Továbbra is a maszk és a védőtávolság betartása a vírus ellen a legjobb védekezés, erről beszélt Szlávik János infektológus főorvos kedd este a Klubrádióban a Esti Gyorsban. Szlávik szerint az idősek most fegyelmezettebbek, jobban védik magukat, a fiatalok között azonban gyorsan terjed a vírus, de közülük kevesen mutatnak súlyos tüneteket. 

Az infektológus főorvos a Klubrádióban úgy fogalmazott, különbséget kell tenni a jelenlegi és a tavaszi járványgörbe között: tavasszal sok idős beteg volt, sokan feküdtek kórházban, intenzíven is, jelenleg jóval kevesebben vannak kórházban, egyelőre nagyon kevesen haltak meg.

Tavasszal mindenkit felkészületlenül ért a járvány, akkor még nem tudták, hogy mit kell tenni, ezért kénytelenek voltak bezárni az embereket. Jelenleg már tudjuk, hogy akik veszélyeztetettek, megvédhetik magukat, ha maszkot hordanak mindenhol, folyamatosan fertőtlenítik a kezüket és kerülik a közeli kapcsolatot a fiatalabb hozzátartozóikkal.

– mondta, hozzátéve, hogy a koronavírus egyik legnagyobb veszélye most az, hogy sok a tünetmentes fiatal fertőzött.

A fiatalok, akik úgy gondolják, hogy ez rájuk nem veszélyes, lazábbak, többet buliznak, kevesebben vesznek fel maszkot, ráadásul közöttük többen lehetnek tünetmentes fertőzöttek, és ez a koronavírus egyik legnagyobb veszélye 

- nyilatkozta.

Szlávik János a magyarországi halálozási adatokat sosem tartotta aggasztónak, ezek lakosságarányosan nem magasak. A járvány terjedésével viszont már nem állunk jól.

Riadva látom, hogy bevásárlóközpontokban, éttermekben alig hordják a maszkot, az embereknek elegük van a koronavírusból, úgy döntenek, hogy ők aztán nem védik meg magukat, pedig nem csak magukra kellene gondolniuk, hiszen másokat is megfertőzhetnek. Újabb megszorításokat lehetne hozni, ezt a járványgörbe alapján döntik el a többnapos átlagokat elnézve

– magyarázta.

Az infektológus főorvos arról is szót ejtett, az a lényeg, hogy milyen a fertőzés dinamikája. Ha nem tudják átadni a fertőzést, akkor jó a járvány kezelése, ha át tudják adni másoknak, sőt, növelik a fertőzések nagyságát, akkor valamit azonnal tenni kell.

A maszkhasználat és a fertőtlenítés a megoldás. Ha több ezren lesznek karanténban, az is jobb, mint a teljes lezárás

– tette hozzá.

Szerinte egyébként jó döntés volt kinyitni az iskolákat és egyelőre úgy tűnik, egyetlen intézményt sem kell azért bezárni, mert találnak egy pozitív esetet a gyerekek között.

Forrás: Klubrádió, 24.hu

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Pálinkás Pál: még jó,hogy van nekünk egy értelmes és tisztán látó palink...
nem is tudom,hogy miért nem csinálsz magadon egy kísérletet ezzel a bagatel vírussal!? ha kiheverted majd mesélhetsz...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Ez az egyik leghülyébb orvos...látszik vérfideszes...és az a szörnyű hogy tudja hogy baromságot beszél, de jól megfizetik érte!!!
csak úgy....
@Pálinkás Pál: még jó,hogy van nekünk egy értelmes és tisztán látó palink...
nem is tudom,hogy miért nem csinálsz magadon egy kísérletet ezzel a bagatel vírussal!? ha kiheverted majd mesélhetsz...
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Pálinkás Pál
@Pegero: Én józan vagyok,nektek kéne végre felébredni!!! Végtelenségig nem lehet ajárványt lenyomni az emberek torkán, főleg hogy semmi látszatja nincs a való életben,csak amit generálnaK!!!
Pálinkás Pál
"Olyan sokat beszélünk róla, hogy az emberek már a pániktól félnek” – összegezte a koronavírus körül kialakult helyzetet Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. A nyilvánosság előtt keveset szereplő szakember az Újpest Médiának adott ritka interjút, amelyben arra ugyan nem tudott válaszolni, lesz-e világjárvány, de azt elmagyarázta, hogy miért nem kell tőle félni."
no találjátok ki ki mondta ezeket a szavakat...majd én elárulom...szlávik!!!
mintha most teljesen ellenkezőjét állítaná...mint a főnöke ,a törpe...
a teljes cikk videóval itt!!!
hvg.hu/itthon/20200226_koronavirus_jarvany_szlavik_szent_laszlo_korhaz
Pálinkás Pál
"Hiába magyarázom, hogy a koronavírus alig veszélyesebb, mint az influenza, az utóbbit az emberek már megszokták, ezért nem félnek tőle”

