A koronavírus okozta súlyos válságot ugyan átvészelte a világ, de a nyomában megjelent a magas infláció – egyebek mellett erről beszélt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Vészjósló víziót fest Matolcsy: jön a többpólusú világrend és a forradalom

A kamatemelési ciklus 2022-ben is folytatódik

– szögezte le, ahogy arról már mi is beszámoltunk.

Matolcsy György szerint a 2008/2009-es pénzügyi válság tanulságaiból okulva a gazdaság irányítói most két területre fókuszáltak:

a munka- és a hitelpiacokra.

Ennek köszönhetően sikerült elérni, hogy a munkanélküliek aránya csökkent, a megtakarítások  növekedtek, miközben a hitelpiac is aktív maradt.

Ennek azonban a fejlett világ országaiban az lehet az ára, hogy az államadósság mértéke a 2019-es száz százalék körüli GDP-arányos szint után 2021 végére meghaladhatja a 120 százalékos értéket, miközben a világ jegybankjai korábban nem látott pénzbőséget teremtettek.

Innen egyenesen következett az infláció gyors emelkedése.

Az infláció könnyen öngerjesztővé válik. E tekintetben fontos szerepe van a központi bankok fellépésének. Az Európai Központi Bank (EKB) most története legnagyobb dilemmájával szembesül. Miközben az infláció a gyorsan növekvő balti országokban a nyolc-kilenc százalékot is meghaladja, és már Németországban is hat százalék, Dél-Európában mindössze két–négy százalék. 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy látja, hogy a világgazdaság elmúlt fél évszázadát meghatározó működési modell elérte korlátjait. Az éghajlati, a demográfiai, a technológiai és a geo­politikai trendek változása egyaránt azt jelzi, hogy egy új korszak felé tartunk. A természeti környezetünket nem lehet büntetlenül kihasználni.

A társadalmak öregedése mindenütt a növekedés ellen dolgozik. A hiperglobalizáció időszakát újból felváltja egy többpólusú világrend, miközben a digitális forradalom is rakétasebességgel halad előre. Az átmenet ára a nagyobb bizonytalanság és a megemelkedő infláció, ezek megfelelő kezelése érdekében a tartósan magasabb kamatokkal is együtt kell élnünk.

A jegybankok első számú ellensége az infláció

– húzta alá Matolcsy György. Ez ellen a kamatok emelésével lehet a leghatékonyabban védekezni.

Fontos, hogy a monetáris politika kiszámítható, a jegybank lépései pedig hitelesek legyenek, ugyanakkor a gyorsan változó közegben kellően rugalmasok legyünk. A júniusban megkezdett, kiszámítható alapkamat-emelési ciklus 2022-ben is folytatódik egészen addig, amíg az inflációs kilátások ismét fenntarthatóan a háromszázalékos cél közelébe nem süllyednek.

Ebben a legvészjóslóbb az, hogy ez a csodafegyver amelyet továbbra is folytatni akarnak már többször elbukott, hiszen mélypont közelébe került a forint

A nyáron megkezdett jegybanki kamatemeléseknek köszönhetően a forint-euró árfolyam elbúcsúzott a 360-as szintektől, az árfolyam egészen 345-ig csökkent. Ám környező országok jegybankjainak kamatemelésivel a forint elvesztette vesztette relatív előnyét, az euró ára újra 360 forintos sávba emelkedett.

Tovább rontott a helyzeten a vártnál sokkal rosszabb októberi inflációs adat, amikor is az árak 6,5 százalékkal emelkedtek. Az elemző szerint csak a benzinár befagyasztásának köszönhetően nem emelkedik 7 százalék fölé novemberben az éves árindex.

2010-ben 270 forint volt az euró ára, ami most kis híján 370 forintba kerül, vagyis 12 év alatt a forint az euróval szemben

35 százalékkal értékelődött le, ami jelentős értékvesztés a V3 tagállamok devizáival összevetve.

