Romániában és Bulgáriában is tíz százalék alá csökkent az infláció, miközben Magyarországon még mindig 22 százalék körüli.

A kormány ezt csúnyán benézhette: 20 százalék körüli infláció körvonalazódik év végére az élelmiszereknél
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az RTL Híradóban elhangzott, Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is év végére ígér egy számjegyű inflációt Magyarországon. A GKI viszont úgy számol, az élelmiszerdrágulás decemberben is húsz százalék felett lehet.

A KSH adatai szerint átlag 533 forintot kérnek egy tábla mogyorós csokoládéért ma, másfélszer annyit, mint tavaly. A gyártók Európa-szerte azzal magyarázzák a drágulás okát, hogy az alapanyagokért is többet kell fizetni, és a bérköltségek is megemelkedtek, a drágulás azonban hónapok óta itthon a legnagyobb.

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója az RTL-nek azt mondta, hogy az energiaárak azért magasak, mert nem csatlakoztunk az uniós közös gázbeszerzéshez, így mi sokkal többet is fizettünk érte, és emellett a gazdaságpolitika mindent megtesz azért, hogy az inflációt magas szinten tartsa.

A GKI számításai szerint az infláció 20 százalék körül lesz az élelmiszereknél, de mivel a csomagolóanyag esetében egy rendkívüli áremelési kényszer lép be, ezért akár még annál is magasabb lehet.

Forrás: rtl.hu

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ezekben az inflációs adatokban még nincsenek benne a kormány azóta tett intézkedései: a jövedéki adó emelés, a megtakaritásokra kirótt + adó, a gyógyszergyártók megemelt különadója( nyugdijasok figyelem- ez a ti + adótok), a csomagoló anyagok megemelt adótétele- amely az élelmiszer inflácó növelését jelenti, nincs benn az, hogy milyen mértékű lesz az mnb vesztesége- 2000 milliárdra taksálják a szakértők- amely terheli az államkasszát( bár a költségvetésben erre nincs fedezet)...és még nem tudni, hogy mire kényszerül a kormány a lyukak befolodozására. Mert a maffia nem "éhezhet"! Matolcsy ádámnak még valszeg hiányzik néhány porsche modell a gyüjteményéből.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Ha már nem tudják Brüsszelre fogni,akkor Soros lesz a soros ;)))))) bárki csak ők nem. Szegény kis fekete bárány,bár inkább egy sötét paraszt!
kereső
Magyarország májusi átlag inflációs adata:
Ksh:21,5% Eurostat: 21,9%

