A magyar kormány már rég elvégezte a házi feladatát Svédország NATO-csatlakozási kérelmével kapcsolatban, mert még tavaly beterjesztette a svéd ratifikációs dokumentumot az Országgyűlésnek, amelynek a szeptemberben kezdődő őszi plenáris ülésén lesz lehetősége arra, hogy döntést hozzon arról, mikor szavaz a témában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a TRT World török televíziós csatornának adott interjújában.

Szijjártó: Magyarország áldozat
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Aláhúzta, hogy eddig nem sikerült rendezni a vitás kérdéseket Stockholmmal, és kijelentette:

sajnálattal veszi tudomásul, hogy Magyarország célpontja és áldozata lett ennek a nemzetközi politikai diskurzusnak, amelyet "a bírálatok és ítélkezések határoznak meg", és amelyekkel beavatkoznak a magyar belpolitikai életbe.

A kormány nem akar a svéd NATO-tagság akadályává válni, és folyamatosan konzultált a török vezetőkkel a svéd és a finn NATO-csatlakozási kérelemmel kapcsolatban. Legutóbb Recep Tayyip Erdogan török elnök augusztus 20-i budapesti látogatása során volt erről szó, de Szijjártó Péter is gyakran beszél török kollégájával Hakan Fidannal a kérdésben. NATO-szövetségesként Magyarország figyelembe veszi Törökország érdekeit és álláspontját, hiszen egy katonai-védelmi szövetségnek a bizalmon kell alapulnia – emelte ki a miniszter.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Szijjártó Péter leszögezte, hogy szomszédos államként Magyarország sajátos helyzetben van a 150 ezres kárpátaljai magyar diaszpóra miatt. Ennek a magyar közösségnek nagyon sok tagját ukrán állampolgárként besorozták az ukrán hadseregbe, és sokan közülük az életüket veszítették a háborúban. Ezért is követel Magyarország azonnali tűzszünetet és mielőbbi béketárgyalásokat, ezért nem szállít fegyvereket, és nem engedélyezi fegyverek átszállítását Magyarországon. Minél hamarabb véget ér a háború, annál kevesebb ukrán és ukrajnai magyar ember hal meg – fogalmazott.

Leszögezte: Magyarországnak is meg kellett harcolni a szabadságáért és függetlenségéért a történelme során, ezért határozottan és feltétel nélkül tiszteletben tartja Ukrajna területi épségét és szuverenitását.

Ugyanígy feltétel nélkül támogatja azt a több mint egymillió ukrajnai menekültet, aki eddig Magyarországra érkezett. Több mint 1300 magyar óvoda és iskola fogadott be ukrajnai gyerekeket, a kormány egészségügyi ellátást biztosít a menekülteknek, és igyekszik munkalehetőséget és a körülményekhez képest normális életet biztosítani az általában szétszakított családoknak, hiszen a férfiak otthon maradtak harcolni.

Ennek megfelelően Magyarország is elvárja, hogy Ukrajna visszaadja és biztosítsa az ottani magyar közösség tagjainak a kisebbségi jogaikat, amelyekkel 2015-ig rendelkeztek: az anyanyelvhasználati, a kulturális és a hivatali ügyintézési jogait. A kárpátaljai magyar közösség kisebbségi jogai ma sokkal korlátozottabbak, mint 2015-ben, ez pedig elfogadhatatlan – szögezte le a miniszter, hozzátéve: ha Ukrajna az Európai Unió tagjává kíván válni, el kell fogadnia a közös EU-értékrendszert, és biztosítania kell a nemzeti kisebbségi jogokat.

Az ukrajnai gabonaimport magyarországi tilalmával kapcsolatban Szijjártó Péter kiemelte: sajnálattal vette tudomásul, hogy Oroszország felmondta a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást, annak ellenére, hogy Törökország és személyesen Erdogan elnök minden lehetséges erőfeszítést megtett a megállapodás életben tartására. Magyarország a maga részéről eddig is nyitva tartotta a szolidaritási folyosókat, hogy az afrikai és közel-keleti országok hozzájuthassanak a szükséges ukrajnai gabonához. Ennek ellenére az ukrajnai gabona egy része nem jutott el ezekbe az országokba, hanem Magyarországon maradt.

A magyar kormány továbbra is biztosítja a tranzitútvonalat az ukrajnai gabonaexport számára. Azonban a szegény, éhező afrikai országokra hivatkozva Magyarországra szállított nagy mennyiségű, olcsó ukrán gabona tönkretette volna a magyar piacot és a magyar gazdákat, mivel az igen szigorú EU-s előírások miatt a gabonatermesztés jóval költségesebb Magyarországon, mint Ukrajnában.

