Levélben figyelmeztette a magyar kormányt Brüsszel a határzár miatt. Ha diszkriminálja az uniós állampolgárokat a kormány rendelete, azt azonnal vissza kell vonni, üzente az Európai Bizottság.

Az, hogy az EU összes többi tagállamából senki sem utazhat Magyarországra mától a határzár miatt, de a cseh, lengyel és szlovák turisták bizonyos megkötésekkel igen, diszkriminatív és ezért illegális, ezt pedig azonnal vissza kell vonni

– közölték kedden Brüsszelben a Portfolio cikke szerint.

A Reuters tudósítása szerint Didier Reynders, az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős biztosa kedden azt mondta:

minden olyan intézkedést, amely nincs összhangban az uniós alapszerződés alapelveivel, természetesen azonnal vissza kell vonni.

Didier Reynerds Twitter-oldalán pedig azt írta: Ylva Johansson belügyi biztossal közösen levelet írtak a magyar kormánynak, melyben felhívják a figyelmet a schengeni terület integritásának fontosságára és arra, hogy határkorlátozásokat csak úgy szabad bevezetni, hogy azok nem diszkriminálják az Európai Unió polgárait és lakóit.

Bármely intézkedést, mely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett elveknek, azonnal vissza kell vonni

– írta Reynerds, aki szerint hamarosan magyar minisztertársaikkal is beszélni fognak, hogy további információkat kérjenek tőlük.

A HVG emlékeztet, Magyarországra szeptember elsejétől nem léphet be nem magyar állampolgár, kivéve, ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van (ez esetben a családtagok is beléphetnek), ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatáson lévő személy, vagy mindazok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapták a Covid-19 betegséget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont hétfő este bejelentette, hogy

a Visegrádi Négyek országainak állampolgárai engedményt kapnak.

A lengyelek, a szlovákok és a csehek öt napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel szeptember elseje után is beléphetnek Magyarországra, ha már foglaltak szeptemberre szállást.

Közben a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napra karanténba kell vonulniuk, amit csak két negatív PCR-teszt válthat ki, azokat azonban Magyarországon lehet elvégezni.

