Ötven évet léptünk vissza az időben, és 2023-ra egy olyan fegyverkezési verseny indult be az ukrajnai háború kitörésével, amelyhez hasonlót legutóbb a hidegháborúban láthattunk. Most azonban hatalmas pofonba szaladt bele az Orbán-kormány.  

Példátlanul nagy pofont kapott Orbán: Megalázták és nevetséges helyzetbe hozták az utcai harcost – Amerika olyat lépett, amire eddig nem volt példa

A Washington Post értesülései szerint James E. Risch republikánus szenátor példátlan lépésre szánta el magát:

megakadályozza a fegyvereladást Magyarországnak, amiért a magyar kormány megakasztotta Svédország NATO-csatlakozását.

A lépés egyedülálló a történelemben, hiszen a NATO pont ezért jött létre a II. világháború után. Hiszen az Észak-atlanti Szerződés Szervezete 1949. április 4-e óta létezik, pontos és közérthető célkitűzéseit az Észak-atlanti Szerződés foglalja magában, amelynek értelmében a tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében.

Ugyan a NATO a hidegháborús fegyverkezési verseny egyik közvetlen eredménye, ezért most egy új fegyverkezési verseny hajnalán fontosabbá válik mint valaha. Magyarország – Csehországgal és Lengyelországgal közösen – 1999-ben vált a NATO tagjává. A legutóbb csatlakozó állam Finnország volt, 2023. április 4-én, és a következő csatlakozó várhatóan Svédország lesz, miután 2022 júliusában a NATO elfogadta jelentkezését. Azonban itt van egy kis bökkenő. 

Külügyi Kapcsolatok Bizottságának vezető politikusa szerint az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolatok egyre ellenségesebbé váltak, mert Budapest megnehezíti az Oroszország ukrajnai háborújára adott nyugati válaszlépéseket.

A republikánus képviselő a lap cikke szerint egy 735 millió dolláros amerikai fegyvereladást blokkol.

Mi is ennek a célja? Pontosan az, hogy nyomást gyakoroljon Budapestre a katonai szövetség bővítésének blokkolása miatt. És egy ekkora fegyverkezési versenyben aki kimarad az lemarad. 

A kormány nem verte nagy dobra azt, hogy 735 millió dollárt költene el, hiszen Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy számára a NATO egyik, tavaly júliusi találkozója alatt szólalt meg a vészcsengő, azután jelezte a védelmi miniszternél, hogy radikálisan növelni kell a magyar haderő védelmi képességeit.

A kormány akkor 45 Leopard 2-es harckocsit, 218 Lynz páncélozott harcjárművet, Airbus 225-ös helikoptereket, Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegeket, valamint NASAMS típusú légvédelmi rendszereket vásárolt volna.

De szó sem volt arról, hogy HIMARS is került volna terítékre.

HIMARS jelenleg a világ talán legkeresettebb fegyvere, annyira hogy a Rheinmetall  német fegyvergyártó vállalat vezérigazgatója szerint elképzelhető, hogy idővel még az amerikai Lockheed Martin által készített HIMARS-okat is gyártani kezdik. A Himarsokat még 2010-ben állította hadrendbe az Egyesült Államok, darabjának ára 3,5 millió dollár körül alakul.

A hétméteres szállítójárműre szerelt platformokról hat 227 milliméteres rakétát lehet elindítani, ezek precíz célzásra is alkalmasak. A rakéták akár hetven kilométerre is képesek elrepülni, 85 kilométeres óránkénti sebességgel haladva. 

A rendszer iránti kereslet már a háború megkezdése előtt növekedést mutatott: Lengyelország tavaly februárban leadott egy rendelést 18 darabra és további 468 darab rakétavető-platformra. 

Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk, a The Washington Postnak adott nyilatkozatában Risch azt mondta, hogy Magyarországnak engedélyeznie kell Svédország NATO-tagságát, ha szeretné a fegyvercsomagot, amely 24 darab, HIMARS rakétaindító egységhez való elemet, valamint több mint 100 rakétát tartalmaz a hozzájuk tartozó alkatrészekkel és támogatással együtt.

