Hosszas tiltakozások ellenére a parlament kedd délelőtt elfogadta a státusztörvényt .

Elfogadták a "bosszútörvényt"
Fotó: Facebook / PDSZ

136 igen, 58 nem és 0 tartózkodás mellett.

A törvény alapján a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyból 2024. január 1-jével átkerülnek a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba, változik az óraszámuk, és létrejön a teljesítményalapú bérezési rendszerük is.

Az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszony – fenntartótól függetlenül – minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógusra és a nevelést és oktatást közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottra kiterjed. A jogviszony a kinevezéssel és annak elfogadásával jön létre, és csak olyannal létesíthető, aki büntetlen előéletű, cselekvőképes, továbbá a kormány által rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel.

A munkakörök betöltésénél alapszabály maradt a pályáztatás, a próba- és lemondási idő egységesen három hónap, a felmentési idő a munkatapasztalat hosszától függ, annak ideje 2-8 hónap lehet, a rendkívüli felmentésre – az annak alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított – 15 nap lesz.

Meghatározták a fegyelmi eljárás szabályait is.

A törvény szerint a munkáltatónak szeptember 15-ig kell tájékoztatnia a pedagógust a jövő év elején bekövetkező jogviszonyváltozásról, a pedagógus szeptember 29-ig dönthet arról, hogy elfogadja-e azt.

A jövőben a tankerületi központ arra is utasíthatja a pedagógust, hogy a kinevezési okmányban meghatározott munkavégzési helytől eltérő, de ugyanabban a járásban található iskolában oktasson, feltéve, ha az új hely és a lakóhelye között – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje naponta a három órát nem haladja meg. Az utasítás legfeljebb a tanítási félév végéig szólhat.

Az érintett hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára a kisgyermeket nevelő, a gyermekét egyedül nevelő, hozzátartozóját ápoló pedagógus, valamint az, akinél ötvenszázalékos mértékű egészségkárosodását állapítottak meg.

A pedagógusok napi munkaideje nyolc óra, a neveléssel-oktatással lekötött munkaidejüket pedig heti 24 órában határozták meg.

Az alapszabadságuk mértéke évi ötven munkanap, amelyből a munkáltató legfeljebb tizenöt munkanapot igénybe vehet, például gyermekfelügyeletre, vagy továbbképzésre.

Megmaradtak az eddig is használt minősítési fokozatok, a pedagógusok illetményét pedig sávosan állapították meg.

E szerint a havi illetmény összege gyakornok esetén a kormány által rendeletben megállapított összeg,

- pedagógus I. fokozat esetén 410 000 forinttól 1 065 000 forintig,

- pedagógus II. esetén 430 000 forinttól 1 135 000 forintig,

- mesterpedagógus esetén 520 000 forinttól 1 365 000 forintig,

- kutatótanár esetén 640 000 forinttól 1 470 000 forintig terjedhet.

A fizetés megállapításakor a munkáltató figyelembe veszi egyebek mellett a szakmai gyakorlati időt és a munkaköri feladatokon túl önkéntesen vállalt többletfeladatok is.

A munkáltató minden évben köteles értékelni a pedagógus teljesítményét, amely hatással lehet havi bérére.

Meghatározták azt is, hogy a pedagógusnak a tartós helyettesítésért többlettanítási óradíj jár.

Újdonság, hogy a kedvezményezett vagy felzárkózó településen dolgozó pedagógus, továbbá az a pedagógus, akinek intézményében a hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya eléri a tíz százalékot és fejlesztőprogramot működtet, a havi illetményének húsz százalékával emelt összegű fizetés illeti meg.

A tanítási év minden év szeptemberének első munkanapjától számított, legalább száznyolcvan tanítási napig tartó szorgalmi időszak, amely legfeljebb július 15-ig meghosszabbítható, ha előre nem látható és el nem hárítható okból a tanítási évben a tantárgyi követelmények átadása nem biztosítható.

Ha az állami fenntartású iskola működése bármely okból nem biztosítható, a fenntartó eltérő feladatellátási helyet jelöl ki.

A hatályos szabályozástól eltérően a jövőben az igazgató a nevelőtestület bevonásával készíti el az intézmény szmsz-ét, a pedagógiai programot és az éves munkatervet, amelyeket a fenntartó hagy jóvá. Jelenleg a nevelőtestület dönt ezekről a dokumentumokról.

A törvény eredetileg június 1-jével lépett volna hatályba, de a módosítások és egyeztetések miatt július 15-től lesz érvényes – írja a 444.hu.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, egész napos tüntetést terveztek a státusztörvény szavazásának napján a Kossuth térre

Március végén az aHangon jelent meg egy petíció, amivel pedagógusok jelezték, felmondanak, ha a kormány elfogadja a státusztörvényt. Az aHang közlése szerint a petíciót ötezer pedagógus írta alá.

