Több mint kétszáz iskolából keresték meg a PDSZ-t, hogy csatlakoznak a szerdai munkabeszüntetéshez, sokakat a kölcseys tanárok esete mozgósított.

A Népszava cikke szerint folyamatosan bővül a munkabeszüntetést tervező pedagógusok névsora, sokan azután keresték meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, hogy pénteken a fővárosi Kölcsey gimnázium öt tanárát is azonnali hatállyal kirúgta a tankerület, mivel a tanárok szeptemberben többször is polgári engedetlenségi akciót tartottak a tanárok helyzetének javításáért, és nem dolgoztak.

Elmérte a hatalom a kölcseys tanárok kirúgását, egyre többen csatlakoznak a szerdai sztrájkhoz

A Kölcsey gimnázium épülete még a márciusi tanársztrájk idején

Fotó: Illusztráció/Facebook/PDSZ

Már több mint kétszáz intézményből kapott visszajelzést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete olyan pedagógusoktól, akik csatlakoznak az oktatás világnapjára, október 5-ére meghirdetett egységes országos sztrájkhoz. (...) Vannak olyan kollégák, akik például azzal kerestek meg bennünket, hogy lehet-e még bővíteni a sztrájkolók péntekig leadott névsorát, mert sokan az elmúlt napok eseményei miatt határozták el, hogy sztrájkkal fognak tiltakozni

– nyilatkozta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a lapnak, aki szerint a hétvégén is folyamatosan érkeztek hozzájuk a sztrájkról szóló bejelentések. Az ügyvivő hozzátette, a PDSZ felajánlotta a kirúgott kölcseys tanároknak a jogi segítséget, mivel a szakszervezet meglátása szerint jogsértő volt a tankerület lépése. A PDSZ szerint ugyanis bár a jogszerű sztrájkon kívüli munkamegtagadást szankcionálhatja a munkáltató, annak viszont arányosnak kell lennie az "okozott kárral", ennek pedig a jogviszony azonnali megszüntetése (a kirúgás) nem felel meg. A szakszervezet szerint a tanárok eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a diákok tanuláshoz való jogát, mint a polgári engedetlenség miatt elmaradt pár óra.

A kirúgott tanároknak a PDSZ-en kívül a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is jogi segítséget ajánlott. Az érintett tanárok – köztük Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója – már a hétvégén jelezték, hogy jogi útra terelik az ügyet. Egy másik kirúgott tanár, Palya Tamás a Facebookon és az RTL Híradójában mondta el a kirúgása történetét, a diákok reakcióját, erről itt írtunk bővebben.

A tanárok kirúgása miatt több százan tüntettek az iskolánál pénteken este, és hétfőre is szolidaritási akciót hirdettek a diákok az iskolához.

Nagy Erzsébet szerint a tanárok kirúgása mindenféle szakmai szempontot nélkülöző erőfitogtatás volt a hatalom részéről. És amíg a hatalom a tiltakozó tanárokat vegzálja, addig az állami fenntartású Madách gimázium már havi 8 ezer forintot kér a szülőktől, hogy támogatni tudják a tanárok tanórán kívüli munkáját. A MAdách gimnázium arra is felhívta a figyelmet, hogy csak idén a tanári kar több mint 10 százaléka hagyta el az iskolát megélhetési gondok miatt.

A cikk szerint a PDSZ október 5. mellett október 14-re is országos tanársztrájkra hívta fel a pedagógusokat, utóbbi időpont arra vonatkozik, hogy akkor lesz pont egy éve, hogy a PDSZ és a PSZ közösen megfogalmazták a sztrájkköveteléseiket, többek közt a sürgős és érdemi bérrendezés érdekében – a kormány azonban azóta sem tett semmit az ígéretek bejelentésén, a sztrájkolás jogi feltételeinek szigorításán kívül.

