Erős szavakat intézett Orbán az EPP-hez, szerinte mára a kommunista értékekre fókuszálnak a Néppártban.

Erős: Orbán szerint Karl Marxot éltetik az Európai Néppártban

Memorandumot juttatott el Orbán Viktor miniszterelnök a néppárti vezetőknek az Európai Néppárt (EPP) stratégiai irányvonalának módosítása érdekében, amihez a pártcsalád küldetéséről szóló belső vitát tart szükségesnek.

A dokumentumban – amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke kedden tett közzé Facebook-oldalán – Orbán Viktor azt írta, hogy az EPP tagpártjai kezdetektől aktív és fontos szerepet játszottak az európai közéleti vitákban, az EPP nélkül nem jöhetett volna létre vélemény- és politikai többség olyan fontos kérdésekben, mint a Szovjetunió kiszorítása Közép-Európából, a kommunista politikai rendszerek elutasítása és megdöntése, Európa újraegyesítése a szovjet megszállás alól felszabadított országokkal, a schengeni határrendszer kialakítása és az euró megalkotása.

Az EPP "eltökélten demokráciapárti, antikommunista, piacpárti, antimarxista, nemzeteket támogató, az uniót a nemzeti egységekre építő, szubszidiaritáspárti, bürokráciaellenes, keresztény inspirációjú, az egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasság és a keresztény családmodell híve és hangos képviselője" volt, amit "bátran, büszkén és sikeresen képviselt" – emlékeztetett.

Úgy fogalmazott:

"mára minden megváltozott. Az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetjük. A kereszténydemokrata rajnai modell helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karolunk föl. Szubszidiaritás helyett a brüsszeli bürokrácia megerősítését és a központosítást pártoljuk. A keresztény inspirációkat, ha vannak is, nem képviseljük nyíltan és öntudatosan".

A néppárt a gyerekek születésének támogatása helyett a tömeges migrációban látja a megoldást a népesedési problémákra, ellenerő kifejtése nélkül tűri a schengeni határrendszer szétbomlását, és tehetetlenül szemléli a Balkán országainak kimaradását Európa integrációjából. Nem kínál továbbá vonzó alternatívát a politikai ellenfeleivel szemben, az ő témáikat és az ő álláspontjaikat tekinti viszonyítási pontnak, a belső ellentéteket pedig a széles nyilvánosság elé tárja – áll a memorandumban.

A miniszterelnök úgy látja, az EPP centrista, a keresztény jobboldalról baloldali irányba csúszó pártszövetség lett, amely a választók szemében lassan megkülönböztethetetlenné válik a liberális, zöld, szocialista baloldaltól. Míg a néppárt 2011-ben az unió 27 országában 16 kormányfőt adott, az Európai Parlamentben (EP) pedig 271 képviselője dolgozott, addig jelenleg csak 9 miniszterelnököt ad, az EP-ben 187-en vannak, és csak kevés tagpártja tud koalíció nélkül kormányozni – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor ebben a helyzetben elengedhetetlennek tartja az EPP jövőbeli küldetéséről szóló belső vitát, amely a legutóbbi zágrábi kongresszuson elmaradt, helyette olyan elnököt választottak, aki "behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be".

"Mi úgy gondoljuk, hogyha egy pártcsaládnak a tagpártja módosítani akarja a politikai irányvonalunkat, az demokratikus, legitim és természetes törekvés. A demokrácia, a politikai siker mindig élő, vitázó folyamat eredménye lehet csak"

- írta.

A miniszterelnök a memorandumban a néppárt stratégiai irányvonalának módosítását javasolja: az EPP térjen vissza a Wilfried Martens-i örökséghez, a tagpártokat ne csak a baloldallal, hanem a jobboldallal való otthoni együttműködésben, koalíciókötésben is támogassák, a néppárt vezető testületeiben pedig a centrista irányzat mellett a jobboldali keresztény irányzat képviselői is kapjanak helyet.

"Az egység a legfontosabb, de a mai helyzetünkben az egységhez, egy új egységhez csak az őszinte belső vitákon keresztül juthatunk el"

- zárul Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök memoranduma.