Forrás: Portfolio, HVG

Címlapkép: MTI/Filep István

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Csizmás Kond: Arra gondolsz, mikor felveszitek a magyar adófizetők ilyen-olyan címen kapott milliárdjait, cserébe ide jártok uszítani, kritizálni a magyarok többségét, akik nem fideszesek?
Elég egy köszönöm is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Igen számomra is kellemetlen, hogy nem tudok hazamenni édesanyámhoz ez a szarfaszú disznó Orbán miatt! Hol vannak a nagy ellenzéki összefosás képviselői?? Miért nem szólalnak fel miért hagyják ezt ?? Sehol Európában és a világon nem zárnak le határokat a korona miatt!!Ez teljesen ILLEGÁLIS és SZÜKSÉGTELEN intézkedés!!
Csizmás Kond
...és az nem diszkriminatív amikor egyik uniós állam a másikat bünteti basztatja vagy ellene dolgozik ?
Aki Én
@Csizmás Kond: ...nem, ha jogosan teszi. A jogos kritika nem basztatás.
Ha csak minket nem engedne be az egyik állam, a gazdád lenne a leghangosabb.
namihami
@Csizmás Kond: De bizony. Ahogy az is, amikor az a másik állandóan ugat ellene, de a markát tartja és a pénzét nemcsak elteszi, de még kevesli is. És a belépésekor részére (ugyan hallgatólagosan), de előírt kötelezettségeken folyamatosan átlép.
Csizmás Kond
@Aki Én: itt nincs hacsak...ez mindenkire szól aki külföld... főleg a gazdáidra. ...
Csizmás Kond
@namihami: ...nézz magadba...hányszor ugattál a munkáltatódra de felvetted a fizetésedet ?
Aki Én
@Csizmás Kond: ...nem hacsak, hanem ha csak. Volt már olyan, hogy valamit első olvasatra megértettél?
Itt még nem tapasztaltam.
namihami
@Csizmás Kond: De a munkáltató a főnököm és nem ugyanabba a klubba tartozunk. És még így is, de a klub szabályait (akarom-nemakarom), de be kell tartanom. Az Orbán klubtag akar maradni úgy, hogy a klub szabályait nem akarja betartani. Viszont a pénz kellene neki (is, ahogy nekem is). Csak más pozícióból tesszük.
Aki Én
@Csizmás Kond: Arra gondolsz, mikor felveszitek a magyar adófizetők ilyen-olyan címen kapott milliárdjait, cserébe ide jártok uszítani, kritizálni a magyarok többségét, akik nem fideszesek?
Elég egy köszönöm is.
Pálinkás Pál
Nos innentől remélem mindenkinek világos a képlet...lehet majd megint szidni Brüsszelt, mert feloldják az "influenza " miatti határzárat...lehet mantrázni hogy az unio nem engedi megvédeni a magyar embereket..a vírushisztiseknek az sem tünt fel,hogy a Visegrádi országokból érkezőknek elfogadják a kinti tesztet...a saját polgárai meg itthon tömjék a különböző laborok zsebét a cseppet sem pontos PCR tesztért??? és rögtön mindjárt kettőt, míg az "idegeneknek " elég egy is...érdekes dolgok ezek...
Nessy
@Pálinkás Pál: Átgondolatlan, ad hoc intézkedések, ahol egyik bal kéz nem tudja mit csinál a másik bal...! És ha csak ez az egy lenne az elmúlt hetekben, hónapokban.
Nessy
@Pálinkás Pál: Én már semmin, és annak az ellenkezőjén sem! Valaki álmodik valamit, abból rögtön törvényt csinálnak, amit pár nap múlva visszavonnak, átírnak, kivételek tömkelegét csatolják hozzá!
lusta
@Pálinkás Pál: Nem teljesen mellesleg az Unió csak az uniós polgárokat érintő diszkrimináció ellen szólal fel. Ez a dolga. A mostani határzár és qurmányrendelet a magyarokat is diszkriminálja.
Pálinkás Pál
@Nessy: mert egyik sem törvény igazándiból,hanem legalizálják a disznóságaikat,és megtehetik,mert birkák vagyunk...a beloruszok rögtön utcára vonultak...nálunk meg az ellenzék is csak béget!!
Pálinkás Pál
@lusta: és akkor még nem beszéltünk a focistákról, a "politikusokról.".stb
Csizmás Kond
@namihami: A szabály az szabály a járandóság az járandóság.
Soha senki még Orbán sem azért szállt szembe a zunióval mert a szabályt ki akarta kerülni hanem azért mert a zunió akarta kikerülni. Ami pedig a megegyezés szerint jár az ha pofázol ha nem akkor is jár.
...a többi meg csak asszonybeszéd...:)
Aki Én
@Csizmás Kond: De ha a szabály az szabály, akkor hova ez a diszkrimináció?
Csizmás Kond
Igazából azt kellett volna csinálni, hogy csak egészséges ember léphet be a határon...akkor az ilyen mások irányította félnormálisok sem léphetnék át a határt...
Csizmás Kond
