Alig egy hete kezdődött a tanév, de máris tarthatatlan helyzetről számolnak be a szülők és a pedagógusok.

Szörnyű állapotok az iskolákban: megfélemlített tanárok, rohadó iskolaépületek, képzettség nélküli oktatók – Még csak egy hete kezdődött a tanév

Fotó: 123rf.com

A Szülői Hang indított egy fórumot, ahol a tanárok és a szülők megoszthatják gondolataikat az oktatásról. Nem túlzás: valóban siralmas a helyzet.

„Az elsős osztály tanárnője azt mondta, hogy ha esetleg megbetegedne, akkor nincs, aki helyettesítse majd. Akkor gyerekfelügyelet lesz. Ugyanez a tanárnő lemosta évnyitó előtt a falakat, mert nem volt rendes takarítás az új elsősök érkezése előtt”

- írta az egyik szülő.

„Elvárt szülői hozzájárulást vezettek be a suliban, gyakorlatilag tandíjat, így próbálva túlélni a nehezedő pénzügyi helyzetet és próbálva megtartani az alulfizetett pedagógusokat. Nem egyedi történet, több állami és egyházi iskola is hasonló módon kezdte a tanévet. Mi marad még az adókból finanszírozott közszolgáltatásokból?" – tette fela kérdést egy anyuka.

„A jobb sorsra érdemes iskolaépület rohad, eközben a tőlünk nem messze levő premontrei gimnázium kollektívája azzal veri a mellét, hogy állami (!!) beruházásból a harmadik (!!!) tornacsarnokukat építik templommal megtámogatva”

- számolt be egy tanár.

"A másodikos fiamnak egy tanító tartja valamennyi óráját, mert a másik tanító felmondott, pótolni eddig nem sikerült. Kivétel ez alól a testnevelés, azt rábízták egy idős, nyugdíjas tanító nénire. Ma az egész testnevelésórán ujj- és kéztornát végeztek a gyerekek" – mesélte egy apuka.

„Olyan ember tart angol órát, akinek nincs tanár végzettsége. Mint kiderült, az igazgatónő barátnője. De már tavaly is a 18 fős osztályból 12 gyereket megbuktatott. Köztük volt olyan fiú, aki a többi tanárnak fordított, ha külföldi diák érkezett”

- panaszolta valaki.

„Az iskolánk nagyon rossz állapotban van. Évek óta ígérik, hogy kapunk újat. Eddig is volt két konténerünk, de a felújítás és az új iskola helyett ígértek még kettőt, ami persze nem érkezett meg. Így most a második osztályosok ideiglenesen a régi művelődési házban tanulnak” – osztotta meg egy tanár.

„Elkeseredetten küzdünk évek óta a tanítványaink érdekében. A helyzet nem hogy jobb, de rosszabb. Mindenki reményvesztett és halálosan fáradt. A legelkeserítőbb a cinikus, hazug, ellenünk uszító kormányzati kommunikáció, folyamatosan kétségbe vonják a szakmai hozzáértésünket, a tisztességünket”

- fogalmazta meg gondolatait egy tanár.

„A státusztörvény miatt az igazgató azt hiszi, mindent megtehet, már most írja a rossz pontokat. Három nap alatt öt kolléga mondott fel” – írta egy pedagógus.

