Az LMP a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján, szerdán, huszonnyolcadik alkalommal is benyújtja az állambiztonsági múlt feltárását célzó törvényjavaslatát – mondta online sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

A diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni

– fogalmazott Keresztes László Lóránt. Kijelentette azt is: 2014 óta próbálnak érvényt szerezni az előterjesztésnek, amely segítene látni, hogy az egykori kommunista állambiztonság fenntartói miként hálózták be a rendszerváltó pártokat. Tudni szeretnék azt is, hogy az állambiztonság egykori emberei miként váltották politikai hatalmukat gazdasági hatalommá és milyen máig ható folyamatokat indítottak el.

A tisztánlátást azonban a Fidesz-KDNP többség huszonhét alkalommal, vita nélkül akadályozta meg

– jelentette ki. Hozzátette azt is: a rendszerváltás óta hivatalban lévő minden eddigi kormányt is súlyos felelősség terheli mindezért.

Valamiért nagyon ellenzi a Fidesz az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát, Semjén nemzeti érdekre hivatkozik – Az LMP huszonnyolcadszor is benyújtja javaslatát

Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 30-án. MTI/Balogh Zoltán

Felidézte, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tavasszal egy interjúban beszélt azokról az okokról, amelyek miatt akadályozzák az LMP javaslatának megvitatását. Ez alapján kijelentette:

szerinte a kormánypártok már "nemzeti érdekként akarják eladni, hogy az egykori állambiztonság embereit homályban tartják".

Hangsúlyozta: Semjén Zsolt érvei cáfolhatók, ezért arra kéri a kormánypárti politikust, adjon lehetőséget ezek nyilvános megvitatására.

Még márciusban, a 27. leszavazás után Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője a Népszavának úgy nyilatkozott,

akár arra is lehet következtetni, hogy a Fidesz politikailag ellenérdekelt az állambiztonsági múlt feltárásában.

Hozzátette:

Amíg az állambiztonsági iratok nyilvánossága nem valósul meg, nem lehet befejezettnek tekinteni a rendszerváltást. Ez a feltárás nem csupán a múltról szól, hanem a jelenről és a jövőről. A kommunista rendszer ügynökeinek legalább annyi büntetés jár, hogy megismerjük a nevüket és tetteiket. Az unió tagjává vált, volt szocialista államok közül több is jól kezelte ezt a kérdést. Ugyanakkor nálunk például Szita Károlyról, Kaposvár fideszes polgármesteréről 2005-ben, majd később is publikáltak adatokat kutatók, amelyek szerint Krakus Péter néven lelkes besúgója volt a kommunista rendszernek, mégis megmaradhatott egy megyei jogú város első emberének. Ez elfogadhatatlan.

Forrás: MTI, Népszava

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
a volt komcsi "keresztény fideszesék", jobban fosnak az aljas múltjuktól mint a kétes jövöjüktöl! :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
A mai maffia tagok biztos korábban ügynökök is voltak...
Így aztán érthető, ha azt mondják az emberek, hogy nem rendszerváltás volt 1989-ben, hanem gengszterváltás...!!!
Persze a hülyemagyar maffiahívők ezt nem értik...
jáger laszló
Valami oka csak van!!???
Gondolom az érintettség ami léket vágna a fidex csónakon!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
szegény hazám
Ki nem volt átvilágítva a miniszterelnökök közül a gengszterváltás óta? Kinek a politikai karrierjét támogatták leginkább az állampárt egykori nagyágyúi? Ezt kell keresni, és kész.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 14:39
3/2-s osztályhoz tartozott.Nem a 3/3-hoz .Ugye érted a különbséget te kis fideszes besúgókat simogató.
csak úgy....
a volt komcsi "keresztény fideszesék", jobban fosnak az aljas múltjuktól mint a kétes jövöjüktöl! :)
Sámannus
Mért csak valamiért? Pontosan azért ami benne van!.
namihami
Bőven elegendő az az Orbán-féle nyilatkozat, hogy őt a katonaságnál börtönbe csukták a többi katonatársa mellé! Ezt hívja a szakirodalom spiclinek vagy vamzernek! Már a Kádár korban is jól bevált módszer volt! Sőt, a Fidesz és Orbán által annyira szeretett Horthy korszak is használta az ellenzéke ellen!
Viktorunkkal csak felélesztették azt, ami bevált volt!
Clavigo
@KisTehen: Győri Gábor obsitos,vamzer ,társadalmi együttműködőről ,,ha böfögnél valamit..
balos
Akik most is támogatják sőt még fizetnek és törvényt akarnak kreálni a besúgóknak,nem véletlenül takargatják saját és szüleik besugó múltját!A geci és társai éppen ezen mesterkednek a hatalmuk örve alatt!
justhpeter
@csak úgy...: Veled értek egyet. Ha bármi kiderülhetne a kleptokrata-nemzeti-keresztény csürhe vezető köréről teljesen ellehetetlenülne az életük. Ezt nem kockáztathatják. A múlt becsülete elszállt, a jövő tisztelete meg sem teremtődik.
Pálinkás Pál
vazze a fél fideszpatkó ott virítana az ügynöklistán,...a másik fele meg nyiltan komcsi volt...
csak úgy....
@Őrnagy: ugye egy örnagynak az a dolga,hogy gondolkodás nélkül teljesítse a parancsokat? - akkor mi a faxnak akarod itt bemagyarázni mindenkinek, hogy te szoktad használni az eszed?
bence
@szegény hazám: ! Nem kell keresni ! Megvan !
csak úgy....
@Őrnagy: faxán bemutatkoztál te elbutult libernyák! -pedíg nem is voltam kíváncsi a büzös részleteidre!
Clavigo
@Őrnagy: Összejöhetnél a @KisTehen: nevű hugicáddal.. ( szem nem maradna szárazon )
Clavigo
@KisTehen: Nyűgösnek látszol ,böcce.. Farolj meg az @Őrnagy: - nak.. .Mindenki jobban járna..
ómió
Csak nem efftársilag utólag összeállított "ügynökaktákat" publikálnának megint a bolsik!?
Namely
Egymást kommunistázzák a volt kommunisták. Unalmas. Az LMP-nek kb annyi szavazója van, ahányszor benyújtották ezt az indítványt. Nem kapcsolnak, hogy a kutyát nem érdekli?
Namely
@m73: kb minden századik válaszodat olvasom le, teljesen felesleges, mindegyikben ugyanazt tolod. Ma sem kellett csalódnom, még mindig a régi, idióta droid vagy.
"öööööööööööö teeeee öööööö fideszes, fidkány, öööööööö, óóóóóbán"
Havanagi
Nem tudom mitől félnek,hogy nem hozzák nyilvánosságra.Ez a birka nép semmin nem lepődik meg,semmi ellen nem tiltakozik,mert KÉPTELEN.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.