100 új troli és villamos jöhet.

Támogat a kormány

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent a kormány előző nap hozott határozata a környezetbarát budapesti járműbeszerzés támogatásáról. A kabinet döntésében leszögezi: a kormány kifejezetten támogatja, hogy Budapest Főváros Önkormányzata meglévő 61 milliárdos, szabad felhasználású hitelkeretéből 100 új trolit és villamost vásároljon a budapesti tömegközlekedés fejlesztése részeként.

A kormány megengedi Budapestnek, hogy új trolikat és villamosokat vásároljon

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A kormányhatározat megállapította, hogy a kormány intenzív támogatásával 2022-ig összesen 1052 vadonatúj metró, villamos, busz, troli állhat forgalomba a budapesti tömegközlekedésben. A kormánydöntés azt is rögzíti, hogy 2010 és 2021 között a kormány összesen több mint 1330 milliárd forinttal támogatja a fővárosi tömegközlekedést.

A kormány a Magyar Államkincstár adatszolgáltatása alapján rögzítette, hogy Budapest Főváros Önkormányzata jelentős, 224 milliárd forintos szabadon felhasználható likvid pénzállománnyal rendelkezik. A pénzügyminiszter jelentése alapján a kormány azt is megerősíti, hogy a fővárosi önkormányzatnak a kormány támogatása alapján van még szabadon felhasználható 61 milliárd forintnyi hitelkerete az Európai Beruházási Banknál.

A kormánydöntés legfontosabb rendelkezése leszögezi, hogy a kormány kifejezetten támogatja, hogy a főváros a 61 milliárdos, szabadon felhasználható hitelkerete terhére haladéktalanul beszerezzen 51 opciós jog alapján megvásárolható környezetbarát trolibuszt és 51 villamost.

Pénzügyminiszter: Budapestnek szilárd a likviditási helyzete

Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek elmondta, jó hír a budapestieknek, hogy a világ legnagyobb hitelminősítő intézete, az amerikai Moody's szeptember végén jó bizonyítványt adott a főváros pénzügyi-költségvetési helyzetéről.

A Moody's leszögezte, hogy Budapestnek nagyon szilárd a likviditási helyzete és ellenállóképes a gazdasága, ezért stabilról pozitívra minősítette fel pénzügyi értékelését.

Varga Mihály leszögezte, hogy nagyon sok város örülne annak, ha 224 milliárd forintnyi szabad pénzállománya lenne, ahogy azt Budapest esetében a Magyar Államkincstár adatai rögzítik. "Budapestnek van 224 milliárd forint szabad pénzállománya, 61 milliárdos fejlesztési hitele és a kormány még 60 milliárd forint budapesti városfejlesztés magára vállalására és megvalósítására is javaslatot tett a városvezetésnek. Így bőségesen meg van a fedezete a járműbeszerzési program folytatásának, új trolik és villamosok megvásárlásának" – fogalmazott Varga Mihály.

Fürjes Balázs: a kormány elkötelezett Budapest fejlesztése iránt

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány megerősítette elkötelezettségét Budapest fejlesztése, a budapesti közösségi közlekedés és a fővárosi járműbeszerzési program támogatása iránt.

Az államtitkár leszögezte, hogy a budapesti közlekedés fejlesztésével a kormány három cél elérését támogatja: az emberek gyorsabban és kényelmesebben jussanak el céljukhoz, legyen kevesebb a dugó és legyen tisztább a levegő, kevesebb a környezetszennyezés. Fürjes Balázs emlékeztetett: mivel a fővárosnak van a kormány támogatásával korábban felvett, szabadon felhasználható 61 milliárd forint kedvező hitele az Európai Beruházási banktól, ezért semmi szükség új hitel felvételére.

"A kormány megerősített támogatásával folytatódhat a budapesti járműpark korszerűsítése. A városvezetés megkapta, amit kért, így beszerezheti a trolikat és villamosokat, a kormány támogatja ebben. Politikai viták ide vagy oda, a budapestiek érdekében kutya kötelességünk az együttműködés" – mondta.

