Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Forbes-nak adott interjúban, beszélt arról, hogy a döntés nem az ágazatot felügyelő Belügyminisztériumban, hanem „egy szinttel magasabban” született meg, ennek ellenére nem kér időpontot Orbán Viktorhoz.

"Elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak" – a MOK elnöke szerint esély sincs a törvény visszavonására

A kamarának a változtatások irányával nem volt baja, „a részletekkel és a megváltozott tárgyalási stílussal viszont igen”. Azt tapasztalták, hogy az ősz második felétől Takács Péter egészségügyi államtitkár „letért arról az útról, hogy valós egyeztetéseket, közös gondolkodást folytasson.

Azt gondolja, hogy ha én kérek időpontot, akkor kapok? Hogy majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor majd visszavonják ezt a törvényt? Ennek nincs esélye

- mondta el Kincses Gyula, aki szerint egyetlen orvos ellen sem indult etikai eljárás az ügyeleti ellátásban való részvétellel kapcsolatos szerződések ügyében, „egyetlen kolléga ellen valóban éltünk etikai panasszal”; egy olyan esetben, amikor a panaszuk szerint „az Országos Kórházi Főigazgatóság munkatársa helyzetével visszaélve nyomást gyakorolt a kollégákra, hogy írják alá az ügyeleti szerződést”;

Azért kérték az orvosoktól, hogy ne írják alá az új ügyeleti szerződésüket, mert ez a nyomásgyakorlásnak ez az eszköze nem veszélyezteti a betegek biztonságát.

Az új ügyeleti ellátási szerződés alá nem írása nem jelent egyet az ügyeleti munka feladásával, hiszen a régi keretek között folyhat tovább a munka.

A Magyar Orvosi Kamarát kibelező törvényt sürgősségi eljárásban tárgyalta meg és fogadta el a parlament fideszes többsége február utolsó napján, a jogszabályt másnap már ki is hirdették. A törvény jelentősen csorbítja a Magyar Orvosi Kamara befolyását, elsősorban azzal, hogy eltörli a kötelező kamarai tagságot az orvosok között.

Forrás: Telex.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Terminátor
Ébresztő trollok!
Már 8 ezr orvos maradt a kamrában, s még csak néhány nap telt el a seggberúgástól.
Rezeg a léc, ha a többség marad!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Terminátor
Ébresztő trollok!
Már 8 ezr orvos maradt a kamrában, s még csak néhány nap telt el a seggberúgástól.
Rezeg a léc, ha a többség marad!
csipetke
A MOK köztudottan ellenzéki szervezet,és a hatalom,azaz orbán mindenképp szét akarja verni. (lásd az SZFE szétverését)
"Mi soha nem vetemednénk arra,hogy elhallgattassuk azokat,akik nem értenek egyet velünk" by Orbán 2018. Hát,ez azóza ezerszer is bebizonyosodott,hogy mekkora ordas nagy hazugság volt. Az orvosokkal rossz lóra tett orbán, mert tárt karokkal fogadja őket a világ bármelyik szeglete. Másrészt, ebben az antidemokratikus országban szinte az egyetlen demokratikus szervezet a MOK. Ha orbán sokáig buzerálja őket, az emberekkel fog kib.szni, mert ezek okos emberek,nem olyanok,mint a fidesz szavazók, az orvosokat nem fogja megtörni. Az emberek már nem is indulnak neki egy orvosi kivizsgálásnak, mert 7,-8,-hónapos intervallumra lehet időpontot kapni. És ha még kevesebb orvos lesz, kihal az ország
kereső
DE, komolyan- mit vár Kincses orbántól? Orbán , legfeljebb meghosszabbitja Bicskéig- vagy Mosonmagyaróvárig. orbán legfeljebb attól hátrálna meg, ha egy fél milliós tömeg kirángatná a kolostorából. Még akkor sem biztos- mert előbb lövetne, élessel.
Peller Anikó
@csipetke: A vikátor a vikktorjugendben bízik, a férgese meg csak hulljon, mert már alig marad stadionokra.
Toller Béla
Nem ez a "jó király" témát el kell felejteni Orbán egy gakorló fasiszta diktátor, ennek megfelelően is kell kezelni !
Nyírfa
@kereső: Nem vár semit:

" Azt gondolja, hogy ha én kérek időpontot, akkor kapok? Hogy majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor majd visszavonják ezt a törvényt? Ennek nincs esélye "

