ráérnek iskolába járni. Illetve vannak munkakörök, melyekre egyre kevésbé lesz szükség, az ezt végző embereknek lesz szüksége átképzésre ill. továbbképzésre. De ezt nem feltétlenül középkorúan kell elkezdeni, lehet ám előre is gondolkodni. Idő és energia pedig arra van, amire akarjuk, hogy legyen. De semmi sem kötelező, lehet szakképesítést nem igénylő munkát is keresni, kevesebb pénzért.
Nessy
Arra azért befizettem volna, ha engem bármilyen szalag munkára, vagy varrásra meg tanítottak volna. Még fiatalon sem ment. A műszaki tehetségem meg egyenesen kitűnő! Ha kiég az izzóm, pánikba esek.
Jó, engem már nem érint. 68 éves koromig dolgoztam, de azt csináltam, amihez értettem. Önkéntesként detto.
Azért, elnézve az egészséges életkor adatait, de az átlag életkort is, talán békén lehetne hagyni azt, akinek végre a családjára is van ideje, esetleg pótolja amire nem ért rá anno. Igaz, aki dolgozott, és nem ért rá pénzt keresni, ahogy régen mondták, az a jelenlegi nyugdíj emelési rendszer mellett rövidesen csak vegetálni tud.
emerencia
@Csizmás Kond: Nekem erről a rendszerváltás következtében munkahelyeiket vesztett bányászok jutnak eszembe. Anno azt javasolták nekik, hogy képezzék át magukat és menjenek az egészségügybe dolgozni. Sosem felejtem el azt a bányászt, aki kérges, lapáttenyerét felmutatva mondott valami ilyesmit tévében: aki ezt kitalálta,annak fogom ezzel a kezemmel bebökni a tűt!
kereső
@emerencia: Nem adtam igazat Csáth Magdolnának.Arra hivtam fel a figyelmet- hogy az alacsony hozzáadott értékű munkát pont nem ez a korosztály végzi- mert ha bele gondolsz, akkor ezeknek az embereknek a zöme még "normális" oktatásban, szakképzésben részesült- szemben a mostani iskola rendszerből kikerülőkkel- nem én mondom, hanem az élet-ezzeknek a fiataloknak a minimum 25%-a úgy hagyja el az iskolát, hogy funkcionális analfabéta= olvasni tud, de nem érti amit olvas.
És egy olyan országban, amely harminc év alatt az értéket teremtő termékelőállitásból leküzdötte magát az "alacsony hozzáadott értékű" munka világába, nincs is igazán szükség magas szakképzettséget igénylő oktatásra. Ezért is vezették ki a közismereti tárgyak oktatását. Elég az, hogy egy betanitott műveletet el tud végezni a munkás, mindenféle saját innováció!-"ötlet"! nélkül.Először talán a T. közgazdász asszonynak is azon kéne gondolkodni- hogyan lehetne ismét Magyarországon magas hozzáadott értékű munka - munkahelyeket létrehozni, fejleszteni. Amúgy igazat adok Neked, nem hatvan + évesen kell elkezdeni az "élethosszig" tartó tanulást. Egyetlen dolgot azért mindig minden kormány elfelejt, amikor arról gondolkodik, hogy meg kell emelni a nyugdijkorhatárt, meg a nyugdijasokat vissza kell vezetni a munka világába- és ilyenkor mindig jönnek a "nyugattal" összehasonlitásban- a magyarországi élet-és munkakörülmények fasorban sincsennek/nem voltak az ottaniakhoz képest .A magyar munkaerő nyugdijas korára- ha megéri- egészségileg, mentálisan gyakorlatilag romhalmaz.
Nessy
@Málna: A tovább képzéssel az a gond, hogy a jelenlegi szakoktatás annyira lebutított, hogy csak és kizárólag egy szakmának az alapjait adja meg. Ahogy hozzáértők mondják: "beszélő szerszám" képzés van. Pár éve végzett x. szerelő, találkozik egy modern, számítógép vezérelt géppel, és már a panelen megjelenő üzenet is hottenttottául van számára.