@Aki Én: ...mert beteg az is aki azt képzeli...de ez tudott dolog.
namihami
@Csizmás Kond: Látod, épp ez a gond a Füstössel. Hogy egy úri klubban se írják le, hogy nem sz@runk a deszka mellé, mégse teszi senki. Ez a klub se gondolta, hogy jön valaki, aki be akar lépni (és ő akarja), de az (igaz) íratlan szabályokat eszébe nincs betartani. Ez elment a gumicsizmás korában, de ez már nem a disznóól környéke. Mert ugyebár:: ő se sz@rt a kútba. Csupán a kávára és aztán lökte bele.
A megegyezés pedig eddig ugyan járt, de éppen most folyik az új tárgyalás. És máris megy a kiabálás, hogy kevés. Mihez képest? Ki dönti el, hogy mennyi ""jár""? Ez a jár, ez pont olyan, mint a cigánybanda. Gondolom, ismered?
És egyébként is, de mi az, hogy ""jár""? Miért járna? Ez egy megállapodás eredménye, ahol a renitens sz@rkeverőnek nyilván nem felejtik el az állandó ugri-bugrit. Aminek most jön el az ideje...
vacsi
Brüsszel menjen a fenébe! Mi nem akarjuk azt, ami náluk van...
vacsi
@Nessy: Sajnos, minden lehetségest ki kell próbálni, mert nagy a baj!
Nessy
@vacsi: Az ég áldjon meg! Hiszen már boldog boldogtalan ilyen, olyan kivételes alapon jöhet, mehet. Kivéve a haza utazó magyarok, mert azokkal kicsesznek, finoman fogalmazva! Szerinted ebben van ráció?
Csizmás Kond
@namihami: Senki nézeteit nem akarom levitatni...viszont más se akarja rám-erőltetni az övét.
Az hogy ki füstösebb szintén vitatható sőt az aki nem meggyőződött jelzőkkel tolat inkább füstös.
Ami pedig a nagypolitikát illeti abban is biztos vagyok hogy jobban, sőt az összes rokonságunk egybevetett politikai tudásánál kiemelkedetten magasabban ismerik és csinálják mint azt mi csinálni tudnánk...rád is értelmezve...szóval fölösleges az ilyen eszmecsere.
Az hogy valakit utálsz érthető de az még nem jelenti azt hogy jobb is vagy nála !
Csizmás Kond
@namihami: kimaradt...
Mi az hogy 'jár"
Mi az hogy unió ? mi az, hogy néhány ratyi mondja meg a tutit, Mi az, hogy ugatnak a függetlenségért de sosem tartják be, mi az hogy ők ki tudnak jelölni mindenféle színű zónákat amivel embereket korlátoznak de őket nem lehet korlátozni,...mi az hogy pl te is csak azoknak tud igazat adni aki pl rád ugatnak , na mi az ?
advocat
@SusanZM82: Te kis meleg fiúcska! Persze nő nevet használsz! Ejnye!
vacsi
@Nessy: Természetesen, nincs benne semmi ráció, de az a véleményem,hogy mindent meg kell próbálni, hogy ezt megússzuk! Egyébként az én fiam is Ausztriába ingázott, már márciusban ott hagyta a kinti munkáját, mert nem volt biztos a hazajövetel. Szóval, ne gondold, hogy nekem fenékig tejfel...
Nessy
@vacsi: meg is érteném, ha nem lenne a sok kivétel. Sportolók teljes stábbal, különböző meghívottak, politikusok, vadászok, stb. Régen erre mondták, hogy nem a kútba, csak a kávájára, és belesöprik. De hát nem kell nekem mindent érteni. Drukkolok, hogy a fiadnak addig is rendben legyen az élete, míg csak helyrezökken a világ. :-))
Rockxy
postagalamb hozta a levelet
mivan?
az ötgé nem muxik?
vacsi
@Nessy: Igen, engem is a kivételek bosszantanak. Brüsszellel is az a bajom, hogy nem a cseheket, lengyeleket akarja megfogni a határunknál, hanem a saját bejutásukat elérni - mindenáron!
Drukkolásodért hálás vagyok, szerencsére a fiam szeret dolgozni, így itthon is talált munkát -bár jóval kevesebbért.
Még ha nem is mindig értünk egyet, de korrekt véleményeidért tisztellek, jó egészséget kívánok! Majd csak vége lesz ennek a rémálomnak!
Jozefina
Ők már hazajöttek Horvátországból. A határzár az itthoni csőcseléknek szól!!! Azt hiszik ez számít bármit is. Nembeszélve arról, hogy a V4-ek kivételt kaptak, a sportolók kivételt kaptak és így tovább!!! A határzár értelmetlen és semmit nem ér!!!
Az EU meg már rájöhetett volna, hogy a figyelmeztetéssel nem megy semmire!!!
ómió
Újra támad a migráncs internácizmus, vagy "csak" a Sorosi "szelek"?
Aki Én
@ómió: Áruld el nekünk, hogy például a csehek miért jöhetnek korlátlanul, miközben tombol náluk a vírus, a magyarok meg haza sem onnan, ahol kevésbé tombol a vírus?
Na, most te vagy a soros.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok