A nemzetegyesítés és a külhoni magyarságot érintő támogatások a jelenlegi, gazdaságilag nehéz időkben is tovább folytatódnak, továbbá új lehetőséget teremtenek a diaszpórából hazaérkezők számára: megnyílnak a Hazaváró Irodák azok számára, akik ideiglenesen vagy véglegesen Magyarországra kívánnak települni – mondta Országgyűlés elnöke az AzÜzlet nevű portálnak adott, pénteken megjelent interjúban.

Kövér László újabb pénzeket ígért a külhoni magyaroknakKövér László, az Országgyűlés elnöke a Magyar Református Egyház Közös zsinata alkalmából tartott istentiszteleten a Ráday Ház dísztermében 2023. július 14-én. MTI/Bruzák Noémi

Kövér László kifejtette: komoly eredménynek tartja, hogy a Kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Programmal és a hozzá kapcsolódó aktivitásokkal sikerült megerősíteni a külhoni magyar vállalkozókat. A szomszédos országok döntéshozói közül is egyre többen felismerik, hogy ez a helyi gazdaság számára is előnyös, mert minden egy forint külhonban elköltött gazdaságfejlesztési támogatás legalább két forinttal növeli meg a Kárpát-medence GDP-ben mért gazdasági teljesítményét.

A házelnök a nemzet határok feletti egyesítését kiemelt stratégiai célnak nevezte, azt is jelezve, hogy a nemzetegyesítést tovább fogják folytatni, és a külhoni magyarságot érintő támogatások is tovább folytatódnak.

"De a jelenlegi helyzetben a fókusz most nyilvánvalóan nem az új nagyberuházások indításán van, hanem azon, hogy a meglévő erőforrásainkkal miként tudjuk megvédeni a már elért eredményeket, biztosítani a külhoni magyar intézményrendszer folyamatos működését"

- fogalmazott.

Hozzátette, hogy a külhoni magyarság életében meghatározó szerepet betöltő magyar szervezetek, intézmények, egyházak tevékenységének biztosítása továbbra is elsőbbséget élvez.

Kövér László kiemelte: miként a járványhelyzetben, úgy a háborús szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben sem szüntettek meg egyetlen nemzetpolitikai programot sem,

"sőt vannak olyan területek, ahol még növeljük is a külhoni magyarság támogatását".

A kormánypárti politikus a legnagyobb eredménynek azt nevezte, hogy a külhoni magyar vállalkozókat sikerült megerősíteni. Több mint 60 ezer vállalkozás kapott fejlesztési forrást vállalkozásához a Kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Program keretében. Ezek a vállalkozások nagyon nagy százalékban magyar embereknek adnak munkát, magyar családoknak biztosítanak esélyt a szülőföldön való boldoguláshoz – részletezte.

Kövér László szerint a másik fontos lépés az volt, hogy ezeket a megerősített vállalkozásokat egy olyan hálózatba szervezzék, amelyre a Kárpát-medencei gazdasági tér épülni tud. Példaként említette, hogy 2019-ben a Vajdaságból indított Nagyvállalkozói Mentorprogramnak köszönhetően már minden régióban kialakítottak segítő szakmai hálózatokat.

"Azt látjuk, hogy ebben is jelentős előrelépések vannak. A szomszédos országokban is egyre többen belátják azt, főleg megyei, illetve régiós szinten, hogy ha az országukban működő magyar vállalkozások megerősödnek, akkor az az adott térség megerősödését is magával hozza"

- mondta.

Kövér László újságírói kérdésre kifejtette: azt látják, hogy a helyi és regionális tudás és a helyi és regionális együttműködések jelentősen felértékelődtek az elmúlt időszakban. "... a magyar kormány azon dolgozik, hogy kialakuljanak, ahol pedig már működnek, megerősödjenek a magyar vállalkozások közötti együttműködések" – jelentette ki.

A diaszpórában élő magyarságra térve emlékeztetett rá: 2010-ben kifejezett célként fogalmazódott meg, hogy a diaszpórában élők is be tudjanak kapcsolódni a nemzet életébe. "Eljutottunk oda, hogy folyamatos kapcsolatban vagyunk a diaszpórában élő magyarság szervezeteivel. A Magyar Diaszpóra Tanácsban – amelynek már csaknem száz ernyőszervezet a tagja – velük együtt hozzuk meg az őket érintő döntéseket" – közölte.

Szavai szerint, mivel a magyar oktatás "az egyik, ha nem a legfontosabb" megtartó erő a diaszpórában is, ennek megfelelően a hétvégi magyar iskolákra különös figyelem irányul. A másod- és harmadgenerációs fiatalok identitásának megőrzése és az anyaországgal való kapcsolatának erősítése is kiemelt cél – hangsúlyozta Kövér László.

Úgy folytatta: ennek érdekében is több program működik, köztük a Rákóczi Szövetség diaszpóra programja, amelynek révén több száz fiatal érkezik Magyarországra különböző nyári táborok, tematikus programok keretében.

"Ugyanakkor a fiatal nemzedék számára sok esetben a cserkészet jelenti az egyetlen kapcsolatot a magyarsággal, így a cserkészközösségeket is kiemelten támogatjuk: több beruházás, fejlesztés valósult meg az elmúlt években. Emellett a Diaszpóra Iskolatáborok a világ számos pontján kerülnek megrendezésre: tavaly is több mint négyszázötven táborozás valósult meg"

- sorolta a házelnök.

Kövér László kiemelte: legalább ennyire fontos, hogy minden magyar, éljen a világ bármely pontján, itthon érezze magát Magyarországon, és tudja, hogy bármikor hazatérhet.

"... egy új lehetőséget is nyitnak a diaszpórából hazaérkezők számára: Hazaváró Irodákat nyitunk azok számára, akik ideiglenesen vagy véglegesen haza kívánnak települni. Ezeknek az irodáknak a kialakítása, amelyek a kormányablakokhoz kapcsolóan működnek majd az ország több pontján, már folyamatban van. A lényege, hogy egyablakos ügyintézést biztosít majd minden hazatelepüléshez szükséges ügyben"

