Az idei fűtési időszakban is ötmilliárd forintot biztosított a kormány a szociális tűzifaprogramra, február 15-ig meg is érkezett a tüzelő a rászorulókhoz – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az MTI-nek.

Szociális tűzifa: brüsszelezve dicsekedett a számokkal az államtitkár
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Dukai Miklós tájékoztatása szerint az önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát és szenet február 15-ig osztották ki a rászorulóknak, a településeknek március 31-ig van lehetőségük a támogatás teljes összegének felhasználására.

A Belügyminisztérium minden évben meghirdeti a szociális tűzifaprogramot, amely az önkormányzatokon keresztül a legrászorulóbbak helyzetén igyekszik enyhíteni. A kormány a pénzt biztosítja, a települések ebből beszerzik a tüzelőanyagot és eljuttatják a leghátrányosabb helyzetben lévő emberekhez – fejtette ki az államtitkár.

Közölte: a pályázó önkormányzatokra jutó átlagos támogatás 2,1 millió forint, a teljes támogatási összeg 4 999 496 554 forint volt. Barnakőszénre 431 239 244 forint, keménylombos tűzifára 4 402 074 000 forint, lágylombos tűzifára 166 183 310 forint jutott. A támogatott önkormányzatok száma 2374.

A támogatást a nyertes önkormányzat öt százalék elfogadott tűréshatárú, átlagosan 100 centiméter hosszú, 5-35 centiméter átmérőjű tűzifának a fővárosi és a vármegyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól történő megvásárlására fordíthatja – tájékoztatott az államtitkár. Megjegyezte: barnakőszén vásárlása esetén a támogatást a nyertes önkormányzat 20-40 milliméter átmérőjű termékre fordíthatja.

Dukai Miklós hangsúlyozta: a 2023. évi költségvetés a következő téli időszakra is tartalmazza az ötmilliárd forint előirányzatot a szociális tűzifaprogramra.

"Az orosz-ukrán háború és a brüsszeli elhibázott szankciós politika nyomán súlyos energiaválság van egész Európában, amely Magyarországot és azon belül az önkormányzatokat is érinti"

- fogalmazott az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy a megnövekedett energiaárak miatt a települési önkormányzatok összesen több mint 76 milliárd forint többlettámogatást kaptak az alapvető közszolgáltatásaik – közvilágítás, óvodai és bölcsődei feladatellátás, gyermekétkeztetés, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézmények – fenntartására.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Méteres rönkökben, saját költségen haza szállítva + a tüzifa ára. Ha még egy bérfürészelőt is felfogad a rászoruló, többe kerül a hatósági áras tüzifa, mint a normál áras. Erre mondják, hogy ügyes.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Méteres rönkökben, saját költségen haza szállítva + a tüzifa ára. Ha még egy bérfürészelőt is felfogad a rászoruló, többe kerül a hatósági áras tüzifa, mint a normál áras. Erre mondják, hogy ügyes.
csipetke
Kár,hogy nem mondta el azt is,---ha már ilyen jóízűen Brüsszelezett---hogy Európában a magyar kormány nyújtotta a legkevesebb segítséget az embereknek a rezsihez. Vagy arról,hogy a kezdeti időszakban agyatlanul a Natura2000-es területeket is letarolta volna ez az agyatlan kormány. Azóta se hallani,hogy volt-e merszük ezeket a helyeket is tarra vágni. Másrészt akik ilyen fát kaptak, amin előző nap még a rigó fütyült, az nem nagy segítség, mert az a fa nehezen ég, és lehet vele kínlódni
jáger laszló
Én természetesen maradok a jól bevált távfűtésnél,a fene fenét eszik is!!
csak ennyi barátilag
J.L.
Alfa
ez a kurva kormány részéről olyan mint a 15% os nyugdíj emelés plusz a dupla nyugdij... csak nem érkezik meg, hanem csak a kibaszott korrupt keresztényfasiszta orbán levele ... vagy még az sem...
Ez a korrupt keresztény szabadság orbáni módra...
ugye kibaszott kecskebaszók gyülekezete narkós-alkoholista-pedofil szarházi fidesz-ner hívők
ómió
Szóval, má' ez a "szoctüzifa" program se "efftársias"!?
Gazella
@ómió: dugd a seggedbe az efftarsias szavadat!!
Lendkerék
@csipetke: Az előző években 23-25 ezret fizettünk 3 m-es bükk rönkökért + 6 ezer szállítás köbméterenként. 5 köbmétert szoktunk venni. Mindig tavasszal hozzák, közvetlenül az erdészettől, már több hónapot állt kinn az erdőn. Aztán itthon felfűrészeltük kb. 25 centisre, felhasogattuk (ez nagyjából plusz tízezer gép- és energiaköltség, plusz a saját munka), a fészerben prímán kiszárad télig, decembertől kezdjük felhasználni, addig a tavalyi megmaradt fát használjuk.
Most hogy az álságos "rezsivédelem" erre is kiterjed, a bükk ára egységesen 30 ezer köbméterenként. Ami nekünk így egyből 5m3x5ezer/m3=25 ezer többletköltség, és még az új fuvardíjat nem is tudjuk.
A velejéig ostoba politikai bürokraták papagájkommandójának a harsogásától fizikai rosszullétet érzek. Odaszarnak egy elb*szott intézkedést, kokárdát szúrnak rá, orra alá tolják a rothadó nyugatnak, hogy bizonyítsák a nemzeti fennsőbségünket.
A Magyar Közút útmesterségi telepein hegyekben állnak a közutak mentén rendszeresen végzett fakivágások termékei. Ölnyi törzsektől az ágig. Van olyan telep, amely mellett rendszeresen elmegyek, évek óta ott rohadnak szét, korhadtan meg már semmi értéke.
A MÁV vasútvonalai mentén rendszeresen tisztítják a pálya mentét, Utazzunk csak végig mondjuk Budapesttől Székesfehérvárig, annyi a kivágott fa, hogy több falunak elég lenne.
A villamos távvezetékek alatti területtakarítások nagy része ugyan csak cserje, de helyenként vannak olyan ágfák, vékonyabb törzsek is, amelyeket általában kihúzgálnak a megtisztított sáv szélére, és ott korhadnak el. Évek alatt.