Élelmiszer infláció adatában nincs eltérés: 33,2%
verőce21
Volt néhány év, amikor bementem a Sparba, vagy a Lidl-be és nem nagyon figyeltem, hogy mi mennyibe kerül. Teljesen olyan feeling volt, mintha egy jóléti államban élnék.
Aztán kiderült, hogy nem érdemeljük meg. Az egy kivételes, kegyelmi állapot volt. Elmúlt. Akkor elmúlt, amikor először nem vettem meg a 400 forintos tejet és az 1000 forintos fél kilós kenyeret...!
balos
A magas árakkal a fideSS az ellopható adó mennyiségét nőveli meg!Leszarják a magyar népet így védik a geciéket!
Péter2
Itt az élő példa , hogy a kormány alkalmatlan az ország vezetésére ! Hány embernek okoz ez az infláció nap mint nap, anyagi gondot a napi megélhetésben , mennyi pénzt kihúznak a lakosság zsebéből csak azért , mert ez a kormány , a hazug , aljas propagandába tud csak teljesíteni , a szellemileg leépült " embernek" sem nagyon nevezhető véglények felé , a gazdaságba volnának ilyen sikeresek , de hát oda nem nemzeti mellveregetés kell , hanem komoly szakértelem , évtizedekben mérhető gyakorlat , nemzetközileg elismert szavahihető politikusok , gazdasági szakemberek , ma ezek hiányoznak , mert most nem a tanultság és a szakembererek töltik be ezt a helyet , hanem a fideszes bűnszervezetet kiszolgáló velük lojális , talpnyalók, bűnözők ! A magyar" kormány" a fejlett nyugaton perifériára szorult , nem tudja gazdaságilag az ország javát , érdekeit képviselni , csak a keleti diktatúrákat tudja az ország jelentős kárára kiszolgálni , és az idegen érdekeket, pl Kínát Moszkvát , az eredménye meg 20% infláció , hatalmasan hízó államadósság , gyenge forint .
kereső
Ezekben az inflációs adatokban még nincsenek benne a kormány azóta tett intézkedései: a jövedéki adó emelés, a megtakaritásokra kirótt + adó, a gyógyszergyártók megemelt különadója( nyugdijasok figyelem- ez a ti + adótok), a csomagoló anyagok megemelt adótétele- amely az élelmiszer inflácó növelését jelenti, nincs benn az, hogy milyen mértékű lesz az mnb vesztesége- 2000 milliárdra taksálják a szakértők- amely terheli az államkasszát( bár a költségvetésben erre nincs fedezet)...és még nem tudni, hogy mire kényszerül a kormány a lyukak befolodozására. Mert a maffia nem "éhezhet"! Matolcsy ádámnak még valszeg hiányzik néhány porsche modell a gyüjteményéből.
izéke
Az első orbán kormány ideje alatt sétáltam a XII. kerület egy bizonyos utcájában. Az egyik "ház" előtt rengeteg kidobott üres márkás italos üveg volt kidobva. Kérdeztem a szomszédokat,hogy mi volt itt,talán lomtalanítás miatt kiürítik a pincét? Mosolyogva mondta,hogy nem hanem rogán tartott ünnepséget az első milliárdja megszerzése miatt. És ez volt kb 2000ben. Persze a vagyonnyilatkozatban még semmi nem szerepelt belőle,ahogy később sem.
kereső
@Maccska: Ne nézz már mindenkit hülyének- a bázishatáshoz viszonyitva csökken az infláció mértéke, de ez még mindig háromszorosa az eu-s átlagnak. Nem mellesleg- ha a tavalyi azonos időszakhoz képest csökken- akkor hogyan lehetett az éves inflációs átlag 15%-ha most 21,5%??? Hmm...ha tudod a választ, szivesen elolvasom.Az, hogy csökkent a paradicsom ára- nem oszt és nem szoroz , a cseresznyéé meg háromszoros a tavalyihoz képest- hiába a "szezon".
Sakk Matt
"...az energiaárak azért magasak, mert nem csatlakoztunk az uniós közös gázbeszerzéshez..."

De mi nem is fagytunk éhen, mint a németek! Jaa...ők sem!!! SŐT!
kereső
@Maccska: Nem éppen ez az a válasz, amit vártam tőled- ismét eltaláltad szarva közt a tőgyét.

