Fontos bejelentést tett a Facebookon Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A politikus ma találkozott Juhász Edittel, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével. Van mód az éves elszámolásra minden, már meglévő beruházás esetében, sőt azoknál is, akik igényüket szeptember 7-ig benyújtották, de lesz egy határidő is, amíg meg kell valósítsák ehhez. A többiek már bruttó elszámolásba kerülnek majd.

Miután a Fidesz frakcióvezetője arra kérte az energetikai minisztériumot, hogy ne vezessék ki az éves szaldóelszámolást a már meglévő háztartási napelemes rendszerek esetében, majd az Energiaügyi Minisztérium államtitkára levélben kérte a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökét, hogy fontolják meg az éves elszámolás megtartását, Lantos Csaba miniszter a Facebookon jelentette be, hogy megtartják a rendkívül kedvező elszámolási rendszert.

A Fidesz-frakció kezdeményezése és az iparági szövetségek álláspontja is a napelemesekre vonatkozó éves elszámolás további fenntartása mellett szólt

– mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki azt is bejelentette, hogy marad az éves elszámolás minden már meglévő beruházás esetén.

Újabb fordulat a napelemes ügyben, döntött a kormány az elszámolásról – Itt vannak a részletek!

Azok, akik szeptember 7. éjfélig jelezték, hogy az elosztóhálózati társaság felé háztartási napelem telepítési igényüket, és 2025. végéig a beruházás a végére ér, a telepítéstől számított tíz éven át az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhatnak.

Fontos kiemelni, hogy a bejelentés szerint azok is az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhatnak a feltelepítéstől számított egy évtizedig, akik már akár évekkel ezelőtt csatlakoztak a hálózathoz, vagy a 2022-es őszi nagy jelentkezési hullám nyomán még csak mostanában tudnak telepíteni a háztetőjükre.

A jövő évtől is fenntartjuk tehát az éves elszámolást a már működő háztartási-méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított 10 éven át. Az éves szaldó előnyösebb, mert minden más megoldásnál több megtakarításhoz, alacsonyabb villanyszámlához segíti a családokat

– magyarázta Lantos Csaba.

A brüsszeli elvárás azonban az, hogy a jövőre nézve 2024. január elsejével a kormány változtassa meg elszámolási rendszert, és vezessék be a bruttó elszámolást. Akik a mai naptól jelentkeznek az elosztótársaságnál, ők már várhatóan a bruttó elszámolásba fognak kerülni.

Úgy döntöttünk, hogy a kedvezőbb éves elszámolást alkalmazzuk a már üzemelők mellett azokra a háztartási erőművekre is, amelyek működtetői ez idáig jelezték fejlesztési igényüket. Utóbbiak esetében a Brüsszel által megszabott januári határidőhöz képest további 24 hónapot biztosít majd a hivatali rendeletmódosítás a beruházások befejezésére. Így a már előkészületben lévő fejlesztések is az éves szaldóban maradhatnak tíz éven át, ha a kivitelezésük legkésőbb 2025 végéig lezárul. A mostantól beérkező újabb igényekre alapozó beruházások pedig egységesen a bruttó elszámolásba kerülnek

– tette hozzá Lantos Csaba.

Forrás: hvg.hu, Blikk

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Már megint hazudnak , az eunak csak ajánlása volt a szaldó megszüntetése , mivel az elkurmány ezt is ratifikálta pár éve ! Tovább lépve csömörből vödörbe estek , mivel 10 évig hagyják meg a szaldó elszámolást , most sokan tapsolnak , csak a szépséghibája az , hogy a nyáron rengeteg megtermelt energiát olcsón,nagyon olcsón fizeti ki az áramszolgáltató , úgy is számítják , hogy 2/3 nyereségük lesz minden napelemmel előállított kw/h tehát más farkával veri az állam a csalánt , olcsón megveszi az áramot 5-12 ft/kw ahol nincs napelem meg eladja 37-46 forint /kw a haszon 2/3 ingyen az államé lesz na itt kell elgondolkodni , hogy felszerelni egy kapcsolót , hogy kb annyit engedek a hálózatba amennyit kb elhasználok aztán lekapcsolom, mert nem azért szereltettem napelemet , a saját költségemen , hogy az állam javára koptassam az eszközt . Aki felszereltetett napelemet , igen nagy többségének a megtérülési ideje 10 év tehát 10 évre kifizette előre az áramszámláját , és ere még jön a karbantartási költség , mikor elérik a 10 évet megszűnik a szaldó elszámolás és sok terméknél az inverter garanciája , ami utána el is fog romlani, ezek nagy teljesítményen dolgoznak és záros a kondenzátorok ideje inverter üzemmódba , az állandó váltakozóáram " megöli őket " aztán jön a javítási költség ami 100-akár 300 ezer forintig is elmehet , nem beszélve a napelem se fog 10 év után már annyi áramot megtermelni mint újkorában lineárisan csökkenni fog a teljesítménye , jól el kell gondolkodni , hogy kinek éri meg felszereltetni az eszközt , szerintem ahol nem éri el a 10-12 kw a napi fogyasztás ott szerintem nem éri meg a befektetés . Oda inkább jobb a erkély napelem , aminek a telepítéséhez semmi nem kell megveszed beszereled és bedugod a konnektorba , 1 ilyen erkély napelem 1-3 kw - tud lefaragni a napi számlából , így nem termel az államnak 1 kw sem de aki akar tehet többet is !
infinity
Én nem bohóckodom a napelemmel. Nekem kb. soha nem térülne meg a beruházás... na jó, a soha ne mond, hogy soha jegyében, kb 1000 és 10000 év között térülne meg*. Én megelégszem azzal hogy mindenből a legenergiatakarékosabb készülékeket veszem (az a minőségre is garancia).

* - mivel örökké élek, ezért ez nem is hangozna rosszul, csak az a baj, hogy akkorra már nem lesz napelem (sem)!
ómió
Pedig, hát, az efftársak Brüsszelnek "nyalintanak"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.