Ezt a kirángatást azért elképzeltem, és jól esett.
kereső
@Nyírfa: Nem a "kádári" szindróma, amit Kincses mond? Emlékezni kellene arra..."hogyha ezt Kádár elvtárs tudná, nem engedné"...Komolyan mondom, néha megáll a józan eszem, és csak ácsorog, néz ki a fejemből, ekkorra hülyeség hallatán. Magasan képzett orvos, aki nem lát tovább az orránál...
Nyírfa
@kereső: A Propeller állításként tünteti fel a címben azt, amit Kincses valójában kérdez, mert tovább lát az orránál.
Bár lenne egy Kádárunk!
kereső
@Nyírfa: Kincses sem látja: amióta ő lett a MOK elnöke, azóta kimondottan szakmai-orvos szakmai kérdésekben foglalt állást, még az érdekvédelmi munkát is ehhhez kötötték. Ki kell tehát végezni "szakmailag"- ahogyan tették az MTA-val, és politikai kérdést csinálni belőle. Minden magasan képzett szakmáva, a szakma képviselőivel ezt csinálták/csinálják. Igy nyúlhatták le a MTA, az egyetemi vagyont. Most majd jöhet a teljes egészségügy. A MOK ezen elnöksége még a betegjogokért is teljes mellszélességgel kiállt- szakmai alapon. Most majd ez is megszúnik. Intézmenyesn majd lesz valami papiron, meg a szvak szintjén- mint az egyetemi autónómia, meg tudományos és kutatási szabadság- de gyakorlatalilag a nullával lesz egyenlő.Kivégzik ezt is. "Hét legyet egy csapásra"- ez magyar népmese cime, és orbán ténykedése.
Nyírfa
@kereső: Ha az orvosi kamara szakmai alapon működik, akkor a legtöbbet tette/teszi meg az egészségügyért. Most is a szakmáért és annak művelőiért áll ki. A tanárok is ezért küzdenek, a hivatásukért, a gyerekekért.
Amennyiben azt kifogásolod, hogy az általában értelmiségiként elkönyvelt társadalmi réteg többsége megalkuvó, és egyáltalán nem viseli magán az értelmiségi lét jegyeit, abban igazat adok neked.