Forrás: Szülői Hang

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Túl van tolva a bicikli...
Nem ennyire extrém a helyzet!!
Ezek csak kiragadott példák...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
"ha esetleg megbetegedne, akkor nincs, aki helyettesítse majd. Akkor gyerekfelügyelet lesz."
Ezt hogy kell érteni?! Gyerekre bíznak gyerekeket?! És ha valami történik, vajon kit fognak elővenni?!
Nem kellene az oktatást hozzáértő emberre bízni?!
jáger laszló
Túl van tolva a bicikli...
Nem ennyire extrém a helyzet!!
Ezek csak kiragadott példák...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Majd hétfőn előkerül Rétvári álomtitkár, és elmondjam hogy nem úgy van az úgy van! 2010 -óta mennyit emeltek a tanároknak! ( és neki??) Az inflációt most feledik! Mennyi iskolát újítottak föl. ( a határon túl. külhonban)
Nessy
@jáger laszló: Zengjen már hozsannát! Hiszen csak "kiragadott őéldákról" vab szó. De ezek mögött, gyerekek, és az ő jövöjük van! Ha 100 gyereké, az is sok!
rohács1926
@vacsi: A gyerekfelügyelet (gyerekekre való felügyelet) azt jelenti, hogy egy felnőtt, aki lehet egy oktatást nem végző tanár, vagy akár egy takarító nő, felügyel a gyerekekre.
Néro2
Csak a szokásos.
És és? Jó van ez így mint fityma faxszopó nyuggereknek az alamizsna.
Designer
Na, ez a pánikkeltés csúcsa! Én ott vagyok a fronton 1989-óta, de most nincs gond! Voltak kritikus helyzetek az elmúlt 30+ évben! Ez most nem az!!!
infinity
Orbánt ki kell iktatni !!!
Adj fegyvert, jelöld ki a helyet, én leadom a végzetes lövést!
Nem kell kimenekítési pont !!!
Nessy
@Designer: Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagy elégedve! Gratulálok a sikereidhez!
Csak, ha most nincs "kritikus helyzet", akkor mi az ördögnek van szükség évek óta vészhelyzeti egyszemélyes kormányzásra? Qui bono?
Péter2
@KisTehen: Mond egy minisztert a rendszerváltás óta aki regnálása alatt rosszabb volt a forint az infláció az államadósság , az áfa , vagy a fizetőeszköz , vagy az eueró , de említhetjük az oktatást is mint orbán !
Péter2
@Designer: Akkor gyere a frontról a falunkba , mer itt tanárhiány van nem kicsi , és aha nem oldják meg most már egy hét alatt akkor a többi is felmond 340 diák látja kárát !
Nessy
@Péter2: Egyik fidesz hívő sem tud! Érvek, cáfolat helyett goromba személyeskedő szöveg van csak!
kakukkmadár
Kedves tanárok, a jelenlegi kormány feje utál titeket, és szarba se veszi az irományaitokat. Talán nektek is meg kellene mutatnotok, hogy ti se tartjátok őt valami nagyra! Ehhez kaphattok tanácsot ROMÁN kollégáitoktól, akik nem nem fecsérelték az időt panaszfalakra meg mindenféle szerveződésekre, tüntetgetésre ÉVTIZEDEKIG! Bezárták kulcsra az összes iskolát, rá 3 HÉTRE megvolt a bérmegállapodás. Igaz, ott a miénknél nagyságrenddel műveltebb kormány regnál. És úgy tűnik, a román pedagógus se a magyar nyavalygós beszari.
Pálinkás Pál
megérdemlitek gyökér horda, felvettétek a munkát, becsicskultatok, úgyhogy pofátokat befogni...láthatjátok mennyit éft a másfél éves majálisozásotok..a kukások 3 ,azaz 3 nap alatt elintézték, amit ti sosem fogtok...cseppet sem sajnállak titeket, sem a szülőket,...egyedül a kölköket...
Designer
@Péter2: 33 éve itt vagyok, nem óhajtok innen sehova elmenni!
balos
Már akkor ki kellett volna menni az iskolákból,mikor az első tanárokat kirúgták!Most már késő!Ezeket a nemzethy tömeggyilkosokat szép szóval meggyőzni nem lehet!Szülőnek gyereknek és tanárnak egy a célja,hogy művelt okos gyerek kerüljön ki az iskolából!Na ez nem célja a csúti bandának!Ahol a gondolkodás megengedett ott nem lesz soha balkáni rendszar!Még kinai sem!
ómió
És ezek a "tanár" efftársak "megfélemlítettségükben" már csak "tüncizni" képesek!? Ezt a "megfélemlítettséget"!!!
Nessy
@ómió: A jelenlegi hazánk nagyjait még "tanár efftársak tanították! Bár némelyiket inkább a kihalt utca nevelte!
ómió
@Nessy: Az értelmesebbje, viszont, "átlátott a szitán"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.