Qqberci
Kedves Életművésznő? Szerinted hány HR-es tolong, hogy átképzett 60 évest felvegyen?...
Málna
@Qqberci: Ha nincs más, fel fogja venni.
sensei
Olyan fizetéseket kellene adni hogy ne menjen senki dolgozni nyugatra , nem a nyugdíjasokat piszkálni , lenne munkás , nem kellene ide a rengeteg ukrán meg román . Nem beszélve a mongolokról meg a kínaiakról ..
Nessy
Bocsánat, de nekem a háború utáni évek jutottak eszembe. Mikor becsukták a nyilvános házakat, az ott dolgozókat taxisofőrnek képezték át.
Komolyan, nem viccelek! Akkoriban született meg Taxi Manci alakja.
"Taxi Manci dudál, Gyalog Marci megáll!" (akkori sláger)
Sámannus
Ez puszta propaganda. Kósa nemstróman mama így is sikeres üzletasszony, minek az sok ész? Az óvónői képzés itt első osztályú alapot nyújt egy sikeres vállalkozáshoz. Lássuk be az idősek már nem tartanak igényt ilyen oktatásra. Lám én is kitűnően tekerem a szót, pedig ez messze áll a korábbi szakmámtól. Legyen minden nyugdíjasnak sertéstelepe is, lehetőleg drága motorokkal és kocsikkal, és nem pulival vagy komondorral.
Csizmás Kond
@emerencia: Mongyuk az átképzés sem abban a formában történik ahogy leírtam ?
Az is bíztos hogy sok olyan ember van aki nem tud leállni, könyebb munkát végzett és akár hetven évesen is hajlandó dolgozni mert belemagyarázták és elhitte hogy ő fontos valaki. A nyugdíjkor egy olyan hivatalosan megállapított időkor ami után az ember jobb ha nyugisan éldegél még amíg a szervezete engedi és hagyja hogy más is tudjon dolgozni hogy megérje azt a kort.
görbetükör
Tehát abból indulnak ki, hogy minden nyugdíjas szakképzetlen és tanulatlan.
Persze, családbarát kormánynak csak a kisgyerekes, illetve gyereket várók a lieblingek. Az mind szakképzett és diplomás, mi? A többi csak teher.
Illibsi ország vezetőinek és híveinek értékrendje. Szégyen a magyarokra!
staro2
Milyen "közgazdász" az olyan aki az 55-64 éves korosztályról mint nyugdíjasról delirál?
emerencia
@Málna: Körülöttem csak a női negyvenesek közül azok nem dolgoznak ebből a korosztályból, akiket vagy eltart valaki nem találnak vagy nem is akarnak munkát. (Igen, ilyen is van azok között, akik nem maradhattak a régi munkahelyükön. Ők aligha fognak visszamenni dolgozni.) Mi többiek, végigszenvedtük a rendszerváltás korabeli keserves zárt munkaerőpiaci munkanélküliséget, lakáskamatadót, a már ötvenen feletti civilizált országban példátlan nyugdíjkorhatár hosszabbítást. Húzzuk az igát ahol tudjuk és közben nincs rehabilitáció, megfelelő orvosi ellátás. Mire bejut az ember egy szakvizsgálatra, már súlyosbodik az állapota. A magyar munkahelyek jelentős többségében dúl a vezetői önkény, (igen, a hétköznapi fasizmus) probléma van a jogi, munka és egészségvédelmi biztonsággal, az EU-polgárokhoz mérten vacak fizetésekről és az abból fenntartható életmódról már nem is beszélve. Idősebben, kiszolgáltatottan ezt már nehezebben viseli az ember. Persze mindez hivatalosan a tökéletesség álcájába van dokumentálva. Ebben az országban különösen aljasság még hatvanon felül is egyeseket munkára, másokat pedig akaratuk ellenére nyugdíjba kényszeríteni. Nos, ehhez még hab a tortán ez az idősbeket érintő átképzősdi ötlet. Én például éppen a gimnázium utáni nappali iskolai éveimet dolgozom mostanság le mert azok nem számítanak bele a női negyvenbe. Nekem és a hozzám hasonlóknak csak öregségivel lehet majd nyugdíjba menni akár bírjuk addig, akár nem. Így lakolunk meg azért mert anno fiatalon nem hagytuk ott a sulikat röhögve. Orbán világában olykor kifejezetten büntető jelleggel bír a tanulás.