(MTI)

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"a kormány intenzív támogatásával 2022-ig összesen 1052 vadonatúj metró, villamos, busz, troli állhat forgalomba a budapesti tömegközlekedésben."

Visszacsöpögtetik az elvett pénzek egy részét és még köszönetet is várnának érte?...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
"a kormány intenzív támogatásával 2022-ig összesen 1052 vadonatúj metró, villamos, busz, troli állhat forgalomba a budapesti tömegközlekedésben."

Visszacsöpögtetik az elvett pénzek egy részét és még köszönetet is várnának érte?...
kissé felnőttem
A saját pénzén?
micsoda kegy vagy tán a kormány állja a cehhet ?( az meg ugye nem termelő vállalat ) max az adófizetőkéből nagyvonalu szinte kitüntető engedély , Imába foglalhatjuk?
kereső
Megengedi?? Tényleg???Hogy a saját hitelét/pénzét felhasználja?? Na önkormányzatiság felejtős vagy innentől teljesen. Mi a francnak a választás, a szinjáték a demokratikus "kellékekkel"? Ja tudom, ha még látszat sincsen, akkor nem jönnek az ellopható és "hitelbe kihelyezhető"( megbizható , baráti rezsimeknél) saját zsebben landoló eu-s milliárdok. Csakis és kizárólag ezért van még a parlamentnek csúfolt gittegylet, ezért van neve 11 birónak- akiket alkotmánybirónak csúfolnak, ezért van Péterfalvi Attila, és ezért készülnek a 2022-es választásra. Hajrá Magyarország.
Aki Én
@Horizont: ...volt már keményebb is, most egy kicsit kislányos volt. Ez a Fürjes sokkal hitelesebb volt, pedig hazudozott. Az óvatlan szemlélő könnyen bekaphatja a horgot.
Fürjes többször elmondta, hogy visszafelé mutogatás, meg felelősség áthárítás..., ugyanakkor többször megemlíti a Demszky-érát, vagyis felelősséget hárít, visszafelé mutogat. Ráadásul távolabbra, évtizedes fidesz hatalom elteltével. Picit ellentmondásos és hiteltelen, de mindegy, megszoktuk, hogy amivel támadnak, azt sokszorosan elkövetik.
Nyírfa
A volt szocialista államok egyszerűen nem alkalmasak a polgári demokráciára. Nem volt valódi kapitalizmus, amelynek megjárták volna a lépcsőfokait, jóformán ki sem léptek a feudális hagyományok közül.
Nem kis csalódás a cseh állam, némileg irigykedtem rájuk, hiszen iparilag összehasonlíthatatlanul fejlettebbek voltak mint mi, és sokkal nagyobb ellenállás fogadta a német megszállást. De most ők is jól tűrik Babist és az általa képviselt mentalitást.
A lengyelek dettó, a többiekről szó sem essék.
Egyedüli kellemes meglepetés a szlovák állam - egyelőre.

Demokrácia? Eszik vagy isszák? Ha eszik, késsel-villával? Ha isszák, kortyonként, vagy ledöntik mint a kocsmában a pofa sört?
Nyírfa
Olykor úgy éreztem, hogy nem ismerek rá a magyarokra. Tápláltam egy rakás illúziót a szabadságszeretetünkről, a tehetségünkről, arról a másságról, amelyet 45 éven át képviseltünk - igen, sokkal fejlettebb tudatszintet feltételeztem, mint amivel valójában rendelkezünk.
Elég nehéz azzal szembesülni, hogy azért nem ismerek magunkra, mert nem is voltunk azok, aminek láttam, látni akartam a magyarságot.
Egyáltalán: van eredeztethetően magyar kiválóságunk? Ez a társadalom a sokszínűsége által volt életképes, de csak akkor, és addig, amíg ezt a sokszínűséget ki nem irtotta, irtja a faji/nemzeti felsőbbrendűségre apelláló ostobaság.
legott
kormány = Orbán

Orbán szintet lépet. Most már kegyet gyakorol.
Lehajol a népéhez és meghallja a panasz szavait, aztán ha úgy tartja úri kedve, nagy kegyesen dob pár morzsát segítségként.

