Rendkívüli sajtótájékoztatót hívtak egybe vasárnap délutánra, miután az egészségüvyi törvénymódosítások ellen tiltakozó Magyar Orvosi Kamara szombaton közölte, hogy nyomásgyakorlásba kezdenek a kormányzati intézkedésekkel szemben. 

A 444 cikke szerint vasárnap délután 14 órára hirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. A meghívó címe a következő a lap szerint:

„Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen – reagálás a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlésére”

Az orvosok tiltakozása méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen a Belügyminisztérium szerint

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára köszöntőt mond az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb épületének építészeti átadó ünnepségén 2022. december 20-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Soós Lajos

A cikk szerint az ügy előzménye az, hogy a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli küldöttgyűlést tartott, amelyen az orvosok jogait súlyosan korlátozó, a betegek helyzetét pedig jelentősen rontó törvénycsomag ellen szólaltak fel. A cikk szerint a törvénymódosítást – mely a kórházak működését is alapjaiban írja át – a parlament a szakmai javaslatok figyelmen kívül hagyásával fogadta el.

A Magyar Orvosi Kamara azon az állásponton van, hogy a január elsejével életbe lépett egészségügyi törvénycsomag teljesen kiszolgáltatottá teszi a hazai orvostársadalmat. Az új háziorvosi ügyeleti rendszerben például a háziorvosoknak az Országos Mentőszolgálat felé titoktartási szerződést kell aláírniuk.

A küldöttgyűlésen ezért meg is szavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, és helyezzék letétbe a feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig tiltakozzanak az önkéntes többletmunkájuk felmondásával. A MOK előzetes felmérése szerint egyébként az orvosok részéről jelentős és egységes hajlandóság van arra, hogy nyomásgyaorló eszközöket is bevessenek: decemberben 4500 orvos jelentette ki, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800 orvos pedig az önként vállalt túlmunka--szerződéseit kész felmondani. 

A 444 cikke szerint a MOK egyébként már tavaly novemberben jelezte, hogy nem támogatják a tervezett egészségügyi törvénymódosítást.

Forrás: 444.hu

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Méltatlan, szemét mód az, ahogy a kormány kib@szik orvossal, nővérrel, beteggel egyaránt és még ezt is Brüsszellel magyarázgatja...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
drrotf
Miért nem a kormány figyelmét hívják fel arra, hogy amit csinálnak az a betegek érdekeit sérti?Befizettetik a tb járulékot, vagy hozzájárulást de a betegek folyamatos , azonnali ellátását meg sem kísérelik teljesíteni.A beteg úgy érzi, hogy nem elég neki a hozzájárulást befizetni az államnak, még az orvos jóindulatát is el kell nyernie ahhoz, hogy akkor lássák el a betegségét amikor ő azt észleli vagy tapasztalja.Ha az beteg megunja azt, hogy csak később kerülhet orvos elé megunja ezt a kiszolgáltatottságot és várakozást és ha van pénze elmegy a magán praxisban dolgozó orvoshoz.Ha nincs pénze akkor sokszor inkább halasztja az orvoshoz menést, mert úgy gondolja, hogy ha az orvos nem azonnal nyújt segítséget , akkor nem is olyan nagy a baja, majd elmegy az orvoshoz, ha az orvos már ráér őt is megvizsgálni!Így a tb járulékot fizetőnek az az érzése támad, hogy teljesen feleslegesen fizet, teljes körű egészségellátást nem kap, ki van szolgáltatva az egészségügyi intézmények "jóindulatának", s zt gondolja erről az igen fontos járulékról, hogy ez az adónak egy olyan fajtája amiért nem kap semmit , és feleslegesen vonja tőle a munkáltatója, noha ez egy biztosítás arra, hogy ha beteg leszel akkor magas szinten orvosi ellátásban részesülhetsz akkor amikor a betegséged észleled és nem akkor amikor beleférsz az egészségügyi intézmény keretébe, ráér az orvos Veled foglalkozni!.
Aki Én
@Philip Marlowe: veled az a baj, hogy még csak nem is hazudsz. Te tényleg ennyire buta vagy.
Aki Én
orbán politikája miatt tízezrek hiányoznak az egészségügyi rendszerből. Na, ez a méltatlan támadás a magyarok ellen, nem az, hogy ha valaki valós és jogos kritikát fogalmaz meg a dilettáns hazaárulókkal szemben.
Az meg végképp jelentéktelen, hogy ebből agyhalott fideszesek mennyit értenek meg. Többnyire semmit egyébként.
kereső
Az a méltatlan támadás a betegek, és az őket ellátó orvosok, szakdolgozók ellen, hogy egy évtizede nincs kormányzati szintú FELELŐS!!! egyészségügyet irányitó miniszter. Ötletelés van- aminek a vége, az állami orvosi ellátás leépitése, a magán egészségügybe terelni a beteget- aki meg tudja fizetni.
Jozefina
A Belügyminisztérium fordítva ül a lovon!!! Ha eddig még nem tudták volna a kamarák szakmai alapon működnek, szakmai vezetőkkel!!! Döntéseiket szakmai alapon hozzák ellentétben a "mindenhez értő" Belügyminisztériummal!!! Ellentétben Orbán rendeleteivel is, amikkel szinte diktatórikus rendszert vezetett be. Szintén nem szakmai alapon. Szóval el a kezekkel az Orvosu Kamarától!!!
ómió
Bizony! Hiszen az orvos efftársak utoljára még a Böszme-féle fizulenyulásuknak örülhettek igazán! Azóta meg csak ez a bérmegduplázó "12 szűk esztendő"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.