Az elmúlt években rengeteg fa és zöldterület esett áldozatául Budapest különböző átalakításainak, most a Gellért-hegy környéke fog drasztikusan megváltozni. 

Egy új látványterv szerint óriási zöld területet irtanának ki a Gellért-hegyen

Fotó: Pottyondi Péter – Tóth Balázs – Miklós Zsófia / KÖZTI Zrt

Itt az újabb budai látképet erősen módosító beruházás, amelynek építési engedélyezéséhez szükséges környezetvédelmi eljárás júniusban már meg is kezdődött. „A tervezett gellérthegyi sikló a főváros több nézőpontjából is látható lesz, így például a történelmi belvárosból, a Dunáról, a pesti rakpartról. Jelentősen megváltozik a gellérthegyi tájkép” – olvasható a sikló idén júniusban elindult környezeti eljárásához készült hatástanulmányban. A dokumentum nem titkolja, hogy a tervezési helyszín teljes egésze tájkép- és természetvédelmi területen található. S természetesen része annak a budai látképnek, amelyet az UNESCO 1987-ben a világörökség részévé nyilvánított – írja a Népszava.hu

A negatív táji hatások részben a „helyenként kivágásra kerülő faegyedek eltűnéséből”, részben az építendő sikló és állomásai, mint "markáns művi elemek megjelenéséből” erednek. A „helyenkénti” fakivágás jelen esetben azt jelenti, hogy a pályavonalon 12 méter szélességben nem lehet fa, az építkezés idején pedig 20 méter szélesen kell kivágni, csonkolni a fák lombkoronáját és eltüntetni a bokrokat. A beruházás miatt összesen 94 darab fát kell kivágni, de ebből a dokumentáció szerint 35 egyébként is rossz állapotban van. Kötelező fapótlás címén 19 fát ültetnének az építés helyszínén, a többit valahol Budán.

Forrás: Népszava.hu 

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Minden NER beruházás azzal kezdődik, hogy kivágnak jó sok fát, aztán majd csak lesz valami...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Minden NER beruházás azzal kezdődik, hogy kivágnak jó sok fát, aztán majd csak lesz valami...
vitriol
Ezek akkor érzik jól magukat, ha rombolhatnak!
FL4K
Áder János megint lebukott!
Áder János valójában telibeszarja a környezetvédelmet.
Áder Jánosnak a Habony művek talált egy "hálás" témát, mert annyira gáz a csávó, hogy már vállalhatatlan volt a tunyasága.
namihami
Telepítsenek halakat a fák töve mellé és Janink akár az élete árán is védeni fogja. A környezet többi szegmenséhez még odaszagolni se szokott. De a pecázás (halak) majd felrázza...
rokker33
Na karigeri védő csicskák hol vagytok?Ő miért nem tiltakozik ez a pusztítás ellen vagy mennyit fizettek neki, hogy kussoljon??! Karigerit miniszterelnöknek kész röhej,meg az egész csürhe aki ezt védi!
Nyírfa
Mit szól ehhez a főpolgármesterünk?
kissé felnőttem
mert a hat -alom vak ugyebár, bár- bár az A3 ra való csatlakozás is álom marad mert? mert a hatalom vak leszarják az alagutat az osztrák gazdák és mehet orbáncosék utja a semmibe. furjátok meg a Gellért hegyet is hülék ezt nevezzűk tervszerű pénz lenyuásdinak? akinek ez kell szavazzon a semmire a romániába menő is cántó vagy szántó földön ér véget hát ez a tudás egy hat alom vagy hatalom ? akkor szavazzatok rá koldusok. meg éri?
Nyírfa
A fideszeseket kitenném a sivatagba egy üveg ásványvízzel. Áder szomorúan fogja konstatálni, hogy a homok ugyan fodrozódik, de hal, az nincs benne.
No, szerintem meg kell védenünk a Gellért- hegyet, amíg ezek az ütődöttek nem kapják szét.
Gauntlet
Nem bírtok a baltátokkal ? Környezeti gyilkosok!
Nyírfa
@kissé felnőttem: Csak remélni merem, hogy nem. Mindenesetre várom Karácsony állásfoglalását.
human
Csak futólag olvastam a cikket így nem is arra reagálok, csak úgy eszembe jutott a téma.

Elkötelezett természetbarát vagyok, de azért a fakivágás nem ördögtől való. Azokat a fákat, amik emberi életre vagy értéktárgyra veszélyesek valóban ki kell vágni. Például volt hír arról, hogy BP-en egy utcában fákat akartak kivágni. A cikkhez volt egy kép is és az alapján teljesen jogosnak tartottam a kivágást. A fák veszélyesen meg voltak dőlve gondolom mert a koronát mindig nyírták, de csak a házak felőli oldalról és így a súlypontjuk eltolódott. Nem vagyok főkertész vagy erdész vagy akármi, de józan paraszti ésszel szerintem is ki kellett azokat vágni, hogy baj ne legyen belőle. Ugyanakkor helyettük újabb fákat kell ültetni és nem mondjuk kávézó terasszá átalakítani, kiöntve betonnal a helyüket.
Az sem indokolt mikor valaki erdős rész mellé építkezik és azért vágják ki a fákat, hogy a viharok miatt anyagi kára ne keletkezzen az illetőnek, rosszabb esetben meglegyen a panoráma a völgyre. Ilyenkor úgy kell építkezni, hogy nekik kell figyelembe venni a zöldhatárt. Sajnos gyakran látni, hogy a helyi hatóságoknál valahogy mindig kijárják az új villa tulajdonosai, hogy a természetből egy újabb darabot tehessenek tönkre. Hiába a tiltás azon a területen építkezésre vagy fakivágásra.
ómió
Csak nem új "méhlegelő" készül, Dugógeri módra?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.