– mondta Szlávik.
Ugyanabból a cikkből!!!
Pálinkás Pál
@csak úgy...: neked is ajánlanám figyelmedbe az idelinkelt cikket, interjú szlávikkal, amikor még nem beszélgetett el vele a duce!!!
Rockxy
@Pálinkás Pál: Ők érzik a vírust, nekik van szívük, neked meg nincs! :D
És pl ez nem meggyőző számukra:
szisz.eu/fajlok/videos/2020/09/szisz_f008c982a583e85eb887e2968cc7294a.mp4
csak a nyunyónéni és társai.
Pálinkás Pál
@Rockxy: Ezeknek küldözgethetsz ilyen videókat...nem érdekli őket, mert nem a szlávik mondta!!! igaz nagyjából neki is ez volt a véleménye, amíg rá nem szóltak felülről!!! gondolj bele,mi lenne velük ha így esetre lebontva közölnék az éves flu halálozást??!!! a zabszem mogyoróra váltana a seggükben!!
csak úgy....
@Rockxy: szív és értelem,neked mi a harmadik lehetöség?
néha úgy tünsz mint a megboldogult anyósom,aki csak azért beszélt mert szerette hallani a hangját...,nem volt egy okos asszony a megboldogult.
tököm tudja,hogy mit kezd vele az ördög a pokolba,szerintem hangosbemondó lett belöle,mint te itt a földön!
lusta
Saját példámat idézném.megyek egy boltba, már a megállóban, sőt a piacon is felteszem a maszkot. Mesziről indulok. Kint voltam Pekingben és meglepve tapasztaltam, szép idő volt és egy rahedli ember maszkban rohangált. Akkor még a vírusnak se híre, se hamva nem volt. Mondja már a kínai barátom, hogy a szmog miatt. Bámultam egy nagyot, mert valahogy a szmogról más elképzelésem volt. Az egyik napon egy nagyon enyhe eső volt. Mit eső, inkább csak szemetelt egy hangyányit egy kis széllel megspékelve. Másnap igen érdekes dolgokra lettem figyelmes. Az autókon egyszerűen látható volt a kosz mindenféle elmaszatolódott plecsnik formájában és a szélvédőket is az ablaktörlőkkel letisztították. Ami ennél is nagyobb meglepetés volt, láthatóak lettek a Pekinget övező hegyek, amik nem olyan picinyek, mint a mieink. Igen, a szmog egy kicsit ki lett söpörve, mondta a barátom. Másképp néztem a világra, meg Pekingre. Észrevettem, hogy napról napra egyre nehezebbeben lehetett látni a hegyeket. Szintén nekiláttunk maszkokat hordani. Az ott élők elsőre nem győztek meg, de az idő az bizony nekik dolgozott. Na szóval ezért is hordok maszkot ott, ahol kell. Néha ott is, ahol nem előírás, de szerintem nem árt a használata.
vacsi
" a fiatalok között azonban gyorsan terjed a vírus, de közülük kevesen mutatnak súlyos tüneteket"
Ők nem mutatnak, de a környezetükben előforduló idős emberek, rokonok, szomszédok, bárki, akivel találkoznak - bele is halhatnak! Ezért lenne helye a súlyos büntetéseknek!
Málna
@Pálinkás Pál: Ez az interjú februárban készült, még a járvány előtt. Akkor még szinte semmit nem tudtak erről a vírusról. Természetes, hogy változott az ő véleménye is a járvány terjedésével.
Pálinkás Pál
@Málna: csak az a helyzet hogy a vírus februárban is ugyan az volt ,mint most...undorítóan propagandista szöveget nyomsz...nézd meg a videót amit @Rockxy: linkelt ide az 3 napja készült...
Pálinkás Pál
@Pegero: ja..mert a cikket ,meg a videót biztos én csináltam itthon "fusiban" hogy a puhois kedvenc szófordulatával éljek!!!
de nem vitatkozom veletek,mert teljesen felesleges,ti a saját szemeteknek,fületeknek sem hisztek ha a párt mást mond!
Málna
@Pálinkás Pál: A vírus ugyanez volt. És ugyanennyit is tudtunk róla?
Nem igaz, hogy nem érted.
Pálinkás Pál
@Pegero: Te igen hülye 1500 halott sok egy nap alatt Braziliában... 216 766 768* ez a lélekszám!!!
ez pedig az átlagos napi halálozási szám...3657 / nap. minden nap..járványtól függetlenül...mondtam már neked,mielőtt rám írsz tájékozódj, bár az rátok nem jellemző!!!
Pálinkás Pál
@Málna: Mondom nézd meg rocky által küldött videót...ott választ kapsz ezekre a kérdésekre..egy valóban virológus professzortól!!! sőt betekintést nyerhetsz abba is,miben halnak meg többen,ebben,vagy a fluban!!!
simmering73
Látom Pityókás professzor szórakoztatja a nagyérdeműt.
Málna