A Budapestnek történő új fegyvereladások fékezésére vonatkozó döntés jól mutatja a NATO-tagok növekvő haragját Magyarországgal szemben, hiszen korábban alig volt arra példa, hogy NATO-tagország esetében akadályozták volna a fegyvereladásokat.

De hogy jutottunk el idáig, mi áll a legújabb amerikai-magyar diplomáciai botrány hátterében?

A svéd csatlakozás ügye már hosszú hónapok óta húzódik, ugyanis Svédország és Finnország NATO-tagság iránti kérelmét széles körben csapásként értékelték Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Amerikai tisztségviselők szerint Putyin nem számított arra, hogy a Nyugat összefog Ukrajna támogatásában, de attól tartanak, hogy Magyarország és Törökország azon döntése miszerint elhalasztják Svédország ratifikációját, amelyhez a szövetség összes meglévő tagjának támogatása szükséges, kockázatot jelent.

Szörnyen rosszak a politikai kapcsolatok Magyarország és Svédország közt. Nem szeretnénk konfliktust importálni a NATO-ba

– fogalmazott a miniszterelnök a közel-keleti fórumon hónapokkal ezelőtt. Orbán Viktor egyik tanácsadója azt mondta:

Svédország rendszeresen megkérdőjelezi a magyar demokrácia működését, illetve sértegetik a magyar választókat, ebből fakadóan egész Magyarországot.

Majd Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én beszélt a Kossuth rádióban arról, hogy „a képviselők nem túl lelkesek” ez ügyben, mert sérelmeik vannak a két országgal szemben, ám a finnek esetében azóta megtörtént a ratifikáció, a svédek pedig arra utaltak a delegációval való megbeszélés után, hogy reményeik szerint még márciusban napirendre kerülhet az ügy az Országgyűlésben.

Sajtóértesülésekben volt arról szó, hogy esetleg a nyáron megtörténhet a ratifikáció, de a parlament részéről semmilyen konkrétumot nem lehetett látni, a hírek szerint Szijjártó Péter külügyminiszter mindezt annyival magyarázta nemrég egy amerikai műsorban, hogy a magyar parlamenti képviselők  még nem állnak készen arra, amennyire mi ezt értjük, hogy meghozzák ezt a döntést.

Konkrétan ezzel a lépéssel megalázták, és nevetségessé tették Orbán Viktort, a kormányt, és a magyar hadsereget is. Ugyanis minden jelentős fegyvereladáshoz a szenátus és a képviselőház külügyi bizottságainak elnökének és rangidős tagjainak kell engedélyt és jóváhagyást adniuk, mielőtt az eladást a külügyminisztérium nyilvánosan bejelenti. Így egyértelműen látható az, hogy Magyarországra a világ legjelentősebb hatalma csak mint egy kivert kutyára tekint. 

Hiába költenék náluk a milliárdokat, nem kell nekik a pénz, hiszen többet ér az erős NATO egység, és a szilárd vélemény mint az a párszáz millió dollár.

Risch kifogása megakadályozza, hogy a külügyminisztérium tovább léphessen az értékesítési folyamatban.

Risch döntésére akkor került sor, amikor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden a Fehér Házba látogatott, hogy összehangolják a stratégiát a nyáron Litvániában tartandó NATO-csúcstalálkozóra, ahol Biden elnök és Stoltenberg reméli, hogy

előrelépést jelenthetnek be Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozási kérelmével kapcsolatban. 

Az utcai harcos jelzőt Orbán még 2018-ban aggatta magára amikor Chuck Norrissal találkozott és elvitte az akciósztárt és feleségét egy TEK-es edzésre, Orbán útközben megjegyezte, hogy

tudjátok, én inkább afféle utcai harcos vagyok, nem az elitből jövök.

