Erőszakot biztosan nem alkalmaznak a Színház- és Filmművészeti Egyetemet blokád alá vonó hallgatók ellen – mondta a hvg.hu-nak Szarka Gábor, az SZFE kancellárja, aki nem tartja normálisnak, hogy az igazgatásért felelős vezetőt sem engedik be az épületbe.

A hvg.hu-nak a kinevezésével kapcsoltban az ezredes elmondta,

Nem úgy élem meg, hogy háborúba küldtek volna, de a helyzet, amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez.

A lap újságírójának azon kérdésére, hogy mi a véleménye a Színművészetin folyó oktatás minőségéről, Szarka Gábor azt mondta, "a kancellárnak az a dolga, hogy a hátteret biztosítsa, és lehetőleg ne nyilvánítson véleményt olyan dolgokban, amihez nem ért."

Én a művészeti kérdésekhez nem értek, és egyelőre az oktatásszervezési kérdések tartalmi részéhez sem, de arra megfelelő szakemberek állnak rendelkezésre.

Közölte azt is: 

Én a történet egy pillanatában léptem be.

Szarka Gábor elmondta azt is, az egyetemfoglalás kezdetén arra számított,

hogy mikor mi megérkezünk, elindul egy párbeszéd, hogy sikerül mediátor szerepet betölteni a kuratórium és az egyetemi polgárok között.

Most úgy látom – bár az általunk szabott szerda éjféli határidő még nem telt le –, hogy ez tévedés volt – jelentette ki.

A 8 pontos megegyezési javaslat kapcsán, amelyet az egyetem számára tettek le, és amelynek elfogadására szerda éjfélig adtak határidőt, az ezredes azt mondta,

 a józan ész diadalára számítok, arra, hogy a diákok az első dühből vagy lendületből elutasított ajánlatot végiggondolják még egyszer. Ugyanígy a dolgozók is.

Szarka Gábor hozzátette:

A hallgatók az egészet egy ultimátumnak tekintették, mert szabunk egy határidőt. De az ultimátum általában feltétel nélküli megadást jelent, tehát én mondok egy határidőt, és ha nem az történik, akkor csinálok valamit.

De az ajánlatban "vannak pozitív üzenetek, az egyetemi polgárságnak és a dolgozóknak is ajánlunk valamit azért a két kérésünkért cserébe, hogy érjen véget a sztrájk és a blokád, az oktatási rend pedig működjön. Ez a kettő arányos."

A lapnak Szarka arról is beszélt:

Az elejétől kezdve azt mondjuk, igyekszünk a lehető legtoleránsabban eljárni, és erőszakot biztosan nem fogunk alkalmazni a hallgatókkal szemben a kapunál. De az nem normális, hogy nem engedik be az igazgatásért felelős vezetőt sem, tehát nem tudok körülnézni, a tűz- és munkavédelmi kérdéseket megtekinteni, ellenőrzést végrehajtani, az okmányokhoz hozzáférni, csak ha esetleg kikérem azokat. Azt pedig nyilvánvalóan semmilyen szervezet sem szereti, ha az okmányai szanaszét keringenek a rendszerben. Itt a probléma az, hogy a kinevezett vezetők semmihez sem férnek hozzá.

A hvg.hu megkérdezte azt is, mi lesz, ha a diákok nem fejezik be a blokádot.

Én bizakodó ember vagyok, szerda éjfélig még néhány óra hátravan. Előfordulhat, hogy változás áll be, talán egy idősebb kolléga meggyőzi őket.

A kancellár ugyanakkor a lapnak hangsúlyozta,

semmiképpen sem fogunk erőszakos megoldást alkalmazni.

Forrás: HVG

Címlapkép: MTI /Bruzák Noémi

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Te szerencsétlen...
Jobb ha messzire elkerülted volna a narancs rohadt bagázst... Mentél volna juhásznak a prérire birkákat legeltetni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
"a józan ész diadalára számítok"
Ezredes Úr !
Három választásod van amiért nem győz a józan ész diadala: vagy rossz emberekkel szövetkeztél, vagy nem tudod hol vagy, vagy pofátlanul provokálsz. Az első azt jelenti, hogy nem néztél jól szét mielőtt ezekkel összeálltál, a mások esetben nem voltál teljesen magadnál, végül ha provokálsz örülj ha nem vágnak pofán.
csak úgy....
mi picsát keres a szini oktatásban egy katonatiszt? ritkul a migráncs áradat,köll másik ellenség?
csak úgy....
nürnbergi per..,a katonák mind a parancsra hivatkoztak!
csipetke
Ez a farok mit keres ott,ahol saját bevallása szerint semmihez sem ért,de mindenre van megfelelő ember. Ja,hogy így működik a fidesz...A hűséges emberek kapnak olyan posztokat,ahol sok dolguk nincs,viszont rohadtjól keresnek. Pl a miniszteri biztosok úgy szaporodnak,mint a tehénsz@ros pocsolyában a baktériumok. Milliós fizetésekkel. Valószínűleg ez is egy olyan poszt
Főlökött
@justhpeter: Avagy a TEK, a Yard, Honvédség, végre helyre teszi ezt a csűrhét ! Vélelmezem - közel állnak hozzá !