Nem tudhatod milyen keserves érzés, mikor a tizenvalahanyadik órában már képtelen vagy a fájdalmaidat leplezni és közben megjegyzéseket kell hallgatnod arról, hogy miért nem tetszett tanulni, akkor lehetne irodában is dolgozni. (Ja, az irodában tőlem képzetlenebbül is lehet dolgozni csak nincs mindenkinek hely és vannak akik jobban szeretik az aktatologatás helyett az érdemi munkát.) Lengyelország...
emerencia
@Málna: folytatás: Lengyelország gazdasága sem megy tönkre attól, hogy minden nő hatvanévesen elmehet nyugdíjba és a fejlettebb EU-s országok sem omlanak össze attól, hogy rugalmas a nyugdíjkorhatár minden munkavállaló számára. Igaz, ezekben az országokban csak annak fizetnek nyugdíjat, aki be is fizette a megfelelő járulékokat és adókat. Nekünk, Magyarországon született és dolgozó magyaroknak viszont még az itt semmi be nem fizető más országok polgárainak jólétét és ingyen nyugdíját is meg kell termelni. Csoda-e, hogy közülünk kétszer annyian pusztulnak el 65 éves koruk előtt mint más országokban? O1G-nek és maffiacsapatának még ez sem elég? Mit akartok még tőlünk elrabolni?
emerencia
@kereső: Félreértettél, egy pillanatig sem gondoltam rólad, hogy igazat adsz ennek a nőszemélynek.
Csizmás Kond
Azt is vallom, hogy minden olyan munkahelynél ahol többen sokan visszamaradnak a nyugdíjkor után dolgozni, ott tényleg meg kéne emeljék a korhatárt...következményként pedig minden korhatárost seggberugódnának a többiek...
Mindig is azt vallottam aki dolgozni akar az csakis kézi munkát vállahatna a korhatár után...biztos senki nem hősködne.
1magyar
Arra nem gondolnak ezek az okoskodók,hogy ha kevesebbet lopnának, csalnának a gazdagok akkor élhetne minden ember tisztességesen nyugdíjas korában?
Egyrészt aki bevezette az időpontra (hónapokra) való kivizsgálást az eü-ben, másrészt bajnai aki kinyírta a korosztályunk nagyrészét, bokros aki fogatlanná tette az embereket kínok-kínjával végezzék, másrészt a fideszék is akik csak a gazdagokat szolgálják.
ágimami
Osztja itt az észt, egy 75 éves nő, akinek nem valószínű hogy van családja, mert ebben a korban inkább velük kellene foglalkozni! Sok mindent elért az életben, de gondolom végkimerülésig fog "dolgozni"!
Azért most már kicsit békén kellene hagyni a nyugdíjasokat (aki akar, úgyis VISSZAMEGY DOLGOZNI) persze ha felveszik és vállalja a továbbképzést!!
Nessy
@1magyar: Aztán ne feledd a 90-s évek degresszív nyugdíj számítását, amit tetőzött az első Orbán kormány 4 éves bérbefagyasztása a közszférában. Igaz, ezt később is előadta!
A fogatlanságról csak annyit, hogy a fogmegtartó kezelések mindig is ingyenesek voltak. Csak éppen ápolni, és ellenőriztetni kell. Egyébként az alap protézis nem egy ökör ára, sőt van rá közgyógy.
Az egyre hosszabb várólista meg bizony az emúttkilncév eredménye!
