Az idei fűtési időszakban is ötmilliárd forintot biztosított a kormány a szociális tűzifaprogramra, február 15-ig meg is érkezett a tüzelő a rászorulókhoz – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az MTI-nek.

Szociális tűzifa: brüsszelezve dicsekedett a számokkal az államtitkár
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Dukai Miklós tájékoztatása szerint az önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát és szenet február 15-ig osztották ki a rászorulóknak, a településeknek március 31-ig van lehetőségük a támogatás teljes összegének felhasználására.

A Belügyminisztérium minden évben meghirdeti a szociális tűzifaprogramot, amely az önkormányzatokon keresztül a legrászorulóbbak helyzetén igyekszik enyhíteni. A kormány a pénzt biztosítja, a települések ebből beszerzik a tüzelőanyagot és eljuttatják a leghátrányosabb helyzetben lévő emberekhez – fejtette ki az államtitkár.

Közölte: a pályázó önkormányzatokra jutó átlagos támogatás 2,1 millió forint, a teljes támogatási összeg 4 999 496 554 forint volt. Barnakőszénre 431 239 244 forint, keménylombos tűzifára 4 402 074 000 forint, lágylombos tűzifára 166 183 310 forint jutott. A támogatott önkormányzatok száma 2374.

A támogatást a nyertes önkormányzat öt százalék elfogadott tűréshatárú, átlagosan 100 centiméter hosszú, 5-35 centiméter átmérőjű tűzifának a fővárosi és a vármegyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól történő megvásárlására fordíthatja – tájékoztatott az államtitkár. Megjegyezte: barnakőszén vásárlása esetén a támogatást a nyertes önkormányzat 20-40 milliméter átmérőjű termékre fordíthatja.

Dukai Miklós hangsúlyozta: a 2023. évi költségvetés a következő téli időszakra is tartalmazza az ötmilliárd forint előirányzatot a szociális tűzifaprogramra.

"Az orosz-ukrán háború és a brüsszeli elhibázott szankciós politika nyomán súlyos energiaválság van egész Európában, amely Magyarországot és azon belül az önkormányzatokat is érinti"

- fogalmazott az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy a megnövekedett energiaárak miatt a települési önkormányzatok összesen több mint 76 milliárd forint többlettámogatást kaptak az alapvető közszolgáltatásaik – közvilágítás, óvodai és bölcsődei feladatellátás, gyermekétkeztetés, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézmények – fenntartására.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Méteres rönkökben, saját költségen haza szállítva + a tüzifa ára. Ha még egy bérfürészelőt is felfogad a rászoruló, többe kerül a hatósági áras tüzifa, mint a normál áras. Erre mondják, hogy ügyes.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
@Terminátor: 11:23 Még várd ki a végét, söpörtünk már havat áprilisban, és májusban még fűteni kellett. Már nem tudom hogy két,vagy három éve volt, hogy a kinyílt orgonabokrok roskadtak a hó alatt
Terminátor
@csipetke: Ne ijesztgess!
A múltkor is kaptam egy sms-t, hogy szálljak át egy masik kocsiba, ha fázok.
Ez pár éve, március 15-én volt az m1-esen.
Derékig érő hóban.
Nessy
@Terminátor: Azt én is kaptam, bár nincs autóm, és a jogsim is rég lejárt, :-))
amortizáltok
a képeket elnézve és ki fogja ezeket a rönköket mondjuk kirakni és elfűrészelni? a nyugdijasok vagy tán a katasztrófavédelem.akkor 3 évig ezzel el lehet izzadni mire kályha közelébe jutna. ehhez azért kellett ész kiszurni a nyugdijasokkal.
drrotf
A tél úgy tudom hogy decembertől kezdődik, mondjuk 20.-dikától, és ma február közepe van.Megvárták a" fijúk " míg megfagy a rászorulók fele és azután szállították ki a tűzi fákat, vagy nem volt közmunkás a faluban, községben, vagy benzin hiány volt vagy sztrájkoltak a sofőrök?Miért nem vártak március közepéig amikor már sokszor melege ki süt a nap?Nem siették el a segítség nyújtást, az egyszer biztos, mert aki lassan ad, annak nem fogy el hamar a tűzifája!
ómió
@Gazella: Na, mi van!? Már a saját "minőségetek" se tetszik, ami, amúgy, tényleg a seggembe való!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.