A lap információi szerint egy, a jegybankelnöknek a felkészülését segítő háttéranyagot mondott el Matolcsy a parlamenti bizottság ülésén a nagyobb nyilvánosság előtt, ami kendőzetlenül szólt a gazdasági bajokról. Ezt azért tehette meg a jegybankelnök, mert az érzékelhette, hogy a kormányzati kommunikáció rátolja a gazdasági bajok felelősségét.

A 24.hu cikke szerint az, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke december 5-én a Parlament gazdasági bizottságának ülésén keményen beolvasott a jelenlévő kormánypárti képviselőknek, hogy milyen rossz irányba is megy az ország, az több dolognak volt köszönhető.

24.hu: Matolcsy egy neki szánt háttéranyagot mondhatott el a gazdasági bizottság ülésén

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.

Fotó címlapkép: MTI/Rosta Tibor

A lap szerint egyrészt Matolcsy szűkebb körben azt állította, hogy azért most mondta el azokat a dolgokat a gazdaságról, amik elhangzottak az ülésen, "hogy máskor ne kelljen”.

A lap szerint ugyanakkor a december 5-ei ülésen egy olyan anyagot mondhatott el, amely nem a külvilágnak szólt, hanem csak az ő felkészítését szolgálta háttéranyagként – Matolcsy azonban kiállt a nyilvánosság (értsd: a gazdasági bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői elé), és nem is nagyon kozmetikázta az elmondottakat.

A 24.hu úgy értesült, azért szánhatta el magát erre a lépésre Matolcsy György, mert azt kezdte érzékelni, hogy a kormányzati kommunikáció a Magyar Nemzeti Bank felé kezdte eltolni a gazdasági ügyekben a felelősséget, a jegybankelnök pedig erre válaszul szólalt fel, és igyekezett ezt a felelősséget visszatolni a kormányra, akik gazdasági ügyekben a végső döntést mondják ki. 

Matolcsy a Költségvetési Tanácsnak a 2023-as államháztartásról szóló kormányzatielőterjesztéshez fűzött álláspontját sem írta alá, ezt a lap információi szerint a jegybankelnök "objektív indokokra" hivatkozva tette meg, ugyanis már a december 27-ei ülés előtt közölte, hogy nem lesz az országban. A jegybank részéről az ülésen Virág Barnabás vett részt, aki együttműködő jegybanki álláspontot képviselt az ülésen. 

A 24.hu információi szerint a költségvetési hiány esetében tett olyan észrevételt az MNB, hogy a kormánytól erősebb elköteleződés kellene a 3 százlaékos hiányhoz való visszatérésre. (Matolcsy a december 5-ei ülésen ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy "súlyos gazdaságpolitikai műhiba volt a múlt évi 6,8 százalékos költségvetési hiány"). 

"A tavaly nyáron elfogadott költségvetési törvényben 3,5 százalékos deficit szerepelt, ezt emelték az év végén 3,9 százalékra a rezsivédelemre hivatkozva. De informátoraink ebben sem láttak olyan jelet, ami a jegybank és annak elnöke szembeszegülésére utalt volna, az legalábbis biztos, hogy a költségvetés – a szűkös határidő miatt nagyon sürgőssé vált – elfogadását nem akarták megakadályozni a nemzeti bankban. Az más kérdés – tették hozzá –, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel Matolcsy elhalaszthatta volna a külföldi útját, és hogy nem tette, abba, aki akarja, beleláthatja, hogy nem kívánta a nevét adni a dokumentumhoz. Felkészülve arra, hogy a számos kockázattal övezett büdzsé év közbeni megbicsaklása esetén rá semmiképpen ne vetüljön a felelősség árnyéka"

– olvasható a cikkben.

Forrás: 24.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Idióták a csúti gecivel együtt! A vádlottak padján van a helye mindkét bűnözőnek!
Eladott Ország
Idióták a csúti gecivel együtt! A vádlottak padján van a helye mindkét bűnözőnek!
Nyírfa
Az alapítványaidat nem akarod visszajuttatni a közösbe? És hogy állunk Ádámkával? Amíg a házad táján nem teszel rendet, addig hiába is játszod az ország megmentőjét.
szép új világ
Nahát, nahát! Hát mégsem Brüsszel és Gyurcsány a felelős?
justhpeter
@Eladott Ország: Nekem is az jutott eszembe, az életfogytiglanba beleférne hogy a cellában megbeszéljék ezt a komoly gondot.
Lepényleső
...tehát benyault rámáig a bánnak,- térjen meg hát birgéje a nyájnak (amúgy meg a keresztfater kezei távolra nyúlnak)?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.