Forrás: nepszava.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Apfelbaum
@Shikari: ritka egy okádék féreg vagy,de ilyen mindenki aki a cigány Geci csapatához tartozik jah és a bdskrvnydt
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
@KisTehen: Téged eddig se tanítottak, mert reménytelen esetnek tartottak. És nem tévedtek.
Havanagi
A társadalom értelmiségi rétege nem mutatkozik szolidárisnak senkivel.Meg se nyekkennek,történhet itt bármi. Meg lettek vásárolva ,ülnek a többmilliós fizetésekkel az alapítványi egyetemeken.Szarháziak!
Dr. Proktor
@KisTehen: ... ezért nem leszel ökör te tinó!
polgarb
@KisTehen: Bizonyára azokra gondolsz, akikkel együtt legelsz!
Pálinkás Pál
teljesen mindegy...a tanári társadalom egy diktatúrában súlytalan...semmiféle módon nem befolyásolja az alapellátást..ami kell a sok birkának.../ kenyér és cirkusz../..az ellenzék a hülye petíciók helyett inkább az ország polgári engedetlenségre való buzdításán dolgozna, mondjuk a gáz ár miatt...nem, helyette majálisoztak a legális adócsalás, a KATA miatt...nos ezért, amíg ez a langyos, impotens ellenzéki horda van, a cigány nyugodt lehet...
Apfelbaum
@Shikari: ritka egy okádék féreg vagy,de ilyen mindenki aki a cigány Geci csapatához tartozik jah és a bdskrvnydt
Aki Én
@Shikari: ,,Ide figyelj taknyos! Otthon, a degenerált fajtád körében ugass!"
justhpeter
@Shikari: A hülyeségeken túl újra és újra elfeledkezel arról, hogy ki kezdte az egészet. A legelső tanári felszólalásra a kormány nem azzal foglalkozott, hanem ellehetetlenített a sztrájkot. Ez a pedagógusokat felidegesítette, a normális - se kormánypárti se ellenzéki - embereket megnevettette, mert tudjuk, hogy ha sok tanár nem megy be az iskolába mindet nem lehet kirúgni, azaz ha mindenki túlfeszíti a húrt, akkor is a kormány lesz a vesztes.
Arról nem beszélve, hogy az agresszív fellépést sem a tanárok kezdték, a megtorlás soha nem lehet érv. Szemmel láthatóan a kormány nem érti mi folyik körülötte és ezért méri elmindenben a reagálását.
Nessy
A kormány válasza újabban mindenre, amit elszabott, és nem működik normálisan, különösen párt katonák által irányított állami intézmény esetében, ellenőriz, szankcionál, kirúg. Természetesen nem a pancser vezetőket, hanem a munkavállalókat! Kormányunkat, és ténykedését csak hódolat illeti,s nem bírálat! Akár milyen orbitális ostobaságot is csinál.
Nessy
@Shikari: Ennyire nem lehetsz bigott fidesz hívő? Hol van bármilyen törvényes lehetőség?? A hatalom szóba sem áll velük, csak fenyeget, megfélemlít, kirúg. Itt nincs vérbosszú, nem a 2006-s vandál banda "tüntet". Diákok, szülők demonstrálnak. Igaz a kormány már ott tart, hogy senkit nem hallgat meg, semmire nem keres megoldást, amin nem tud nyerészkedni, hatalmat fitogtatni.
namihami
Nem lesz itt semmi gond! Majd kapnak, a friss határvadászokhoz hasonlóan, a még munkanélküli állományúak egy 30 órás átképzést és aztán (kötelezően) elmehetnek tanárnak. Ha nem vállalja, nincs pénz.
Hogy nem ért hozzá!?!?! Miért, határvadásznak (és fideszvezetőnek) így is-most is jó, nem!?!?!
ómió
Kirugni az összes tetü bolsit! Ha Böszme efftárs anno kirughatott tizennégyezret egy pisszenés nélkül, miért "tétel" ez a párszáz?
Nessy
kkor még ismerte a fidesz és a jog a "polgári engedetlenség" fogalmat, meg akkor még lehetett sztrájkolni! Most mindent megtiltanak, mert az árnyékuktól is félnek! Számukra csak a tiltás és a szankciók léteznek, ha ellenük irányulna bármilyen megmozdulás!!
lusta
Szkeptikus vagyok. Egy normális országban másnak a kölcseyis tanárok mindegyike beadta volna a felmodását, amihez rengetegen csatlakoztak volna. VOLNA.
Erről ennyit.
Apfelbaum
@Shikari: akit te kis "taknyosnak" hívsz mármint engem 194 cm magas vagyok és 92 kiló zsír nélkül,de ha face to face lennénk leszakítanam a kis pöcsöd és ledugnám a torkodon aztán kapsz egy papírt,hogy el tudj búcsúzni a szeretteidtől .
Ha dobsz címet a [email protected] címre legurulok a faluba vagy a telepre ahol kis szánalmas életed éled,várom a címet Mucika , puszi
Tunes1106
@lusta: Tudod ebben az országban mindenki bele van kényszerítve az uzsora kölcsönökbe. Nagyon sok emberen fék a hitel , aggógnak azért hogy mi lesz akkor ha elvesztik a munkahelyüket. Aggódnak családjukért , elbizonytalanította a fid ss az életüket! Nagyon nagy probléma az emberek szándékos eladósítása, adósságba kényszerítése megélhetésük veszélyeztetése!
Istenakinincsen
Csatlakozzon mindenki akinek gyermeke van, a kukásoknak is van, a mozdonyvezetőknek is van, a rendőröknek katonáknak,
és sok mindenkinek van.
Istenakinincsen
@Shikari: ma, 05:21 Mit akarsz te szerencsétlen pöcsorrú?? Verekedni mint az oviban? Az kielégít téged ha megversz valakit, vagy esetleg téged vernek el? Szerinted ez egy megoldás? Ennyire ostoba nem lehetsz! Ezt már úgy emlékszem eljátszottad valakivel csak másképp. Most már a lapátnyél a fegyvered egy alvó emberrel szemben? Azt hogy csinálod elaltatod és sunyi módon megerőszakolod az egyetlen szerszámoddal amihez értesz? Te tényleg ennyire primitív vagy?
Dr. Proktor
@Shikari: Áruld már el hogy lehet törvényesen tiltakozni a genyóság ellen!
Dr. Proktor
@Shikari: Bent kell lenni felügyelni a diákokat, akkor mi a különbség? Csak annyi hogy ott ülök a katedrán és nem csinálok semmit?
Marha jó sztrájk...
T-Boly
@Shikari: ennyire kanos vagy főbuzi? végbélrepesztést a gazdádnál !
T-Boly
@Horizont: Remélem ezt a pedagógusokkal benézték !
Istenakinincsen
@Shikari: Téged csak felügyel és ostobaságokra tanít a gazdád. Jó kutya:)
Dr. Proktor
@Shikari: Időtöltés mindkettő, egyik hasznos a másik haszontalan, de egyik sem érdekérvényesítő cselekedet...
Sztrájkolhatsz de ne látszódjék elvének orbáni megoldása!
Istenakinincsen
@Shikari: Azt már látom hogy gyáva kutya vagy!...A kerítés mögül ugathatsz bátran csak jutifalatért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.