Szinte minden területen tapasztalhattunk drágulást az utóbbi időszakban, de egyes termékek árai különösen megugrottak.

Brutális drágulás – Észrevette, hogy ez az alapélelmiszer lassan megfizethetetlen?Fotó: illusztráció, Unsplash

Kiugró mértékben, 30-40 százalékkal nőttek egy év alatt az étolajárak az üzletekben, és a mai piaci eseményekből úgy tűnik, hogy a drágulásnak koránt sincs vége – írja a novekedes.hu. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint

a fogyasztói átlagár idén augusztus végén literenként 700 forint körül mozgott. Ez egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban még csak 510 forint volt.

A drágulás nyomán megfigyelhető, hogy egyes étolajmárkák ára a literenkénti ezer forinthoz közelít a kiskereskedelemben.

Az étolajárak robbanásszerű emelkedéséért az általános világpiaci árnövekedési trend tehető felelőssé. A hazai fogyasztás legnagyobb részét a napraforgóból készült étolajak teszik ki, és ezeknek ma nem is igazán van komoly alternatívájuk.

Ágazati szakértők szerint nem volt még példa arra, hogy a napraforgóárak két egymás követő évben olyan mértékben emelkedjenek, mint 2020-ban és 2021-ben.

Nálunk az őszi betakarítás előtti, szeptember eleji indulóárak tonnánként 90 ezer forint körül ingadoztak a megelőző években, 2020-ban viszont 110 ezer forint körüli szintre, az idén pedig már 170-180 ezer forintra szöktek. Az áremelkedés hátterében az erőteljes kereslet áll, amely arra készteti a feldolgozókat, hogy az alapanyaghoz jutás érdekében folyamatosan növeljék felvásárlási áraikat, a termelőket pedig arra ösztönzi, hogy a további növekedésre játszva kivárjanak az eladásokkal.

A világszintű drágulás mellett az árviszonyokra számos konkrét tényező is hat.

Az időjárás és a keresleti-kínálati viszonyok mellett ilyen például a napraforgóolaj biodízelcélú felhasználása, illetve a világ szójabab- és pálmaolajtermelésének alakulása is.

A drágulási hullámnak az is kedvezett, hogy az étolajgyártók – legalábbis eddig – pluszköltségeiket tovább tudták hárítani, és erre utalnak az étolaj látványos áremelkedését tükröző piaci jelentések is.

Kérdés, hogy e tendencia meddig folytatódhat anélkül, hogy jelentősen visszaesne a kereslet. Elemzők szerint ennek előbb-utóbb be kell következnie, ha az árnövekedés tartós marad, így egyesek már a jelenlegi trendek „kifulladását” vetítik előre. Azt azonban ma még nem tudni, hogy a visszarendeződés mikor következhet be, és ennek nyomán mennyi idő alatt normalizálódhat a piac.

