Szijjártó az ENSZ Biztonsági Tanácsában közölte, Magyarország minden támadás ellenére kiáll a mielőbbi ukrajnai béke mellett.

Szomszédos államként Magyarország továbbra is kiáll a mihamarabbi ukrajnai béke mellett, és minden bírálat és támadás ellenére ekként fog tenni a jövőben is – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca tájékoztatása szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén New Yorkban.

Szijjártó Péter New Yorkban fakadt ki, és közölte, hogy "minden bírálat és támadás ellenére" sem enged Magyarország

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai helyzetről tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. július 17-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején. MTI/AP/Mary Altaffer

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy olyan országot képvisel, amely a szomszédságban, a háború árnyékában él immár több mint ötszáz napja, s így rendkívül súlyos és közvetlen módon szembesül annak negatív következményeivel.

"A magyar emberek már idáig is nagy árat fizettek a háborúért, miközben azért semmilyen felelősséget nem viselnek" – mutatott rá.

"Egy szomszédos ország, egy olyan nemzet képviselőjeként, amelynek tagjai áldozatául esnek ennek a háborúnak, továbbra is a mielőbbi béke mellett szeretnék érvelni, noha értem, hogy ez nem áll teljesen összhangban a fősodorbeli állásponttal. És továbbra is így fogunk tenni, akkor is, ha az álláspontunkért bírálni és támadni fognak bennünket" – jelentette ki.

Szijjártó Péter az ukrajnai helyzettel foglalkozó ENSZ BT-ülésen leszögezte, hogy a fegyveres konfliktus megoldása nem a harctéren keresendő, hanem a tárgyalóasztalnál.

Ukrán kollégája felszólalását követően kiemelte: gyakorta hallani, hogy egyelőre nem adottak a körülmények a diplomáciai rendezésről szóló tárgyalások megkezdéséhez, azonban ezek a feltételek napról napra egyre csak romlanak.

Minél tovább tart a háború és minél több fegyver érkezik, annál több ember hal meg, annál súlyosabbá válik a pusztítás

– közölte.

"Azt szeretnénk, ha a nemzetközi közösség több békét szállítana a szomszédságunkba, mint fegyvert" – fogalmazott.

A miniszter figyelmeztetett, hogy a kommunikációs csatornák elvágásával a világ még a béke reményét is feladná. Ennek kapcsán pedig üdvözölt minden, béketeremtést célzó erőfeszítést, és emiatt méltatta a Vatikánt, Törökországot és az afrikai államokat.

Utóbbiak vonatkozásában az élelmiszerellátás biztonságának fontosságára is kitért, mondván, hogy az ellátási zavarok nagyon könnyedén eredményezhetnek súlyos biztonsági kihívásokat, amelyek globális kihatásokkal is járhatnak, például újabb migrációs hullámok, és ezek nyomán a terrorveszély erősödése révén.

"Láthatjuk, hogy még egy biztonsági kihívással sem tudunk megbirkózni, akkor mégis hogyan tudnánk többel?" – tette fel a kérdést.

Végül kifejtette, hogy az utóbbi nyolcvan évben most van a legrosszabb állapotban a globális biztonság, "nyíltan és szégyentelenül" hivatkoznak egyes szereplők a nukleáris képességeikre, minden korábbinál magasabb a harmadik világháború kitörésének kockázata.

Úgy vélekedett, hogy a világ sebes léptekkel száguld az ismételt blokkosodás irányába, márpedig ezzel Közép-Európának nagyon rossz tapasztalatai vannak, minthogy a térség mindig rajtavesztett a Kelet és Nyugat közötti konfliktuson.

"Amikor a civilizált kelet-nyugati együttműködés mellett érvelünk, (.) azért tesszük, mert ez a nemzeti érdekünk" – jelentette ki. "És minél tovább tart a háború, annál kisebb lesz az esély erre" – tette hozzá.