- mondta az Országgyűlés elnöke azt is jelezve, hogy ez is egy eszköz a nemzet újraegyesítésének megvalósításában.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bence
A sajátodéból adj te ősbunkó ! Pusztulnátok ki a cipőtökből minden ! Ekkora nyomorba dönteni a magyar népet mint amilyen nyomorba döntöttétek ti , még soha senki nem vetemedett erre !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bence
A sajátodéból adj te ősbunkó ! Pusztulnátok ki a cipőtökből minden ! Ekkora nyomorba dönteni a magyar népet mint amilyen nyomorba döntöttétek ti , még soha senki nem vetemedett erre !
CsipkeRózsa
Részben ezért fizetünk már adót adóra, adóval megemelve mindent.
SÍva
De jó! Itt mindenkire van pénz tőlünk csak ránk nincs! Nincs gondom a külhoni magyarsággal mert nem ők tehetnek arról a bizonyos döntésről ami elszakította a nemzet nagyrészét tőlünk, de eltelt több mint száz év kínnal-keservvel alkalmazkodtak a helyzethez és nem hiszem, hogy az egyébként is rossz helyzetben levő országnak kellene támogatni őket! Ebben az országban már a fellegekben járnak az árak, az "általunk" választott kormány versenyt űz abból, hogy milyen adókat is találjon még ki az amúgy is kevés és agyon adóztatott bérünkre és esetleges megtakarításainkra. (33 % a teljes levonás a bérből és 27 % az áfa) A többi kitalált adóról már ne is beszéljünk! Egyre több mihaszna ember van a parlamentben és a hozzátartozó minisztériumokban akik csak a pénz költéséhez értenek! Az óriási hiányt meg majd a mi zsebünkből pótolják! Jó reggelt emberek! Erre adtatok felhatalmazást?
Néro2
A fizetésedet igérgesd oda te tetű kommenyista azt osztogasd ne az én adómat.
Hogyrohadnálmeg fajtáddal egyetemben.
kereső
A honi vállakozások fejlesztése, támogatása nem az adott kormányok feladata lenne- függetlenül a vállakozó nemzetiségétől?? A magyar kormány játssza a csekonics bárót, növeli a szomszédos országok gdp-jét, és az ott élők életszinvonalát- miközben a magyar államadósság 2,5x -szöröse lett a 2010 évinek, az infláció következtében a munkavállalók 15+%-os reáljövedelem/vásárlóerő csökkentést szenvednek el, immár két éve folyamatosan, a nyugdijasok közül egyre többen számolgatnak- egyenek-e, vagy gyógyszert vegyenek, miközben adó-adó hátán , amely közvetett módon mindenki pénztárcájába belenyúl. Meg kéne ezt a gazdaságfejlesztési támogatást gondolni kövér!!!
Eladott Ország
A sajátodat osztogassad! A baloldalt csak a hatalom érdekli...ja bocs ezt nem ide! A fény az alagút végen az a vonat. A minisztérium 2 tonna könyörgő gyertyát, személyenként 1 rózsafüzért rendelt, hogy minden jól alakuljon, ha az Úr is úgy akarja! Mi a célja ennek az országnak? A hiány! De az legalább tartható.
Gyere hugi, ebben az országban nincs maradásunk.
www.facebook.com/102704524809844/photos/a.102718148141815/492555755824717/
Üzenem Orbánnak, ezt tegye ki óriásplakátra! Ne azt posztolja, amikor az unokái végigtaperolják a strómanja pékségének a süteményeit, meg amikor a sonka, kolbász között válogat. Azt mutassa meg, hogy hány ember szorul népkonyhaszolgáltatásra, a 13. éve tartó kormányzása után.
twitter.com/xmedardc/status/1646482840995987458/photo/1
kereső
Jut eszembe, a magyarok meg kapnak az utak szélére kereszteket- ottan lehet imádkozni sokaknak az éhenhalás ellen, ja és a békéért.
Nessy
Hogy kettős állampolgárok lettek, rendben van. Ha ez nekik jó. De milyen alapon döntenek úgy a mi életünkről. hogy nem viselik a döntésük ódiumát, csak a markukat tartják, milliárdokért vásárolja meg a fidesz a félmillió levélszavazatot, ami ellenőrizhtetlen, még a halott nagypapa helyett is lehet otthon a fotelban ülve szavazni. Miközben a kint dolgozó, tanuló magyarok dupla ellenőrzés, regisztráció mellett kilométereket utazhatnak, és állhatnak sorba pár kijelöl külképviseleten, hogy szavazhassanak! Ezt jobb helyeken diszkriminációnak nevezik.
Havanagi
@Nessy: Milyen alapon?Úgy,hogy pont olyan retkes zsiványok,mint a fidesz minden tagja.Egy normális külhoni nem akar beleavatkozni a magyar állampolgárok életébe,de ezek tartják a kezüket,eladják magukat ,a becsületüket orbánnak.Egy cseppet sem különbek az aljadék Ner-től.Úgyhogy nekem ne ajvékoljon senki soha,hogy milyen szegények is ők.ZSIVÁNYOK,ez a vérükben van.100 év alatt még mindig erre vannak rászorulva,hogy az anyaország állampolgárain hízzanak.100 év alatt miért nem asszimilálódtak?Talán lusták,vagy primitívek?Valami okának csak kell lenni.Ja,persze,így könnyebb,piócaként élni és minden oldalról szedni a mannát.Rohadnátok meg odaát!!!
balos
Szeretném jelezni,hogy kövérgeci neveű nemzeth-megvezetővel nem értek egyet,abban,hogy az országot elakarja árasztani az általuk az adónkból pénzelt trianyoni migránsokkal!Ehhez nekik a felszópóik adtak felhatalmazást?Ez még akkor is trágya gyártás,ha eddig is erre használták a szavazási törvény megbuherálását!
jesz
"nemzetegyesítés?"...ez a szép ember könnyet csalt a szemembe...vagy tud valamit, vagy ő is kezd leépülni...
jáger laszló
Könnyen ígér,hiszen nem saját zsebből adja!!
Magyar emberek pénzét osztogatja a házmesterünk!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@balos: Nekünk elég a Vidnyánszki, Demeter páros is kulturális vonalon!
Revans
@durbincs:maga 1 genetikai hulladék+1 ratyirambó söpredék GECI:))
Juhász István
Nem lehetne végre egy KICSINYKÉT ráforditani a Magyarországon élő magyarokra is ? Nálunk már szinte MINDEN az EU-s pénzek függvénye, de Vietnámban épitjük a 100 ágyas kórházat, eltartjuk egész Erdélyt. Szinte nincs már ország a Földön, ahová nem talicskázzuk a magyar adófizetők pénzét. Csak az ITTHONI dolgokra NEM JUT.
balos
@Nessy: Ne haragudj,de a két fostalicska a kultúrha "színvonalát-emeli"!
balos
@Juhász István: Csak szolok,hogy tömeggyilkosaink "megvédenek" minket!Félő,hogy ebbe még sokan belehalunk,de nem a röhögéstől!
ómió
Hát, ez, aztán, nem volt efftársi!
drrotf
Ez a Kövér egy kotnyeles ember, mert olyan dolgokba üti az orrát amihez semmi köze nincs!A külhoni magyaroknak ígért pénzhez semmi köze, ő az Országgyűlés elnöke aki nem oszt pénzt senkinek sem, azt az Országgyűlés dönti el hogy kinek m,ennyi pénzt ad, hogy a hatalmát erősítse, és a magyarokat egybe tartsa, irányítsa.
ómió
@infinity: Robotbolsiként úgyse értenéd!
ómió
@Clavigo: Amit tükörbe nézve látsz, idiótája, mindig másra hazudod!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.