@Pálinkás Pál: Megnéztem. Mindig vannak, akik másképp gondolják a dolgokat. A többség nem ezt mondja. Én meg nem egy számomra ismeretlen akárkire fogok hallgatni, hanem a saját szakemberünkre.
Mellesleg Szlávik is a februári interjúban még azzal bagatellizálta el a Covid-ot, hogy a sima influenzában is 20 ezren haltak meg az USA-ban ebben a szezonban. Akkor még nem tudhatta, hogy a koronavírusban 190 ezren fognak - egy szezonban.
csak úgy....
@Málna: nálad van valami amiröl halvány lila fingod sincs,vagy te mindenhez értesz mint a viktor? a humorodnál vagytok...
Málna
@csak úgy...: Mindenhez értek. Amihez mégsem, abba nem kotyogok bele. Neked is ezt ajánlom. És akkor el is búcsúzhatunk örökre.:-)
Pálinkás Pál
@Málna: naaaaa. ugye viccelsz? nézz gyorsan utána,USA-ban miért is magasak a számok...ha ügyes vagy,megtalálod.kis segítség...a dollárnak is köze van hozzá
Málna
@Pálinkás Pál: Az összeesküvés-elméletekkel hagyj békén, nem vagyok rá vevő.
csak úgy....
@Málna: játszod süsüt a sértödött sárkányt,fiam kedvenc sorozata volt, ma már ö is különbséget tudna tenni köztünk te süsü.
nincs az a humoros és fess politikus,aki miatt totálisan hülyének tettetném magam!
persze nem ismerem az adottságaid,állítólag van aki gumi nélkül is aktív politikus..
kereső
@Pálinkás Pál: Beszéld már meg ezt a dolgot- az egész kétkedésedet @Horizonttal. Most küszködik a virussal.
Pálinkás Pál
@kereső: veled nagy bajok vannak..horizont maga emlitette hogy veszélyeztetett korosztály. és mutass valami olyat,ahol azt írom hogy nincs járvány!
Málna
@csak úgy...: Játszom Süsüt, a sértődött sárkányt?
Ugye te már nagyon idős vagy?
kereső
@Pálinkás Pál: Pali Te kérdőjelezel meg mindent és mindenkit a járvánnyal kapcsolatban,és velem vannak a bajok?És amint hallom a hirekből, és olvasom itt is, nincs már olyan hogy "veszélyeztetett" korosztály. Minden korosztály az. Persze idősebb korban gyakoribb az egyéb krónikus betegség, ami miatt a virus a legyengült immunrendszer miatt gyakoribb szövődményeket produkál.. Szóval mi a baj velem?
Pálinkás Pál
@kereső: "amint hallom a hirekből, és olvasom itt is" és miért nem mész az utcára...ott ezeknek nyoma sincs..
kereső
@Pálinkás Pál: Járok az utcán Pali. Minden nap- és az emberek beszélnek róla. És nem hisznek már a kormánynak- annak hisznek amit tapasztalnak- a rendelők, kórházak előtt kigyózó betegsoroknak órákon át a világbajnok egészségügyi rendszer mmellett. Az üres kórházi ágyaknak, az ellátatlanul maradt betegeknek. És közbben félnek- mert tényleg nő a betegszám, és mi lesz ha tényleg berobban a járvány ezzel az eü-el??? És miért hordjak én maszkot amikor senki nem hord a kormányból, a törzsből- mindenki csak maszk nélkül ad át, vág szalagot- és bolonditsák a jó anyukájukat, mert milyen virus az amelyik megvárja a nyaralás végét, és szeptemberben hipp-hopp..., és miért nem jöhet haza a gyerekem, unokám látogatóba, amikor jön 20 ezer szurkoló a spanyoloktól ,ahol tombol a járvány, meg a vadászok is jöhetnek , meg mindenki aki kedves orbánnak, meh semjénnek, csak az én gyerkem nem. Na ez is az utca hangja. Meg az is, miért nem ingyenes a teszt,éés általános???Hányszor akarják még kifizetteni velünk? persze kell a magánpraxist támogatni a mi pénzünkből...etc. Szóval valaki-valamit nagyon elrontott az intézkedésekkel, meg a kommunikációval. Én elhiszem a betegszám növekedést- Merkley proff. azt mondta, hogy megközelitőleg százezer lehet a fertőzöttek száma (Falus is ezt mondja), ez pedig azt igazolja, hogy megnőtt a virus reprodukciós száma. Tavasszal 1 alatt volt, most meg kettő körül jár- azaz exponenciálisan fog terjedni,Mi a baj velem??
csak úgy....
@Málna: ezt a süsüböl derítetted ki? nem az a fontos,hogy hány éves csak a szíve legyen fiatal! a 70 es korosztályoddal te egy vén csoroszja hozzám képest a balta arcú anyókat már messziröl fölismerem!
csak úgy....
@Pálinkás Pál: palim,nem akarsz málnát szedni? szedd le rólam kérve kérlek,nem bírok az értelmével!
legott
Szlávik egy önjelölt prófétává avanzsált.
Szlávik a mindentudó.
Szlávik a minden6ó.

