Nagy átalakítás várható a magyar kórházakban, az RTL Híradó szerint ez a következtetés vonható le abból a dokumentumból, ami a csatorna birtokába került.

Van, ahol nem lesz műtét, nappal lehet csak szülni. Komoly kórházi átszervezésre utal egy dokumentum.
Kép:Pixabay

A csatorna információi szerint hét kórházban megszűnne az aktív betegellátás, ezek közül egyben a krónikus is, további tizenháromban pedig nem végeznének műtéteket a jövőben.

Az RTL szerint a kérdéses dokumentumot az Országos Kórházi Főigazgatóság készítette a múlt héten. Ebben benne van, hogy

a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni, és ügyeleti időben a nagyobb, megyei kórházakba kellene menniük a kismamáknak.

A dokumentum a Fekvőbeteg-ellátási struktúra átalakításának szempontrendszere 2021 címet kapta. Ebben többek közt arról írnak, hogy

ahol a betegforgalmi adatok alapján indokolt a műtétes osztály (pl. sebészet, traumatológia) megtartása, ott is törekszünk arra, hogy az ügyeleti feladatokat megyei kórház (vagy Budapesten a centrumkórház) lássa el a jövőben

A dokumentum szerint elsődleges szempont a szervezeti integráció megvalósítása, a nappali kórházi ellátási formák szélesebb körben való alkalmazása, és hogy

Magyarország Kormányának családtámogatási, családközpontú szemlélete okán megfogalmazódott az az elvárás, hogy a jelenleg rendelkezésre álló szülészeti kapacitások ne koncentrálódjanak a megyei intézményekbe

A dokumentum szerint a budapesti fekvőbeteg-ellátás jelenlegi struktúrája széttöredezett, az intézmények területi ellátási kötelezettsége ugyancsak több kórházhoz rendelten jelenik meg, több szakmában, [így] ennek feloldása a fejlesztések legfőbb feladata.

A dokumentum IDE kattintva olvasható!

Az RTL által bemutatott anyagban úgy összegeznek, hogy “a fenti alapelveket alkalmazva, az országos aktív ágyszám 2472 ággyal csökken”, ezeknek jelentős részét viszont szakápolási és krónikus kapacitássá konvertálják azokon a telephelyeken, “amelyeken továbbra is egészségügyi ellátás fog megvalósulni”. Azt is írják, hogy “az aktív ellátás 6 telephelyen szűnik meg, további egy telephelyen a krónikus ellátás is megszűnik és kerül át a szociális szférához”. A műtétes szakmák tekintetében pedig elmondható – folytatódik a dokumentum –, hogy “azok 13 telephelyen szűnnek meg vagy alakulnak át”.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a csatorna kérdésére azt közölte, hogy a dokumentum egy munkaanyag, a benne lévő adatokról pedig még nem született a döntés. 

Forrás:RTL.hu/HVG.hu 
Címlapkép:Pixabay

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@Peller Anikó: Még nem végzett ez a piszkos görény...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Csak szólok, hogy ez nem átalakítás hanem leépítés.

Vizitdíj 300 Ft?
Peller Anikó
"ha még egyszer hatalomra jutok tönkre fogom tenni ezt az országot."
Clavigo
@Peller Anikó: Még nem végzett ez a piszkos görény...
Clavigo
@Peller Anikó: Szerintem pont olyan " jól fog sikerülni " ez is .,mint minden más,,,amihez a Konda hozzányúlt...
vacsi
"a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni"
Ezt a kisbabák is tudni fogják?!
Gazella
Megállt az eszem... erre mit tapsikol az a vakhithű narancs tahó??
Qqberci
"a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni"

