A tanári szakszervezet pécsi ügyvivője szerint félő, hogy az egészségügyhöz hasonlatos militáns szolgálati jogviszonyt vezetnek be az oktatás területén is.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője az Mfor.hu-nak beszélt annak kapcsán, hogy a Belügyminisztérium alá szervezik az új kormányban az oktatásügyet.

PDSZ: érthetetlen, miért a belügy alá kell tartoznia az oktatásnak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Óriási visszalépés oktatási és társadalmi szempontból, hogy a belügyminisztérium lesz a felelős az oktatásért. Ennek üzenetértéke van, mégpedig hogy esetleg parancsuralmi eszközökkel fogják irányítani ezt a területet is. Azt pedig furcsának tartjuk, hogy a területekért felelős államtitkárokat nem az új kormány névsorával egyidejűleg jelentették be. Ahogy az is érdekes, hogy ami a gazdasági szegmenseket illeti, azokat több tárca között is szétosztották

– mondta el a lapnak Nagy, aki hozzátette azt is, számítottak arra, hogy nem lesz önálló oktatási minisztérium, de hogy "csöbörből még nagyobb vödörbe lépjenek, arra nem." 

Nagy szerint semmilyen magyarázatát nem látják a lépésnek, a jogszabálytervezetben sincs indoklás, csupán "annyi", hogy a háború ellen meg kell védeni az országot. 

Egy viszont tény: itt egy olyan területről van szó, amelynek képviselői sokat kakaskodtak, végül hozzárendelték ahhoz a miniszterhez, amely parancsokkal és egyéb rendvédelmi eszközökkel szokott maga körül rendet tenni

- magyarázta.

A PDSZ jelenleg attól tart, hogy a Belügyminisztérium alá sorolásnak az lesz a következménye, mint az egészségügyben a szolgálati jogviszony bevezetése, egy új jogállási törvényt náluk is pedzegetnek 2020 óta. A tanárok ugyanis folyamatosan bombázták a kormányt, hogy hozzá kell nyúlni a 2008 óta változatlan bértáblához, illetve hogy a nem pedagógusi munkakörben dolgozók ne a garantált bérminimumot kapják a közalkalmazotti törvény szerint járó fizetésük helyett, valamint azok helyzetének rendezését is követelték, akiknek több a szolgálati idejük, mint amennyi a fizetési kategóiájuk – erre kapták azt a választ, hogy új jogállási törvény készül, ami rendezi az ügyeket.

Nagy Erzsébet szerint ahol bevezették az új jogállásokról szóló törvényeket – köztisztviselői szféra, szakképzés, kulturális terület –, ott mindenhol a munkavállalói jogok megcsorbításával járt az átszervezés.

Attól tartunk, hogy minket is felmondási tilalommal, átvezényléssel és hasonlókkal sújtanak majd. De a parancsuralmi módszerek nem valós megoldások, csak átmenetileg lehet elfedni dolgokat. Attól is tartunk, hogy lehetetlenné teszik majd a tömeges lemondásokat a közalkalmazotti jogviszonyról, és lehetetlenné teszik a tömeges felmondásokat a nem állami intézményekben

– sorolta a szakszervezet aggodalmait a pécsi ügyvivő.

Nagy Erzsébet azt is elmondta, hogy az oktatási államtitkár személyét illetően a kontraszelekció fog érvényesülni: a jelenlegi viszonyok közepette a szakmában szóba jöhető, elismert szakemberek közül kicsi az esély, aki bevállaná az államtitkárságot úgy, hogy közvetlen felettese a belügyminiszter lenne.

Nagy kitért az 2021-ben bevezetett iskolaőrség kérdésére is, amely szerinte e döntés előfutáraként is felfogható.

Ez az egyetlen kapcsolódási pont a belügy és az oktatás között. Ami egyébként a szakma szégyene, és ha pár éve valaki azt mondja, hogy Magyarországon bevezetnek egy ilyen rendszert, kinevetem. Egészen elképesztő megoldása annak a helyzetnek, ami régóta probléma az iskolában és az egész társadalomban, nevezetesen az erőszak meglehetősen durva elszaporodásának. De a gyerekeket nem bilinccsel és gumibottal felfegyverzett, egész nap az iskolában grasszáló őrökkel kell kordában tartani. Hanem még több iskolapszichológus és pedagógiai asszisztens alkalmazásával például

 - mondta. 