Forrás: novekedes.hu
Fotó: illusztráció, Unsplash

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
ááááááááááááááááááááá! Dehogy vettem észre, hisz nem évente, hanem napi szinten járok vásárolni!!!:DDD
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Nyugdijas infláció: 3,9%. Aha. Mi is van a nyugdijas kosárban?
ágimami
ááááááááááááááááááááá! Dehogy vettem észre, hisz nem évente, hanem napi szinten járok vásárolni!!!:DDD
Néro
Dehogy megfizethetetlen megmodhassa az M1-is. Meg lehet azt fizetni hiszen Fityma tagkönnyvel érdektelen mi mennyibe kerül. Tagkönyvhöz dől a lé.
Nessy
@kereső: Akciós a LED tv, ingyen is kaphatsz okostelefont, olcsóbb lett a toronydaru. Vegyél naponta új cipőt, új ruhát, cseréld a bútorodat! Ezek olcsóbbak, és egalizálják a kaja árak két számjegyű inflációját!
Nessy
Tegnap a piacról jövet eszembe jutott Novák Katalin népmeséje. "A nyugdíjból ugyanazt meg lehet vásárolni a piacon, mint 2010-ben:" Csak a mondat második fele hiányzott! Talán a felét, vagy egyharmadát!!!
rokker33
###A hazai fogyasztás legnagyobb részét a napraforgóból készült étolajak teszik ki, és ezeknek ma nem is igazán van komoly alternatívájuk.##$ Hogyne volna. Kókuszolaj oliva, de vannak már olaj nélküli sütők amik sokkal gazdaságosabbak, mint az olaj sütők! Én személy szerint maradok a disznózsírnál! Annál finomabb nincs!!!És nem is drága!
kereső
@Nessy: Meg a toronydaru bizgentyűjének a fogaskereke...
Peller Anikó
@kereső: most hallotam, hogy akciós az atomtengeralattjáró.
Namely
Mivel minden ember napi 20 liter étolajat fogyaszt, így természetesen nem túlzás a "megfizethetetlen" szó és a hajlott hátú nyugdíjas fotó a firkász részéről.
gina
Köszönet a zsiros cigánynak !! Hivők tapsikoljatok, lesz ez még rosszabb is
gina
@Namely: Nagy idióta vagy te,,, vedd fel a szemüveged agyhalott fidesz barom,, átküldök pár nyugati élelmiszer üzlet árait,, akkor is igy fogsz ugatni, elmebeteg , OV seggnyaló
simmering73
Egy éve ugatom. Az auchanos népi étolaj 64%-kal emelkedett kispofáim. És a slusszpoén: használhatatlan lett, mert úgy habzik mint az Ultra.
Namely
@gina: előbb menj be egy dm-be, vegyél egy szappant, és mosd ki a szádat prolikám. Aztán hagyd abba az ivást, végül menj el egy esti iskolába.
Nessy
@Namely: Feltételezem, nem az átlag nyugdíjból él még, sok évtizedes munka után, mert akkor nem írna ilyen cinikus hozzászólást. Tudja, vannak nyugdíjasok, akik ennének gyümölcsöt, néha egy kis húst, esetleg egy finomabb pékárut, kenyeret, tejterméket! Nos, ezek bizony 4 %-kal drágultak! Jó esetben csak a duplájával az előző évhez viszonyítva.
fűre lépni szabad
Megerőszakolom anyádat, megerőszakolom apádat, egy édi-bédi kiskutyával verem szét a fejed.
Nem tetszik?
Perelj be!

A kurva anyád !!!
magyar1
Sok minden még a duplájánál is többe kerül mint 3-4 éve.
fűre lépni szabad
A buta bunkó magyar katona...
Ezektől a kis buziktól mentsen meg az Isten!

www.youtube.com/watch?v=cKAKj35i9AM

Engem te ne védjél meg, majd én megvédem magamat!

(amikor azt írtam, hogy simán átharapom a torkod, azt vedd komolyan)
fűre lépni szabad
Soha a büdös életben nem fog úgy lobogni egy magyar zászló, mint egy amerikai!
Magyarul káromlás a "nemzeti" !
Namely
@Nessy: " Feltételezem, nem az átlag nyugdíjból él még, sok évtizedes munka után"
Jó a feltételezés, viszont amelyik tücsök egész nyáron hegedült, az hegedüljön télen is, vagy keressen olyan marha hangyát, aki eltartja.
kereső
@Peller Anikó: Tényleg- akkor megyek veszek egy tucatot!
telegdilaci
Ezzel kellene foglalkozni a kormányzásra képtelen kormánynak hogyan akadályozza meg az élelmiszer árak drágulását,nem egy Gyurcsányt gyalázó filmre kidobni 800-milliót,előre fele kellene nézni 12-év tehetetlen tolvaj kormányzás után,nem azzal hogy mi volt a Gyurcsány kormány alatt,inkább mi van most erről beszéljünk!
Peller Anikó
@telegdilaci: A korrmány azzal van elfoglalva hogyan tudná bebebebetonozni a 6 almát.

Leszarja, hogy teszerinted mivel kellene foglalkoznia.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.