Tudod, annyi jogszabályt megváltoztattak, annyi plusz milliárdot kapott az ország, lett volna lehetősége pártunknak és kormányunknak ezeket a problémákat orvosolni! Talán Mészáros Tiborcz, Garancsi és a többi kegyenc nem lennének többszörös milliárdosok. Talán nem kellene határon túli szavazatokkal biztosítani a hatalmat milliárdokért. Kevesebb túl árazott stadion., kevesebb léhűtő a kormányzatban.
1magyar
@Nessy: Az egyik szomszédom ugyanannyit fizetett mint magán fogorvosnál. A foghúzás, fogkőeltávolításon kívül nem hinném,hogy valami még ingyenes.
A várólistát meg valami szoci vezette be anno, a fideszék bűne, hogy nem iktatta ki.
Valaki beteg menjen el az orvoshoz és várja ki a sorát. Ennyi.
De ha egy betegséggel hónapokat kell várni egy CT-re, vagy ultrahangra mire kiderül van-e esetleg daganata addigra már késő.
1magyar
@ágimami: 75 évesen vannak ilyenek akik nem csinálnak a szövegelésen kívül semmit.
Nessy
@1magyar: Akkor én egy másik dimenzióban járok fogorvoshoz a rendelőben. Minden évben hűségesen elkocogok, fogkő eltávolitás, tömés, sőt gyökértömés. Ha, adok paraszolvenciát megköszönik, ha nem, akkor is korrektűl ellátnak a következő évben is! Ezek "megtartó kezelések", azaz nem fizetősek. És nem csak a nyugdíjasoknak.
lusta
A továbbképzésrfe ebben a korban valóban szükség van. A környék egyik legjobb 59 éves gépészmérnökét épp most rúgták ki. Igaz nem volt továbbképezve, ezért most biztonsági őrként tevékenykedik. Csak így tovább a lenini úton!
Nessy
@lusta: Azért érdekelne, hogy a kormány és a képviselők jó részét mire tudnák "átképezni"! Mert egyelőre nyugdíj helyett miniszterelnöki tanácsadónak nevezik ki, aki arra "érdemes"! Esetleg nyugdíj mellett miniszteri és képviselői státuszt kapnak.
emerencia
@Nessy: Budapesten élve és az egészségügyben dolgozva nem valószínű, hogy tudtátok mi folyik errefelé. Úgy nőttünk fel, hogy rendszeresen jártunk fogorvoshoz. Belénk nevelték, hogy ez nagyon fontos, elmaradhatatlan. A rendszerváltás után az üzemi fogdokinő közölte, hogy többé ne jöjjek pedig még négy hónap volt hátra a felmondási időmből. Lazán félbehagyta a kezelésemet, az asszisztensnője pedig hozzátette: van a doktornőnek magánrendelése. Komolyan azt gondolta a szerencsétlen, hogy a munkanélküliekből kizsarolt pénzből fog meggazdagodni akkor, amikor nagyon sok ember a megtakarítását a lakáskamatadóra költötte mert nem szerette volna, hogy a munkahelye után még a szerény otthonát is elveszítse. Az sztk-ban pedig nemegyszer meg sem jelent a fogorvos a rendelési időben. Ilyen dolgok miatt kezdett a lakosság foga egyre inkább romlani. Akkor jött Bokros és feltette az i-re a pontot a fogászat fizetőssé tételével. Ő is úgy gondolta, hogy akinek rossz a foga, annak kuss, hiszen potentátjaink úgy döntöttek, hogy a rossz fogú ember csak és kizárólag önhibás lehet. A kilencvenes évek közepén tőlem pl. lazán elvették a tb. jogosultságomat úgy, hogy nem volt lehetőség semmit befizetni pedig maximálisan együttműködtem a munkaügyi központtal. Amikor az embernek a napi betevő előteremtése sem sikerül és otthon fekve vészeli át a betegséget orvosi ellátás nélkül, akkor nem megy fogorvoshoz. Nézd meg a korosztályom fogait, csak azé van rendben, aki meg tudta fizetni. Nagyon sok embernek választania kell a szeme és a foga közt. Sokan a szemet választják mert rossz szemmel nem tudnak dolgozni, rossz foggal igen. Ennyi hanyag ember nincs!!! A magyar lakosság rossz fogaiért és rossz egészségügyi állapotáért a jobb és a baloldal egyaránt hibás, a jelenlegi tragikus viszonyokért pedig az orbánmaffiát terheli a felelősség.