Ezután mi jön?
Pl. az angoloknak, a spanyoloknak, a norvégoknak is van királyuk, miért ne lehetne a magyaroknak is?
2030-ig vissza lesz állítva a királyság és természetesen Orbán lesz minden magyarok királya.

m.blog.hu/ah/ahaza/image/orbankiraly.jpg
Aki Én
@Horizont: ...az, mint minden fideszes. -különben nem lenne fideszes-
jesz
baszki..a kormány megengedi Budapestnek?...hát azonnal lehugyozom a bokám...ez a kormány ilyen kedves az ország legnagyobb iparűzésibadót fizetőjéhez?...nemá..ezek valamit akarnak? A budapestiek naponta milliárdokat köhögnek be az adóhivatalba, akkor ez most jutalom, vagy jár?

Budapesten élni jó..ihaj-csuhaj...
tudode
Ahelyett, hogy támogat/ad őfélesége, szerencsésebb országokban GDP arányosan kell elosztani a kisemberek adóforintjait!
.
Na nem úgy, hogy egy leheletnyi az ország működőképességének, és egy kocsialjnyi a feneketlen hokizsebekbe:
.
Ezekbe:
.
Orbán család gazdagodása
.
www.google.com/search?q=orb%C3%A1n+csal%C3%A1d+gazdagod%C3%A1sa&oq=Orb%C3%A1n+cs&aqs=chrome.1.69i57j35i39l2j69i59j46j0l3.6468j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
---------------------------
.
Simicska vagyona
.
www.google.com/search?q=Simicska+vagyona&oq=Simicska+vagyona&aqs=chrome..69i57j0i22i30.5359j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
--------------------------------
.
Mészáros vagyona:
.
www.google.com/search?q=m%C3%A9sz%C3%A1ros+vagyona&oq=M%C3%A9sz%C3%A1ros+vagona&aqs=chrome.1.69i57j0i13l2j0i8i13i30l5.9391j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
---------------------------------
.
Így élünk mi, a maradékból!
legott
Karácsony Gergely nem áll a sarkára.
Én nem engedném, hogy a kormány elvonjon pénzeket.
Aztán, amikor a kormány bepereli a Fővárost, Brüsszelben...
Ja, ez nem fog megtörténni soha, mert úgy fosik Orbán Brüsszeltől, ahogy Orbán fosik Brüsszeltől - a legfélősebb bátor.

Karácsony Gergelytől követelem, hogy tartsa vissza a pénzeket, amivel sarcolja a kormány a Budapestieket !!!
ómió
Mintha nem "megengedné", hanem támogatná! Vagy ezt így kell hazudni?
bencemacska
@kereső: ma, 10:04
Mikor O1G nem nyert 2006-ban, ráhajtott az őszi önkormányzati választásokra, nyert is. Akkor szólította fel az önkormányzatokat, hogy hitelfelvétellel is gyengítsék a kormányt! Azok szót is fogadtak.
A jóknak aztán 2010 után kifizette az adósságuk zömét, a többiek azóta is nyögik.
De utána az általa kiválasztott ogy-i képviselőkkel hozatott 2/3-os törvényben MEGHATÁROZTA, HOGY CSAK ENGEDÁLLYEL VEHETNEK FEL HITELT.