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Mondanám, hogy bohócot csinál magából, de az már megvolt...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Mondanám, hogy bohócot csinál magából, de az már megvolt...
Menőmanó
Az anti külügyér kakadu megint lejáratta Magyarországot.
Menőmanó
@Maccska: Melyik fele? Kína, Azerbajdzsán, Ruanda Oroszország? Ne röhögtesd ki magad.
Néro2
Ne aggódj az agyadban már nem lesz súlyos pusztítás Papagáj Pitike mint ahúúúgy külügyi alom-titkárod fejében sem.
Toporzékoljál kicsit üvöltözzél több tisztelet után te szerencsétlen de a kutyát se érdekli mit hablatyolsz össze.
Semmibe se néz benneteket senki , jogosan.
Egy hisztiző hülye kis óvodás szintjén vagytok a várbeli desznyóddal egyetemben.
Tényezőként meg mint fing a gatyában súlyú.
Mondjuk annyi Siker Siker és Sikeretek van , hogy a bűzötöket terítitek nem is igen megy EMBER a közeletekbe.
Aki Én
@Maccska: Vagyis, hogy legyen béke? Igen, de ők komolyan is gondolják, nem tolják fullba az agresszor propagandáját, és néha elmondják neki, hogy béke csak akkor lesz, ha kivonulnak.
tothjani
Tehát O1G kimegy Moszkvába, közli a haverjával hogy hívja vissza a csapatait, és kezdjenek politikai tárgyalásokat??
human
Vergődnek nehogy az oroszokat kizavarják az ukránok az országukból. Kár hogy nem 1956-ot írunk. Szijjártót már fellógatták volna a pesti srácok mint az oroszok kiszilolgálóját.
Péter2
Ez a szemét propagandista pribék az orbáni inflációt , és a 13 év elhibázott fideszes gazdaságpolitikát aminek ő is képvisel , az ukrán háborúra akarja fogni , Ukrajnában nem romlott akkorát a pénz mint Magyarországon , pedig a háború nem itt van itt csak elmeháborodottak vannak " kormányon " akik a saját énjükkel háborúznak, Magyarország kárára . Van egy jó magyar közmondás ! " széllel szemben ...' . Itt megint az anyagi kárát a nép fizeti meg valamilyen adóformában , az erkölcsi kár meg már nem számít , ezek az országot 0 - színt alá járatták már !
Eladott Ország
Magyarország nevében ne beszélj idióta csirkefejű barom! Egyébként is leszarják már a pofádat a világban, kivéve a keleti diktatúrákat. Mond meg a Lavrov haverodnak, hogy menjen ki Ukrajnából és béke lesz.
Pálinkás Pál
@Maccska: melyik fele ,f@szkalap..?...igen,béke kell, ennek előfeltétele hogy a muzsikok hazatakarodjanak, és az oroszok megfizessék a háborús károkat...utána lehet békéről beszélni...
Eladott Ország
@Maccska: m, 08:015 ☺ Közlöd: a "világ nagyobbik fele amúgy ugyanazt mondja mint Szijjártó." Akkor fuss neki mégegyszer. Ki is támadta meg a független Ukrajnát?! A magyar diplomáciát már sehol sem veszik komolyan!
fideszes
⬇️
beszél
⬇️
hazudik
Béla333
Az oroszok által kitüntetett Tarajos esetében 2 dolog lehetséges:
1./ Hülye, értetlen elmebeteg
2./ Tetteti hogy hülye és csak az oroszok szekerét nyomja

És ez a magyar "diplomácia" vezetője...
justhpeter
@tothjani: Mi az, hogy "kimegy" ? Iderendeli Putyint !!!
Dr. Proktor
Hülyével egy normális embernek nem érdemes vitába szállni, mert az a hülyeségében tökéletes...
Vonatkozik ez egynémely itteni főrumtársunkra is!
dr. prédikátor
@Qqberci: Nem bohóc ez a geci hanem egy ÓCSKA RIPACS!!!
Nessy
Drága külügyérünk! Az nem zavarja, hogy rajtunk kívűl még jó pár ország szomszédos Ukrajnával, de seho nincs "háborús vészhelyzet", egyszemélyes rendeleti kormányzással, sehol nincs "háborús infláció", és nem sokan vesznek többszörös áron orosz gázt, akarnak Paks 2 építtetni! Kicsit fals a maguk békeszózata!
ómió
Látszik, hogy nem az efftársakat képviseli!
Aki Én
@ómió: ...de, a te komcsi-bolsi efftársaidat képviseli, te nyomorult balfasz...
jáger laszló
Sz P olyan szépen beszélt hogy kurvára senkit nem érdekelt!!
Na mind1 hát végül is L mondta ami a begyében volt
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Drága külügyérünk,elég egy rég bevált mondat! "Hazánk nem rés, hanem erős bástya a béke frontján!" ( anno 50-s évek)
libellle
Ès a többi résztvevö pont azt gondolta, hogy ott abban az országban ahonnet ez jött kinyitották az örültekháza kapuját és ez onnet kisétalt. Amennyiben nem putin hátsóját nyalnátok...
bence
Macskajancsi ! Már megint az országgal takaródzol ! Ideje lenne végre megértened , hogy az ország nem egyenlő veled és orbánnal !!! Ti ezt az országot a saját gyarapodásotokra kihasználjátok !
Dr. Proktor
@libellle: Nem kinyitották az őrültek házát, hanem bezárták az OPNI-t...
Na mindegy is, a lényeg a lényeg hogy ezek kikerültek!
ómió
@m73: A bárcáskurva anyáddal foglalkozz!
ómió
@Aki Én: Megint beszart a donor kutyaagyad, hogy már megint képtelen vagy a saját tetvesbolsi efftársaid felismerésére!?
Aki Én
@ómió: nagyon hülye vagy te ehhez is, orbán ánuszlakó csicskája!
ómió
@Aki Én: Csak zárkózz be a Böszmeánuszba, idiótája! Az a te helyed!
Aki Én
@ómió: ...mondjuk ánusz témában hiteles vagy, ez igaz.
ómió
@Aki Én: Szóval, korrekt helyet találtam neked! Végre, vakami pozitív!
Aki Én
@ómió: A HIV teszted, az a pozitív, te elmebeteg buzeráns korcs.
ómió
@Aki Én: Akkor, a prájdotokon téged is leszopott már Emmersson efftársad!? Nemcsak Bite párját!? És még te "HÍVEZEL" itt, bolsi fajbarom!? Ez kell még az agybajodhoz!?
Aki Én
@ómió: ...most már nincs más témád, csak a buzizás, szopás meg a Pride?
Megérkeztél, ennyire ellazultál végbéllakó?
Ezt is unásig tolod, mint minden beteg gondolatodat, te hülye testvérek gyereke?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.