Ha megteszik, akkor viszont mindenkinek azért fog sírni az orcája, hogy megtették, pedig valjuk be őszintén joggal tennék meg, nehogymár a diákok diktáljanak abban, kik is okíthatnak, egy egyetemen.
Mocskosul fordítva ülnek a lovon !!! Remélem szétcsapják a kis agyukat és el tudnak gondolkozni azon, hogy miért is vannak - lennének ott -> tanulni és nem dorbézolni - kommandózni ! Majd a halmokban álló büntetőeljárásokból megtudják, csak akkor már későn, hogy tanulni kellett volna ott, nem partizán harcost játszani ! Elásták magukat örökre, elárulom. Mehetnek érettségizett szakmunkásnak, ha netán ezzel a háttérrel fel is vennék őket bárhova. Nem fogják, ezt is elárulom.

De ez egy játék, melyben a hatalom fog győzni és a még tudatlan - okításra váró - partizánharcosok, igencsak hatalmas pofont fognak kapni, mely a teljes életükre kihatással lesz, csak még nem tudják, hogy megtötrénik és mennyire lesz kihatással.
Szerintem kereshetnek állást, mint utcaseprő, avagy hómunkás, az egyetemi diploma helyett. Úgy nagy vonalakban.
Béla333
""A józan ész diadalára számítok"

Mi van? Vitya megengedte, hogy lemondj?
csak úgy....
@csipetke: parancsot teljesít! béke idökben az orbánkormány katonaságot vet be az oktatási fronton! a kisiskolákban a papok a térdre csuhások,- a magasabb intézményeket már csak katonasággal tudja bevenni a magyarok mai esze ,akinek fehér lovat áldozna a shikari,ha lenne neki.
Gauntlet
ultimátum? menj vissza Virág elvtárshoz, az való önnek !
Főlökött
@csak úgy...: Gondolkozz már egy kicsit ! Ez egy játék a politikának, az SZFE átszervezésére. Véletlen lenne a Nemzetvédelmi Egyetem egyik vezetőjét oda kinevezni ?

Elhajtják, mint vezetőt ? Vagy drasztikusan lépnek, vagy lesz más, de szerintem az első a mérvadó. Akik pedig ott pettingelnek, lehúzhatják magukat a WC-n, örök életre.Se diploma, se karrier, se semmi. Marad az érettségi, korlátozott alkalmazással, főleg ha még ítélet is lenne, akkor mint szabadult bűnözőket, ki is alkalmazná ? Nem fognak értük kapkodni ! Lehetnek WC-nénik, avagy ugyanott takarítók, tényleg ilyen életre vágytak álmukban ? Nem hiszem.
csak úgy....
@Főlökött: tanulni,Ok! de kitöl mit ? a hatalom veszíteni fog mert túl sok fronton harcol ,külországban és otthon is! ezek a gyerekek kivülröl tudják ,ismerika az orbáni lázító és elégedetlenkedö szövegeket a 80 as évekböl,-szóval van mit orbán szemére hányni !
orbán már alulról súrolja rákosit!
Lepényleső
...a józan ész diadala? Ahol egy magát hozzá nem értőnek tituláló katonai parancsnokra van a civil ügy osztva?
Ezt vajon mely józan ész sugallta? Világszerte nem de ilyen "kormányzásra" mondják,hogy katonai diktatúra?
csak úgy....
@Lepényleső: béke idökben, ki az az idióta,aki a katonaságot még az oktatásba is beveti a nem létezö ellenség ellen? még megérem,hogy orbán lesz az európai pinacsett ,aki üres stedionokba halmozta föl az ellenségeit és kivégeztette öket.
voltmárjobbis
Szarka Gábor, az SZFE kancellárja: Én a művészeti kérdésekhez nem értek, és egyelőre az oktatásszervezési kérdések tartalmi részéhez sem, de arra megfelelő szakemberek állnak rendelkezésre.
Na ez a lényeg, akkor mi a faszért neveztek ki téged és miért fogadtad el, amihez nem értesz.
tudode
Aki átélte a II. világháborút, és komolyan venné azt a lövÉSZT, akinek kijön az etetőjén, hogy "háború lesz" az egy felelőtlen ficere csupán, a szarkabőrbe bújt csúszómászó katonája "csak".
.
Vajon képes elmondani egy verset kútfejéből.
.
----- Ady Endre háborús versei
.
www.youtube.com/watch?v=lmF1PExlu4U&feature=emb_logo
.
Mr, ezredes leszerepelt!
..
Gazella
Te szerencsétlen...
Jobb ha messzire elkerülted volna a narancs rohadt bagázst... Mentél volna juhásznak a prérire birkákat legeltetni.
csak úgy....
@Gazella: de katona lett! vadakat terelö juhász..,jobb vóna aludnom kis balázs..
Qqberci
"amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez."