A Kormány megmutatta, hogy a bosszútörvény adta retorzióktól reméli a pedagógusok, a szülők, és a diákok beletörődését a tarthatatlan oktatási állapotokba. Ez pedig azt jelenti, hogy végleg romba döntik az oktatás, és ezáltal az ország jövőjét!

- olvasható az aHang közösségi oldalán. 

Reggel óta itt vagyunk a Kossuth téren, és nem is megyünk haza egy jó darabig! Gyertek, csatlakozzatok hozzánk, Legyünk mi a változás!

A zárószavazás eredménye, ami magáért beszél. A bátorak megszavazták a bosszútörvényt. Köszönet Bakóczi Balázs képviselőnek a felvételért

- olvasható a PDSZ oldalán.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában arról beszélt, a teljesítmény lesz a legfőbb mérték az új pedagóguséletpálya-törvényben: amelyik tanár jobban és többet foglalkozik a gyerekekkel, az jobb fizetést is fog kapni.

Nemrég megjelent egy friss felmérés eredménye is, amelyben a pedagóguséletpálya-modellt osztályozták a tanárok.

Forrás: 444.hu, 24.hu, MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
@Shikari: beszélgetsz magaddal csíra? Kesztyűbábozz is magaddal,vagy az a szájer dolga nálatok? Remélem rád esik egy kóbor Himars,mikor összegyűltök nácikák
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
@Shikari: beszélgetsz magaddal csíra? Kesztyűbábozz is magaddal,vagy az a szájer dolga nálatok? Remélem rád esik egy kóbor Himars,mikor összegyűltök nácikák
simmering73
@Shikari: Megzakkantál? Csontozz apróhangyát.
verőce21
A magát ellenzéknek gondoló parlamenti pártok vonuljanak ki a parlamentből - mint Orbán 2010 előtt! - egyrészt ezzel véget vetve ennek az értelmetlen handabandázásnak, amit képviselői munkának hívnak, mert nem vezet semmire a Fidesz ellenében,

másrészt egyfajta jelzésként az EU felé, hogy Magyarországon Orbánnak köszönhetően ténylegesen megszűnt a demokrácia.

