A koronavírus okozta súlyos válságot ugyan átvészelte a világ, de a nyomában megjelent a magas infláció – egyebek mellett erről beszélt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Vészjósló víziót fest Matolcsy: jön a többpólusú világrend és a forradalom

A kamatemelési ciklus 2022-ben is folytatódik

– szögezte le, ahogy arról már mi is beszámoltunk.

Matolcsy György szerint a 2008/2009-es pénzügyi válság tanulságaiból okulva a gazdaság irányítói most két területre fókuszáltak:

a munka- és a hitelpiacokra.

Ennek köszönhetően sikerült elérni, hogy a munkanélküliek aránya csökkent, a megtakarítások  növekedtek, miközben a hitelpiac is aktív maradt.

Ennek azonban a fejlett világ országaiban az lehet az ára, hogy az államadósság mértéke a 2019-es száz százalék körüli GDP-arányos szint után 2021 végére meghaladhatja a 120 százalékos értéket, miközben a világ jegybankjai korábban nem látott pénzbőséget teremtettek.

Innen egyenesen következett az infláció gyors emelkedése.

Az infláció könnyen öngerjesztővé válik. E tekintetben fontos szerepe van a központi bankok fellépésének. Az Európai Központi Bank (EKB) most története legnagyobb dilemmájával szembesül. Miközben az infláció a gyorsan növekvő balti országokban a nyolc-kilenc százalékot is meghaladja, és már Németországban is hat százalék, Dél-Európában mindössze két–négy százalék. 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy látja, hogy a világgazdaság elmúlt fél évszázadát meghatározó működési modell elérte korlátjait. Az éghajlati, a demográfiai, a technológiai és a geo­politikai trendek változása egyaránt azt jelzi, hogy egy új korszak felé tartunk. A természeti környezetünket nem lehet büntetlenül kihasználni.

A társadalmak öregedése mindenütt a növekedés ellen dolgozik. A hiperglobalizáció időszakát újból felváltja egy többpólusú világrend, miközben a digitális forradalom is rakétasebességgel halad előre. Az átmenet ára a nagyobb bizonytalanság és a megemelkedő infláció, ezek megfelelő kezelése érdekében a tartósan magasabb kamatokkal is együtt kell élnünk.

A jegybankok első számú ellensége az infláció

– húzta alá Matolcsy György. Ez ellen a kamatok emelésével lehet a leghatékonyabban védekezni.

Fontos, hogy a monetáris politika kiszámítható, a jegybank lépései pedig hitelesek legyenek, ugyanakkor a gyorsan változó közegben kellően rugalmasok legyünk. A júniusban megkezdett, kiszámítható alapkamat-emelési ciklus 2022-ben is folytatódik egészen addig, amíg az inflációs kilátások ismét fenntarthatóan a háromszázalékos cél közelébe nem süllyednek.

Ebben a legvészjóslóbb az, hogy ez a csodafegyver amelyet továbbra is folytatni akarnak már többször elbukott, hiszen mélypont közelébe került a forint

A nyáron megkezdett jegybanki kamatemeléseknek köszönhetően a forint-euró árfolyam elbúcsúzott a 360-as szintektől, az árfolyam egészen 345-ig csökkent. Ám környező országok jegybankjainak kamatemelésivel a forint elvesztette vesztette relatív előnyét, az euró ára újra 360 forintos sávba emelkedett.

Tovább rontott a helyzeten a vártnál sokkal rosszabb októberi inflációs adat, amikor is az árak 6,5 százalékkal emelkedtek. Az elemző szerint csak a benzinár befagyasztásának köszönhetően nem emelkedik 7 százalék fölé novemberben az éves árindex.

2010-ben 270 forint volt az euró ára, ami most kis híján 370 forintba kerül, vagyis 12 év alatt a forint az euróval szemben

35 százalékkal értékelődött le, ami jelentős értékvesztés a V3 tagállamok devizáival összevetve.

Forrás: Index/MagyarNemzet

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ezt az elmebeteg hülyét, csalót, szélhámost, már régen el kellet volna zavarni a 3,14csába!
Ahogy nézem a Men in Black című filmet, mondom én ezt az őstermelőt láttam már valahol...
olkt.hu/wp-content/uploads/2019/12/81416475_1373225689548828_3127463213487095808_n.jpg
Kérjük vigyázzanak, az ajtók záródnak!
- Viktor! Te vagy a szomszédban?
- Én!
uploads.disquscdn.com/images/1d16bd2793b5d9bddaedb1975eén!3270ef33a272060be5f5cf30aaedcdb64ebce.jpg?w=800&h=329
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
@Nyírfa: Úgy én is tudnék spórolni, hogy elvenném tőled a jövedelmed 90 %-át és a házadra,autódra adót vetnék ki és ha fogászatra kell menned még a maradék 10-odat is oda kelljen adni.
Lepényleső
Hogy,hogy nem a V-4 negyedik szereplőjét ez annyira nem érinti,hiszen ott áttértek az €uro-ra mint fizetőeszközre?
Ott egyebek közt a központosított tolvajlás is megbukott,itt a rablás is szabad utat kapott,mely egyéb bűnökkel tarkított,
s a főügyész ehhez ráadásul még gyertyát is tartott,s aki ez ellen szólott,- mindig ő lett az egyedüli vádlott?
Nyírfa
@magyar1: Ezek szerint Bajnai elvette a jövedelmed 90 %-át. Hát, akkor egyedül az országban, így jártál. Nem mondom még egyszer: világgazdasági válság volt. A 13. havi nyugdíj kifizetését ideiglenesen felfüggesztették, helyette vezették be a nyugdíjprémiumot, amivel Orbán évek óta a saját mellét döngeti. A 13. havit a fidesz, kormányra kerülve nem vezette vissza, pedig konszolidált államháztartást vett át a szocialistáktól - ezt Orbán maga jelentette ki, utána lehet nézni.
Te el tudod képzelni, miből működne az ország, ha nem az EU tartaná el? Ha a 2000-es években ennyi pénz ömlött volna be, Gyurcsány virágzó államot épített volna belőle. De nem volt pénzeső , helyette dúlt a válság.
Tudod, igazából megérdemelné a fidesz, hogy nyerjen tavasszal, és omoljon össze az üres kassza miatt rászakadó államcsőd alatt.

Egy valamiben igazat adok: a fizetős fogászat nagy melléfogás volt.
Nessy
@magyar1: Tapintatosan közlöm, hogy az orvosi ellátásért nem kell fizetni, de ha bármilyen pótlásra, koronára van szükség, a technikusi költség a pácienst terheli ,ami nem két forint.
magyar1
@Nyírfa: A fidesz nyerni fog csak nem kétharmadot, a migránsválság sokkal nagyobb ill. lesz mint anno a bajnai féle megszorítás.
De nem védem én a fideszt, mert helyrehozhatta volna azokat a dolgokat, ehelyett a saját gazdag rétegét tömte ki pénzzel. Jól jött nekik a bajnai és bokros megszorítás.
Én el tudom képzelni, hogy az unio nélkül is tudunk működni mint előtte. A Kádár öregsége és halála után elindult a szabadrablás, néphülyítés a demokráciával.
ómió
Ekkora inflációt az efftársak vírusválság nélkül is bármikor képesek prezentálni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.