Ez már nem állja meg a helyét, hiszen ő lett a béke apostola Európában. Hiába volt Putyin leghűbb szövetségese, hiába próbálták meg a keleti nyitás politikáját alkalmazni, ez nem sikerült, és amikor kitört a háború ez az imázs úgy hullott pár hét alatt a porba, ahogy arra nagyon rég láttunk példát.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

looper
Remélem egyre többen ráéreznek az ízére, hogy Orbánba belerúgni nem csak jó, hanem szükségszerű is, és hogy Orbán egy leköpni való gazember, aki képes kinyírni a saját hazáját (emberek, természet, jövő - neki nem számít!) a maga jólétéért.

@Yoda69: Orbán nem tér észhez már soha, semmitől, de remélem ez lesz a veszte, mert a folyamatos előre menekülésnek mindig ez a vége - egy idő után elfogy az út az ember alól.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Jó nagy tockost kiosztottak az utcai harcosnak. Reméljük ettől észhez tér az idiotaja.
nemkati
@Yoda69: Ne reménykedj, lepereg róla. De hogy a rajongóinak nem tűnik fel, hogy nem csak utálják hanem mélységesen meg is vetik ezt a dagadt törpét a legtöbb államban?! Már csak pár keleti diktatúrában ismerik el a tehetségét a hazája tönkretételében.
looper
Remélem egyre többen ráéreznek az ízére, hogy Orbánba belerúgni nem csak jó, hanem szükségszerű is, és hogy Orbán egy leköpni való gazember, aki képes kinyírni a saját hazáját (emberek, természet, jövő - neki nem számít!) a maga jólétéért.

@Yoda69: Orbán nem tér észhez már soha, semmitől, de remélem ez lesz a veszte, mert a folyamatos előre menekülésnek mindig ez a vége - egy idő után elfogy az út az ember alól.
Menőmanó
Vicces amikor a zsarolót megzsarolják, nagyon röhögök a zsírdisznón.
nadeki
Daliás cikk: "...A rakéták akár hetven kilométerre is képesek elrepülni, 85 kilométeres óránkénti sebességgel haladva. ..."
Kérdezem: melyik rakéta cammog 85 Km/h sebességgel? a szállítójármű sebessége ennyi.. értelmezés...
csak úgy....
@KisTehen: te csak egy elbutult,fontoskodó szervilis elmebeteg!
csak úgy....
@nadeki: a fideszes rakéta! örülj neki ,hogy legalább elöre megy és nem hátra!
looper
@KisTehen: Ostoba, nem aggódik értünk senki, hanem egyre többen felismerik azt az őrületet, ami itt folyik és próbálják a maguk lehetősége szerint demokratikus úton megállítani.