Szlávik Jánosnak kéne egy divatmogul tanácsa, mert borzasztóan öltözködik (azért nem tudom kategorizálni, mert az a kategória még nem létezik, ahová be lehetne sorolni)
Szlávik János mindenhez ért, csak nincs ízlése.
Az ízléstelenség pedig csúnyán beáraz egy embert (ne tévedj, ez nem a pénzről szól, mert az ízlés nem pénz kérdése!)
justhpeter
Az embereknek nem a koronavírusból van elegük, hanem azokból a magukat szakértőnek tartó emberekből és a polittikusokból, akik három megszuólalásból négyféleképpen beszélnek.
legott
Ja és van még egy szó - ez esetben: "igényesség" (az igényesség sem pénz kérdése!)
legott
Igazából semmi nem pénz kérdése, ami igazán fontos az életben.
Málna
@kereső: Miért ne jöhetne haza bárkinek a gyereke látogatóba? Honnan veszik ezt, hogy nem lehet?
legott
Nem emlékszem, megfenyegettem valakit eddig - akit Isten nem fenyegetett meg eddig?
Isten egy badass - ha ezt megérted, talán elkezded komolyan venni.

Tudod kik a legszánalmasabb emberek a földön?
Aki csak a halálukig terveznek!
Mindent megszereznek mindenáron, de voltaképp semmijük nincs - ezt írd és mond !!!
Meztelenül jöttek a világra és esztelenül távoznak belőle.
legott
Én is egy badass vagyok.
Isten kicseszett velem.
Egy kisebb faluban nem halnak meg annyian, mint ahányszor én egyedül meghaltam.
Isten kicseszett velem.
Bár mérges vagyok, de nem haragszom rá.
Ha ettől jobban érzi magát... ja ettől érzi jól magát, én még meghalok sokszor sokféleképpen.
Csak addig volt szar meghalni, amíg számoltam.
Amióta nem számolom, már nem olyan szar.
legott
A nyomokban megmaradt felelősségem tudatában kijelentem, hogy a halál előtt olyan hormonok szabadulnak fel az emberi testben, amitől még élvezed is a halált.
És de !!!
Ha ezt az érzést (érzéskeltést) tudnák izolálni, kivonni, és desztillálni, beépíteni - minden ember ezt akarná érezni !!!
A jelenlegi kábítószerek nullák a halálközeli adrenalináramláshoz képest!