Magyarország energiabiztonságával kapcsolatban a miniszter kiemelte Törökország és a transzanatóliai földgázvezeték (TANAP) jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy Magyarország segített megépíteni a Török Áramlat vezetéket Törökországgal, Oroszországgal, Bulgáriával és Szerbiával együtt, és a jelenlegi helyzetben akár 8,5 milliárd köbméter földgázt tudna szállítani ezen az útvonalon keresztül az országba.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány már jóval az ukrajnai háború előtt megkezdte az energiadiverzifikációt, és Oroszország mellett Törökország, Azerbajdzsán és Katar lesznek a legfontosabb szereplők a magyar energiamixben. A BOTAS török kőolaj- és földgázkereskedő vállalattal kötött legújabb megállapodás értelmében jövőre közel 300 millió köbméter török földgáz érkezik Magyarországra, és ez lesz az első alkalom, hogy Törökország nemcsak tranzit-, hanem forrásország is lesz.

Katar 2026-ig már minden földgázkészletét értékesítette, ezért Magyarország 2027-ben vásárolhat először katari földgázt, ehhez megvan a politikai szándék, és az üzleti tárgyalások is megkezdődtek a Qatargas LNG vállalattal – mondta el Szijjártó Péter.

Kifejtette: az azerbajdzsáni és a katari földgáz szállításához jelentős regionális infrastrukturális beruházásokra is szükség lenne, ehhez azonban az EU nem biztosítja a szükséges támogatást. Ehelyett a térség országai – Szlovákia, Magyarország, Románia, Szerbia, Bulgária, Görögország és Törökország – már egy sor tárgyalást folytatott a kapacitásfejlesztéshez szükséges beruházásokról, amelyek lehetővé tennék nagy mennyiségű földgáz szállítását ezekbe az országokba – mondta el Szijjártó Péter.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nejlontacskó
Magyarország áldozat!
Jól beszélsz Szíjártó testvérem, de bővebben, a ti áldozatotok!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nejlontacskó
Magyarország áldozat!
Jól beszélsz Szíjártó testvérem, de bővebben, a ti áldozatotok!!!
kulabombaafityiszre
Minden szavad hazugság,te muszkák,kinaiak,törökök csicskája.
kereső
2021 október petya! 15 éves gázszállitási szerződés az oroszokkal. azzal mi lesz, ha 2027-től katarból veszünk gázt??

Ha szólnál valamit az augusztus 20.-i török testőrség által elkövetett incidensről.
Ukrajani menekültek, akik Magyarországon kértek letelepedést- az általad mondott 1 millióval szemben 35 ezer fő.
Ha a többi hablatyod is ennyire igaz, akkor miért is nyitod ki a szádat- főleg a svédek nato csatlakozásának ügyében. Már nem tudtok mit hazudozni.
bence
@nejlontacskó: ! Számból vetted ki a szót ! + megfejelném még azzal a kiegészítéssel , hogy ha a Svédeknek lenne egy kis vér a pucájában , ezután a sok szemétkedés után vissza követelnék a JAS 39 C/ D Gripen harci repülőgépeket !
tothjani
Magyarország szuverén ország, csak Erdogan és Putyin hátsójától függünk.
bence
@kereső: ! A kölcsönbe adott Gripeneket !
Qqberci
@nejlontacskó: Szar lehet neked ilyen testvérrel :-)))...
Nanya
Nekem ezt másként mondták el ma . Magyarország áldozat. Igen. A fidesz áldozata. orbán viktor áldozata..
A 13 évi ner kormányzás áldozata.