Forrás: MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Es ha így lenne, ez miért zavar egy bolsevik típusú rezsimőrt?
Vagy az van megint, hogy csak az bassza a csőrét, hogy nem ő irányít?
Talán megint csak a buta szektájához szól, mert azok szeretik a bolsi gyűlölködést, uszítást?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Es ha így lenne, ez miért zavar egy bolsevik típusú rezsimőrt?
Vagy az van megint, hogy csak az bassza a csőrét, hogy nem ő irányít?
Talán megint csak a buta szektájához szól, mert azok szeretik a bolsi gyűlölködést, uszítást?
namihami
KISz-titkár korában még nem utálta ennyire. Csak nem a Semjén hatása mutatható ki a dologban?
Clavigo
Miért zavar ez egy obsitos Társadalmi Eggyüttműködőt ???
advocat
Azért azt illik figyelembe venni, hogy Marx és Engels két nagyhatású filozófus. (Az más, hogy nevükre hivatkozva mi is valósult meg.) És Németországban van Ernst Thalmann utca és Liebknecht is.
SystemError
Az egy dolog, hogy mindig oda szarik ez a féreg, ahol megtürik, de addig menetel, hogy már senki nem lesz mellette
simmering73
Nem basztátok ki ezt a gittegyletet, megérdemlitek őket.
kokopelli
@namihami: Az apja nem volt pártitkár? Amennyiben igen,akkor biztos belűlről akart bomlasztani! A junior
már előbbre lépett, mert belső megfigyelője lett a KISZ-nek!A seregben is tette a kötelezettségét,a "légy résen"
jelszó alapján! A Net nem felejt!
namihami
@kokopelli: Az Úr azóta átjárta a lelkét és megtisztította a szellemét. Persze, a Soros-pénz se jött---AKKOR MÉG-- roszzul. És mivel beégett az agyába, hogy ez ajándék volt (és tudjuk, arra haragszik a legjobban aki jót tesz vele) nem is fog megbocsájtani neki. Pedig ugyebár a Szentírásban nem ez van. Igaz, mára elfogyott, hiszen nincs egy fillérje sem.
És hát azt is tudjuk, hogy a tegnap még szent meggyőződését úgy képes levenni pillanatok alatt, mint egy koszos gatyát.
namihami
@namihami: ...roszzul helyett roSSZul...
Béla333
Terv szerint megpróbálja szétverni a Néppárt családot is...
Nem is értem mit vacakolnak annyit a Néppártból való kivágásukkal?!
luiz
Úgy vannak vele, hogy inkább Marx Karcsi, mint egy álkeszesztény, bitófa szökevény roma
Clavigo
Ennek a Várbazárimajomnak ,mijaf@sz köze van ( lenne ) hozzá ??
kereső
Vaclav Havel Orbán Viktorról 2002-ben: "Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is."
Magyarországot nem óvta...
colibri
Gyakorlott politikusok véleménye szerint ez a memorandum most nem a "buta szektájának" szól. Sokkal inkább a vezetés átvételét célozza. Aki ennyire útmutatást ad, ennyire tudja, hogy mi a jó, az tálcán kínálja a megoldás levezénylését, a gyeplő átvételét. Ami nagyon érdekes: vitázást reklamál, miközben itthon szinte egyedül dönt mindenben. A központosítást pártolja, - itthon már mindent "egykézben" tart - de érdekes módon pl. az európai ügyészségről, az egységes minimálbérről, a közös valutáról hallani sem akar, sőt menekül még a témától is. Olyan memorandummal huzakodik elő, amit ő, mint illiberális idióta akar rátuszkolni a nyugati, zömében szabadon gondolkodó országokra. Hát ez nem fog menni. Illetve pont úgy, ahogy a magyar parlamentben nem jut szóhoz az ellenzéki próbálkozás a törvényalkotásban.
teuton
Nagy a szemetkosar, van benne hely több ilyen "memorandumnak" is. WC-papirnak sem jo...
csipetke
Hihetetlen,hogy orbán mennyi ostobaságot képes összehordani..Az ember csak kapkodja a fejét..
peddata
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
ómió
Sőt! Még a szobrát is koszorúzzák! A Néppárt bolsi kaméleonjai szerint Marx a "kereszténydemokrácia atyja"!
kokopelli
@csipetke: (23:35) Érdekes,hogy a páldákkal mindíg adós marad!Bedob valami ß@r agyrémet,a tányérnyalók
meg terjesztik! Nem véletlen hogy ő,egy vigyorgó sajátbevallású "skizó"-ból ,aki a '89 előtti rendszer fényképes
"flepniét" birtokolva az MSzMP-nek dolgozott!Jó!..Kizavarta a "ruszkikat",de most beengedné!?Nem tudom ki írja
neki ezeket az agyrémeket! Egy biztos,hogy egyedül nem lehet senki ilyen "szerencsétlen"!
kereső
" A szubszidiaritás a modern polgári állam szerveződésének egyik fontos elve, amelyet először XI. Piusz pápa 1931-ben megjelent Quadragesimo anno kezdetű enciklikájában fogalmazott meg. Alulról felfelé építkező társadalomképet vázol fel, amely jogokat és kötelességeket ad és ró az egyénre, a közösségekre és az államra. Aktív állampolgárokat és önmagát korlátozni kész államot igényel. (!) A szubszidiáris állam nem lehet diktatúra, sem paternalista."- ez a hazug bűnöző ezt kéri számon az EPP-n? Azt csinálja, amit itthon? Bedekósat játszik? Ráfogja a nyuszira, azt amit ő megcsinált Magyarországon.
advocat
@peddata: Ezeket a f@szságokat ne lehetne "kiírtan"?
advocat
Szerintem ezek az EPP-sek is csak a havi 8000.- €-ért járnak be. Aztán tesznek mindenre! Ennyit ér az unió legnagyobb pártja. Magyarán, lószart sem!
Aki Én
@ómió a buta bolsi: Már megint miről beszélsz te tájékozatlan bolsi-bérenc, te propagandisták legbutábbja?
orbán a Tienanmen téren koszorúzta meg a kommunista ,,hősi" emlékművet, ott, ahol a diktatúra vérbe fojtotta a diáktüntetést, ahol több ezren haltak meg.
Még van pofád neked emlegetni a koszorúzást, te bolsi?
teuton
Ebböl a "memorandumbol" csak egyetlen dolog maradt ki, a demokraciak alaptörvenye: nem a farok csovalja a kutyat...
tudode
Közjogi méltóságnak, úrnak, parasztnak születni kell!
.
Annak is akit "kötésig" a konfrontáció életet a faterjától kezdve a NÉPPÁRTIG, a Tavares, és a Sargentini jelentés után is!
.
Hasonlóan ahhoz, ahogy a Liberális Internacionálét hagyta bunkó módon faképnél:
.
---- A Liberális Internacionálé egykori alelnöke belerúgott még egyet a liberalizmusba
.
vastagbor.atlatszo.hu/2014/07/27/liberalis-internacianale/
.
"""" 2000. október 25.
Várhegyi Attila országos választmányi elnök képviseli a Fideszt a Liberális Internacionálé (LI) csütörtöki és pénteki ottawai kongresszusán, ahol a párt hivatalosan kilép a nemzetközi szervezetből.
“A Fidesz kilépése nem jelenti azt, hogy bármiféle szakadásról vagy elfordulásról lenne szó, hiszen az Európai Néppárt és az Európai Liberális Párt frakciója koalícióban tevékenykedik az Európai Parlamentben. A Fidesz és a kormány programjában a liberális elvek mellett megtalálható keresztény és konzervatív értékek megkövetelik, hogy hivatalossá tegyük a kapcsolatot az Európai Néppárttal” – nyilatkozta Várhegyi Attila