Forrás: Index/MagyarNemzet

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ezt az elmebeteg hülyét, csalót, szélhámost, már régen el kellet volna zavarni a 3,14csába!
Ahogy nézem a Men in Black című filmet, mondom én ezt az őstermelőt láttam már valahol...
olkt.hu/wp-content/uploads/2019/12/81416475_1373225689548828_3127463213487095808_n.jpg
Kérjük vigyázzanak, az ajtók záródnak!
- Viktor! Te vagy a szomszédban?
- Én!
uploads.disquscdn.com/images/1d16bd2793b5d9bddaedb1975eén!3270ef33a272060be5f5cf30aaedcdb64ebce.jpg?w=800&h=329
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Ezt az elmebeteg hülyét, csalót, szélhámost, már régen el kellet volna zavarni a 3,14csába!
Ahogy nézem a Men in Black című filmet, mondom én ezt az őstermelőt láttam már valahol...
olkt.hu/wp-content/uploads/2019/12/81416475_1373225689548828_3127463213487095808_n.jpg
Kérjük vigyázzanak, az ajtók záródnak!
- Viktor! Te vagy a szomszédban?
- Én!
uploads.disquscdn.com/images/1d16bd2793b5d9bddaedb1975eén!3270ef33a272060be5f5cf30aaedcdb64ebce.jpg?w=800&h=329
K-2SO
Ne tessék!
Öcsém, jön a forradalom. Utcára kel menni, harcolni kell, meg ilyenek.
Oda szép lakásom, a kényelem, meg az autóm, meg a nagybevásárlások, meg Kréta...
Krétán is lesz forradalom?
Forradalom turizmus?
Mi ellen harcolunk?
Tök mindegy!
Rockxy
ezt tudtuk már nyáron is, sumákság volt idáig hallgatni róla.
veoh.com/watch/v142147610XSw3hWEC
Nyírfa
A probléma az, hogy ugyan valóban mélyreható változások előtt áll a világunk, de azt Matolcsy nem tudja értelmezni. Részigazságokat találni a figyelmeztetéseiben, de az összkép, amit felfest, olyan zavaros, mint amilyen zavart a tekintete.
Greta Thunberg a jövőnk egyik úttörője, a hozzá hasonló fiatalok fogják megvívni azokat a küzdelmeket, amelyekre a mi generációnk még nem áll készen.
Nyírfa
Amikor a fideszes papagájkommandó Gyurcsányozik a Parlamentben, be lehet idézni Matolcsy eszmefuttatásából azt a mondatot, amelyben a 2008-as, 2009-es világgazdasági válságot említi. És, amiből Bajnai csőd nélkül hozta ki az országot.
Pedig nem ömlött az EU-ból annyi pénz, mint amennyit Mutti Orbán fejéhez vágott.
Clavigo
Nem baj Gyurci... Legalább az alapitványaid jól teljesítenek... Egyébként meg rakd teherbe azt,,aki oda téged kinevezett..
kissé felnőttem
és ki érintett benne orbán hát akkor bukk fencc minndddent tuddddd
kissé felnőttem
nyolcaska + van és - van ha nálad tőbb az zárlat is lehet
kissé felnőttem
és nem lessz miből lopjatok ALAPITVÁNYOKBóL ! ennyi
JAJMÁR
Mond egy-két nagy okosságot, amit egyébként már mindenki tud. A "forradalmat" se lehet elkerülni. Ide jutottunk az emút 10-11 évben! Matócsi a saját jövőjét vajon eltalálja-e? Mert én látom...
Németh István
A bankvilág moslék kapzsisága nálunk is lecsapódik ez természetes! Az, hogy milyen mértékű az államot ezen belül is a polgárokat sújtó jövőkép az valóban a MAGYAR PÉNZÜGYI IRÁNYÍTÁS, VEZETÉS felelőssége! A forradalom szerencsétlen megjelölése, valójában fenyegetés, amely a Magyar bankszektor tehetetlenségét jelzi, jelezheti különösen ha bank-nyaló marad a matolcsi!! A matocsi ha bank ember, ÉS MAGYAR, akkor neki pont a feladata az ácsingózó un. forradalmi helyzet alól, akár partizán módra kivonulnia! Ha nem teszi az Orbán Viktor lesz az első - mert neki kell lennie - aki a jobb kezét leginkább azonnal levágja > pontosabban a matolcsit teljes egészében még a bőréből is kiforgatja, kirúgja a család felhalmozott vagyonát stty államosítják > repülőstől, hajóstól, zongorástól, képestől, stb. cakli-pakli!
NA most ezt a helyzetet összehozva, gondoljatok bele a moslék zayféle programba a polgárokat akarja lefosztani már előre, hogy a rezsicsökkentést felszámolja, a minimálbért eltörli, a nyugdíjakat lecsökkenti >> ezzel a termelőket taccsra teszi, a vállalkozásokkal együtt!