Addig tartsák vissza?...
Nessy
Szerencsétlen kis települések! nem elég, hogy alapellátás is sok helyen alig van, most még a gyerekkel is meg kell beszélni, hogy édes fiam, mire éjszaka ügyeletes kórházat találunk, jobb ha megvárod a reggelt! Úgy gondolják, hogy minden családban van autó, ha egy vizsgálatra 50 km+-t kell autózni, vagy reggel elmenni a busszal, vonattal, ami csak délután megy vissza felé. Nem kevés ilyen település van kis hazánkban!
gina
Ezt köszönhetik a fidesz alja népségnek, remélem OV és bandája egyszer visszakapja ezt a sok szemetet amit 12 éve már elhintett...
lusta
@Qqberci: Ez csak az ellenzéki szavazókat érinti. A Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk elhivatott híveit ez nem érinti.
Málna
@Qqberci: A megyei kórházakban lehetne szülni ügyeleti időben. Egyértelműen le van írva.
szaboria1
@Málna: A megszületni akaró gyerek is tudja, hogy neki a a megyei kórház akár 100 km is messzebb van?
Érzik nagyon sok eü. szakember most már felfog mondani.
Néro
Nagy átalakítás várható a magyar kórházakban,. Ezek szerint a 30 ezer halottat keveselték . Mindmeghalunk.
Peller Anikó
A következő lépés: Bécsben lehet szülni vagy Humburgban. Ott is magyar a szülésznő.
Sámannus
Kásler is visszabújhatna és gyakorolhatná a gumikalapácsos szülést hátha meggyógyulna.
vacsi
@Málna: Igen, de mi van akkor, ha a szülés már megindult, de lejár a műszak?!
vacsi
@Peller Anikó: Lehet nevetgélni, de minden ott kezdődött. Ez a kormány csak folytatja...
magyar1
Azért ezt a gyerekgyártást nem kellene túltolni, megy az utcán az anyukának nevezett érdekszülő és az okostelefonját nyomkodja, tolja a babakocsit mellette sétál egy 4 év körüli, de akár el is veszhetett volna mert úgy el van foglalva a sokgyerekes anyuka a telefonnal vagy tablettel a kezében.
nezelodo
A kisvárosi kórházakban csak nappal lehet szülni! Minek a felhajtás, nálunk ezt már a második királyság elején megoldották a helyi fideszes császárukkal egyetértésben, mert egyáltalán nem lehet szülni a közel húszezres városban csak 25 km-el arrébb! (ja a 20 ezer mára már rendesen leapadt Ausztria és Anglia stb. javára)
szaboria1
Érdekes még pár hete Gyurcsányt szidták a kórházak leépítése miatt.
Peller Anikó
@Horizont: Az van, hogy a degenerált hülyéknek hiába magyarázol mert nekik megmondta a cigányvajda, hogy a gyurcsány a patás. És mivel fizeti a debileket, ezek tapsikolnak neki.
Nyírfa
Asszonyok, lányok, genderek, csak nappal szüljetek! Értve vogymuk?
INRI
Elég késve vezetik be!
Eddig veszélyeztették a betegek életét a laikus nép által kikényszerített, városi semmirevaló kórházakkal.
Igaz maguknak kémyszerítették ki a szart az is igaz!
vacsi
@Horizont: Ez sajnos, igaz, ezzel kezdődött az egészségügy, a kórházi ellátások leépülése. Valószínűleg ekkor döbbentek rá, hogy ez milyen jó bolt... Hisz minden szentnek maga felé hajlik a keze - mint tudjuk.
vacsi
@Nyírfa: Egyetértek - de mi az a gender?
nezelodo
Ahogy elnézem a mi eü. vezetőink is rászolgálnak arra a jelzőre amit a Bayer a pápára aggatott, máskülönben tudná a Kásler (o.b.), hogy a szülések nem a vezér kívánsága szerinti időben csak nappal történnek. Most esett le, hogy a mi bukott fideszes polgink is már a nevével fémjelezte, hogy a programozott császármetszés híve, ezért szüntette meg a szülészetet a városban. Lehet, hogy már lenyúlta a "Császárvonal" nevű applikációt is? Na majd megkérdezem a tulajt...
Nessy
@vacsi: A gender = a rendszer elvárásai a férfiakkal és nőkkel szemben.
Jelenleg a módosított Ratkó korszak elvárása " Asszonynak szülni kötelesség, lánynak dicsőség",de csak nappal!
lusta
@Horizont: Bezárják a kórházat? Nem. Ja, hogy nem lehet szülni, nincs traumatológia, meg ez, meg az. Helyette a megfelelő időben adnak egy zsák krumplit oszt' jó napot.
Nyírfa
@Horizont: 9.02

Kivéve a közbeszerzéseket, a beszállítókat, az orvosbárók, -igazgatók javadalmazását. A többiek vagy kapnak hálapénzt, vagy távoznak külföldre.
Nyírfa
@lusta: Szülni a krumpliföldön is lehet, igaz, nem túl higiénikus, de, aki túl éli, az az ilyen kormányokat is.
sokanvagyunk
Eldöntöttem! Másodszor már nem fogok megszületni - pláne ezeknek...
Peller Anikó
@Nyírfa: Régebben ez nem okozott túl nagy problémát, mert leszültél a krumpliföldön vagy a kukoricásban és egy óra múlva törted tovább a kukoricát. Az elhullás nem volt katasztrófa mert csináltak helyette másikat, másik ötöt, tízet.

Ma már ez nem megy, egy két gyerek még csak csak sikerül de egyre többen már csak inszeminációval képesek szülni és így a szülés felértékelődött.

Na nem így Afrikában vagy cigányországban, ott még potyognak a gyerekek bőven, katasztrofális túlnépesedést okozva.
Nyírfa
@Horizont: Egy képzett, tapasztalt, lelkiismeretes bába ezer és ezer szülést vezet le biztonságosan. Ez nem azt jelenti, hogy az orvosok nélkülözhetőek, csak ne legyen kizárólagos privilégium diplomás doktornak lenni.
Engem a 2. szülésem után úgy varrtak össze, hogy két év múlva plasztikázni kellett a méhszájtól a gátig. Fogadott orvosom volt, aki elnagyolt.
Ma már lehet, hogy az otthonszülést választanám, vagy valamelyik alternatíváját.
Sámannus
Látszik, hogy a notórius tolvaj bandának semmi sem drága, és mindig lesz bőr a pofájukon fosztogatni.
Nyírfa
@sokanvagyunk: 9.41