2000. október 28.
A Liberális Internacionálé (LI) ottawai kongresszusán tudomásul vette a Fidesz kilépését a szervezetből, de annak okait a csütörtöki végrehajtó bizottsági ülés résztvevői elfogadni nem tudták. – Közölte Eörsi Mátyás. LI alelnöke, Lord Alderdice azt mondta, “minden országban jelentkezik olyan kihívás, hogy egy párt a szavazatok növelése érdekében hátat fordítson elveinek. A Fidesz úgy döntött, hogy elveit és meggyőződését is kész feladni a választási siker érdekében, de ebben nem számíthat semelyik liberális párt támogatására sem.“ """"
.
Egyáltalán tudatában van ez a Fasza gyereknek is silány, hogy merre a meddig, ami a faterjánál elment egy, két rugdosás kíséretében!
Nessy
@tudode: Írja ezt a dörgedelmet az, aki úgy váltogatja az elveit és a hitét, mint más az alsóneműjét!
kokopelli
Az EU-parlament legnagyobb "társulata" a JOBBOS Néppárt! Már a néppárt is kommunista az Orbánéknak?
Gráz is komcsi,ha újra ~6-7000 €-ért átöblítik a "főnököt? Arra akis időre még üzemelni fog a Néppárt és itthon
a Fidesz! "Nem tudok mindenhol ott lenni,de ahol én vagyok ott soha nincs valami" (O.V)
Jozefina
Ha ezt a Néppárt politikusai beveszik, akkor valamennyien idióták!!??
Hazugságra is telik neki: "EPP nélkül nem jöhetett volna létre vélemény- és politikai többség olyan fontos kérdésekben, mint a Szovjetunió kiszorítása Közép-Európából"
Ő hozza vissza az oroszokat az EU nyakára!!! Paks, orosz bank, ami felügyelet nélkül tevékenykedhet!!! Kitudja már hány orosz ügynök kószál csak Magyarországon!!!??? Pár éve volt egy becsült szám, ami akkor 6 ezer volt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.