Fasizmus kommunista tempóban? - ez hungarikum!
Volt kommunisták és kommunista ivadékok, akik most is moszkoviták (!) kommunistázzák a demokráciáért kiálló politikusokat, civileket, diákokat (!) ? - ez is hungarikum!
Toller Béla
Yannak a HMARS irnyításában olyan elemek, amit nem akarnak közztenni az amerikaiak, Sem itteni, sem moszkvai tanulmányozásra !
csak úgy....
@nemkati: hát igen, örülök ha tudok segíteni a szellemi szegényeken...
nemkati
@csak úgy...: A fideszes rakétán kacarászok. :)
nemkati
@csak úgy...: Az. Akkor sírva röhögök. :)))
AMORÁLISOK
kellett neked ketrecharcoskodni? hoppá ugye lassan le sem szarnak a szövetségeseid.
Eladott Ország
A következő lépésben a köztörvényes bűnöző és hazaáruló román cigány gecit bíróság elé kell állítani a sleppjével együtt, hadd szokja a rendet. Amig ez a velejéig rohadt genyó szabadlábon van csak a szart tudja keverni!
3 millió évnyi evolúció eredménye, leddobtunk némi szőrt. Ez egy skizofrén, elmebeteg barom!
twitter.com/janos_hary/status/1668863643377717248/photo/1
Eladott Ország
Nos tehát vagyunk mi Magyarország, a NATO és az EU tagja, és egyedül mi tárgyalunk a háborús bűnös, agresszor Oroszországgal és kis csicska patkányával, Belorussziával, miközben az oroszok mészárolják le ukránok ezreit, a fehérorosz elnök meg qrvára örül annak, hogy atomfegyvert telepít hozzá Putyin. Na ezekre már nincsenek szavak, ez a magyar kormány részéről hazaárulás, a magyar érdekek elárulása, a szövetségeseink elárulása, igazi nyilas tempó. Ja és remélem volt lengyel barátaink undorodva gondolnak Orbánra, mint egykori szövetségesükre. Mindeközben a háttérben lázasan folyik több irányba a próbálkozás, hogy az amerikaiak által felmondott amerikai-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezményt újra megkössék. Az egyezmény még 1979-óta él, s most az USA politikai okokból felmondta és nem hajlandó erről Orbánékkal tárgyalni. Amerikai befektetők nem fogják idehozni a pénzüket ez már biztos. Kis ország vagyunk sem a NATO-nak, sem az UNIÓ-nak nem lesz nagy érvágás ha kilépünk, viszont hatalmas nagy érvágás lesz Magyarországnak. Orbán már így is elintézte ezt az országot évtizedekre. Ezek már direkt csinálják, hogy hergeljék az EU-t és az USA-t. Testvéri bábállamok bábkülügyminisztereinek bábtalálkozója. Észak Koreával mikor kötünk stratégiai együttműködési megállapodást? Ezt az illibernyák belarusz kormányt, amelyik csalással került hatalomra, a világ civilizált népei nem ismerik el. Amikor a belarusz nép heteken át hősiesen küzdött a szabadságáért, luxuspeti miniszter éppen luxusjachtozott.
Értelmes politikus mióta nem járt itt? Szinte már csak ilyen diktátor gecik jönnek csak ide. Nem találkozhatott volna Szijjártó ezzel a fószerrel Moszkvában? Hamár úgy is ott jár. Hiszen oda valók mind a ketten, Putyin alsójába. Minek ide csődíteni a világ szemetét? Az ilyenből teli van a padlás amúgy is. Már csak Kim Dzsongun nem járt nálunk a diktátorok közül, de remélem rövidesen pótolja a kormány ezt a mulasztást, hogy mindenhol elterjedjen "jóhírünk" a világban.
drrotf
A "béke harcosnak " minek a fegyver?Gondolhatták Amerikában még a republikánusok közzött is, és beintettek.Ha Te Viktor játszod az eszed és nem kell neked a sokkal nagyobb és erősebb fegyverzettel rendelkező Svédország a NATO-ba tagnak, akkor védd csak meg magad a jó orosz fegyverekkel!Putyinod biztos nem emel kifogást a fegyver vásárlásod ellen, csak "az a baj," hogy neki sincs elég, ahogy tegnap az újságok közölték!Besnyő Pita bácsi mondása jut eszembe:"Noorrmállis?"
simmering73
@KisTehen: Úgy gondolod, hogy a fegyverlobbinak tétel ez a porbafingó ország? El vagy varázsolva, Bimbó.
qunta
Ez is mutatja, hogy az usa a nátó tagokat nem mint szövetségeseket kezeli, hanem a vazallusainak tekinti azokat. nyoma sincs a demokráciának és a tagállami szuverenitás figyelembe vételének. úgy viselkedik mint 1 önkényúr. 1 újabb bizonyíték arra, hogy akinek az usa a barátja annak nincs szüksége ellenségre.
looper
Azt hiszed, az a lényeg, én mit írok?
Neeem!
Az a lényeg, hogy te mit írsz utánam !!!
Hogy változol a lelkedben.

Bár még nem látszik... sosem fog látszani tisztán, de Armageddonra próbállak felkészíteni, így a vég idején.

Több van itt...

www.youtube.com/watch?v=2QT5eGHCJdE&list=PLU4pobuom_xGcEoFBlZLCkp_XL3NNq-ZQ&index=4
looper
Youth...
Amikor még
Amikor soha
Amikor csalódtál
Amikor remény
Amikor egyetlen
Amikor élet
Amikor jelen
Amikor jövő
Amikor halál :(
Amikor... feltámadás :)

Amikor kereszténység
Amikor igaz
Amikor Isten
Amikor minden
Amikor mindenekben
csak úgy....
@qunta: gondolom téged nem zavar,hogy ruszki spicliket becézgetsz...,0rbán még örülhet,hogy nem jár úgy mint a rosenberg házaspár.
qunta
@csak úgy...: még mindig jobb mint ha cia ügynök lenne.
looper
Itt, bennem Isten és az ördög harcát láttátok - mindig!
Nem hiszed?
Pedig a szemed előtt zajlott.
A tanúja voltál.