Azért gondolkozni is kéne!!!
Németh István
Az infláció egyértelműen banki szülemény! Alapvetően a sajátos szektorok - pl. fegyvergyártás, hadi készültség, stb. fokozása - anyagi ösztönzésével, Természetesen ez kihat más alapellátottságot biztosító ágazatokra is! Ennek beállása magával hozza a nemzetek közötti feszültségek gerjesztését, ennek fokozását aljas rágalmazások, hazugságok látszólagos bizonyításával - elég csak figyelembe venni pl. a magyar jogállamiság moslék bírálatát, vizsgálatát >> nem más mint uszítás, fenyegetés, VAGY az urán -orosz feszültség fokozása az usa és az Eu. vezetése részéről; amely közben terület és a nemzeti földkincs, olaj, gáz, stb. megszerzését célozza! stb. Ezeknek a haszna mind-mind a bankoknál csapódik le! Sok ezer-milliárdokról van szó! Ezért érdemes "forradalmat" háborút gerjeszteni!
magyar1
@Nyírfa: 17.54-re: bajnai úgy mentette meg a csődtől, hogy majdnem mindent elvett a néptől, bokros is nagy átok volt de ő meg befejezte.
verőce21
A külföldi befektetők már nagyon tütelmetlenek...
Tizenegy éve nincs kezes helytartó...!
Nyírfa
@magyar1: Gondolom, gazdasági szakemberként meg tudod ítélni, milyen lépéseket kellett volna tennie a miniszterelnöknek - hogy ne vegyen el majdnem mindent a néptől...
bocs, de ez annyira sablonos gondolat, hogy nem tudom értelmezni.
Toller Béla
Eltévedt, elfáradt. Mi az, hgy a térsadalmaköregedése a növekedés ellen dolgozik ? Honnan vesz ilyen falrengető baromságokat ? Egy új Marxnak is képzeli magát ? Mégis, milyen alapon ?
magyar1
@Nyírfa: Úgy én is tudnék spórolni, hogy elvenném tőled a jövedelmed 90 %-át és a házadra,autódra adót vetnék ki és ha fogászatra kell menned még a maradék 10-odat is oda kelljen adni.
Lepényleső
Hogy,hogy nem a V-4 negyedik szereplőjét ez annyira nem érinti,hiszen ott áttértek az €uro-ra mint fizetőeszközre?
Ott egyebek közt a központosított tolvajlás is megbukott,itt a rablás is szabad utat kapott,mely egyéb bűnökkel tarkított,
s a főügyész ehhez ráadásul még gyertyát is tartott,s aki ez ellen szólott,- mindig ő lett az egyedüli vádlott?
Nyírfa
@magyar1: Ezek szerint Bajnai elvette a jövedelmed 90 %-át. Hát, akkor egyedül az országban, így jártál. Nem mondom még egyszer: világgazdasági válság volt. A 13. havi nyugdíj kifizetését ideiglenesen felfüggesztették, helyette vezették be a nyugdíjprémiumot, amivel Orbán évek óta a saját mellét döngeti. A 13. havit a fidesz, kormányra kerülve nem vezette vissza, pedig konszolidált államháztartást vett át a szocialistáktól - ezt Orbán maga jelentette ki, utána lehet nézni.
Te el tudod képzelni, miből működne az ország, ha nem az EU tartaná el? Ha a 2000-es években ennyi pénz ömlött volna be, Gyurcsány virágzó államot épített volna belőle. De nem volt pénzeső , helyette dúlt a válság.
Tudod, igazából megérdemelné a fidesz, hogy nyerjen tavasszal, és omoljon össze az üres kassza miatt rászakadó államcsőd alatt.

Egy valamiben igazat adok: a fizetős fogászat nagy melléfogás volt.
Nessy
@magyar1: Tapintatosan közlöm, hogy az orvosi ellátásért nem kell fizetni, de ha bármilyen pótlásra, koronára van szükség, a technikusi költség a pácienst terheli ,ami nem két forint.
magyar1
@Nyírfa: A fidesz nyerni fog csak nem kétharmadot, a migránsválság sokkal nagyobb ill. lesz mint anno a bajnai féle megszorítás.
De nem védem én a fideszt, mert helyrehozhatta volna azokat a dolgokat, ehelyett a saját gazdag rétegét tömte ki pénzzel. Jól jött nekik a bajnai és bokros megszorítás.
Én el tudom képzelni, hogy az unio nélkül is tudunk működni mint előtte. A Kádár öregsége és halála után elindult a szabadrablás, néphülyítés a demokráciával.
ómió
Ekkora inflációt az efftársak vírusválság nélkül is bármikor képesek prezentálni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.