MOST AZT ENGEDTE MEG. HOGY A TAPLÓ ÁLTAL FELVETT HITELT FELHASZNÁLJA!!!
Peller Anikó
A kormány megengedi a Propellernek, hogy új trollokat vásároljon. Sőt.
bencemacska
@ómió: Figyelj egy kicsit oda: "Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak!"
www.facebook.com/karacsonygergely
vitriol
Hiába, na! Van szíve ennek a kormánynak, minden látszat ellenére szereti orbán Budapestet, az nagy szó, hogy kiadta az engedélyt az új járművek megvételére. Azt is helyesen tette, hogy előzőleg megszabadította a fővárost az addig meglevő pénzétől, így nem eshetnek kísértésbe, hogy túlköltekezzenek, ez egyébként is szij-ártó privilégiuma!
Lepényleső
Kirabolja,aztán engedélyt ad arra hogy amit koldult azt költheti trolira?
Ez a bán-i "politika",amit a világon csak úgy hívnak a Maf fia?
legott
@ómió: Téged mért is fizetnek? Mert ha azért, amire gondolok, akkor egy kidobott pénz az ittléted - mert kontraproduktív vagy.
Csak az undort kelted az elcseszett fajtád irányában.
ómió
@legott: A magadét, tetüfi, ne hazudd rám! Vagy a Lenin összes szerint így "efftársi"?
ómió
@legott: Lehet, hogy efftársilag "kontraproduktív" vagyok és tetübolsi körökben "undort keltek", de ezzel együtt nincs kedvem az efftársi hazudozáshoz és "megfelelőséghez"! Sőt! Önmagam számára akkor lennék kontraproduktív meg undorkeltő! Ahogy te meg az efftársaid számomra azok!
ómió
@bencemacska: Ez az Athina Híradó legújabb "anyaga"? Az más!
ómió
@legott: A saját anyád "esetéből" indulsz ki? Szerencsére az nem általános!
Aki Én
@ómió: ...megjöttél? Gyere, dumcsizzunk. Téged itt is mindenki csak bánt. Na, mondjad, mi volt tegnap az ápolókkal?
ómió
@Aki Én: Megint a "dumcsikényszerképzeted" gyötör? Az ápolóid meg otthagytak? Akkor - ne is tagadd - ezért temet téged állandóan maga alá az efftársi fajkreténség!
Aki Én
@ómió: ...mmmhhhh, értem. Sajnálom, hogy téged mindenki bánt, és már a gondozóid is így bánnak veled :(
Arra ügyelj, nehogy maradjon benned valami, adj ki mindent.
ómió
@Aki Én: Ne félj, most Böszme efftársad nem tudja a fejed fölött bezáratni a vigyorgót, mint még anno az OPNI-t!
Aki Én
@ómió: ...ennyi? Azt hittem dumásabb leszel. Le vagy törve, mi? Már csak én vagyok neked, a virtuális barátod :(
ómió
@Aki Én: Nem szűnik a dumcsiszindrómád gyötrelme? A Lenin összes olvasgatása se segít rajta? Vagy manapság olyat nem tart a vigyorgó?
Aki Én
@ómió: ...ennyi? Azt hittem dumásabb leszel. Le vagy törve, mi? Már csak én vagyok neked, a virtuális barátod :(
relatív
Az ellenzéki vezetés felállása a kormányzatot egy 'második ' fővárosi vezetés kreálásával minden gátat felsorakoztat az önálló Főpolgármesteri Hivatal szakszerű, körültekintő munkája nehezítésére.

A főpolgármester így nem közvetlen a miniszterelnökkel egyeztet, hanem egy határozatképtelen közbelső postással, akinek a feladata csak a főváros önálló ténykedésének ' felügyelete ', miközben a kormányzat állandóan felelősségre vonja a gúzsba kötött főváros ténykedését !!!
relatív
Az egy világ szerte csodálkozást kiváltó tett, hogy a ' kormányzat ' MEGENGEDI, hogy saját pénzén vásárolja meg a szükséges tömegközlekedési eszközöket a főváros... ha...ha...ha !
ómió
@Aki Én: A dumcsikórod tartósnak ígérkezik! Az orvosod mit mond?
szaboria1
Mekkora gesztus!!! Hé elfelejtitek, hogy Budapest lakosai és vállalkozások a legnagyobb adófizetők az egész országban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.