Szeptemberben a belföldi földgázfogyasztás napi átlaga a megelőző négyéves sávhoz viszonyítva jelentősen csökkent – állapította meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szeptemberi földgázpiaci jelentésében.

Így próbál spórolni a magyar: drasztikusan kevesebbet fűtünkMTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Szeptemberben a hazai földgázfelhasználás 4,4 terawattóra (TWh) volt, az előző évihez képest 9 százalékkal csökkent.

A csúcsnapi felhasználás 197 gigawattórát (GWh) tett ki, ami 2016 óta a legkisebb érték.

A fogyasztás szerkezetének változásáról augusztusi adatokkal rendelkezik a MEKH, ezek szerint az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása 18, a nem lakossági rész 25, az erőművi felhasználás pedig 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A kevésbé hőmérsékletfüggő ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 37 százalékkal csökkent, ami a magas árszint keresletcsökkentő hatásaként értékelhető

– ismertette az energiahivatal.

A közlemény szerint az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgázforrások volumene (294 TWh) szeptemberben az előző évinél 10 százalékkal alacsonyabban alakult, havi alapon a csökkenés 3 százalék.

Az orosz forrás szeptemberben az Északi Áramlat kiesésével tovább csökkent, az előző hónaphoz képest 31 százalékkal.

A norvég forrás kivételével, ahol karbantartási munkák miatt csökkent a szállítás, havi alapon valamennyi további forrás nőtt.

Szeptemberben a 2022. novemberi termékárak az európai és ázsiai piacokon megawattóránként (MWh) 50 euró körüli értékkel csökkentek. Az árak mérséklődéséhez hozzájárult a földgázintenzív ipari kereslet visszaesése és a tárolói töltöttség magas szintje – jelezte a MEKH.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ismerek olyanokat, akik a mai napig nem fűtenek. Kisgyerekkel. Egyáltalán. De ha tartja a limitet, akkor miért nem? Akkor nem drágább. Amit megspórol, azt elkölti gyógyszerekre, papírzsebkendőre... Szerintem ez sem normális.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Ismerek olyanokat, akik a mai napig nem fűtenek. Kisgyerekkel. Egyáltalán. De ha tartja a limitet, akkor miért nem? Akkor nem drágább. Amit megspórol, azt elkölti gyógyszerekre, papírzsebkendőre... Szerintem ez sem normális.
Sámannus
Sajnos a libalegelőkön kialakított focipályák nem fűthetők, így felcsúti örömtanya maximumon sem tudja pótolni a kiesést. Holnap mehetünk ptyinkához zokogni, hiába volt minden erőfeszítés a rezsiharcnak. Magam is kidobtam mindent ami gázt fogyaszt, nehogy tévedésből használni tudja valaki.
Ha sikerülnek a kisérletek a csüngőhasúnak már a jóistent kell megdumálni, hogy ne küldjön energiát a világűrből, mert az nagyon ingyen van ám! Az usákok már azzal kisérleteznek. Valószínű, hogy megoldható, mert az gaz unijó is abban settenkedik, hogy megoldja.
Németh István
Ami tény!!! > nem árt kevesebbet feleslegesen szellőztetni, és úgy fűteni, hogy az ajtó ablak nyitva! DE ez nem ám a háztartásokra vonatkozik csupán, hanem a hivatalokra is!
A @Maccska: professzornak >> a bige-féle műtrágyagyár hamarosan államosítva lesz! Aztán a műtrágya ára szépen vissza megy a realitások árszintjére > mert valóban kell hozzá többek közt gáz is csakhogy a jóval olcsóbb romáén földgáz, és a nem sokkal drágább orosz pótlás nem indokolja a moslék bige árainak magas szinten tartását! A szuper extra profit és az adózási törvények megsértése bizony-bizony maga után hozza a kommunista, geci, szemét állat megfingatását! Ennyi!
Aki Én
@Maccska: ,, lakossági szegmensének fogyasztása 18 százalékkal csökkent az előző évhez képest."

Tudjuk, hogy az értés nem erősséged. Szívesen!
Néro2
Spórolnak a mimigyorók ? Ne má az ó-rigó aztatat írta hónapokon keresztül a spórolás Gyúúúúcsányi mek libsi bolsi ármánykodás a Nemzethy Nagy Mimogyorók ellen. Meg ne má dől az orosz óóóvsó gáz intézte Petike.
Hátakómostakó ? Mi is van a hogyishívjákkal ?
Akkor most leköszönt a fitymák qurmánya és azért kell spórolni ? Nagyon. Nemzethy Nagyon !
Nessy
Nem olyan világcsoda a kevesebb fogyasztás. Sok éve nem volt ilyen meleg ősz! Sajnos lassan vége! Érkezik keletről a hideg levegő. Nekem is többször bekapcsol majd a konvektor.
namihami
Ha szorosan fehetünk egymás mellett, akkor a felcsúti focicentrum sok takarékos emberen tud segíteni.
Sok fázós ember kis helyen is elfér!
Rockxy
drasztikus a nagyanyátok.
még nem is volt hideg.
vacsi
@namihami: Nemrég láttam egy ilyen képet a neten - egy ágyban hárman feküdtek, két szélen két német nő, középen egy néger férfi. Ha jól emlékszem, német kép volt. Hát, mit mondjak... Én más, sokkal célravezetőbb módszert választottam a spórolásra - és ezt még a nagymamámtól tanultam, gyerekként.
ómió
Viszont az okosabbjának elég, ha az átlagig fűt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.