Tavaly októberben 483 milliárd forintnak megfelelő eurót fizetett Magyarország a Gazpromnak.

A Népszava cikke szerint tavaly októberben a rezsicsökkentett ár húszszorosáért vette az orosz gázt a magyar kormány.

Népszava: októberben a rezsicsökkentett ár húszszorosáért vette az ország az orosz gázt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) külkereskedelmi adatai alapján azt számolta ki, hogy tavaly októberben ezer köbméterenként 2493 eurót fizethetett az ország az orosz gázért. Ez pedig 8 százalékkal volt magasabb, mint az irányadó holland gáztőzsde két hónappal korábbi, 2305 eurós átlagárszintje, amelyen az októberi gazpromos árazás alapult. 

A cikk szerint tavaly oktberben a KSH adatai alapján kiugró mennyiséget, 481 millió köbmétert vett a kormány az orosz gázból, amely így összesen 1,2 milliárd euróba, vagyis mintegy 483 milliárd forintba került. Tavaly szeptemberben is már rekordnak számított az akkor az állami MVM által kifizetett, ezer köbméterenként 1837 eurós ár, mely 56 százalékkal volt drágább az augusztusi árnál.

A Népszava szerint októberben forintban számolva a köbméterenkénti csúcstarifát, 1005 forintot fizethetett az orosz gázért. Ez az árszint az átlagfogyasztás alatti, "rezsicsökkentett" lakossági tarifa húszszorosa, de még az átlagfogyasztás feletti "rezsiemelt" szintet is jelentősen meghaladja. 

A lap úgy látja, nem véletlen, hogy a jövő évi költségvetésben az úgynevezett rezsivédelmi alap tervezett keretét, amely a rezsicsökkentés fenntartására szolgálja, 670 milliárd forintról 2610 milliárdra növelte a kormány. A Népszava szerint ezzel a kormány a rezsicsökkentést az adófizetők pénzén tartja fenn. 

A lap számításai szerint 2022 első tíz hónapjában a magyar kormány a gázáron keresztül 1779 milliárd forintot fizetett Oroszországnak, ebben pedig nincsenek benne a nem közvetlenül magyar-orosz szállításként feltüntetett gázvásárlások.

A magyar kormány 2022 októberétől 2023 márciusáig kedvezményt kapott Oroszországtól, ezen hónapok alatt a gáz megawattóránkénti 150 euró feletti árrészét halasztva fizethetik a Gazpromnak. Az októberben az oroszoknak kifizetett gázár 255 euróra jön ki megawattóránként, de már az augusztusi, irányadó tőzsdei átlagár is 236 eurót jelentett – viszont a Népszava a KSH adataiban nem látta nyomát a halasztott fizetésnek.

Ugyanakkor a lap 2022 utolsó és 2023 első két havára biztos árcsökkenést jósol, ezt a holland gáztőzsde árszintjét két hónapos csúszással másoló orosz árból következtették ki. A cikk szerint az augusztusi, megawattóránkénti átlag 236 eurós holland tőzsdei árcsúcs folyamatos csökkenéssel decemberre átlag 117 euróra süllyedt. 

Forrás: nepszava.hu

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
A magyar kormány szponzortálja Putyin háborúját.Szép!Az árat a magyar emberek fizetik meg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Terminátor
@Sámannus: No azért, ne álmodozz!
Putyint nehezebb bíróság elé állitani, mint a díszcigányt itt nálunk!
Én megelégednék abban is, ha itt, néhány csíkos zubbonyt kiosztana a bíróság!
icegygenabro
Azért csak megjelentek, a felszopó kecskebaszók, védeni a védhetetlent!
Jozefina
Akkor talán bűncselekményt követ el a kormány, hogy sokszorosan túlárazott gázt vesz, amikor ezt jóval olcsóbban is megtehetné???
Sámannus
@Maccska: Jó van nagy okos akkor a tányérba szarsz amiből eszel, és a pohárba vizelsz amiből iszol, köpködsz krákogsz, fingassz a közösségben ahol élsz, mert ez neked jó így érzed magadat szabadnak, fellőköd a másikat és kirámolod a házát.
Orbán a börtönt akarja elkerülni, ezért árulja el az országot, és az oroszok biztatták a törvények megszegésére és átírására. A magyar médiában csak a nép árulói határozzák meg a hangnemet. Ezért nem lehet az oroszokkal együtt élni, mert ők akarják szarni a spanyolviaszt, mint nálunk teszik, a háttérben önzően terjeszkednek felszámolják az infrastruktúrát bénítják az ország fejlődését.
Sámannus
@Terminátor: Az egyik ügyész szerint ehhez nem kell megjelennie a bíróság előtt. A tárgyallást nélküle rendezik meg, és ha böribe kell neki menni, csak az a kérdés, hogy mikor fogják el. A csüngőhasúval ugyan ez a helyzet. Őt a hatalomal visszaélés vádjával fogják felelősségre vonni. Gondolom a környezete pedig megkapja a vagyonelkobzást, amivel segítették a kártékony hatalmát.
Nahogy má valaki rablóhadjáratot intéz a népe ellen, az csak simán elsétál, és nem kap minyimum 50 év börit.
Lepényleső
Ez akár ki is merítheti az ellenség fű alatti finanszírozását is,s ha igen,akkor ez kőkemény haza és NATO árulás?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.