A hvg.hu számolt be arról, hogy elkészült a várt szakértői jelentés, így aligha halogatható tovább Hadházy Ákos független képviselő eskütétele.

Nem húzhatja tovább Kövér? Elkészült a várva várt szakértői jelentés
Fotó: Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a felvidéki magyar népművészeti fesztiválon a szlovákiai Zselízen az augusztus 20-ai ünnep előestéjén, 2022. augusztus 19-én. MTI/Illyés Tibor

Miután Hadházy bojkottálta a május 2-i alakuló ülést, Kövér László fideszes házelnök húzta-halasztotta a pótidőpontot. Minden jel szerint Hadházy, a két új jobbikos képviselővel együtt

szeptember 26-án, hétfőn, csaknem 5 hónap késéssel kezdhet el végre képviselőként dolgozni.

Egyetlen napirendi pont szerepel eddig az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának szeptember 20-ra, keddre összehívott ülésén:

Kövér László házelnök megkeresése az alakuló ülésről távollévő képviselő eskütételének pótlására nyitva álló határidő ügyében.

A javaslat szerint a bizottságnak állást kell foglalnia arról, hogy mikor teheti le képviselői esküjét Hadházy Ákos független képviselő.

A független képviselő az ellenzékiek közül egyedüliként, bojkottjával kívánt tiltakozni mert "nem akarja díszellenzékként legitimálni a rendszert".

Eközben mindenki más az új Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén esküt tett.

Később hiába jelezte a házvezetésnek, hogy le kívánja tenni az esküt, nem kapott időpontot.

A kutyát sem érdekli, hogy Hadházy Ákos leteszi-e az esküt, engem is csak azért érdekel, mert érinti az Országgyűlés működését

- fakadt ki egy podcastműsorban a házelnök.

A fentiek fényében látható, hogy Kövér László nem sietett május 2-a óta új időpontot adni az eskütételre.

Amit az is bizonyít, hogy új időpont megadása helyett Kövér május közepén az Igazságügyi Bizottsághoz fordult, állásfoglalást kérve. A bizottság elnöke ezt május 19-én rögzítette is, de a témát végül majdnem egy hónap múlva, a testület június 15-i ülésén tárgyalták csak – írja a hvg.hu.

Az említett ülésen ugyan a bizottságban arra jutottak, hogy

fel kell esketni Hadházyt, viszont az erről szóló bizottsági döntés azóta sem született meg.

Eredetileg június 27-i ülés napirendjén szerepelt, de az utolsó pillanatban levették ezt a pontot, mondván: meg kell várni a nemzetközi jogi gyakorlatról szóló szakértői jelentést.

Ezt az atv.hu korábbi értesülése szerint július közepére várták, ám végül csak most kerül a bizottság elé – ez lesz a téma a keddi ülésen.

A hvg.hu birtokába került a bizottság elé benyújtott szakértői jelentés, a szakértői anyag azonban még mindig nem tartalmaz semmilyen "céldátumot" Hadházy eskütételére. 

Annak fényében, hogy a szakértői jelentés volt az egyetlen dolog, amire a bizottság elvileg várt, mielőtt meghozza állásfoglalását arról, hogy mielőbb lehetőséget kell adni Hadházynak az eskütételre, ez a döntés várhatóan a keddi ülésen megszületik. 

Szerdán pedig a Házbizottság ülésére – ahol a hvg.hu értesülései szerint ki is tűzik a jövő heti parlamenti ülés első napját szeptember 26-ára, hétfőre – Kövér Lászlónak már javaslatot kellene benyújtania a hétfői eskütételre.

A hvg.hu információi alapján az első ülésnapon, hétfőn tesz esküt a Jobbik két új parlamenti képviselője, akik a parlamenti mandátumáról frissen lemondott párttársaikat váltják. 

Hadházy Ákos a hvg.hu-nak azt mondta,

Kövér ugyan láthatóan nagyon nem szerette volna, ha esküt teszek, majdnem öt hónapig sikerült is ezt elhúznia, de aligha teheti meg, hogy a két jobbikos képviselőt engedi esküt tenni, engem pedig továbbra sem.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: hvg.hu, Facebook

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Kövér egy büdös nagy paraszt, folyamatosan visszaél a hatalmával!!!??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Philip Marlowe: ti vagytok felháborítóak fideszmajmok...
laszlobihari
@Nessy: még is, mit vársz egy vén komcsitól?
rokker33
@surdilloFUJT: ez egy igazán értelmes válasz volt idióta faszfej :)
ómió
Hullaházy efftárs beleúnt a "bojkottba", vagy csak az "efftársi kassza szűköl"?
bence
@Philip Marlowe: ! Felháborító , hogy ez a korcs kövér akinek a munkája egy fabatkát sem ér , beteheti a lábát a parlamentbe ! Még az országból is kitiltanám ezt az idiótát !
Sziszifusz
@Philip Marlowe: tegnap 20:28

Hadházyra vonatkozóan az következik, hogy: " Ember szólj igazat és betörik a fejed." ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.