A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Orbán bevetette a csodafegyvert: migránsok, árulás és a gyenge akaratú EU amelyet mi védünkFotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A határszemlét követően a kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a kerítés jó és erős, lehet, hogy több emberre lesz szükség, de akkor kérnek és vezényelnek ide embereket.

A gyenge pont Brüsszel, amely azt mondja, hogy aki el akar jönni Afganisztánból, azt be kell engedni

- fűzte hozzá, hangsúlyozva: "ez árulás".

Közölte:

itt több ezren dolgoznak, hogy Európa belsejében mindenki biztonságban élhessen; Brüsszel azonban elárulja Magyarországot és az európai embereket.

Itt "mi egész Európa biztonságát védjük", és remélhetőleg sikerül megállítani azt a tervet, hogy Afganisztánból hozzanak ide embereket – mondta. Hozzátette:

oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van, és nem a bajt kell behozni Magyarország, Csehország vagy az Európai Unió (EU) területére.

Kifejtette: 175 kilométer határt védenek teljes hosszában kerítéssel, a magyar-horvát szakasz felét pedig szintén ilyen fizikai akadályokkal védik.

Ebből az irányból 2015-ben néhány hónap alatt több mint 400 ezer ember lépett be mindenfajta papír és engedély nélkül – "valóságos invázió volt" – arra hivatkozva, hogy őket Angela Merkel német kancellár meghívta Németországba – idézte fel.

Emlékeztetett:

a közbiztonság szinte fenntarthatatlanná vált, kibírhatatlan állapotok voltak, ezért döntötték el, hogy megépítik a kerítést.

Hangsúlyozta:

ha az ember akarja, meg tudja védeni a határt, és az EU-ban nem a képesség, hanem az akarat hiányzik.

Orbán Viktor kitért arra: 4500 emberrel védik a kerítést, ez az egyik legnagyobb költségvetési kiadás a rendészeti fejezetben. Ehhez az EU-tól "nem kapunk semmilyen különleges segítséget", csak amit minden más tagállam – tette hozzá.

Azt mondta: ez a schengeni külső határ is, és amikor a legnagyobb volt a baj, sokat jelentett a Csehországtól és a visegrádi négyektől kapott politikai és fizikai támogatás. 

A kormányfő kiemelte: a kerítés másik oldalán Szerbia van, de nem kéne itt lennie kerítésnek, mert Szerbiának az Európai Unió és a schengeni zóna tagjának kellene lennie, védekezni délen kellene, nem itt. Ha az EU, a brüsszeli bürokraták törődnének a biztonsággal, már fel kellett volna venni Szerbiát, és akkor mind nagyobb biztonságban lennénk – jelentette ki.

Orbán Viktor kérdésre azt is elmondta, hogy ha nem lett volna kerítés, az elmúlt években több millió migráns lépett volna be ellenőrzés nélkül Schengen területére, a terrorcselekmények és a bűncselekmények száma a többszöröse lett volna, továbbá Németországban a nők kevésbé érezhetnék magukat biztonságban. Most még mindig zajlik a beáramlás, és ha a kerítést lebontanák, holnap tízezren jönnének át, a jövő héten százezren, egy hónap múlva millióan – fogalmazott.

Leszögezte: a migránsok nem menekültek, hanem jobb életet akarnak.

Közölte:

a migráció nem emberi jog, mindenkinek van hazája, azt kell rendben tartani, élhetővé és fejlődővé tenni. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen

– mondta. Hozzátette:

azonban segíthetünk, hogy az ő országaik is rendbe jöjjenek, "erre készen állunk".

A cseh kormányfő szerint lassan változik az álláspont Európában, de több országot kellene bevonni a schengeni zónába, és a tengeri határ védelmére is nagyobb hangsúlyt kellene helyezni.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
A valóság az efftársaknál már csodafegyver? Olyan ritkán veszik észre?
RonaGyuri
@Pálinkás Pál: hát igen nektek a kultúra = a buta, műveletlen, komcsi-káder paraszt-suttyó Orbánok kultúrája! =))
Pálinkás Pál
@RonaGyuri: te qrva okosnak hiszed magad, az élethez meg segghülye vagy...
RonaGyuri
@Pálinkás Pál: hát igen ez várható volt, amit nem értesz, az csak valami szentségtörés lehet, pedig csaj nagyin buta vagy! =)) Igen ilyenek vagytok ti buta, műveletlen, komcsi-káder paraszt-suttyók!!! =))
Pálinkás Pál
@RonaGyuri: nekem dumálsz,te ostoba, ?...
csipetke
@RonaGyuri: 07:46 Ez így van.A postánál pl rengeteg ukrán van, mert miután állami cég,a logisztikai központban annyit keresnek a magyarok,hogy épp az éhhalál elkerülésére elég,ezért hoztak egy rakás ukránt,minthogy bért emeljenek a magyaroknak.A kisebbik fiam is itt dolgozott,de a pénz miatt átment a samsungba,és az is tele van ukránokkal.A fenetudja hány ezret engedtek be, a mieink meg külföldön migráncskodnak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.