Több ezer éve a történelmi népcsoportok is hoztak áldozatot annak reményében,hogy jobb legyen az életük,
Hogy essen az eső,ne legyen döghalál ,etc...
Nekünk annyi a dolgunk,hogy" kedvező " esetben hozzunk majd áldozatokat.
Műanyag lakatokat ! SOKAT ! Azok nem rohadnak le a cellájuk ajtajáról.
Nanya
Ezt meg én mondom: Ennyi kárt mint ez a senkiházi,még soha nem okozott senki a nemzetközi megítélésében.
Nanya
Ez elröpködött annyi százmilliót,felzabálta a légitársaságok étel és ital készletét,hogy jobb helyeken ezért simán kötél jár.
Eladott Ország
Szóljál a geci főnöködnek, aki Putler pincsi kutyája és qrvája akit kilóra megvettek a ruszkik, te meg a Lavrov seggét nyalod idióta barom, meg is kaptad érte a "druzsba" kitüntetésedet! Egy rohadt mocskos hazaárulók vagytok b+! Felelni fogtok nem csak az ország totális lerablásáért, hanem hazaárulásért is! Főnök visszategyem az EU zászlót az előszobába? Ne kapkodj Petike egyenlőre kivárunk.
twitter.com/MartinSzucsi/status/1597242193697476609/photo/1
Orosz tégla ingyen elvihető!
twitter.com/pappszabi21/status/1633333875748265991/photo/1
A felcsúti qrva Moszkvában
uploads.disquscdn.com/images/66b56f43fe0be02009ad58abe90b1ba2514fba01d941a6c30ac1cd3ec90723b0.jpg?w=800&h=704
nejlontacskó
@Qqberci: nem is vagyok rá, végtelenü büszke... :)
justhpeter
@nejlontacskó: Odáig én is egyetértek Szíjjártóval, hogy Magyarország áldozat. És ettől a ponttól megfordult az irányzat, ahogy írtad. Magyarország Orbán Viktor, a fideSS-kdnp és a NER áldozata.
Nyírfa
Csupán egy kérdés: hogyan lehetséges, hogy, miközben ezt a litániát felmondta, nem szakadt rá az ég?
rücsü41
Ennek a hosszú és értelmetle hosszú magyarázkodásnak csak egy értelme van, hogy sok beszédnek sok az alja!A közmondás igazságára figyel Peti!Ebben minden benne van.
lampa laz
No igen, ezt egy török csatornának hadoválta el, h értsék, ők erdogán seggét nyalják. Kaptak is érte törökmézet.
dr. prédikátor
a kurva anyádat te szarházi zselés kakadú!!! TI TETTÉTEK ÁLDOZATTÁ A MAGYAROKAT TE FÉREG!!!
Nyírfa
Azért azt ne felejtsük el, hogy az áldozattá váláshoz kell az áldozat, jelen esetben a mi beleegyezésünk is. Félreértés ne essék, ez nem az egyes ember döntése, hanem a társadalom kollektív hajlandósága a mártíromkodásig fajuló áldozatszerepre, ami felsőbbrendűség- és küldetéstudattal párosulva teszi lehetetlenné a magyarság fejlődését.
nemkati
A kormány nem akar a svéd NATO-tagság akadályává válni, és folyamatosan konzultált a török vezetőkkel a svéd és a finn NATO-csatlakozási kérelemmel kapcsolatban. Legutóbb Recep Tayyip Erdogan török elnök augusztus 20-i budapesti látogatása során volt erről szó, de Szijjártó Péter is gyakran beszél török kollégájával Hakan Fidannal a kérdésben.

Mi köze a török érdeknek Magyarország érdekeihez és szuverén döntéséhez???
balos
@nemkati: A gáz kötelez!A petya pedig elég kétértelműen adja elő,most az ország az áldozata a körülményeknek,"holnap" ö,mert körülmények!A lényeg szeret repülni miközben netán két leszállás között elszáll a lábak között!
ómió
Pedig, hát a svéd csatlakozás, az maga az "efftársi sürgős"!
Eladott Ország
@ómió: ma, 08:22 ☻
-Viktor végeztem! - Petikém indulás! Örömteli hallani ezeket a szavakat a leghűségesebb kutya szájából, hiszen egyértelműen azt jelenti, hogy óriási bajban van, minden eszközzel megpróbálja megállítani az ellentámadást, ezért feláldozva titkos ügynökeit, akik már nyíltan felfedik, kinek az érdekeit szolgálják
twitter.com/LszlKov44051697/status/1696075645753651420/photo/1
Szegény édes kis Vicky Orbán. Nagyon hiányzik Vladdy apuka!..
twitter.com/Freddo69024375/status/1696110697698971985/photo/1
Küldjétek Oroszországba Orbánt, Szijjártót és az összes többi magyar vatnyikot. Éljen Szeles Erika!( 1956-os forradalmár)
twitter.com/AlfredThom10/status/1696231122634506568/photo/1
Ábel
Orbán egy telefonnal elintézhetné, hogy 135 bátor azonnal megszavazza a Svéd felvételt. De nem akarja. Parlamentesdit játszik.
vitriol
szíj-ártónak igaza van: Magyarország áldozat, az orbánizmus áldozata!
ómió
@Eladott Ország: Mi történt, bolsiék fajkreténje!? Időközben tovább hülyültél!? Rá se...! Annál "jobb" efftárs leszel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.