Romániában és Bulgáriában is tíz százalék alá csökkent az infláció, miközben Magyarországon még mindig 22 százalék körüli.

A kormány ezt csúnyán benézhette: 20 százalék körüli infláció körvonalazódik év végére az élelmiszereknél
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az RTL Híradóban elhangzott, Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is év végére ígér egy számjegyű inflációt Magyarországon. A GKI viszont úgy számol, az élelmiszerdrágulás decemberben is húsz százalék felett lehet.

A KSH adatai szerint átlag 533 forintot kérnek egy tábla mogyorós csokoládéért ma, másfélszer annyit, mint tavaly. A gyártók Európa-szerte azzal magyarázzák a drágulás okát, hogy az alapanyagokért is többet kell fizetni, és a bérköltségek is megemelkedtek, a drágulás azonban hónapok óta itthon a legnagyobb.

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója az RTL-nek azt mondta, hogy az energiaárak azért magasak, mert nem csatlakoztunk az uniós közös gázbeszerzéshez, így mi sokkal többet is fizettünk érte, és emellett a gazdaságpolitika mindent megtesz azért, hogy az inflációt magas szinten tartsa.

A GKI számításai szerint az infláció 20 százalék körül lesz az élelmiszereknél, de mivel a csomagolóanyag esetében egy rendkívüli áremelési kényszer lép be, ezért akár még annál is magasabb lehet.

Forrás: rtl.hu

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ezekben az inflációs adatokban még nincsenek benne a kormány azóta tett intézkedései: a jövedéki adó emelés, a megtakaritásokra kirótt + adó, a gyógyszergyártók megemelt különadója( nyugdijasok figyelem- ez a ti + adótok), a csomagoló anyagok megemelt adótétele- amely az élelmiszer inflácó növelését jelenti, nincs benn az, hogy milyen mértékű lesz az mnb vesztesége- 2000 milliárdra taksálják a szakértők- amely terheli az államkasszát( bár a költségvetésben erre nincs fedezet)...és még nem tudni, hogy mire kényszerül a kormány a lyukak befolodozására. Mert a maffia nem "éhezhet"! Matolcsy ádámnak még valszeg hiányzik néhány porsche modell a gyüjteményéből.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
@Maccska: ma, 11:21
Mikor volt gyúcsány amire mindig hivatkoztok 16-17 éve?Szivesen.HAHAHA
human
@Maccska: Látod pont erről beszélek. Megjött a központból az üzenet. Felejtse el mindenki, hogy eddig az egyszámjegyű decemberi infálciót kellett reklámozni. Az új üzenet az éves infálció.
Gyakorlatilag saját kommented igazolja amit írtam. Ezt külön köszönöm :D
kereső
@Maccska: A cikk a várhatóról szól- ami nem esik egybe a kormány álmaival. Időközben érintettük -én legalábbis, a jelen helyzetet- a tények ismeretében.Álmokról meg ne beszélgessünk akkor, amikor az a helyzet 2023 május 31.-én, hogy az első öt hónap inflációs adata némi csökkenést mutat- ami az inflációnövekedés mértékét illeti. Attól még ez egy vágtató infláció( 10 % fölötti)-és a kormány rendelkezések ismeretében nagy változás nem lesz- esetleg növekedés mértéke fog csökkenni, de marad a két számjegyű az átlagos, és 20%+ élelmiszer- amely a 2021 decemberi inflációra fog rárakódni
jáger laszló
Én már annak is örülnék,ha az éves élelmiszer áremelkedés 15% közelébe lenne!!
Ilyen +engedő vagyok!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
terlasz
Nem nézte ezt be a kormány, ez így lett tervezve. A nép kirablása a cél, persze a csókosokat kivéve.
A szegény ember ellenállása is szegényes.
telegdilaci
@sgl:Ezért az EU-ban a legmagasabb inflációért,és a legnagyobb élelmiszer árakért,nem hibáztatható a háborús és az elhibázott Brüsszeli szankció,hogy lehet hogy Magyarország hátúl kullog,valószínű hogy azoknak az Országoknak a Miniszterelnökei ahol egy számjegyű az infláció és az élelmiszer árak is alacsonyabbak,jobban értenek a kormányzáshoz,és nem folyamatos hazudozással kormányoznak,és valószínű hogy az EU-támogatásokat az Országuk fejlődésére fordították,nem mint nálunk a csókosok mocskos zsebét tömték tele!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.