Nessy
@emerencia: Én még akkoriban asszisztáltam fogászaton, mikor főztük rendelés előtt a novokaint, üveglapon kevertük az amalgámot, és a doki lábbal taposta a fúrógépet. Egy korona alá csiszolás minimum félóra, miközben fecskendőből adagoltuk a hűtővizet.
Nem tudom, mert a körzeti fogorvosunknak remek felszerelése van, a panoráma röntgentől, a modern fogorvosi székig, de még soha nem kellett fizetnem. Direkt most érdeklődtem az ifjúságnál, hogy nekik kellet e, de nekik sem. A fogpótlásnál meg a technikusi munkát kell kifizetni, illetve ha porcelán fogat kérnek. Ha viszont extra, beültetett pótlást kér a beteg. az már több százezer forint.
Az egészségügy katasztrofális helyzetét én is látom, és miután a finanszírozással is foglalkoztam, országos szinten is később, ott kódolva volt az induló összegekbe az eladósodás. Eleve, az amortizációt nem finanszírozták, csak az elvégzett tevékenységet, de azt is egyre rosszabbul. Az intézmény karbantartása, felújítása stb. a mindenkori fenntartó kötelessége volt. Na, ezt előszeretettel feledi a kormány, miután államosította a kórházakat, sok helyen a rendelőket is.
Nessy
@emerencia: mely sarkában élsz az országnak? Én valóban fővárosi vagyok. Bár már sok éve nem dolgozom. Azt szoktam mondani, hogy egészségügyi nyugdíjból nem telik privát ellátásra.De a finanszírozás itt is ugyanolyan, mint bárhol. Nem ok nélkül lázonganak az alapellátásban dolgozók!
emerencia
@Nessy: A mi tb. fogdokinőnk még a tévében is nyilatkozott, hogy alul van a praxis finanszírozva. Sztrájkoltak is a fogorvosok emiatt úgy tudom. Sokan kuporgatnak, hogy maszek dokihoz mehessenek mert attól félnek, hogy az alulfinanszírozás következményeként valami fertőzést fognak kapni a tb. rendelőben. Mások attól rettegnek, hogy a nem megfelelő a fájdalomcsillapítás és mindenért úgyis fizetni kell. Az is visszatart sokakat, hogy nagyon lassan jutnak a végére az állami fogászaton és közben fájdalmakkal kínlódva dolgozni kell járni. Nem szeretnének emiatt táppénzre menni mert a legtöbb munkahelyen a távol lévő mozgóbére is úszik. A maszek dokikat is sokan szidják mert gyakorta elszúrnak valamit és nem adnak számlát a horrorárakról. Vannak ugyan jól felszerelt magánklinikák de oda csak a kifejezetten anyagi jólétben élők mennek el.
Nessy
@emerencia: Sok évvel ezelőtt, falun voltunk látogatóba. Egyszer csak beállított az akkoriban még körzeti orvosnak becézett doki, és leadta a rendelés. Egy tyúk, zöldség, tojás. Miután be pakolták a zsiguliba , a doki elhúzott. Én naivul megkérdeztem hogy ezt mikor fizeti ki. Mire úgy néztek rám, mintha ha a Holdról jöttem volna. Itt ez a szokás, volt a válasz. Szóval, ha az ember nem találkozik a tényekkel a másik oldalon is. hajlamos rosszul ítélni!
Nessy
@emerencia: akkor érthető, amit írtál! És bocsánat, nem akartalak cáfolni!
emerencia
@Nessy: Sosem értettem az évek folyamán, hogy valaki hogyan tud táppénzre menni egészségesen. Régi falusi kollégáim felvilágosítottak: kb. úgy ahogy te láttad.