Mostanában felteszem magamnak a kérdést, hogy mi az, amit én megteszek a változásért, azon kívül , hogy ide irkálok, és sokszor látom el a kézjegyemmel azokat a petíciókat, amelyekkel egyet értek. Már a tüntetésekre sem járok, belefáradtam a hiábavalóságukba. Más kell, több kell, de egyre inkább érzem kívülállónak magam.
Csizmás Kond
...mindenki félremagyaráz. Attól hogy a kormány hoz egy új törvényt ami elvileg nem változtat a régin csak lehetőséget ad a nagyobb mozgástérre, még nem föltétlen kell változzon semmi.
Peller Anikó
@Kond: Soha nem tesznek céltalanul semmit. Mindennek valami aljas oka van és végeredményben minden csak a hatalom betonozását szolgálja, mert őrizni kell a lopott vagyonkát. Akarod a lopott vagyonkát? Szívesen sorolom.
Nessy
@Csizmás Kond: De változik! Méghozzá rossz irányba! Nagyobb mozgástér?? Igaz, utazhat a doki is meg a beteg is kilométereket ügyeleti ellátás címén. A orvos, ápolószemélyzet "átvezénylése " azt jelenti, hogy ha a vármegyei ispotály gondba lesz, akkor a vármegye legtávolabbi sarkából is oda "vezénylik" a személyzetet! A beteg meg mehet utánuk, ha kap időpontot!
kereső
@Nyírfa: Pontosan ezt irtam! Szakmai alapon múködik, tehát m it csinál a pártállam- politikává teszi a "szakmát"-és poltikailag nyirja ki , lehetetleniti el. És ez ellen az "irástudók"!! - a magukat ellenzékinek tartó ujságirók , értelmiségiek-és szakmájuk tisztességét védő - orvosok, egyetemi oktatók, kutatók nem állnak ki. Pedig nekik kellene ott lenni az "első sorban". Nézd meg a pedagógusokat- tiltakozik, sztrájkol a 10%. A többi meg?? "Jóa van az igy...". Hiába az én- már nem is érintett - szolidaritásom, és hiába, ha én látom mi a baj az egész oktatásüggyel, ha az aki benne dolgozik, nem hajlandó a saját szakmája tisztességéért sem kiállni- mert a pedagógus , aki tiltakozik, azt teljesen szakmai alapon teszi- nem politikai okokból.Átpolitizálni szakmai okokat csak a fideSS!. Ezt teszi immár 16 -17 éve. És milyen sokan hittek/és hisznek nekik.
Csizmás Kond
@Nessy: ...ezt csak elképzelted...
Az egészségügy tönkremenetelét nem kimondottan a kormány intézkedései okozták egyetlen kormánynál sem hanem az úgynevezett migrációs elcsalás. A nyugati államok nagyon nagy összegeket nyertek azon, hogy nem az orvosi egyetemekbe fektetnek pénzt hanem a személyzetet fizetik kissé magasabban ami által keletről nagyonsok tanult embert elszippantottak. A kormányok is hibásak mert az ilyen elvándorlást nem tudták megfelelően kezelni, és olyan intézkedéseket kellett hozzanak amelyek esetleg még rontottak a helyzeten.
ómió
És a megzsarolt orvosok véleményét is "sikerült már revidiáltatnotok", Kincses efftárs!?
Nessy
@Csizmás Kond: Ezzel a törvénnyel sem éppen az elvándorlást fogják megállítani! Ismerem pár napja az egészségügyet . "Az egészségügy nem üzlet", aki egykor ezt mondta, pont ő csinált belőle mára üzletet. Van pénzed, VIP ellátásra vagy jogosult, meg gyógyulsz. Nincs pénzed,és bár fizeted a tb járulékot, szerencse kérdése, időben sikerül e ellátást kapnod. Ennyire a közegészségügy az elmúlt fél évszázadban nem volt padlón.
Csizmás Kond
@Nessy: ...az egészségügy és minden akkor lett üzlet amikor beléptünk a zunióba. Azóta csak vergődünk és minden marhaságot elkövetünk, hogy a különböző átverések minél kevesebb kárt okozzanak.
...emlékezz vissza hogy az átkosban mennyit szántak a nyugdíjra és mennyit az egészégügyre vagy tanügyre...és mindezt azért mert egy városi elöljárónak is már kötelezően annyi jövedelme kell legyen mint bármely más uniós városvezetőnek...és ez minél magasabban van annál többet jelent...tehát a legtöbb pénz éppen oda megy el ahol a legkevessebb a megtérülési lehetősége.
Nessy
@Csizmás Kond: Nem! A magán egészségügy preferálása az elmúlt évek eredménye! "Az egészségügy nem üzlet" mondat 2006-ban Orbán Viktortól származik, a vizitdíj kapcsán! Mint ahogy a járulék plafon eltörlése, és a nyugdíjas olló egyre szélesebbre nyílása is az emútt 12 év eredménye. A "pofátlan" 2 millió feletti fizetésekkel, végkielégítésekkel egyetemben!
Macskaszem
@Csizmás Kond: Nehogy már az uniót okold a szar egészségügyért, mert ez is csak nálunk ennyire szar. Ahogy az infáció Európa csúcson van nálunk, úgy a fizetések Európa alján. Hát csak nekünk ilyen káros az unió? Igen, mert nálunk ipari méretekben lopják azt a pénzt, amiből már lehagyhattuk volna Európa nagy részét. De nálunk csak a fideszmaffia hagyta le Európát, minket otthagytak a szarban. Ennyike.
Peller Anikó
@Macskaszem: Ez a tehénke vagy ennyire aljas vagy ennyire marha.

Bár könnyen lehet mindkettő.
Csizmás Kond
@Nessy: ...nem...a mindenféle magénkézbe kerülő állami intézmények kezdete onnan számolódik amikor ugyetudodki kijelentette hogy az állam nem jó gazda...persze nem a saját találmánya volt hanem a zunió sugta...mert lényeg volt a csatlakozásról szóló propagandához.
Nyírfa
@kereső: márc.06. 11.25

Értem. De, amiről beszélsz, az olyan össztársadalmi probléma, aminek a szakmaisághoz vajmi kevés köze van. Én örülnék, ha mindenki becsülettel állna a szakmája kihívásai elé, sőt, egyenesen szakértői kormányt kívánok, éppen azért, hogy az általad említett átpolitizálásnak ne adjunk esélyt.
Engem rúgtak ki azért, mert ragaszkodtam a szakmám etikai elveihez, ebből az alapállásból kiindulva én üdvözlöm, ha "csupán" szakmai alapon működik valaki/valami.
Egyébként az egész élet, minden tettünk, állásfoglalásunk politika, s azt gondolom, hogy jelen esetben te és én éppen elbeszélünk egymás mellett, holott az értékrendünket , s a megoldásainkat tekintve többnyire egy hullámhosszon vagyunk.
De a vita arra jó, hogy letisztuljanak a gondolataink.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.