Nekem úgy tűnik, ártunk és qrmányunk alakította ki ezt a helyzetet...
Nessy
Talán a józan ész az elején kellett volna pártunknak és kormányunknak, amikor kinevezett egy olyan kuratóriumi elnököt, akit eddig ahova "kineveztek" , ott rombolt, tönkretett mindent maga körül.
csak úgy....
@Nessy: mentségére szógáljon,hogy egyenlöre a don kanyarba nem küldött ki senkit!
Nessy
@csak úgy...: Ami késik, nem múlik! Úgy benne van O.V. az átvezénylésbe, hogy egyszer csak a Mars lesz a vezénylés célpontja. :-)))
csak úgy....
@Nessy: a has mars,cili majd gyözi törölgetni!
Nessy
@csak úgy...: erre nem is gondoltam! :-)))) Látod, ez közelebb van!
verőce21
Blokkoljátok az egyetem működését!
Így blokkoljátok a kifizetéseketet is...!

De vajon dolgozott-e valaki szeptemberben a lezárt épületben? Nem is lenne mire fizetni, ha lenne aki ismeri a szeptemberi munkátlanságot...
Főlökött
@csak úgy...: Mikor láttad - tapasztaltad a hatalmat veszteni :) Szerintem még soha, még az sem biztos, hogy Hitler elhalálozott, mivel látták - találkoztak vele 47-48' körül és még 51'-ben is :).
Egy biztos, Hermann Wilhelm Göring öngyilkos lett, Rákosit meg hagyjuk...majd a végén.

A történelem menetében, nem az volt a mérvadó, hogy a vezetők ne úszták volna meg, illetve a beosztottak - alatvalók - a nép ne szívta volna meg rendesen. Ez van, ezt kell szeretni, sajnos!

Jelenleg a csoda törvényeknek és a jogalkotásnak köszönhetően, a fidesz van hatalmon és diktál is rendesen. Szerinted ezt a játszóházat, ha betellik a pohár, nem söprik le végérvényesen ? Dehogynem ! CEU-t is megrendszabályozták, de mint olvastam még a végjáték hátra van. Csak idő kérdése lenne és az is, meg az is melyik szervezet fogja megtenni a sepergetést. Mivel behozták az érába a sereget is, a TEK is játszik és a Yard is, így már szabadon választott lett, majik fog játszani igazán - ténylegesen - véglegesen ! Mint említettem ebben a játékban, a szereptévesztett hallgatók fogják megjárni a legjobban, mert se állásuk, se végzettségük, se semmijük nem lesz és még feketelistán is lesznek, mivel nem véletlenül kérték ki, a kommandozók névsorát. El is hihető, így-vagy-úgy, meg is fogják szerezni, akármennyire ellenkeznek a kiadás - annak felkhasználása ellen, de bocsánat a kifejezésért -> igen nagy cumi lesz dorbézoló szentjeimnek, mert ellehetlenülnek, kitaszítottak és végzettség nélküliek lesznek, maximálisan. És ezen se apuka - se anyuka se senki nem tud segíteni majd, mint ahogy hiszik szentjeim...
Na ezek a száraz tények, sajnos.

Ezen tényekbe pedig hiába hoznánk be Rákosit, mert az már történelem, ez itt pedig a mai - naprakész valóság lenne. Ami viszont nem rózsás, sőt...
Főlökött
@Főlökött: "majik"-> melyik, és "felkhasználása "-> felhasználása. Elgépeltem, bocsika...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.