Rendkívüli sajtótájékoztatót hívtak egybe vasárnap délutánra, miután az egészségüvyi törvénymódosítások ellen tiltakozó Magyar Orvosi Kamara szombaton közölte, hogy nyomásgyakorlásba kezdenek a kormányzati intézkedésekkel szemben. 

A 444 cikke szerint vasárnap délután 14 órára hirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. A meghívó címe a következő a lap szerint:

„Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen – reagálás a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlésére”

Az orvosok tiltakozása méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen a Belügyminisztérium szerint

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára köszöntőt mond az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb épületének építészeti átadó ünnepségén 2022. december 20-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Soós Lajos

A cikk szerint az ügy előzménye az, hogy a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli küldöttgyűlést tartott, amelyen az orvosok jogait súlyosan korlátozó, a betegek helyzetét pedig jelentősen rontó törvénycsomag ellen szólaltak fel. A cikk szerint a törvénymódosítást – mely a kórházak működését is alapjaiban írja át – a parlament a szakmai javaslatok figyelmen kívül hagyásával fogadta el.

A Magyar Orvosi Kamara azon az állásponton van, hogy a január elsejével életbe lépett egészségügyi törvénycsomag teljesen kiszolgáltatottá teszi a hazai orvostársadalmat. Az új háziorvosi ügyeleti rendszerben például a háziorvosoknak az Országos Mentőszolgálat felé titoktartási szerződést kell aláírniuk.

A küldöttgyűlésen ezért meg is szavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, és helyezzék letétbe a feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig tiltakozzanak az önkéntes többletmunkájuk felmondásával. A MOK előzetes felmérése szerint egyébként az orvosok részéről jelentős és egységes hajlandóság van arra, hogy nyomásgyaorló eszközöket is bevessenek: decemberben 4500 orvos jelentette ki, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800 orvos pedig az önként vállalt túlmunka--szerződéseit kész felmondani. 

A 444 cikke szerint a MOK egyébként már tavaly novemberben jelezte, hogy nem támogatják a tervezett egészségügyi törvénymódosítást.

Forrás: 444.hu

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Méltatlan, szemét mód az, ahogy a kormány [email protected] orvossal, nővérrel, beteggel egyaránt és még ezt is Brüsszellel magyarázgatja...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Az a méltatlan támadás a betegek, és az őket ellátó orvosok, szakdolgozók ellen, hogy egy évtizede nincs kormányzati szintú FELELŐS!!! egyészségügyet irányitó miniszter. Ötletelés van- aminek a vége, az állami orvosi ellátás leépitése, a magán egészségügybe terelni a beteget- aki meg tudja fizetni.
m73
@fergeteg: te meg nem vagy ember,csak egy fideszes parazita!
m73
@Philip Marlowe: meg a jó kurvaanyád van jól te barom! Azért vagy ekkora barom, mert nem jártál iskolába. És azért vagy agyhalott,mert félre kezeltek pszichiátrián!
sgl
Kiderült ez a faszi a MOK titkára volt, a mostani MOK vezetőségét 96%-os támogatással választották meg, - tehát sok fideszes,- tehát valójában az egész orvos társadalmat képviselik.
A fidesz egy szerződés tervezetet adott be mint tényt.
szóval ez a disznófejű tokás nercsótány is hazudik azonnal ahogy a fidesz-vezető lesz.
Jozefina
A Belügyminisztérium fordítva ül a lovon!!! Ha eddig még nem tudták volna a kamarák szakmai alapon működnek, szakmai vezetőkkel!!! Döntéseiket szakmai alapon hozzák ellentétben a "mindenhez értő" Belügyminisztériummal!!! Ellentétben Orbán rendeleteivel is, amikkel szinte diktatórikus rendszert vezetett be. Szintén nem szakmai alapon. Szóval el a kezekkel az Orvosu Kamarától!!!
ómió
Bizony! Hiszen az orvos efftársak utoljára még a Böszme-féle fizulenyulásuknak örülhettek igazán! Azóta meg csak ez a bérmegduplázó "12 szűk esztendő"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.