Jób könyve egy képregény ahhoz képest, ami itt zajlott.

Megahalt mindenki körülötte és elvesztett mindent - plusz még ő is majdnem meghalt, de csak lebetegedet - csúnyán...
És ott kommenteltek egyfolytában a "barátai" - azt a sok hülyeséget...

Szerinted az élet egyszerű?
Sosem volt egyszerű!
csak úgy....
@qunta: mert te a kgb.-t többre böcsülöd? :) - az legyen a te problémád, te butus veres...
looper
John the revelator

www.youtube.com/watch?v=bBgklFukCgQ

Szerintem kezdjük el tépkedni a virágszirmokat - szeret, nem szeret, meghal, nem hal meg, ha meghal csúnyán vagy szépen. Burger King or McDonalds - megannyi válasz a kérdések sorozatára:

Home...

www.youtube.com/watch?v=qIUbqILri0o
looper
Nem akartam elküldeni. Véletlenül nyomtam le a nagy piros gombot.

Bocsi!
looper
"A világnak annyi! Akarsz beszélni róla?" - Ezek voltak a pszichiáterem utolsó szavai.
looper
A mesterséges intelligencia térnyerésének jegyében sok videót küldhettem volna, de én egy régi mellett döntöttem (Varga Judit legnagyobb örömére, de ezt ne áruljátok el neki - nem érdemli meg!)

www.youtube.com/watch?v=cbGSy6PKOb0
jáger laszló
Pontosabban nem kapott HIMARS rendszert!!
Ennyi a veszedelmes viszonyokról!!
barátilag
J.L.
ómió
Nagyobb "sikeretek" ne legyen, efftársak!
Németh István
A hülyékkel meg nem szabad foglalkozni! mert belőlük ember soha nem lesz!
Pálinkás Pál
" A rakéták akár hetven kilométerre is képesek elrepülni, 85 kilométeres óránkénti sebességgel haladva. "-...itt valami elírás lehet-...ennél egy kilőtt nyílvessző gyorsabb...,hülye firkász, vagy akinek ellenőrizni kellett volna...
bence
Bár akkorát adnának neki , hogy fekvő helyzetbe maradna örökre !
bence
@nadeki: ! Remélem az egyik rakéta a páncélozott autóját is telibe találja ?!
Néro2
Ettől a várbeli desznyótől még a PÉNZÜNK sem kell az amcsiknak.
Érthető.
No te trágyadombország xartartózsákja büszke lehetsz magadra meg fidiótáidra.
Nekem meg közöm hozzád? A fene se xarozná össze magát veled meg trágyagilisztáiddal.
balos
@Néro2: 1 fideSSes kiiktatásáért annyit kapnál mint egy Emberért!
Erik567
Nagyon titkosss, ha a nyílt állítással szemben így letagadják.
Mi lesz most így Hatvanpuszta védelmével, ha kitör parasztgyalázat?
drrotf
Az az mondás sem mindenkire igaz, hogy a pénznek nincs szaga.Most kiderült ,hogy igenis van, és a mi pénzünk az amerikaiaknak büdös!Nem kell nekik, ,pedig azt mondogatták, hogy ezek az amerikaiak még anyukat is eladják, igaz jó pénzért.Nekünk nincs jó pénzünk?Vagy a vezetőnk a hibás, hogy a pénzünket nem fogadják el még az amerikai üzletemberek sem!Olyant már hallottam ,hogy nem állnak velünk szóba Orbán miatt, de hogy egy üzletet visszamondjanak , ilyent még nem hallott a világ.Most ezek szerint megtörtént a világcsoda!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.