Nessy
@emerencia: Sajnos ez így működött, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy helyenként nem így műkszik e ma is, csak ma nem a közmunkás, és a minimálbéres él a lehetőséggel! A vállaltok meg "örülnek", miután manapság az első tíz napot ők fizetik, csak a többit a tb, majd egyszer, két hónap múlva talán.
emerencia
@Nessy: Nem is gondoltam egy percig sem, hogy cáfolni akarsz, hiszen szakmád révén tisztába vagy azzal, hogy mi folyik az egészségügyben. A legfőbb jellemzője, hogy szerencse kell hozzá. Nemrég mesélte egy ismerősöm, hogy munka ügyben járt a kórházban. Megtudakolta egyúttal, hogy van-e valaki aki megnézné a szemét mert valami fűrészt lát. Mázlija volt, az öt nappal azelőtt műthetetlenül leszakadt retináját egy görög nemzetiségű doki rakta vissza sikeresen, itt Nyíregyházán. Állítólag ez volt az első ilyen sikeres műtét. Ha nincs itt ez az orvos, ma sajnos vak lenne.
Nessy
@emerencia: Igen. Néha szerencse kell hozzá, hogy meg gyógyulj!
Nekem is egy nagyon lelkiismeretes doktornő próbálja legalább az egyik szememet megmenteni a pigmentes macula degenerációtól. És nem csak nekem, vagyunk nem kevesen akikért mindent megtesznek. Méghozzá a sokat negatívan emlegetett Szent János kórház szemészeti ambulanciáján! Jó, nem egy leányálom az esetenkénti szembe adott injekció, de valamit, valamiért.
Gauntlet
Akkor cseréljék le magácskát is Magdi, egy robotra! T-800 - a magasabb hozzáadott érték!!
A nyugdíjasokról szálljatok le!!
emerencia
@Nessy: Egyre többen és egyre fiatalabban fognak az emberek ilyen betegségekben szenvedni. Munkám révén látom, hogy divat lett a nagyon fehér led. Van olyan lakás ami csak és kizárólag 6500 Kelvin fokos ledekkel van felszerelve. Ez kb. olyan, mint amikor felnézünk az égre és automatikusan behunyjuk a szemünket. A kék fényben való hosszas tartózkodás károsítja a retinát de ezt sokan nem hiszik el. Meg vannak győződve, hogy a kékes fehér fénynél többet látnak pedig nem. A monitorokat sem tudjuk elkerülni, éppen ezért próbálok egy kékfény szűrős szemüveget beszerezni. Az otthonomban pedig csak melegfehér ledeket használok. Neked pedig gyógyulást kívánok.
Eladott Ország
Talán nem kellett volna elűzni az országból a szakképzett munkaerőt és nem kellene harmadik (nem EU-s) országból behozni munkaerőt, hogy letörjék a béreket, hogy a magyarokat továbbra is szarér-húgyér lehessen dolgoztatni. Baszódjatok meg, aljas szarháziak!
vacsi
Ha javasolhatom, a sírból is ki lehetne ásni a holtakat, és továbbképezni!
Nessy
@emerencia: Köszönöm! Én egyébként szeretem a hagyományos, vagy a sima energia takarékos izzót.
Kookas
tovább képzés esetén jár a diákutazási is?
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Majd ha magácska 40 évig viselt bakancsot a lábán fizikai munkásként, akkor ugasson ilyen marhaságot.
1magyar
60 éves kortól NYES azaz nyugdíj előtti segély jár, de az a töketlen barom aki a feltételek mellé beletette, hogy előtte munkaviszony legyen nem tud gondolkodni.
Ha már van előtte munkaviszonya akkor nem hagyja ott, vagy rokkant attól is munkaviszonyt követelnek.
reagens
Ott a rengeteg cigány. Képezzétek őket ha erre egyáltalán képesek. Nekem fenntartásaim vannak.
simmering73
Képezd tovább anyádat. A sarkon van még hely bőven.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.