Orbán Viktor a luxemburgi miniszterelnöknek azt írta, Magyarország nem támogatja egyházi vezetők szankcionálását, ezt az uniós csúcson is mindenki tudhatta.

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnöknek, amelyben válaszolt kollégája őt bíráló kijelentéseire Kirill orosz pátriárka tervezett, de végül elvetett uniós szankcionálása ügyében – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden.

Meglepett a nyilatkozatod. Tudhatod, hogy Magyarország mindig minden megállapodást betart

- fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve:

vitáink lehetnek, vannak is, de a magyarok mindig nyílt lapokkal játszanak.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a valóság az, hogy az Európai Tanácsban minden miniszterelnök tudhatta, hogy Kirill orosz pátriárka nincs rajta a szankciós listán, hiszen a magyar delegáció egy hónapon keresztül ezt az intézkedést ellenezte a EU-nagyköveti fórum ülésein. Ezt a magyar álláspontot egyetlen résztvevő állam- vagy kormányfő sem kifogásolta az Európai Tanács legutóbbi ülésén – hívta fel luxemburgi kollégája figyelmét Orbán Viktor.

Úgy folytatta:

Óriási eredményt értünk el: megőriztük az egységünket. Kérlek, ne relativizáld, inkább ünnepeld ezt a sikert

"Ami a lényeget illeti, a későbbi félreértések elkerülése érdekében, Magyarország alkotmánya védi a vallásszabadságot, ezért egyházi vezetők szankciós listára helyezését, a hívektől való elszigetelését Magyarország soha nem fogja támogatni. Mi békét akarunk, és az egyházak vezetőinek részvétele nélkül nem lehet béke. Kérlek, hogy Te, aki az emberi jogok mellett mindig kiálló vezető vagy, fogadd megértéssel a magyar álláspontot" – zárta Xavier Bettelnek írt levelét Orbán Viktor.

Orbán megdöbbent és levélben magyarázkodik arról a luxemburgi kormányfőnek, miért védte meg a kormány a háborúpárti Kirill moszkvai pátriárkát: "Inkább ünnepeld ezt a sikert!"

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án. Az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Xavier Bettel: Elfogadhatatlan, ami Kirill ügyében történt a héten

Elfogadhatatlan, ami Kirill ügyében történt a héten

– jelentette ki pár napja a Euronewsnak Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke arra utalva, hogy Orbán Viktor miatt a pátriárkát az utolsó pillanatban le kellett húzni az uniós szankciókkal sújtottak listájáról.

Megegyeztünk, a megegyezés márpedig megegyezés. Tudni lehetett, hogy Kirill rajta van a listán

– fogalmazott a politikus.

Bettel azt is elmondta a lapnak, hogy küldött egy szöveges üzenetet Orbánnak, és abban is leírta, hogy elfogadhatatlannak tartja a történteket.

Forrás: MTI, hvg.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Namely: ,,nem tudom, hogy ő a köcsög vagy az aktív"

,azta, micsoda érvek :D "

Beszarás... DÉ
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Namely
A tehetetlen düh tipikus esete, amit a luxemburgi miniszerelnök (vagy miniszerelnöknő, nem tudom, hogy ő a köcsög vagy az aktív) művel.
csak úgy....
"Na felébredt ez a luxemburgi csóka, mikor a g..i már rég megmondta, hogy ő a bot a küllők között, tüske a köröm alatt, szar a palacsintában."

