Kirill pátriárka is felköszöntötte 60. születésnapja alkalmából Orbán Viktort, és a „Dicsőség és becsület” rend I. fokozatában részesítette.  A jó kapcsolat alapjául szolgálhat, hogy a magyar kormány tavaly megvétózta az Oroszországot sújtó európai uniós szankciós csomagot (is), ami Kirill pátriárka vagyonának befagyasztásáról szólt.

A 444.hu vette észre elsőként a Magyar Ortodox Egyházmegye oldalán közölt levelet, melyet Kirill pátriárka küldött Orbán Viktornak, utóbbi hatvanadik születésnapja alkalmából.

Putyin kedvence, Kirill pátriárka kitüntette Orbán Viktort szülinapján – Felelős és elveihez hű állami vezetőként jellemezte a kormányfőt a volt KGB-s vallási vezető

Az orosz ortodox egyház által közreadott képen Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája liturgiát vezet a szláv irodalom és kultúra napjának alkalmából a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2023. május 24-én. Az ünnep egyben szent Cirill és Metód görög hittérítő szerzetes testvérpárnak, a glagolita ábécé és az óegyházi szláv nyelv megalkotóinak emléknapja. Fotó: MTI/AP/Orosz ortodox egyház/Igor Palkin

A korábban a KGB-nek dolgozó, az uniós szankciókat a magyar kormány közbenjárásának köszönhetően elkerülő vallási vezető szilárd meggyőződéssel rendelkező, felelős és elveihez hű állami vezetőként jellemezte Orbánt, aki kész arra, hogy a nemzeti érdekeket következetesen megvédje.

Őexcellenciája Orbán Viktor Úrnak, Magyarország Miniszterelnökének

Excellenciás és Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Szívből köszöntöm Önt hatvanadik születésnapján!

Ön egész életét a szülőhazája hasznára végzett feladatoknak szentelte, számos sikert ért el e nem könnyű pályán, amelyek jó hírt szereztek Önnek, olyan embernek, aki szilárd meggyőződéssel rendelkezik, felelős és elveihez hű állami vezető, készen arra, hogy a nemzeti érdekeket következetesen megvédje. Nagyrészt az Ön kitartó erőfeszítéseinek köszönhető, hogy Magyarország biztosan és töretlenül halad előre a társadalmi és gazdasági fejlődés útján, független kül- és belpolitikát valósít meg. Jó érzés látni, hogy Ön nagy figyelmet szentel a keresztény értékek megőrzésének a társadalomban és a család és a házasság intézménye megerősítésének.

Hálásak vagyunk Önnek azért a segítségért, amelyet az Orosz Ortodox Egyház Budapesti és magyarországi Egyházmegyéje tevékenységének nyújt. A magyar kormányzat részvételével templomok felújítása folyik, jelentős tervek valósulnak meg, amelyek az emberek spirituális felvilágosítását szolgálják, ugyanakkor a népeink közötti baráti kapcsolatok fejlesztését is elősegítik.

Figyelemmel kísérve az Ön kiemelkedő hozzájárulását a hagyományos erkölcsi értékek megerősítéséhez az európai társadalom életében, és tekintettel az Ön személyes és jelentős ünnepnapjára, igazságosnak és méltónak érzem, hogy a „Dicsőség és becsület” rend I. fokozatában részesüljön.

Kívánok Önnek jó egészséget, Istennek bőséges segítségét és további sikereket honfitársai javára végzett felelős munkáiban!

Tisztelettel:

Kirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkája

- áll a levélben.

Forrás: 444.hu, 24.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Juhász István
Az ilyemit... VISZONOZNI illik. Javaslom Kirill pátriárkát kitüntetni a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Fokozata kitüntetéssel... Persz a Lavrovot is ELISMERHETNÉ végre a magyar vezérkar, ő is várhat bizonyos VISZONZÁST. Egyébként... A magyar KITÜNTETETT mikor utazik Moszkvába, átvenni a szép elismerést ?
izéke
@Juhász István: nem mer,még a végén ott lesz rosszul mint lukassegü és nem engedi putyin visszajönni míg a nevére nem iratja az országot. Aztán öleti meg.
szép új világ
Három ilyen ruszki "becsületrend" azonos értékű a "Tiszta udvar, rendes ház" táblával.
Nessy
@justhpeter: Nekem régen egy idős kolléga azt mondta, mikor ezt mondtam, hogy jegyezzem meg, a kuplerájban tisztaság, rend és fegyelem uralkodott,ami jelenleg itt nincs!
Nyírfa
Kirill pátriárka üzenete: legyél jó kisfiú, mert KGB-sként mindent tudok rólad.
És Orbán Viktor magyar miniszterelnök annyira jó kisfiú, hogy eladja a hazáját is, csak ne bántsák.
Ez a kitüntetés egy újabb bélyeg Viktoron, lemosni nem lehet, kivágni nem érdemes, úgyis nyoma marad.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.