A pécsi ügyvivő azt is kifejtette, az európai uniós országokban sehol máshol nincs a belügy alá rendelve az oktatás, még Albániában is van külön oktatási minisztérium, esetleg Kínában vagy Észak-Koreában lehetséges hasonló besorolás, de ennek utána kell nézni.

Forrás: mfor.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@m73: Akkoriban volt külön oktatási és egészségügyi - szociális minisztérium. Sőt még 100 évvel ezelőtt is. Csak manapság lebutított, félelembe tartott tömeg az ideális az egyszemélyi "kormányzáshoz"! Nekik lehet előadni a fene nagy megmentő, értük harcoló szerepet! Persze, nekik VIP ellátás az egészségügyben, a csemetéik meg magániskolába járnak, és az állandóan szidott nyugati egyetemekre! Ezt akarta a kb. 3 millió ember, a levelezőtagozarosokkal együtt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
miért lehetett annó olajat szőkíteni ??? most meg ólommal akár gyógyitani is ??? hány vadászbaleset volt az utóbbi 10 évben? hány vonatot akartak letolni trabanttal a sinekről kabaré ám PIROS SEM TABÚ MÁR ?
Nessy
@m73: Akkoriban volt külön oktatási és egészségügyi - szociális minisztérium. Sőt még 100 évvel ezelőtt is. Csak manapság lebutított, félelembe tartott tömeg az ideális az egyszemélyi "kormányzáshoz"! Nekik lehet előadni a fene nagy megmentő, értük harcoló szerepet! Persze, nekik VIP ellátás az egészségügyben, a csemetéik meg magániskolába járnak, és az állandóan szidott nyugati egyetemekre! Ezt akarta a kb. 3 millió ember, a levelezőtagozarosokkal együtt.
Gauntlet
Egy újabb elmebetegség Orbántól! Add tovább:
#orbánelmebeteg
kereső
CSAK!!!
Majd "egyeztettek" a sztrájkról pintérrel.
ómió
Talán, mert annak új minisztériumot nyitni pénzkidobás lenne!?
tudode
Miért, miért, amiatt, mert
.:
----- Másfél év alatt 480-szor intézkedtek iskolaőrök Magyarországon, volt erőszak is
nepszava.hu/3154653_iskolaor-magyarorszag-intezkedes-orfk
.
""""2020. szeptember elsején jelentek meg az iskolaőrök a magyarorzági oktatási intézményekben, azóta összesen 480 esetben kellett intézkedniük – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). ."""
----
..
Ehhez képest mennyivel humánusabb volt az, amikor a fegyelmezőeszköz a tanító/tanár kezében volt, aki körmössel, sarokbaállítással fegyelmezte a nebulókat, és akár egy 50 fős osztályban fegyelmet tudott tartani. Ha ezek a fegyelmezőeszközök kevésnek bizonyúltak, az iskola igazgatójánál kellett megjelennie a nebulónak, és az intő/rovó is fegyelmezőeszköze volt, végső esetben a nebuló eltanácsolása az iskolából!!!-
---
.
Még hasonló neveléssel próbálták a suliban őfeneségét is jobb belátásra bírni gyermekkorában, amelywt Dr. Kende Péter örökített meg a
.
A Viktor c. könyvéből, melynek részleteiből lehet megtudni milyen féktelen, nevelhetetlen gyermek volt, akinek a durva apja úgy aposztrofált, hogy akit nem lehet nevelni idomítani kell:
.
Kiragadott részletek:
.
"""Viktor ugyanis nagyon rossz gyerek volt, nagy pofájú, erőszakos, akaratos; állandóan botrány volt vele, egyik intőt kapta a másik után, igazgatói intőt, rovót is szép számmal. """
.
– Többször kellett iskolát váltania, mert a tanárai nem bírtak vele; hol Alcsútra, hol Felcsútra, hol Vértasacsára járt, mert előbb-utóbb mindenünnen kiállt a szekere rúdja”””.
.
""""A középiskolában is rendetlen, neveletlen volt, különösebben a társai sem szerették, állandó hepciáskodása alapján az lett a gúnyneve: Kecó, ami a kekec kevéssé leplezett változata. Osztálytársai egyszer pulóverénél fogva fölakasztották a folyosón a kabát-akasztóra, és otthagyták lógni, kalimpálni. """
