Orbán Viktornak új jelöltet kell keresnie a köztársasági elnöki posztra, Trócsányi László nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a Sándor-palota helyett februártól a Károli rektori székébe készül, azt pedig konkrétan kijelentette, hogy megtartaná EP-képviselői mandátumát – számol be róla a 444.

Hatalmas feladat vár Orbánra: meg kell találnia Áder utódját
Kép: Illyés Tibor/MTI

A második elnöki terminusát töltő Áder János már nem választható újra, május 11. után nem ő lesz Magyarország államfője. Utódját 30-60 nappal korábban kell a parlamentnek megválasztania.

Egyelőre nincs új név Trócsányi helyett, viszont érdemes számba venni a szóba jöhető jelölteket, illetve azt, hogy mik lehetnek Orbán Viktor szempontjai a kiválasztáskor.

Az elmúlt hónapokban több jele is volt annak, hogy Orbán egy esetleges kormányváltás utáni időszakra is a lehető legjobban be akarja biztosítani, hogy a legfontosabb közjogi posztokat még hosszú ideig ne az ellenzék által jelölt személyek töltsék be.

A parlament törvényt módosított, hogy atombiztossá tegye:

a legfőbb ügyész kinevezése mellett az elmozdítása is kétharmadhoz kötött.

E lépések fényében valószínűtlennek tűnik, hogy Orbán gesztust gyakorolva az ellenzék számára is elfogadható államfőjelöltet keressen. Viszont nincs könnyű helyzetben.

Olyan embert kell találnia, akiben eléggé megbízik, hogy a Fidesz győzelme esetén nem fog a fejére nőni, akadályozva a hatalmi céljait. Nagyon kellemetlen lenne az együttélés egy olyan, a Fidesz által megválasztott államfővel, aki nyilatkozataival és a törvénygyár akadályozásával gyakran kérdőjelezi meg a kormány döntéseinek helyességét.

Az új államfőnek azonban valamennyire mégis autonómnak kell lennie, hogy ellenzéki győzelem esetén felnőjön a feladathoz, ne kelljen folyamatosan kézi vezérelni őt, és ne hozzon szégyent azokra, akik megválasztották. 

A lojalitás és az autonómia koordináta-rendszerében a Fidesz szempontjából Áder jó választás volt. Orbán azonban Áderben sem bízott meg teljesen, ahogy ezt az államfő testőreinek telefonbotránya is bizonyította.

A lap szerint olyan nevek jöhetnek szóba mint, Kövér László aki Orbán első embere, akire amúgy is mindenki gondol. Orbán egyik leglojálisabb harcostársaként biztosan nem küzd bizalmi deficittel. Kövér László még sosem adott okot arra, hogy Orbán kételkedjen benne.

Maróth Miklós aki az MTA-tól elvett kutatóintézetekből szervezett Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökéve. A klasszikafilológus, orientalista tudós a Fidesz értelmiségi holdudvarához tartozik, bizalmi viszonyát Orbánnal jelzi, hogy ott volt azon a vacsorán, ahol a miniszterelnök az USA-ban körözött szaúdi milliárdos Ghaith Pharaonnal találkozott.

De felmerült még:

Csák János 

Martonyi János

Stumpf István

Navracsics Tibor

Forrás: 444 
Címlapkép: Illyés Tibor/MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ez hatalmas feladat? Annyi jellemtelen, gerinctelen, kétpofával segget nyaló bitang van.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pipás
Vajon ki lesz a bajszos S**r után? Bólogató János?
simmering73
Ez hatalmas feladat? Annyi jellemtelen, gerinctelen, kétpofával segget nyaló bitang van.
Macskaszem
Igazság szerint az összesnek börtönben lenne a helye Polpottal az élen, így nem okozhat majd gondot a leváltásuk
B-la
Talán-esetleg-véletlenül a mészáros? Erős szakmai hozzáértéssel, és biztos háttérrel rendelkezik. :P
Eladott Ország
Köteles Lacának a vádlottak padján van a helye, nem a köztársasági elnöki pulpituson, ő is pontosan olyan gané' bűnöző rohadt tróger, mint a román cigány csúti harcostársa! Kövérn Lacának az alábbi korrupciós ügyével kell számot adni a bíróságon: Kövér László titkos úszómedencés villája van Székelyföldön. Frank Liu, tajvani milliárdos. Ő Kövér László barátja, aki sok százmillió forinttal támogatta a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt. Ez az alapítvány vásárolt egy lakást 240 millióért, amiben a határon túli tehetségek helyett Kövér kabinetfőnöke, Veress László él a családjával, valamint utalt 35 millió forint támogatást az Ábel egyesületnek. Annak az Ábel egyesületnek, aminek elővételi joga van azon a hargitai úszómedencés luxusvillán amit Kövér László a sajátjaként használ a helyiek szerint A román telekkönyvek szerint a ház Veress László tulajdona, de elővásárlási joggal rendelkezik felette a szintén Veress vezette Ábel Alapítvány.
444.hu/2021/12/17/kover-laszlo-amikor-a-szekelyfoldon-jar-ebben-az-uszomedences-hazban-szokott-tartozkodni?fbclid=IwAR1F5hstEa1WhDoR7BHYRX4SF_ViOH1n8XyLia4gKmT3NGWq6TqrOd1UNqo
RonaGyuri
@Qqberci: Lolo alkalmasabb, hisz ő még Zuckinál is okosabb!!! =))
tudode
Nahát! Szia, szia!
.
Még az ikerteSÓ "is" választással foglalhatja el a bársonytrónját:
.
---- Putyin aláírta a törvényt, ami alapján még kétszer újraválaszthatják
444.hu/2021/04/05/putyin-alairta-a-torvenyt-ami-alapjan-meg-ketszer-ujravalaszthatjak
--------------
.
A Bibó-isták vál GAZDAGSÁGÁBAN erről szó sem lehetNE!!!
human
Ne mondják már, hogy nincs már elég szervilis idióta tartalékban valahol?
Áder nem csinált semmit a világon. Még angolul sem tud. Ez ne legyen már olyan magas mérce!
grincss
Mindenki meglássa, h ő lesz! Rég ácsingózik a prezidenciális kormányzásra!
"Emlékezetes, Orbán néhány éve (2012-ben) a Kúrián éppen ilyen érveléssel állt elő, amikor elárulta: az alkotmányozás során számos érv szólt amellett, hogy Magyarország áttérjen a prezidenciális, elnöki rendszerre, de végül történeti és jogtiszteleti okok miatt maradtak a parlamentarizmusnál. Akkor úgy fogalmazott: "mi a parlamentarizmust ismerjük, ehhez értünk, s valószínűleg nem rendelkezünk azzal a képességgel, amellyel kezelni tudnánk a legitimáció szempontjából egymással rivalizáló elnök és a parlamentáris rendszer egymáshoz való viszonyából fakadó konfliktusokat". Csakhogy a most előkészíteni tervezett alkotmány- és jogszabály-változtatások éppen azt szolgálnák, hogy az államfő, mint a pártpolitikai fölött álló személy erőteljesebb kontrollt gyakorolhasson a parlament, sőt, a "politikai szempontoktól elvonatkoztatni képtelen" kormány fölött. Mindezt pedig 2017 után az elnökválasztás közvetlenné tételével, magyarán egy megerősített államfői legitimációval támasztaná alá Orbán."
namihami
Hatalmas feladat? Miért?
Talán a többi, körülötte lebzselő már a nevét se képes leírni az elétett papírra? Hiszen az Áder se volt többre alkalmas.
A maradék csupa analfabétából áll? Esetleg diszgráfiás? Olyan is volt már!
Rockxy
lehetetlen.
azér lehetetlen, mer a záder már most se köztársasági elnök, azon oknál fogva, mert nincs köztársaság.
Magyarország nevű cég van bejegyezve az amcsiknál newyorkban, ami a zorbán szerint jobban teljesít.
Itt van a cég:
www.sec.gov/edgar/browse/?CIK=889414

persze aki birka, abból könnyű birkábbat csinálni.
Clavigo
A régi ,,felsőcsutkai pottyantós klotyóban kéne keresgélnie...
ómió
Akkor - hál' Isten - nem egy főefftárs lesz odaültetve!
kissé felnőttem
hát agyon ne nyomja a nehéz feladat. bár mit vesztünk ?
RonaGyuri
Orbán és a gesztus, valamint az ő gyakorlása

Az „új” köztársaság-nélküli KE kinevezése körüli hablatyolások margójára

A jó és a valóságtól elrugaszkodni képes fantáziával megáldott firkászok azon elmélkednek, hogy: „valószínűtlennek tűnik, hogy Orbán gesztust gyakorolva az ellenzék számára is elfogadható államfőjelöltet keressen”!
Nos hogy az elején kezdjem:
A Cambridge szerint is: „a movement of the hands, arms, or head, etc. to express an idea or feeling”. S ha megpróbálunk ennek gyakorlásáról beszélni??? Persze, ha belegondolunk, mikor és mire szokás használni ezt a kifejezést, mégis van benne valami: szín tiszta parasztvakításként úgy tenni, mintha ..!!
Nos én inkább azt mondanám, hogy megpróbálja a korrektség – ami persze tőle nagyon-nagyon távolálló dolog, s nem tenne jót az image-ának, ha elterjedne – látszatát kelteni.
S ha mégis akkor egy halasztás valóban ilyen lenne, bár ahhoz kell némi szavazás, ahogy ahhoz is hogy hosszabbítás a bajszosnak! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: Ami minapi 444.hu-s blódlihez képest persze semmi

Republikon: A negyedik hullám és a Völner-botrány ellenére erősödéssel zárja az évet a Fidesz

A dolog szépséghibája, hogy nem foglalkozok egy igen fontos momentummal - pontosabban kettővel, bár mindkettő lényegében a contextusra utal -, ami nagyon nagy mértékben befolyásolja az eredményeket.
Manapság a pártpreferenciák mérése úgy folyik: rákérdeznek az egyes pártokra (legalább is egy részükre), ahol nem listából (ami nem tartalmazza) kérdeznek nem engedik az ellenzékre választ!! aztán összeadják, hogy az az ellenzéké,
állítólag van olyan is, aki – persze e tételest követően – külön hangsúlyozva, hogy ha lesz ilyen rákérdez erre is! =))
verőce21
Valójában pedig énhám gondholt a tiszteht doktoh Minisztehelnök Úh...! :)
verőce21
www.vadhajtasok.hu/2021/12/18/grof-bethlen-istvanrol-keszult-film

Ez a film hiánypótló munka, tisztelgés egy nagy formátumú ember és politikus előtt...!
Ditrich
Hol van itt a hatalmas feladat? Kinevezi saját magát erre a közméltóságra és kész! Annak idején Szent István koronáját is próbálgatta titokban csak hát nem passzolt arra a lopótök fejére. Magyarország nagy szerencséjére!
vitriol
Minek fáradna ezzel orbán? Az új kormány majd megtalálja!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.