Megjelent a Magyar Közlönyben a gránitszilárdságú alaptörvény tizedik módosítása, ami miatt kedd éjféltől életbe is lépett a háborús veszélyhelyzet az országban.

Hivatalosan is megjelent az alaptörvény tizedik módosítása, melyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be kedden, a miniszterek eskütétele után, amely az ötödik Orbán-kormány munkájának hivatalos kezdetét is jelenti – olvasható az Index cikkében.

Életbe lépett a háborús veszélyhelyzet Magyarországon

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

Az alaptörvény 53. cikke a módosítás után így néz ki:

A Kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

Mindezek mellett az orosz-ukrán háború miatt a katasztrófavédelmi és a hozzá kapcsolódó törvények is módosultak. Ezek fényében a katasztrófavédelem a a meghatározott rendkívüli intézkedéseken és szabályokon túl "az élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonság, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat".

Az Index cikke szerint a veszélyhelyzet az ország egész területén érvényes, az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében

"a kormány a veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki.

a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek.

a kormány a veszélyhelyzet fennállásának, valamint a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések fenntartásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.

a kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.

a veszélyhelyzet ideje alatt a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi, megyei közgyűlés, illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja."

A háborús veszélyhelyzet bevezetésének szükségességét már április 21-én hangsúlyozta Gulyás Gergely miniszter egy Kormányinfón, mivel a járványügyi veszélyhelyzet május 31-én megszűnik. Az indok az volt, hogy háború esetén is cselekvőképes tudjon lenni a kormány. Varga Judit igazságügyi miniszter május 3-án a Facebook-oldalán jelezte, hogy benyújtotta az alaptörvény tizedik módosítását az országgyűlésnek, amit 136 igen és 36 nem szavazat mellett elfogadott a parlament.

Forrás: index.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Egyetlen kib@szott európai országban sincs veszélyhelyzet az ukrán háború miatt. Arcátlan, pofátlan, és teljesen indokolatlan a bevezetése.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
"...amit 136 igen és 36 nem szavazat mellett elfogadott a parlament". - az ellenzék is asszisztált a törvény megalkotásában! :)
Eladott Ország
"Be van fejezve a nagy mű, igen.
A gép forog, az alkotó pihen.
Év-milliókig eljár tengelyén,
Míg egy kerékfogát ujítni kell.
Fel hát, világim véd-nemtői, fel,
Kezdjétek végtelen pályátokat."
Madách: Ember Tragédiája

"Ezután végképp jelentéktelen bolhacirkusszá züllik a parlament, a moszkvai nagybeteg ügyködését látva, alighanem gondoskodni fog arról, hogy a háború akár évekig elhúzódhasson Ukrajnában. A humanitárius katasztrófát már most tartósan biztosította, úgyhogy budapesti csatlósai a brutális kétharmadukon túl még rendkívüli jogrend mellett is uralkodhatnak újabb hosszú évekig. Tényleg érthetetlen, hogy minek futják ezeket a felesleges köröket, amikor már rég megkoronázhatták volna a vezért."
Macskaszem
Egyetlen kib@szott európai országban sincs veszélyhelyzet az ukrán háború miatt. Arcátlan, pofátlan, és teljesen indokolatlan a bevezetése.
Toller Béla
Semmiféle veszélyhelyzet nincs és nem is volt Magyarországon, ami rendkívüli állapotokat igényelt volna. Ellenben megszűnt a demokrácia, az állam normális működése helyett a führer rendelkezik a Várból. Ezt neked, gerinctelen Magyarország !
tudode
NeVÉN nevezve a mindenrehatót:
.
----- A világ legröhejesebb hazugsága: “háborús veszélyhelyzet” Magyarországon
nepszava.us/a-vilag-legrohejesebb-hazugsaga-haborus-veszelyhelyzet-magyarorszagon/
.
""""Magyarország lassan az afrikai banánköztársaságok szintjére süllyed, és közröhej tárgya lesz. A népirtó oroszokat támogató “békeharcos” elveszítette stratégiai nyugalmát, és mire az orosz hadsereg visszavonult és feladta az egész Ukrajna elfoglalásának tervét, “háborús veszélyhelyzetet” jelentett be, Mintha Magyarországot bármilyen háborús veszély fenyegetné. Orbán azzal a nevetséges demagóg hazugsággal magyarázta a döntést, hogy ez lehetővé teszi a “kormánynak”, hogy azonnal reagáljon. Vajon mire? És mi akadályozná meg az azonnali reagálást enélkül?""" (...)
------------------
.
Ámen!
.
No kommen!
kereső
Orbán Istenné vált? Olyan fény övezi ezen a képen, mint ahogyan Istent /Jézust szokás ábrázolni.
szép új világ
Az ellenzék is kihirdethetné az állami szinten működő csalás, lopás és korrupció okozta vészhelyzetet Magyarországon!
Nessy
@Katalina62: Ahhoz nem kell "vészhelyzet"! Mit nem szavaznak meg a gombnyomogató droidjai azonnal? Még a saját halálos ítéletüket is, mert véleményük nincs, nem is lehet, csak a vak engedelmesség.
ómió
Valami "szelídebb megnevezést" is találhattak volna rá.
kereső
@Katalina62: Mert eddig nem azt csinált ,amit akart? Már akkor is, amikor nem volt- migráns,járványügyi,háborús-"vészhelyzet".Semmi egyebet nem szolgál ez, mint azt, hogy most már utólag sem kell semmihez a bohócház bólogatása.
Dr. Proktor
Remélem Putler nem parancsol rá kis barátjára hogy tehermentesítse az oroszok keleti frontját...
Dr. Proktor
@verőce21: A törvényhez asszisztált, a bevezetéséhez nem, mivel az csak a putlerphaver személyes döntése volt...
Gauntlet
Max a fejében van háború! Az ukránok kitartanak!! :(
Uriel
@kereső: tegnap, 08:08

Innen lopták az ötletet: qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-a0da5512f78cdafd21df91369a487865

Csak azt felejtették el, hogy akkora már meghaltak és az csak a szellemük.
O1G esetében is így lenne jó...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.