A halálközeli élménnyel az a baj, hogy sokan (mindenki?) bele is halnak.
És most nem a shit fake fényes alagút végén Jézus a szemaforféle halálközeliről beszélek, hanem az igaziról, amikor nem mész te sehová köcsög!!!, csak azt érzed, hogy innentől (onnantól) kezdve Isten kezében vagy...
A világon a legmegnyugtatóbb érzés, amikor úgy érzed, hogy Isten kezében vagy - amikor felfogod végre, hogy nincs tovább, nincs választásod, és elengeded... !!!
legott
Nem minden halálom előtt voltak utolsó szavaim, de az egyik halálom előtt azok voltak az utolsó szavaim: "Na baszd meg!"
Két másod perc telt el a becsapódásig, de képzeld, lelassult az idő...
Komolyan volt időm (kaptam időt) átgondolni az életemet és elengedni az egészet és átadni magam a megváltoztathatatlannak.
Életem legkeményebb két másodperce volt.
Minden nap akarom ezt érezni - újra és újra és újra és újra és...mindig újra!
Pálinkás Pál
@csak úgy...: Nos...Málna unatkozik..és így legalább fontosnak érzi magát...szól hozzá valaki!!:)
Pálinkás Pál
@kereső: De abban ugye megegyezhetünk hogy a kígyózó sorok nem a "járvány" miatt vannak???
kereső
@Pálinkás Pál: Nem. tényleg nem. De az, hogy a kigyózó sorok kinn az épület előtt- a tűző napon, leülési lehetőség nélkül -vannak az a "járvány miatt van"- mondják, hiszen a teszt lapot az épületbe belépés előtt az ajtóban ki kell tölteni.Katonás szervezés.
Pálinkás Pál
@kereső: sajnos ez ellen nem tudsz mit tenni, amíg az emberek jó része könnyen megvezethető,addig ez lesz...unom már felsorolni mi minden szólna a "világjárvány" ellen...lényeg ami a lényeg a világ politikusainak ez egy baromi kényelmes állapot,mert gátlástalanul,szinte ellenkezés nélkül megcsinálhatnak szinte mindent...azért egyet nem tudok kihagyni:
átlagos magyar halálozás... 360 / nap... ennek tükrében milyen félelmetes járványról beszélünk???
nepesseg.population.city/magyarorszag/
kereső
@Pálinkás Pál: Jujj, ezt igy egyben látni félelmetes. Nem tudom hallottál-e már bogár zoltánról??Ő a puhos egyik főtanácsadója. Neki volt egy értekezése még a fülkeforradalom kezdetén- mely szerint ez az ország csak 6-6,5 millió embert tud eltartani. Ezért aztán azokat akik nem elég erősek, idősek, betegek- azokat az árok szélén kell hagyni. És -nyilatkozta a főtanácsadó úr- orbán is tudja ezt, csak nem mondhatja ki. Nos azt hiszem mindenki számára értelmet nyer a rokkantakkal, betegekkel való bánásmód, az eü. lezüllesztése/tönkre tétele.
Málna
@kereső: Érdekelne engem, amit a főtanácsadó mondott. Tudsz linket adni? Név alapján nem találtam semmit.
simmering73
Szlávik úrnak üzenem, rövidesen hullani fognak az idősek, mert egyáltalán nem fegyelmezettek, jó(?) esetben csak a szájukat takarják el. Nagyon helyesen fogalmaztak úgy, ez kb annyit ér, mintha valaki felhúzza a kotont és a csöcsöt a végéről levágja. Mai beszélgetés a piacon: öregasszony (orra nincs eltakarva) az eladóhoz: nem kapok levegőt. Mondom neki akkor tessék oxigénpalackkal jönni vagy bízzon meg valakit a vásárlással. Rögtön ezután megszólalt a megafon: a piac egész területén kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata.
division
@Málna: Ne aggódj, fog itt még változni ez a "komolytalan ez a vírus" felfogás a tél folyamán, de még hamarabb is, addig meg hadd halandzsázza pár erre szakosodott önjelölt virológus az ellenkezőjét itt a propin meg a Youtube - on. Ami már nálunk is zajlik a városban ijesztő, és ez még nem is olyan nagy város.
kereső
@Málna: Bocsi a név: Bogár László közgazdász, a Károli Gáspár Egyetem oktatója. Az intejú a Heti Válasz nyomtatott ujságban jelent meg 2012-ben, vagy 2013 elején. Csak egy kis szemelvény belőle:

"A magyar népességnek legalább a harmadát végképp elveszítettük, mert már nem rendelkeznek azokkal a képességekkel, tulajdonságokkal, melyek segítségével beilleszkedhetnének egy normálisan működő társadalomba - állítja a Heti Válasznak adott interjújában Bogár László. A közgazdász szerint jelenleg a magyar költségvetés egyensúlyát elsősorban a magyarok önmegszorítása biztosítja.(deviza hitelezés kapcsán -akkor zuhant be a lakossági hitelezés, sok háztartás tartózkodott a hitelfelvételtől)
Málna
@kereső: Köszi, megtaláltam. Így már mindjárt más, gondoltam, hogy nem azt mondta, amit te itt leírtál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.