Ja, ettem, és eszem cseresznyét- a lehető legfinomabb ropogósat!
kereső
@Maccska: Május van,( azaz a májusi időszak adatairól van szó) te nagyon fideSS-es primitiv. Összehasonlitani/mérni - az azonos idószakokat szokás.
Sakk Matt
@Maccska: Ne bassz..drasztikusan csökken egy termék ára szezonban? Júliusban melyik lesz a példa..a görögdinnye?!
nemkati
Dehogy lesz 20 % ! 0rbán kiadta a parancsot az inflációnak hogy egy számjegyű legyen év végére, és akkor az inflációnak annyinak kell lenni! Ha meg az infláció nem fogad szót, akkor majd a NER gondoskodik róla, hogy (legalábbis kommunikációban, ahogy szokták) annyi legyen.
nejlontacskó
@Maccska: már csak azt volna érdemes kifejtened, hogy a jövedékiadóemelés, mennyiben csökkenti az inflációt?
Csak, hogy mi is értsük meg végre!
kereső
@Maccska: Na, most ha az év vége szerepel- akkor is érthetetlen számomra : mert év végén már ismert az általános infláció mértéke: 14,5%., mert akkor nem a decemberi infláció a bázis, hanem az éves . Ahhoz képest csökkent idén májusban 21,5%-ra? A tavalyi bázis kicsi- év végére meg nagy lesz? Melyik bázis?Ja, értem a december havi. Az az idei május bázisa- ahozz képest csökkent az infláció mértéke 1,5%-al. És a tavalyi májushoz képest? Mennyivel csökkent fel?
kereső
@Maccska: Magyarázd meg, ja és indokold, hogy a 2023. május havi inflációs adatnak melyik időszak a bázisa- mihez képest csökkent fel, illetve mihez képest nőtt alá. De komolyan- most akkor mihez képes csökkent 21,5%-ra az átlagos infláció- a decemberihez, vagy az éves átlagoshoz, vagy a tavaly májushoz. Mert itt esik a fene scheggre- mert ha a decemberihez képest nézem, akkor tényleg csökkent. Ha az éveshez nézem- akkor nőtt, ha a tavalyi év azonos időszakához nézem- akkor brutálisan nőtt. Szóval van hó/hó 2x is.(2022 december/2023 május, 2022május/2023 május) És van év2022/5hó. 2023 .
Eladott Ország
Amiről ez a kihízott agybeteg jóllakott ovis ábrándozik, az az úgynevezett inflációs "alkoholizmus". A költségvetésnek nagyon jó, hogy a GDP egységéért egyre több pénz folyik be mennyiségileg ugyanannyit, vagy akár kevesebbet előállítva. Lásd kisker forgalom és árbevételek. Csakhogy a világban már ezer hülye megpróbálta a "növekedésben" bízva túlélni az inflációs nyomást és környezetet. Egyiknek sem sikerült. A legkirívóbb példa az volt, amikor a magyar infláció világrekorder lett és a pengőt el kellett dobni és a forintot be kellett vezetni. Akkoriban a napi infláció több ezer százalékosra rúgott. Már olyan címleteket nyomtak a pengőből, hogy számmal ki sem írták, mert nem fért volna el rajta a sok nulla. A világ legnagyobb címletű bankjegye máig a magyar pengőben elkészített, de forgalomba nem engedett papírdarab. Akkoriban is azt gondolták, hogy majd magától megáll az infláció és csak "termelni" kell. Nem jött össze. Most sem fog. Egymilliárd pengő. uploads.disquscdn.com/images/3cec2ce53a1c3d95528b2800d2bad3d2f4524d3e92ac726a071b0fce7527bf22.jpg?w=800&h=768
Most vígan ugrándoznak, mert olyan kamatterhek vannak, amik még az elmúlt 100 év legjobb 10 évében felmarkolt pénzek után fizetődnek. Csakhogy az új pénzekre már a költségvetési hiány fedezetére baromi rossz feltételekkel tudnak pénzt kapni. Ja csak jövőre 1700 milliárdot kell kicsengetni! Ez a pénz pedig infláció idején egyre inkább nő. Egy bizonyos idő után pedig már csak az uzsorásoktól juthatnak pénzhez. Ezek pedig a kínaiak, akik valamit mindig kérnek a jóságukért. Afrika tudna erről mesélni! A cigány gercinek nem fog fájni a kínai kérés, nekünk annál inkább. Igaz - nem véletlen esett vissza a kiskereskedelem 10-12 százalékkal, ami ugyebár kihatással van sok szektorral.
kulabombaafityiszre
@Maccska: ma, 08:23
