A CEU Demokrácia Intézetének kerekasztal vitáján vett részt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, amelyet A jogállami alkotmányosság jövője Magyarországon címmel rendeztek – írja az Index.hu.

Rekordméretű adókkal szerezné vissza az ellenzék a nem tiszta eszközökkel felhalmozott vagyonokat?
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A lap szerint Márki-Zay egyértelművé tette, hogy

nem fognak egyszerű többséggel megváltoztatni kétharmados törvényeket, de összeszedik és csokorba gyűjtik, hogy milyen alkotmányellenes döntések születtek a fideszes ciklusok alatt, amelyeket mindenképpen meg kell változtatni.

Minimalista alkotmányról beszélt, amelyet a fékek és ellensúlyok rendszere fog nagyban meghatározni, hogy soha többet ne lehessen a jogállamiságot leépíteni Magyarországon.

Márki-Zay azt is hangsúlyozta, hogy Orbán Viktornak létfontosságú a győzelem a választásokon, ezért mindent meg is fog tenni. Tisztában van ugyanis azzal, hogy az ellenzék elszámoltatásra készül, elsősorban a mostani felsővezetés és azok családtagjainak vagyonosodását kívánják vizsgálni. És amennyiben kiderülnek a tisztességtelenségek, akkor bizony el is ítélik majd őket.

Egy kérdésre válaszolva Márki-Zay elismerte, hogy

az ellenzéki pártok között is folyik vita arról, hogy esetleg rekordméretű adókkal próbálják meg visszaszerezni a nem tiszta eszközökkel felhalmozott vagyonokat. Szerinte ezzel csak elismernék, jogszerűvé tennék a lopást, nem erre van szükség, hanem arra, hogy megbüntessék azokat, akik arra rászolgáltak.

Arról is beszélt, hogy meg kell találni a jogos fellépés módját, eszközét, hogy visszaállítsák a sajtó szabadságát. Ezen már elismert jogászok nagy csapata dolgozik.

Olyan megoldásokon dolgoznak, hogy legyen majd olyan jogi eszköz a kezünkben, amellyel a szándékosan hozott, bebetonozó, fideszes törvényeket az alaptörvény megsértése nélkül lehessen érvényteleníteni és visszaállítani a jogállamiságot Magyarországot

- hangsúlyozta Márki-Zay.

Az online beszélgetés során Michal Simecka az Európai Parlament alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező választások kulcsfontosságúak lesznek, abból a szempontból, hogy a jogállamiságot megsértő tagállamokban sikerül-e változásokat elérni.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Index.hu
Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@KisTehen: Bocika! Hogy is volt az 2010-ben a "pofátlanul magas végkielégítéseket " sújtó 98 %-os különadóval?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Ez a fékes ellensúly a leghülyébb maszlag amivel eteni tudják a hülyébbeket. Ha egy kormány hatalomra kerül az minden eszközzel azon fog dolgozni hogy onnan ne tudja más kitúrni, namármost akkor ki fog fékezni és ki fogja a zellensúlyt kezelni ?
A jogállam szintén baromság. Mi a jogállamiság na nem az amikor szavazatok útján lehet megfogalmazni valamit és mivel lesz az őket megválasztók szavazata jogosabb a másénál, ezáltal mivel tudnak jogosabb törvényeket alkotni ?...mert nem fognak csak ráfogják...
jesz
nem fognak ezek visszaszerezni semmit...a felhalmozott vagyon különben is oly mértékű, hogy nem akad adóhivatali alkalmazott, aki kimutatná a méreteit...

...az igazi megszámolható vagyon az távoli bankokban lesz(van)..ahhoz pedig csak az ügyfél fér hozzá..(röhögve)..

Mi meg csak nézünk...
Qqberci
@KisTehen: Bocika! Hogy is volt az 2010-ben a "pofátlanul magas végkielégítéseket " sújtó 98 %-os különadóval?...
Pipás
@KisTehen: Gyanúsan aggódsz Lőrincz barátért. Rokonok vagytok? Őskommunista elvtárs.
ómió
Önmagát fosztaná ki? Nem úgy ismerjük az efftársakat!
Qqberci
@KisTehen: Tehát amit sötétben loptak el, azt nem kell visszaadni?...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.