Jópofa vagy! :)
De: gondolod, erről Te döntesz? :)
Nyírfa
@Peller Anikó: Mindig voltak és lesznek is speciális esetek, de a természetes megtermékenyülés úgy tartozik hozzá az életünkhöz, mint a levegővétel. Persze, az életmódunkkal sokat teszünk ellene.
TJimmy
@szaboria1: mert ez nem leépítés, hanem fideszűl racionalizálás :D
csipetke
Mennyit köpködték Gyurcsányt,hogy kórházakat szüntetett meg, és mittomén mennyi pénzt vont ki az eü-ből, de érdekes módon volt elég orvos,volt elég ágy,és nem voltak kilométeres várólisták. A fidesz is nagy pénzeket vont ki az eü-ből, hagyta elvándorolni az orvosokat-szakápolókat,( a járvány alatt nem kevés ember halt meg a szakdolgozó hiány miatt), és mégis,szuperkórházat akarnak építeni. Ahelyett,hogy a meglévőket tennék végre rendbe normálisan,és tisztességes béremeléssel megtartanák a meglévő kevés személyzetet,de orbán még mindig a saját pereputtyát,és a haverokat tömi pénzzel,nemigen érdekli a dolgozók nyomora. Reméljük,a szuperkórházba nem tud már belefogni a fidesz, de ha mégis,vajon kik dolgoznának ott?Ukrán vendégmunkások,mint pl a postánál?
vacsi
@Horizont: Igen, valóban, ez a legfájóbb! Főállású anyaként neveltem 4 gyereket, minden fillért meg kellett fognom - mellesleg, mind a 4 gyerekem diplomás lett, jó szakmával, boldog családban élnek. Ez a 300 Ft akkor nekem nagyon nagy pénz volt!
Mi vettünk egy régi kis házat, úgy egyeztünk a férjemmel, hogy az én jövedelmemből tartjuk el a családot, az övéből meg a házat újítjuk fel. Ehhez szigorúan ragaszkodtunk, és jó pár év alatt szépen felújítottuk, EGYETLEN FILLÉR HITEL NÉLKÜL! Bizony, megszenvedtük, hogy az orvosnak minden alkalommal fizetni kellett - mert ők sem voltak hülyék, azonnal rájöttek, hogy ha 2-3 alkalommal visszarendelnek egy influenzával, az nekik mekkora üzlet. Szóval, gazemberség volt, a javából...
Málna
@szaboria1: Azért a gyerekek általában nem egyik pillanatról a másikra bújnak ki. Most is sokan élnek 30-40 km-re a legközelebbi szülészettől.
vacsi
@Horizont: Látom, jól ellevelezgetünk! Valószínűleg félreértettél: én büszke vagyok arra, amit tettünk, és ahogyan éltünk, gyerekeket neveltünk. Orvosnál utoljára a 80-as években voltam,amikor a legkisebb gyerekem született. A férjem még életében nem járt orvosnál, most ment beoltatni magát. Szóval, minket személy szerint a vizitdíj nem károsított meg - no, de az elv! És a 300 Ft - az 300 Ft!
Málna
@vacsi: Csak nem hagyják bent a gyereket. Valahogy megoldják, nyilván az elkezdett szülést már befejezik helyben.
Nessy
@vacsi: Viszont a vizitdij éves szinten ellátási formát tekintve még háromezer forint alatt megállt! Onnan nem kellett fizetni.
Peller Anikó
@vacsi: Huupsz: "Bizony, megszenvedtük, hogy az orvosnak minden alkalommal fizetni kellett - mert ők sem voltak hülyék, azonnal rájöttek, hogy ha 2-3 alkalommal visszarendelnek egy influenzával, az nekik mekkora üzlet"

"Szóval, minket személy szerint a vizitdíj nem károsított meg"

Akkor mia rossebről hablatyolsz itt, gazemberség ez a javából..
szaboria1
@Peller Anikó: A 300 .-ft vizitdíjat álltalában kevesen fizették, mer a krónikus betegeknek nem kellett fizetni.
Ráadásul nem kellett hónapokat várni egy vizsgálatra, mert a szakorvos adta az időpontot.
Peller Anikó
@szaboria1: Most sem kell hónapokat várni.

Most éveket kell.
human
Az egészségügyi dolgozók a Kásler által is említett szakmai elhivatottságból kitartottak a szükségben. Most, hogy fellélegezhetnek elképzelhető és lesz idejük rendezni fejben az elmúlt időszak élményeit talán új szakmát keresnek maguknak olyan helyen ahol jobbak a munkakörülmények.
Hogy mi lesz erre Orbánék válasza? Szerintem a magánkórháza propagálása. Nem lehet véletlen, hogy pár éve Csányi azt mondta, hogy a magánegészségügybe kezd el befektetni. Azt pedig tudjuk, hogy Csányi nem varázsgömbből olvassa mi lesz a trend az országban.
szaboria1
@Peller Anikó: Sajnos a vidéken élőknek kell, mert egy szakorvos akihez 4 - 5 település is tartozik heti egy alkalommal rendel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.