"Köszönjék meg bundesmuttinak, hogy eddig dédelgette ezt a pokolfajzatot. Ennyike." (cicero/hvg)

"Új a címe: Függöny út 1." :)
justhpeter
A miniszterelnök bedobta a hintapalintát a luxemburgi miniszterelnöknek miszerint ő az Uniónak is szeretne eleget tenni, ám közben a fasisztoid pátriárka kedvében is szeretne járni. Ez a libikóka játék az Unióban már isnmert magyar módszer, amivel csak annyit ért el az elmúlt években, hogy európai szinten politikai szerepe a nullára esett vissza.
Baker
Úriemberek közt az adott szó is elég, sunyi g3czik esetében a szerződés is kevés!
csipetke
Háát, ez marhanagy dicsőség viktor putyinovicstól, hogy megvédte putyin seggevégét, akivel együtt voltak KGB ügynökök,sőt, a pappá avanzsált kirill pártiárka még KGB-s besúgó is volt. és most aktívan támogatja putyin agresszióját, háborúját Ukrajna ellen. Vajon mit kapott ezért orbán putyintól?Majd egy vállveregetést? Vagy kirill pátriárka 6-8 milliárd dollárra tehető vagyonából egy szabadszemmel jól látható összeget? Mert tudjuk,a doktorminiszterelnök úr olyan,de olyan szegény,mint a templom egere.
csak úgy....
@Namely: a köcsögök ti vagytok,-orbán népmüvészeti,harcias,nevetséges buta köcsögei,persze ez neked föl sem tünik..
Namely
@csak úgy...: azta, micsoda érvek :D (amúgy ez a luxemburgi fazon bevallottan buzi, még férje is van, vagy felesége, nem tudom, hogy ő melyik).
Aki Én
@Namely: ,,nem tudom, hogy ő a köcsög vagy az aktív"

,azta, micsoda érvek :D "

Beszarás... DÉ
csak úgy....
@Namely: de hiszen te is buzi! -azzal a különbséggel,hogy te a kedvenc pártod "férfias" vezetöibe zúgtál bele,gondolkodás és válogatás nélkül! :)
ómió
Semmiféle magyarázkodásra nem szorul! Mindössze megmagyaráz valamit egy értetlennek!
kisfalud
Érdekes az egyházi személyek védelme Orbán szemszögéből. Itthon viszont nyugodtan kinyírhatja a házi püspöke azon papjait, akik nem állnak be a sorba, netán kritikát fogalmaznak meg, vagy csak nem hajlandók megszegni az egyházi törvényeket.
Néro2
Ennek a Nagy Orr Bánnak nincs a pofáján bőr.
Nessy
Nálunk az lehet "egyház" amelyikre Orbán azt mondja, hogy az! Aztán lehet róla bírói ítélet, ő azt is semmibe veszi! Putyin érdekében viszont akkora szája van, mint a Bécsi kapu.Csak legalább ne mondana tudatosan valótlant!
csak úgy....
@Nessy: orbánnak csak az a rendes pap és hivö,aki érette imádkozik és rá +a szereteire áldoz!
csak úgy....
@csak úgy...: szerettei :) még mielött 1 t-miatt le leszek bazva..
Gazella
@ómió: omijoo kis tehenke egy s ugyanaz a szemely
namihami
""Meglepett a nyilatkozatod. Tudhatod, hogy Magyarország mindig minden megállapodást betart...Kérlek, ne relativizáld...""
És mindezt a kioktatást teszi a mi, disznóól mellett szocializálódott és ehhez a gyakorlatot a vővel és egy fonott demizsonnal megszerző, illemtanból jelesre vizsgázó Vezérünk csak úgy szimplán pertu, Luxemburg miniszterelnökével. Lehet, hogy a privát életben ilyen a viszony (bár erősen él bennem a kétely), de egy hivatalos, nemzetközi levélben ez MÉG Orbán Istennek se így működik.
ómió
@Gazella: Abból, hogy Gazella és Nagy Tehenke egy és ugyanaz a személy, másokra még semmi azonosság nem következik!
telegdilaci
@Aki Én:Szokása szerint megint nem arra válaszolt amire kellett volna,állandóan pávatáncol,ez nem Magyarázat hogy egyházi vezetőt nem kritizálunk,egyébként azt sem értem miből van el titkolt vagyona egy Orosz Pátriárkának,és miért védi ennek a csuhásnak a vagyonának befagyasztását,Orbán!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.