-----
.
Nem változott semmit a viselkedése, ennek az EU is megissza a levét neveldének tekintve azt is az ország képviseletében!
.
!!!
FLETÓ
Érthetetlen, hogy a PDSZ miért nem egyesül a PSZ-el?!
nezelodo
Már a Covid idején is Pintér vezette az egészségügyet, a Cecilia és a Kásler csak haszontalan bokréta volt Orbán kalapján. Eddig az eü-ben csak sejteni lehetett, hogy burkolt eutanázia történt pl. a korházak kiürítése során, lehet, hogy már nem is tagadják majd?
csak úgy....
még jó,hogy nem tudja a sok kuka fidesz szavazó,hogy a hön szeretett vezetöik, a kölkeiket nyugati elit iskolákba járatják (havi több millióért) ,hogy ne butuljanak el a mai magyar oktatási szinvonaltól! :)
jesz
@csak úgy...: sőt...az egészségügyi ellátáshoz sem kérnek időpontot...van az a hely, ahová nem kell...
-jónapot képviselő úr, azonnal megvizsgáljuk...
jesz
a tanárok ezentúl még engedetlenek sem lehetnek...sajnos órát kell tartani.
Nessy
@jesz: Természetesen csak és kizárólag a NAT által engedélyezett tankönyvből. A hiányzó szaktanárokat majd a katonai szolgálatban lévők pótolják!
csak úgy....
@jesz: 11:31 ennek az oktatáspolitikának hamarosan meglesz a böjtje,de ne én fessem nektek a falra az ördögöt...
Nessy
@csak úgy...: Az oktatás és egészségügy politikából mára csak a politika maradt! Siralmas lesz az eredmény pár év múlva! De a kormány csak 3 évre tervez, mert a negyedik év már a következő választás kampány időszaka lesz, jó szokás szerint.
csak úgy....
@Nessy: remélem,hogy ez a sok fideszbarát észlény megéri és élvezni fogja a harcos gazdijuk jótéteményeit! -majd mesélhetnek az unokáknak ...,ha lesznek.
fergeteg
Mert egy tanárnak hivatása is van.
Nem egy követelődző gyári munkás.
Egyébként szinte minden évben emelték a bérüket,és még is tele vannak az iskolák "mérgező tanárokkal"
NA EZÉRT KELL RENDET VÁGNI A TANÁRKÉPZŐKBEN.
fergeteg
Jó ez a fotó az osztályról.
A tanárnéni meg sztrájkol és a presszóba beszéli meg a barátjával,hogy mikor tudnak pár órára
lelépni délelőtt.
division
@fergeteg: Voltál te valaha is pedagógus? Gyanítom nem. Undorító amit műveltek, lassan szégyellem, hogy a rendszerváltás óta egészen 2018 - ig a Fideszre szavaztam.
justhpeter
Azért kerül a belügyhöz a közoktatás, mert Pintér szájából máshogy szól a KUSS !
human
Gondolom azért a belügyhöz kerül az oktatás, hogy szakszerűen legyenek elhallgattatva majd a tanárok és diákok.
Nessy
@fergeteg: Jelenleg kis hazánkban a "hivatás tudat" nem hivatalos fizetőeszköz! Lehet, hogy most ismét a fizikai munka van előnybe, de ahogy növekszik a termelésben az automata gépek, készülékek aránya, úgy lesz egyre nagyobb igény a jól képzett munkaerő iránt. Viszont, ha az általános iskolában nem kap kellően megalapozott tudást, nincs középiskola, komolyabb szakképzés, mert nem lesz mire építeni a tudást, sőt középiskolai tanár sem lesz egyes szakokon. Pnt a fizika szak lesz neuralgikus, ami sok területen az alapot jelenti. Vagy a nyelvoktatás. A gépek paneljei legtöbbször angolul "üzennek", ha probléma van a géppel. Némi informatikai alap is szükségeltetik! Ma nem a 100 éves poroszos, szöveg bemagolása a fontos! Már a rómaiak is tudták: Non scolae discimus, sed vitae! Nem az iskolának, az életnek tanulunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.