A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére – írja az Index.hu.

Túlment a határon Novák Katalin? A román külügy felkereste a magyar nagykövetet a köztársasági elnök posztja utánFotó: Novák Katalin köztársasági elnök és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese a kolozsvári püspöki hivatalban tartott találkozójukon 2022. május 20-án. MTI/Bruzák Noémi

Legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal.

A román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél kifogásolta az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzését, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott.

Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont

– írta közösségi oldalán Novák Katalin.

Forrás: Index

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Pont. - szögezte le Katalin, hogy értsd egyszer s mindenkorra: a kormány feltett szándéka a revízió, s erről nem nyitnak vitát sem bel-, sem külföldön. Apelláta nincs, rend, az lesz - tervezi a középkorba szakadt, tudathasadásos vezető garnitúra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
Ami igaz az igaz ÉS az fáj a legjobban! ugyanis a románok a trianon óta kiszipolyozzák a lecsatolt - bocsánat a jogtalanul elvett - területeken élő MAGYAR lakosságot! Dívik az össze-vissza való telepítgetés! Márpedig a magyar államelnöktől elvárt, hogy különösen az erőszakkal és törvénysértő hatalmi eszközökkel lecsatolt MAGYAR területek MAGYAR lakósait képviselje, mi több mindent megtegyen minimálisan is az azonnali autonómia biztosítása érdekében!
Nyírfa
@bencemacska: május 21., 18.41

Pontosítsd, légyszíves , a kérdést.
nezelodo
Tartok tőle, hogy mi Közjogi Méltóságunknak nem ez lesz az egyetlen, a diplomáciában szokatlan húzása. Behúzza még néhányszor Orbán a csőbe, és kimondatja vele amit ő már nem mond ki, aztán széttárja a kis pufók kezeit, és mossa... Aztán az eddigiekhez hasonlóan tovább csökken a KE. szerepe, tekintélye, és egyedüli tekintély a ME lesz...
Aki Én
@sgl: Hogy mást ne említsek, Gruevszki...
bencemacska
@Nyírfa: május 23., 08:59
Arra gondoltam, hogy az RMDSZ elnöke miniszterelnök helyettes. Tehát akkor őt is a magyar köztársasági elnök képviseli? Netán alattvalójának tekinti.
/Nem tudok pontosan fogalmazni, rossz passzban vagyok!/
Nyírfa
@bencemacska: ma, 11.29

Aha. Valamiért nem állt össze a kettőnknek címzett válaszod. Pedig , így, hogy elmagyaráztad, logilkus. :)
Érdekes felvetés, hogy Kelemen Hunor Novák alattvalójának számíthat a köztársasági elnők értelmezésében.
Nem semmi beavatkozás miatt tiltakozhatnának a román vezetők, ha ez ilyen konkrétan nekik is eszükbe jutna. :)
Ahogy elnézem az utóbbi napok történéseit, azt hiszem, lesznek még ennél is súlyosabb konfliktusai a kormánynak.

A rossz passzot is meg kell élni, biztosan nem véletlen, hogy bele kerültél. De a megoldásra figyelj, hogy minél hamarabb kikerülj belőle. Saját bőrömön tapasztaltam meg , hogy amikor rám csapódik egy ajtó, és hirtelen nem látom a kiutat, az élet int, hogy gyere, itt van egy másik, ez nyílik arra az útra, amin járni akarsz. Csak annyi a dolgunk, hogy kicsit lassítunk, kicsit jobban figyelünk, kicsit őszintébbek vagyunk magunkhoz, és akkor észre fogjuk venni azt a másik ajtót, amit kinyitnak nekünk. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.