Bármibe fogadok, hogy megfelelő szabályozással, koordinációval, feltételekkel nagyságrenddel több tűzifához lehetne segíteni a rászorulókat, ha ezeket a ma veszendőbe menő faforrásokat megnyitnák számukra.
Giovanni Alba
@Gazella: ma, 10:24
De hiszen onnan húzgálja elő ez a bolsiék fajkreténje, ez a csökött agyú abortuszmaradék.
(ez itt a vigyorgós smiley helye)
Terminátor
Jövő évig kiszárad majd, s akkor kandallóképessé válik.
Ez a "meleg" tél megoldotta a problémát.
O1g-nek csak a püspök urat kellett volna megkorrumpálnia novemberben, s gyün az enyhe tél!
Ja, hogy ez meg is történt, el vagyok maradva!
namihami
@simmering73: 08.00:. Már bocsáss meg, de rossz a hozzáállásod.
Ugyanis, ha a szociálisan támogatandó veszi a fáradtságot és beszerez egy teherautót (lehet használt is), akkor máris megspórolhatja a fuvar költséget. Mindössze a tgk árát, adóját, üzemanyagát kell kifizetnie!
Aztán, ma már relatíve olcsón, lehet venni láncfűrészt, rönkhasítót, fejszét és ettől kezdve csak a munkaereje kell (ha még van), ami persze ""ingyé"" van, hiszen ""magad uram..."", magának dolgozik!
És ehhez csak a fa felemelt ára jön!
Voilá, máris ""szociális"" lett a tüzifa! Alig kerül kétszer annyiba!
csipetke
@Lendkerék: 10:27 Nekem nem kell magyaráznod,hogy hogyan működik a fatüzelés, mert a gázt csak éjszaka használjuk,hogy reggelig ne hűljön ki a ház, de meghagytuk a vegyestüzelésű kazánt is,mert örököltem egy erdőrészt, amiből egy fát se lehet kivágni,mert osztatlan közös. Örököltem egy szántót is,ami sűrűn be van nőve akácfával, de ha innen--ami szántó besorolású--akarok kivágni fát, erre is engedélyért kell szaladgálni. Amikor putyin tavasszal el kezdett szarakodni a gázzal, már lehetett tudni, hogy a fával is lesz gond,úgyhogy mi márciusban még a régi áron vettünk kb két szezonra való fát. Akitől venni szoktuk,ő összevágva hozza,most vele akarom kitermeltetni azt,ami a szántón van, aki kitermeli,övé lesz a fele,a másik felét meg hazahozza nekem. Azon csodálkozom,hogy a magánerdőket nem csaklizta még el az állam, mert ezek mindent IS megtehetnek. Itt, a kisvárosunkban ha az önkormányzat fát vágat ki bárhonnan, azt odaadják a rászorulóknak. Errefelé, ( Veresegyház-Fót) ha a vasút mellett vágják a fát, azt a vasutasoknak szokták odaadni. Meg is érdemlik,amilyen jól meg vannak fizetve ők is
csipetke
@Terminátor: 11:23 Még várd ki a végét, söpörtünk már havat áprilisban, és májusban még fűteni kellett. Már nem tudom hogy két,vagy három éve volt, hogy a kinyílt orgonabokrok roskadtak a hó alatt
Terminátor
@csipetke: Ne ijesztgess!
A múltkor is kaptam egy sms-t, hogy szálljak át egy masik kocsiba, ha fázok.
Ez pár éve, március 15-én volt az m1-esen.
Derékig érő hóban.
Nessy
@Terminátor: Azt én is kaptam, bár nincs autóm, és a jogsim is rég lejárt, :-))
amortizáltok
a képeket elnézve és ki fogja ezeket a rönköket mondjuk kirakni és elfűrészelni? a nyugdijasok vagy tán a katasztrófavédelem.akkor 3 évig ezzel el lehet izzadni mire kályha közelébe jutna. ehhez azért kellett ész kiszurni a nyugdijasokkal.
drrotf
A tél úgy tudom hogy decembertől kezdődik, mondjuk 20.-dikától, és ma február közepe van.Megvárták a" fijúk " míg megfagy a rászorulók fele és azután szállították ki a tűzi fákat, vagy nem volt közmunkás a faluban, községben, vagy benzin hiány volt vagy sztrájkoltak a sofőrök?Miért nem vártak március közepéig amikor már sokszor melege ki süt a nap?Nem siették el a segítség nyújtást, az egyszer biztos, mert aki lassan ad, annak nem fogy el hamar a tűzifája!
ómió
@Gazella: Na, mi van!? Már a saját "minőségetek" se tetszik, ami, amúgy, tényleg a seggembe való!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.