Legfeljebb 180 napra, vagyis fél évre hosszabbíthatna a kormányzat, viszont annyiszor, akárhányszor az országgyűlés megszavazza azt.

A hvg.hu cikke szerint érdekes új törvényjavaslat jelent meg a parlament honlapján, amelynek értelmében november 1-től a kormány akárhányszor meghosszabbíthatja az Ukrajnában dúló háború miatt Magyarországon elrendelt  veszélyhelyzetet legfeljebb 180 nappal.

Kocsis Máté törvényjavaslata szerint a parlament akárhányszor meghosszabbíthatná a veszélyhelyzetet

Fotó: Facebook/Kocsis Máté

A módosítást Kocsi Máté Fidesz-frakcióvezető nyújtotta be "a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvénynek a veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggő módosításáról" címmel. 

A módosítás szerint „a Kormány 2022. november 1-jei hatállyal a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható.”

Vagyis az országgyűlés maximum 180 napra szólóan (ez fél évet jelent) újra és újra meghosszabbíthatja a veszélyhelyzetet, amelynek idején a kormány egyes törvényektől eltérhet, rendeletekkel kormányozhat, stb.

A törvényjavaslat elfogadásához a javaslatban írtak szerint kétharmados többségre van szükség, ami a Fidesz-KDNP-nek megvan az országgyűlésben.

Forrás: hvg.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Ez a vészhelyzeti kormányzás qrvára tetszik nekik. Tényleg így képzelik el 2060-ig!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
ezt a kis buzzancsot fel kéne kötni...,de nyugodtan alhatnak, ez a langymeleg ellenzéknek csúfolt szarhalom életképtelen...
colibri
Ez a vészhelyzeti kormányzás qrvára tetszik nekik. Tényleg így képzelik el 2060-ig!
levarosbukta
Játszadoznak, játszadoznak azt majd csodálkoznak :)
Nessy
A gombnyomogató "bátor" droidok úgyis megszavazzák! Orbán belejött az egyszemélyi kézi vezérlésbe. Igaz, a döntéseiért felelősséget nem vállal!
ómió
Miért? Ki más, ha nem a parlament!? Talán a bolsi internacionálé?
Sámannus
Hülye vagy ecsém a vészhelyzet nem befolyásolható, csak a minősítése. Mondjuk teli fosott gatya időnként kimosható nem kell abban leélni az életed.
gina
Szemét söpredékek vagytok, egyszer eltüntök a jó fenébe
117
Most már biztos, hogy megütöm ezt a gecit!
nezelodo
Szóval az Orbán által kitűzött minimum uralkodási határidőig már csak 76-szor kell a vészhelyzetet meghosszabbítani. Ekkora töretlen idő intervallumba még jó pár csatornamászás is belefér, csak istenkém, nehogy meghaljon addig a Soros, és fennmaradjon az EU, akire/amire rá lehet kenni a kormány balfék döntéseit. Vagy addigra beletanulnak az akkor már elaggott fiatal demokraták a kormányzásba?
namihami
Miért, hol a változás? Most talán nem ezt csinálja?
Nem ez az újdonság, hanem az, hogy mikor ad be végre valamelyik (elsősorban a Semjén) egy javaslatot arra, hogy az Orbánt kenjék fel királynak. Igaz, hogy református királynak, de királynak.
justhpeter
Lassan nem fogjuk megállni röhögés nélkül a 2015 óta tartó folyamatos vészhelyzeteket, amik csak azért nem statáriumok, mert az alatt nem lehet lopni.
levarosbukta
@justhpeter: Dehogynem! Sőt! De nem akarok ötleteket adni!
namihami
@levarosbukta: 10.23: Ezeknek?!?! Szerintem Te (vagy mi) még iparitanulók se lehetnénk mellettük abban a ""szakmában""!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.