Szerintem ezzel nagyobb és látványosabb eredményt, visszhangot tudnának elérni itthon és a nagyvilágban, mint a parlamenti szélmalomharcukkal...!
namihami
Akadna, aki mást várt vagy másra számít/hat/ott? Ezektől?!?!?
Az értelmesebb diákság már eddig is, ezután főleg kint fog tanulni! Maradnak a fidelitasosok és a csökkent értelműek! Csupa ""Jövőnk zálogai!""!!!
""De jó, hogy én azt már nem élem meg!""---copyright by Hofi Géza (a látnok)!
Nessy
@namihami: Erre az idiotizmusra tényleg nincs mit reagálni. Ennyit Orbán "tudás alapú társadalom" elképzeléséről, amiről olyan meggyőzően szónokolt nemrég.
namihami
@Eladott Ország: Szegény kutyus! (pedig nem vagyok túl nagy állatvédő)
rokker33
Még jobban járnak a tanárok,mint eddig! Teljesítményt kell nyújtani a diákok szülők és a vezetők felé és nem kell nyivákolni az utcán élősködő szarháziak!Takarodjanak a mekibe 200ezerért mocskos patkányok...
justhpeter
@verőce21: Egyetértek, Be sem kellett volna menniük.
Péter2
Van tanár ismerősöm az azt mondta , hogyha elfogadják a törvényt felmond , és a kollégái is , mind a 6 . Lesz szeptemberbe olyan tanárhiány , hogy nem tudnak osztályt kezdeni a diákok egy része ! Így is hatalmas volt a tanárok hiány , mi lesz ezután ?
gina
Retkes fidesz banda, de ha az ö pénzükröl van szó akkor tudnak jól szavazni, aljas maffia banda ök aztán a népért vannak, el kell takaritani ezt a söprödéket
csak úgy....
a sok seggfej most beleokoskodik a pedagógusok dolgába ,de majd csodálkozni fognak hamarosan ha lelép a pedagógusok fele és a kölkeikböl,unokáikból,tanárok nélkül nagyobb seggfej lesz ,mint ök maguk!
a pedagógiában teljesítményröl csak akkor lehetne beszélni, ha a hülyegyerekeitek buksiját kifúrja a tanár és tölcséren keresztül önt bele némi értelmet! - ami ugye lehetetlen...
hülye szülöknek még hülyébb kölök jár! :)
gina
@KisTehen: Te buta bereg állat, ez kell a zsiros cigánynak ilyen tudatlan seggnyalók
justhpeter
Orbán eldöntötte, hogy dűlőre viszi a kérdést a parlamenti söpredékével.
A pedagógus szakszervezetek, a támogató szülők egyszer és mindenkorra eldönthetik a kérdést a maguk, a diákok és a szülők számára..
Ha szeptemberben indul az oktatás, akkor fel lehet oszlatni az összes szakmai szervezetet.
Ha nem indul az oktatás és az ellenzék kivonul a parlamentből, akkor fel lehet oszlatni a parlament maradékát, a kleptokrata-nemzeti-keresztény csürhe parlamenti bátor embereit.
justhpeter
@justhpeter: ...és azt sem mondhatja az Orbán-konda, hogy nem hagytak rá elég időt !
gina
@Shikari: Rohadt büdös román buzi ennyit tudsz,?? igaz az 1 Bites tudásoddal mást nem is tudsz,te proliv alkesz nulla
jáger laszló
A tanárok most már vígan táborozhatnak +van az új státuszuk új fizetési besorolásuk, követelményrendszerükl!!
A fizetésért továbbra is tessenek az LNZ-ket szidni,mert ők akadályozzák az emelést!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
verőce21
@csak úgy...: 13:43) neked agyadra ment a sok kecsketöcskölés...!
csak úgy....
@verőce21: a lopott gondolataid a beteges humorod és te magad is csak egy ócska,buta,primitív proli! - méghozzá egy macsska- shikari kategóriás! :)
csak úgy....
@verőce21: az unokáid hülyébbek lesznek mint te! -0rbánod lerendezi...
Eladott Ország
Az összeszerelő üzemekhez, akkumulátorgyárakhoz, lebutított és szándékosan koldussá tett társadalomhoz nem szükséges tudás, pedagógus. Orbán számtalanszor kijelentette hogy olcsó magyar munkaerővel akarja vonzóvá tenni az országot a külföldi befektetőknek. Azzal hogy tömégvel behozza az olcsó ázsiai munkaerőt, bebiztosítja hogy a magyar bérek tartósan alacsonyak is maradjanak. Éves átlagfizetések az Európai Unióban (EUR) 2010-2021
twitter.com/i/status/1675857594294968320
Nézd menyi az átlagkereset Magyarországon... ( Orbán és lázár) Ha ezt a "leleményességet" a hozzá tartozó gátlástalansággal és cinizmussal inkább arra fordították volna, hogy kivakarják a szarból az országot, utol lehetett volna érni Ausztriát. Így Bulgáriát sikerült. De az túl hamar lett volna, az ígéret pedig 2030-ra szólt.
uploads.disquscdn.com/images/38c6d27cc5cd28244f319309327a677ffff93cccadcae47e8c225843e7c12372.jpg?w=800&h
- Havi 140 ezret keresek.- Na, tegyél vissza de qrva gyorsan! Dunaparti Napóleon.
twitter.com/janos_hary/status/1639651319165206529/photo/1
Ez az ország elesett, elveszett, egy élhetetlen pöcegödröt csináltak belőle orbánék, nem csodálkozom azon, hogy rengetegen akarják rövid időn belűl elhagyni az országot, hogy jobb, biztosabb jövőt tudjanak biztosítani maguknak, és a gyerekeiknek.
Eladott Ország
TASZ: Magyarország bukhatja az EU-s pénzeket, ha a parlament elfogadja Orbán- maffiakormányának tanárokat sújtó státusztörvényét.
twitter.com/juteszembe/status/1668927340590649345/photo/1
3 millió évnyi evolúció eredménye, leddobtunk némi szőrt.
twitter.com/janos_hary/status/1668863643377717248/photo/1
Vendég a háznál. Értékelhetné, hogy nem könnygázzal vártam. - Ne írd alá. Státusztörvény ...
papaigabor.files.wordpress.com/2023/05/novak_katalin.jpg?w=1024cmodor
Szittya harcmodor. Könnygáz.
papaigabor.files.wordpress.com/2023/05/2023.05.05.jpg?w=1024
csak úgy....
@KisTehen: már megint franciázol,te szopó-nyaló masina?
csak úgy....
@Őrnagy: rádférne még 1X -3 hónap a diliházban, valamit rosszúl raktak össze a dokik a buksidban..
fergeteg
PIHENJETEK, MERT NEM BIRTOK 24 ÓRÁT.
fergeteg
Gyüjtünk nektek étolajat,s krumplit.
izéke
@Őrnagy: te fogod szopkodni a jobboldali csürhét a következő kreténmeneten? Gitár nőjön a májadba,az ollós meg pengesse
izéke
@Őrnagy: hàt persze,persze. Higgyed bolond,ég a Duna!
izéke
@Őrnagy: kérd vissza magadra a muszájdzsekit,tudod,az olyan jól áll neked mint orbánon a kevlár
Revans
@durbincs:aranyeresre tolt seggét naponta közszemlére teszi főköcsög?:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.