A Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa szerint Lázár Ervin meséiben olyan képzavarok vannak, amelyek nincsenek jó hatással a gyerekek egészséges fejlődésére.

Deák-Sárosi László, Phd, filmesztéta, költő, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa úgy gondolja, nemcsak a Meseország mindenkié című, a szélsőjobboldalt kiakasztó mesekönyv okozhat károkat a gyerekek fejlődésében, hanem Lázár Ervin is – írja a HVG.

A napokban jelent meg hazánkban az első LMBTQ-érzékenyítésre szánt mesekönyv, Meseország mindenkié címmel. A megjelenést heves tiltakozások követték, több cikk foglalkozik vele, vitafórumokon tárgyalják, tüntetéseket szerveznek ellene, és aki nem ért egyet a könyv ideológiájával, fizikai fenyegetéseket is kaphat

– kezdi a KDNP-s vasarnap.hu-n cikkét Deák-Sárosi László, a kormánypárti Magyarságkutató Intézet munkatársa.

Később azt írja

Lázár Ervin meséi mindig is taszítottak – a címadó mese, A hétfejű tündér különösen. Nem értettem, miért zavarja össze a gyerekeket valaki azzal, hogy egyetlen ellentmondásos semmilyen-karaktert formál a hétfejű sárkányból és a jó tündérből. A gyerekeknek abban a korban, amikor meséket hallgatnak vagy már épp olvasnak, szükségük van egy biztos értékrendre, amelyben a jó és a rossz különválik, és a jó győz. Ez alapozza meg a világlátásukat, a stabil értékrendjüket. Mindezt megerősíti a mesekutatás, de a pszichológia és annak a fejlődéslélektan-ága is.

Deák-Sárosi szerint a “hétfejű tündér”, mint kép “fogalomzavart és értékvesztést” is eredményez egy gyerekben. Azt is hozzáteszi, hogy a furcsa mesefigura kiterjedően okozhat károkat, mert például “sok jó mese tanulságát rontja el a „hétfejű tündér” és sok más képtelen alakzat”.

A Magyarságkutató Intézet munkatársa ezután A féreg meséjén is értetlenkedik.

Azt írja,

Az A féreg című mese talán a legelborultabb. Az olvasó nyomban rájön, hogy ez a Nagyapó répája című (orosz) népmese parafrázisa, csak Lázár változatában – répa helyett – egy férget kellett volna a szereplőknek kihúzniuk (nem sikerült nekik).

Hozzáteszi:

Minő zavart okoz ez a fejekben! A féreg népnyelven mindenféle kártékony állatot jelent; lehet a hengeres testű, gilisztaszerű élőlény, de akár kígyó, béka, egér, veszett farkas is. A lényeg tehát az, hogy valamiféle kártékony állatról van szó. Kérdés, hogy miért is kellene a többi, döntően rokonszenves állatnak kihúznia a fából a beszorult férget? Már ez értelmezhetetlen egy gyerek, de hozzátenném, egy felnőtt számára is. Mivel a mesék az érzelmekre hatnak, és a jó-rossz párharcáról szólnak, nehezen eldönthető, hogy akkor a gyerek – illetve a felnőtt – örüljön-e vagy sem, hogy végül nem tudták kihúzni a férget? Ha az a féreg olyan undok és kártékony, akkor talán jó, hogy ott maradt, na de akkor az állatok miért próbálták meg kihúzni? Erre semmilyen magyarázat nincs a mesén belül, de nem is lehet. Ráadásul ez a mese kudarccal zárul, ami akkor is rossz élmény lenne, ha egy rokonszenves kis mókust nem sikerülne megszabadítani a fogságából.

Majd odáig jut, hogy azok a felnőttek, akik Lázár “öncélú” képzettársításain tudnak nevetni, megrekedtek fejlődésük egy korábbi szakaszában.

Cikkét így fejezi be:

Léteznek tehát ilyen hasznos idióta írók és olvasók, akiket a konzumidiótákat kitermelő gazdasági háttérhatalom fel tud használni saját céljaira. Akik még vagy már nem értek el a formális műveletek szakaszába, illetve a kritikai reflexiónak egy szintjére, vagyis az arányosság és a fokozatosság józan paraszti ésszel is belátható állapotába, azokkal bármi elfogadtatható, még az is, ami a saját érdekükkel szemben áll.

Forrás: vasarnap.hu, HVG, 24.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Ezt a kártékony embert (0rbán) már rég el kellett volna zavarni, így is rengeteget ártott a magyarságnak. Mivel az ilyen mamelukok mint ez a Deák-Sárosi, feladatuknak érzik 0rbánhoz és beteg elméjéhez simulni - és sajnos nagyon sokan vannak ilynek.

A Meseország mindenkié nem az LMBTQ-érzékenyítésre, hanem mindenféle mássággal, sőt, mindenféle sérültséggel élőkkel kapcsolatos érzékenyítésre szánt mesekönyv, nem kéne már erről ennyit hazudozni és a melegségre kihegyezni. Az meg, hogy "aki nem ért egyet a könyv ideológiájával, fizikai fenyegetéseket is kaphat", csak féligazság, mivel aki meg egyetért, az már kapott is komoly fenyegetéseket!

Lázár Ervin pedig arra vezeti rá az olvasóit, hogy nem csak a tündérmesék léteznek, hanem bármilyen élőlény, akár egy féreg is lehet mesehős, és bizony az életben nem mindig a jó győz a rossz felett - lásd NER és 10 éve tartó elvetemültség Magyarországon.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Mi köze a "magyarság kutatásnak" Lázár Ervin meséihez? Vagy nem találtak még kiadót a saját "meséikhez", és most irigykednek? Ezek szerint most minden mesekönyvet el fognak olvasni, és ha egy mondat nem felel meg a harmatos lelküknek, ledarálják, széttépik?
Segítek! A könyvek 451 Fahrenheit fokon égnek! (Bradbury)
Aki Én
@ómió: Én nem azonosítom magam ezzel, de értem, hogy te ismered. Már hogy ne ismernéd...
surdilloFUJT
@ómió: BUZIK GYÖNGYE,AZ ERDÉLYI BARNAMEDVE húzzon a himbilimbijére,hogy "nyeregben "érezd magad!
vitriol
Hiába, na! A megoldás az, hogy teljesen új meséket kell kitalálni az "Egyszer volt, többször se lesz királyfiról". Ezeket aztán összegyűjtve ki lehetne adni "Dúró Dóra Darálója" címmel.
csak úgy....
@vitriol: ifjusági regényt is darálhatna a dóri: orbán viki kalandjai huckleberry lölövel
ómió
@Aki Én: Te nem kell, hogy azonosítsd magad az "eszmétekkel"! Azonosítanak azzal téged a kommentjeid! Még, ha időnként másra hazudnád is az "összefüggést"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.