Akkor talán arról is ejthetnél egy pár szót a viktor gazdád miért hazudta,hogy beadta a vakcinát az inflációnak és év végére egyszámjegyü lesz az áremelkedés,amikor tisztában volt vele,hogy az üzemanyag jövedéki adóját az eu szabályozás miatt emelni kell.igaz abban is hazudott,hogy az eu miatt kell ekkorát emelni a jövedéki adón.
kulabombaafityiszre
@Maccska: ma, 08:23
Ez lemaradt.
Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése bőven meghaladja az unió által elvárt szintet, legalábbis ha a költségvetés tervezésénél alkalmazott 385 forintos euróárfolyammal számolunk. Az adóemelés csak akkor lenne valóban mindössze az elvárt minimum, ha hatalmasat romlana a nemzeti devizánk. Egyik forgatókönyv sem ad okot örömre.
mfor.hu/cikkek/makro/orban-viktor-vagy-tuladoztat-vagy-horribilis-forintromlasra-szamit.html
Sakk Matt
@Maccska: 30% feletti az élelmiszer infláció, bárhogy trükköztök!
ómió
Az efftárs attól (is) efftárs, hogy fél évvel előre meghazudja!
human
A héten a Kossúth rádión már elkezdték átprogramozni az agyakat. Már azt mondják nem is a decemberi inflációs adatot kell nézni, hanem az éves átlagot. Eddig persze a decemberi adatot tartották fontosnak, mert a Viktor folyton azt emlegette.
namihami
Semmi nem akar összejönni! Ez se---most se...miként már kénytelenek vagyunk hozzászokni az Orbáni gazdaságpolitika fényes sikereihez!
kereső
kkó azt hogyan magyarázod, hogy amig a 2024-es költségvetés 385 Ft/Eur árfolyammmal számol, azon belül a jövedéki adó tétele meg 425 Ft/Eur árfolyammal van számolva. Az eu miatt ugyi? Na, mesélj az unokádnak- neki még minden vicc új!
kereső
@Maccska: Ne terelj. 2023 Május van- a 2023 májusi inflációs adatokról beszéltünk. Még mindig várom kimeritő válaszodat!
kulabombaafityiszre
@Maccska: ma, 10:12
Amelyik kormánynál tartósan 300 ft-nál magasabb az eu árfolyama mondjon le-szíjjártó lavrov és putyin faszát szopó jelenleg egy idióta hőbögőó mondta.
Szívesen.
kulabombaafityiszre
@Maccska: ma, 11:21
Mikor volt gyúcsány amire mindig hivatkoztok 16-17 éve?Szivesen.HAHAHA
human
@Maccska: Látod pont erről beszélek. Megjött a központból az üzenet. Felejtse el mindenki, hogy eddig az egyszámjegyű decemberi infálciót kellett reklámozni. Az új üzenet az éves infálció.
Gyakorlatilag saját kommented igazolja amit írtam. Ezt külön köszönöm :D
kereső
@Maccska: A cikk a várhatóról szól- ami nem esik egybe a kormány álmaival. Időközben érintettük -én legalábbis, a jelen helyzetet- a tények ismeretében.Álmokról meg ne beszélgessünk akkor, amikor az a helyzet 2023 május 31.-én, hogy az első öt hónap inflációs adata némi csökkenést mutat- ami az inflációnövekedés mértékét illeti. Attól még ez egy vágtató infláció( 10 % fölötti)-és a kormány rendelkezések ismeretében nagy változás nem lesz- esetleg növekedés mértéke fog csökkenni, de marad a két számjegyű az átlagos, és 20%+ élelmiszer- amely a 2021 decemberi inflációra fog rárakódni
jáger laszló
Én már annak is örülnék,ha az éves élelmiszer áremelkedés 15% közelébe lenne!!
Ilyen +engedő vagyok!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
terlasz
Nem nézte ezt be a kormány, ez így lett tervezve. A nép kirablása a cél, persze a csókosokat kivéve.
A szegény ember ellenállása is szegényes.
telegdilaci
@sgl:Ezért az EU-ban a legmagasabb inflációért,és a legnagyobb élelmiszer árakért,nem hibáztatható a háborús és az elhibázott Brüsszeli szankció,hogy lehet hogy Magyarország hátúl kullog,valószínű hogy azoknak az Országoknak a Miniszterelnökei ahol egy számjegyű az infláció és az élelmiszer árak is alacsonyabbak,jobban értenek a kormányzáshoz,és nem folyamatos hazudozással kormányoznak,és valószínű hogy az EU-támogatásokat az Országuk fejlődésére fordították,nem mint nálunk a csókosok mocskos zsebét tömték tele!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.